@Maxa moj si lizo.
@Sqall jesi pravio nekad pastu sa kobajom? video sam neke recepte ali nikad nisam probao.
Jesam,recepti sa kobajom su cudni.
Zelja mi je sa rostiljskom kobajom da probam posto je ovde nema.
Za pastu sa kobajom moras malo cudan pristup da imas,prvo mora kobaja da se oljusti onako ziva(sveza) ne dimljena.
Recept:
Srednji crni luk ocistis i iseckas sitnije ali otprilike da su kockice iste velicine da bi se podjednako isprzio luk.
Isprzis na maslinovom ulju do mere da postane kao staklen da omeksa.
Oljustis kobaje i prstima ih umrvis u tiganj,kolicina ostaje na tebi sveze su najbolje tipa rostiljska kobasica mada moze i neka druga samo pazi da ima dovoljno masnoce.
Sad dodas jedan deci beloga vina i krckas lagano dok ne ispari,jer mi zelimo tu notu koju belo vino ostavlja ali ne i alkohol.
Proprzis jos nekih 5-7 minuta,onda iseckas jedan cen beloga luka na kolutice da nije bas sitno seckan inace ce ti izgoreti odmah.
Uz to mozes odmah da dodas malo seckane sveze ljute papricice,moze i tucane ljute kolicina zavisi ot tebe.
Ako koristis npr.rostiljskuonda nemoj tucanu jer rostiljska vec ima alevu papriku u sebi i preovladavace onda samo ukus aleve paprike.
Przis beli luk minut,ali pazi da ne izgori ako imas ocecaj da krece da gori stavi pola deci vode cisto da izregulises toplotu.
Nakon toga dodaj konzervu paradajza,nikako paradajz kuvani pasirani,nego ili svez cherry paradajz ili konzervu sa seckanim paradajzom.
E sada stavljas zacine,so biber i origano.
Imaj na umu da je kobaja vec zacinjena pa samim time uvek probaj pre nego sto krenes da stavljas zacine.
Ako ti se cini prekiselo a zna da se desi kasicica secera tu resava stvar.
Ukuvas dobro sos na laganoj vatri da krene bas gust da bude.
U medjuvremenu si stavio vodu da kljuca dodao kasiku soli i skuvao pastu.
Sada uzmes jedno dve kutlace zavisi kolike su vode u kojoj si kuvao pastu,veoma bitan korak koji podize nivo ukusa bas dosta.
Posle toga odmah ubacis pastu u sos i promesas fino samo gledaj da ne preteras sa kolicinom da ti pasta ne bi ispala suva bolje vise sosa a manje paste.
Kuvas na laganoj vatri dok ne vidis da se voda sjedinila sa patom i sosem,iako ti se u tom trenutku cini vodeno ne brini to pasta sve upije.
Za kraj isto jako bitno sklonis tiganj sa sporeta i poklopis jedno 3-5 minuta taj period italijani kazu da se pasta odmori malo jer se non stop nesto desavalo.
Serviras sa parmezanom.
Napomena:umesto belog vina mozes probati i deci crnog vina ali gledaj da bude suvo vino.Bice ukus dosta intenzivniji i sladji.