• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za viÅ”e informacija kliknite OVDE

Male tajne velikih majstora kuhinje [Food&Drinks]

Brate dijetu pratim,otprilike 80-100 grama slaninice ili prsute naprimer e sad kulen je morao da ode,zato je tu.
ovo mi viŔe liči na neku sremsku ili chorizo :D

sir i krompir, savrsena kombinacija, ali zasto hleb :D ? i zasto samo ovako malo przenog krompira :D ?

@Maxa moj si lizo.
@Sqall jesi pravio nekad pastu sa kobajom? video sam neke recepte ali nikad nisam probao.
Jesam,recepti sa kobajom su cudni.
Zelja mi je sa rostiljskom kobajom da probam posto je ovde nema.
Za pastu sa kobajom moras malo cudan pristup da imas,prvo mora kobaja da se oljusti onako ziva(sveza) ne dimljena.

Recept:
Srednji crni luk ocistis i iseckas sitnije ali otprilike da su kockice iste velicine da bi se podjednako isprzio luk.
Isprzis na maslinovom ulju do mere da postane kao staklen da omeksa.
Oljustis kobaje i prstima ih umrvis u tiganj,kolicina ostaje na tebi sveze su najbolje tipa rostiljska kobasica mada moze i neka druga samo pazi da ima dovoljno masnoce.
Sad dodas jedan deci beloga vina i krckas lagano dok ne ispari,jer mi zelimo tu notu koju belo vino ostavlja ali ne i alkohol.
Proprzis jos nekih 5-7 minuta,onda iseckas jedan cen beloga luka na kolutice da nije bas sitno seckan inace ce ti izgoreti odmah.
Uz to mozes odmah da dodas malo seckane sveze ljute papricice,moze i tucane ljute kolicina zavisi ot tebe.
Ako koristis npr.rostiljskuonda nemoj tucanu jer rostiljska vec ima alevu papriku u sebi i preovladavace onda samo ukus aleve paprike.
Przis beli luk minut,ali pazi da ne izgori ako imas ocecaj da krece da gori stavi pola deci vode cisto da izregulises toplotu.
Nakon toga dodaj konzervu paradajza,nikako paradajz kuvani pasirani,nego ili svez cherry paradajz ili konzervu sa seckanim paradajzom.
E sada stavljas zacine,so biber i origano.
Imaj na umu da je kobaja vec zacinjena pa samim time uvek probaj pre nego sto krenes da stavljas zacine.
Ako ti se cini prekiselo a zna da se desi kasicica secera tu resava stvar.
Ukuvas dobro sos na laganoj vatri da krene bas gust da bude.

U medjuvremenu si stavio vodu da kljuca dodao kasiku soli i skuvao pastu.
Sada uzmes jedno dve kutlace zavisi kolike su vode u kojoj si kuvao pastu,veoma bitan korak koji podize nivo ukusa bas dosta.
Posle toga odmah ubacis pastu u sos i promesas fino samo gledaj da ne preteras sa kolicinom da ti pasta ne bi ispala suva bolje vise sosa a manje paste.
Kuvas na laganoj vatri dok ne vidis da se voda sjedinila sa patom i sosem,iako ti se u tom trenutku cini vodeno ne brini to pasta sve upije.
Za kraj isto jako bitno sklonis tiganj sa sporeta i poklopis jedno 3-5 minuta taj period italijani kazu da se pasta odmori malo jer se non stop nesto desavalo.
Serviras sa parmezanom.

