• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware General (vesti/konferencije/glasine)

Ne negiram ja rtx ni razliku ni nivo prikaza, ne stavljajte mi reci u usta. Ono što kažem je da ako neko tvrdi da je igra bez rtx OBJEKTIVNO I ZNACAJNO lošijeg kvaliteta, taj je teška graphics whore, i neka mu samo ne mora nama da propoveda.

nah. nije u pitanju značajno lošiji kvalitet na strani rastera, niko to ne propoveda.
priča se o značajnom skoku sa rastera na ray tracing, a to je ono što je objektivna činjenica.

no, nisam tu nikom da propovedam išta, samo mi je muka "ray tracing je gimmick" baljezgarija argumentacijom internet influenseri nas lažu.

nah. nije u pitanju značajno lošiji kvalitet na strani rastera, niko to ne propoveda.
Zavisi i od igre.
Trenutno igram Armored Core 6 i prvo sto sam primetio kada sam stigao do nivoa koji ima jezero su ocajne refleksije koje nestaju cim pomeris kameru.
Mozda nekome ovo ne smeta, mozda neko nikada ne dira desnu pecurku dok se igra, ali meni je odmah upalo u oci.
Tako da bih rekao da ta igra izgleda objektivno losije, jer nema RT podrsku.

Zavisi i od igre.
Trenutno igram Armored Core 6 i prvo sto sam primetio kada sam stigao do nivoa koji ima jezero su ocajne refleksije koje nestaju cim pomeris kameru.
Mozda nekome ovo ne smeta, mozda neko nikada ne dira desnu pecurku dok se igra, ali meni je odmah upalo u oci.
Tako da bih rekao da ta igra izgleda objektivno losije, jer nema RT podrsku.

To si me super podsetio. Najpečatljiviji RT momenat mi je bio kada nisam mogao da vidim kroz prozor jer je na staklu bila refleksija svetlatnika na krovu. E to me je stvarno oduševilo. Jedan momenat gde je RT uticao na igru i jedan od dva momenta gde me je oduševio

Last edited:
RT nije gimmick ni sada, a tek neće da bude.
Kako nije gimmick kad covek u postu iznad kaze da ga je primetio kad je u igri sa mechovima naisao na jezero. Sta sa onim igrama koja nemaju jezera ili nocne klubove sa neonskim osvetljenjem?

Uh koje dve krajnosti, Antique malo preterujes nisu RT samo refleksije. Pogledaj malo npr Talos 2 koliko RT utice na finalni izgled slike. A to govorim ja koji imam RT capable karticu, a do sad bukvalno NIJEDNOM nije ukljucio RT ahaha :D
A o path tracing-u iz CP77 da ne pricam velika je razlika, ali je razlika za neke od nas veoma primetna jedino kada mi neko salta OFF/ON u real time, da mi neko da CP77 sa maks grafikom bez RT meni bi to bilo super ne bi se bunio.
Tako da ja stojim iza mojih reci da se bez RT moze imati prelepa igra, da je RT fin BONUS jeste, al ono nece neko izgubiti toliko da igra nesto bez njega, igra ce i dalje biti shit ili dobra nebitno imao ti RT il ne :)

Svakako za par generacija kada i trash tier gpu bude gurao RT niko vise nece ni razmisljati o tome, to se sad vodi polemika kada RT jos uvek ide od 30% do 100% manji FPS kada se ukljuci :D

Sem što mislim da će trebati malo više od par generacija da bi RT stvarno došao na svoje (ove trenutne implementacije su užasno ograničene), slažem se sa tobom totalno.

Svakako za par generacija kada i trash tier gpu bude gurao RT niko vise nece ni razmisljati o tome, to se sad vodi polemika kada RT jos uvek ide od 30% do 100% manji FPS kada se ukljuci :D
Spider-man 2 je vec pokrenuo taj trend i na konzolama. Brzo ce to vreme stici.

Kako nije gimmick kad covek u postu iznad kaze da ga je primetio kad je u igri sa mechovima naisao na jezero. Sta sa onim igrama koja nemaju jezera ili nocne klubove sa neonskim osvetljenjem?
Ne čitaš dobro, primetio je nedostatak RT-a u igri i fejk (screen-space reflections) refleksije na jezeru, koje nestaju kad nisu u vidnom polju. Imaš svoj stav o RT-u da je gimmick sa kojim se ne slažem i ne bih ulazio u dalju raspravu po tom pitanju. Kao što već rekoh u ovom post-u, RT će u budućnosti biti prisutan u maltene svakoj igri pogotovo u AAA naslovima. RT nisu samo refleksije, u nekim igrama isti pravi manje uočljive razlike dok je u drugim razlika itekako vidljiva i vizuelno dosta utiče na celokupnu atmosferu igre. Opcija da se isti isključi u grafičkim podešavanjima igara je svakako tu, pa kome taj "gimmick" ne treba lepo šibne slajder na OFF i rešen "problem".

Ne čitaš dobro, primetio je nedostatak RT-a u igri i fejk (screen-space reflections) refleksije na jezeru, koje nestaju kad nisu u vidnom polju. Imaš svoj stav o RT-u da je gimmick sa kojim se ne slažem i ne bih ulazio u dalju raspravu po tom pitanju. Kao što već rekoh u ovom post-u, RT će u budućnosti biti prisutan u maltene svakoj igri pogotovo u AAA naslovima. RT nisu samo refleksije, u nekim igrama isti pravi manje uočljive razlike dok je u drugim razlika itekako vidljiva i vizuelno dosta utiče na celokupnu atmosferu igre. Opcija da se isti isključi u grafičkim podešavanjima igara je svakako tu, pa kome taj "gimmick" ne treba lepo šibne slajder na OFF i rešen "problem".
U svakoj igri koja ima jezero :D

40X0 super Europe prices revealed!​

renderTimingPixel.png

Nvidia websites were updated with prices with VAT includes. In Nvidia Germany:

4080 Super - 1109€ (regular 4080 was 1329€) 4070Ti Super - 889€ 4070 Super - 659€

You can check for yourselfs!

Hmmm...

Dok cekamo da nas Omega iznenadi "ovih dana" na Recent Get-u, stize jos Free Perf-a od AMD-a!

Pa kupio sam im 3060 Ti gde je Nvidia uveravala da je 8gb enough, kad ono nemogu u jebenom Diablu max teksture :D Fuck them.
AMD jebeni nesposobni nije mogao da sredi RT performanse da budu i u tom segmentu dobar konkurent. U rasteru kidaju za manje para plus normalan VRAM nisu stekare.

Ne razumem zasto treba da se hvali uzasan refresh kartica ? Uzeli one nerealne lude cene malo skresali i sad kao treba da im ljubim ruke hvala velikodusna Nvidia ??

Valjda ce Intel uspeti da nastavi sa odlicnim cipovima, treba sto vise konkurencije u ovom uspavanom GPU trzistu. Nvidia ima odlican tech, al brate udarilo im je u glavu to sto su prvi po market share-u pa rade bukvano sta hoce i mi treba da budemo srecni stim, no way.

Back
Top Bottom