• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Recent GET!

Moj arcade ima new old stock 8800gts i neki athlon x3, zvoni kako radi. Jeste to jaca karta od 8600 al retroarch bi i na slabijim leteo verujem. Drugi koristi neki amd apu jadni iz nekog thinkcentre mini desktopa. Bas bih mogao da uporedim mator crap procesor, ddr2 i graficku vs noviji crap procesor, ddr4 i integrusu. Da li integruse pobedjuju 10+ godina stare karte.

Sent from my Redmi K30 Pro using Tapatalk

Zezaš da si radio prevod, kuuuul. Vrv nije tema baš, ali dok neko ne otvori book topic, kakva je knjiga izvorno? Kakav je kineski uopšte, šta mu leži za ispričati?
Pitam te jer su mi na engleskom knjige na trenutke bile naivne. Nekako previše direktno i živahno dočaraju poneku osobu ili događaj, bukvalno kao predeo na slici veselih slikara naivaca. Pa se pitam jel to bila ideja autora ili je nešto oko prevoda/jezika.
E, nisam ja prevodio. To radi Bojan, čovek koji je potpisan na našem izdanju. Ja mu samo pomažem, lekturišem, upoređujem i savetujem oko rešenja i tona knjige. Kineski znam tek toliko da ne govorim "šaomi" već "siaomi", što je jedino ispravno :)

Što se tiče kvaliteta stalno se nerviramo sa Lijuovim spisateljskim nedostatcima. On u Kini uživa status "velikog majstora" i zlatne koke, tako da mu tamo verovatno niko ništa ne sme prigovoriti. Po meni je slabiji kao pisac ali ima odlične megalomanske SF ideje. Likovi su mu potpuno prazni, kao da su andoridi, a žene opisuje kao neki štreber koji nikad u životu nije stao da porazgovara sa curom. Zna da zbrza neke bitne delove a onda oko nebitnih ostavi strane i strane suvoparnog teksta. Recimo i sad ne namrgodim kad se setim onog dela u Luvru iz "Mračne šume". Ali zato posle oduševi recimo sa onom odsudnom bitkom na kraju knjige koja je jedna od najboljih sf scena koju sam u životu čitao pa mu oprostiš sve ono od pre.

Engleski prevod ima drugi ton. Neka rešenja su zgodna zbog prirode jezika ali Bojan se prema knjizi odnosi kao prema remek delu i trudi se da sačuva onu kitnjavost i specifičnog kineskog tako da mi se čini da ćemo na kraju mi imati bolji prevod.

Last edited:
Liu kida ono što je srž žanra, naučne koncepte i fikciju koju ispreda iz njih, maestro je stvarno. Slažem se oko likova, palačinka su ravni. Al nekako u totalu šljaka sve to u knjigama, ta ljudska komponenta je toliko lišena visine ili dubine da puca još bolji pogled na ono što je bitno :D Nije mi tolika frka jer je česta boljka hard sci knjiga.

Strava za prevod, baš mi je drago kad se neko cima oko tog dela posla. Kupujem knjige kad izađu sve tri. Gulio bih još oko tri(o)logije al kad se desi odgovarajući topik.

Uzeo najviše zbog PS1 igara, al' me pamćenje prevarilo da rade dobro na PSP-u. 😁

Za 40€ solidna kupovina obzirom da je u super stanju i pri tome limited edition sa kutijom.
Hehe, koja slučajnost. I meni je stigao danas isti takav beli PSP, sjajno očuvan, samo 5e skuplji i bez kutije.

Evo sto me nema ovih dana na forumu :) nije gotovo radjenje na novom kompu(nisam sa hubom za fanove uspeo da napravim rgb da mi radi pa cekam novi hub)onda cu i slikati finalnu verziju pc-a sa kucistem. izvinjavam se ako slike nisam dobro postavio i ako se slabo vide :) ako neko zeli spech od pc-a mogu da napisem

img_20210227_140342-jpg.899
IMG-c539d493c193ac152a78c88296362424-V.jpgIMG_20201102_133400.jpgIMG-3dddda5f027fc9ecd2ddb0e9179f88aa-V.jpgIMG_20210228_110440.jpgIMG-913ec9097031039088ed59850dcac970-V.jpg

Attachments

• IMG_20210227_140342.jpg
    IMG_20210227_140342.jpg
    203 KB · Views: 167
Evo sto me nema ovih dana na forumu :) nije gotovo radjenje na novom kompu(nisam sa hubom za fanove uspeo da napravim rgb da mi radi pa cekam novi hub)onda cu i slikati finalnu verziju pc-a sa kucistem. izvinjavam se ako slike nisam dobro postavio i ako se slabo vide :) ako neko zeli spech od pc-a mogu da napisem

img_20210227_140342-jpg.899
View attachment 900View attachment 901View attachment 902View attachment 903View attachment 904
Skrolujem slike, prva reakcija "a, praviš coffee table pc, kul" 😂

Napishi specs za nas koji ne prepoznajemo sa fotki.

Back
Top Bottom