Napomena:umesto belog vina mozes probati i deci crnog vina ali gledaj da bude suvo vino.Bice ukus dosta intenzivniji i sladji.

maki bratina sprema ragu (za bolonjeze). ovako neÅ”to sam probao iz lokalne italijanske kujne i mogu reći da vino, celer i Å”argarepa make all the difference in the world <3

Danas na meniju jedno od mojih omiljenih jela jos od kad sam bio klinac, onako bas domaćinsko:

Slatki Kupus

OB8x2Fu.jpg

2 Veće glavice luka
3-4 čena belog luka
1 sargarepa
1 crvena paprika
1 glavica kupusa
500g jagnjećeg buta (moze i drugo meso)
500-1000ml pasiranog paradajza (moze i seckani paradjz iz konzerve (ili svez))
so, biber, aleva, zacini (ruzmarin, lovor... po ukusu)... VEGETA :D

opciono:
celer koren ili list
stock (kako sve vec zove kod nas)
SuŔeni paradajz

Na umerenoj vatri izdinstati crni luk, Å”argarepu i beli luk (i celer), može se dodati i kaÅ”ikica soli. Za to vreme iseći meso na kocke. Kad se luk karamelizuje dodati meso i pojačati vatru da se meso malo izdinsta, s vremena na vreme promeÅ”ati, ako je meso doslo sa kostima ja ubacim i kosti unutra. Zatim dodati alevu papriku (ja stavim jednu punu kaÅ”iku, može i viÅ”e ili manje po ukusu) jos malo soli i biber. Dobro meÅ”ati da se i paprika malo zapeče. Zatim dodati vode da prekrije meso (ako imate stock onda dodati stock), ja sam stavio oko 1l vode, tad se moze ubaciti i suÅ”eni paradajz. Smanjiti vatru na 3-4 i poklopiti lonac. Ostaviti da se kuva na laganoj vatri sat ipo/2. Generalno se kuva kod se meso na raskuva, ja gledam po tom da li se odvojilo od kosti. Kada je meso kuvano, iseći papriku na kocke i ubaciti, ako se stavlja svez paradajz sad je vreme da ga stavite. Kuvati jos 15ak minuta. To izgleda otprilike ovako:

e0voXZM.jpg

Kupus iseći na kocke i ubaciti, tad se moze skinuti poklopac i pojacati vatra na 5/6. Kupus ce dosta brzo pustiti vodu (10ak minuta), tad dodati pasirani paradajz i zaciniti (so, biber, vegeta). Ovo je jedno od retkih jela u koje stavim vegetu, ako nemam stock. Jos malo meÅ”ati, i sačekati da kupus otpusti jos malo tecnosti (recimo joÅ” 10 minuta). Ako volite čorbastije dodati jos malo vode (1-2 dl), ovo mora po osecaju, ja sam dodao pola case.

Y53o2qO.jpg
mgDgT8i.jpg
3ry5F4H.jpg

Poklopiti i kuvati jos 15-20 minuta, kupus ne treba da se prekuva, ali treba da bude toliko kuvan da se i najtvrdji delovi budu mekani. U toku kuvanja probati čorbu i po potrebi joŔ začiniti.
YXn0CRv.jpg

Mama mama jel ima nesto slatko?
Ima sine, slatkog kupusa!

FutoŔki humor

Evo danaŔnjih užina, s nogu:
IMG_20210515_095303.jpgIMG_20210515_150132.jpg

@stale Ako voleÅ” sladak kupus dođi kod nas najesen na kupusijadu. Glavnom ulicom na svakih par metara kazan.

Last edited:

Pileća krilca, pečena na 220 stepeni. Prvo se ugreje rerna. Postavi se papir za pečenje, na njega se pospe morska so. Sama krilca nisam marinirao, ali sam ih začinio sa crvenim karijem i majčinom duÅ”icom, i turskim ljutim začinom koji mi je drugar doneo iz Istanbula.

I kao ukras čeri papričice, koje fino reze.

Samo jedan predlog @VoivodBG, poŔto sam primetio da obično samo stavljaŔ direktan link. A i za ostale. Forum je vrlo inkonzistentan sa imgur linkovima pa ih ne prikazuje uvek kako treba. Stavljajte linkove sa [ img ] tagovima.

Jer meni često to ovako izgleda:
UihwkWn.png

Nece uvek imgur da radi normalno, malopre mi je prikazao obe slike koje si okacio sada mi prikazuje samo prvu a drugu prikazuje kao da ne postoji iz nekog razloga.

92 tema je self made kuvanje, prebacite u fast food detective temu pls

Back
Top Bottom