• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware General (vesti/konferencije/glasine)

Hmm 4070 Super 700$, RX 7800XT 500$. Jeste da ima bolji RT, al brate 200$ vise plus "samo" 12gb VRAM. Dunno koliko je dobar buy.
To su naravno zvanicne cene, ne znam kolika razlika je u realnosti, kontam jos veca lol

Gde ti vide da je 4070 Super 700$?

600$ je, bar treba da bude...
4070 Ti Super je 800$ i 4080 Super 1000$

Meni 4070 Ti Super sa 16gb rama i cenom ako bude 800$ deluje najzanimljivije...

Mada ako i 4080 Super bude 1000$, sto nije nerealno, razmatracu ga...

AMD znacajno podigao Ray Tracing performanse preko novog drajvera

BEFOREAFTERGAME
58 FPS67 FPS (+%15.51)Ratchet & Clank: Rift Apart
36 FPS55 FPS (+%52.77)Ghostwire: Tokyo
21 FPS35 FPS (+%66.66)Hellblade: Senua's Sacrifice
38 FPS42 FPS (+%10.52)The Witcher 3: Wild Hunt
15 FPS23 FPS (+%53.33)Bright Memory Infinite Ray Tracing Benchmark
8 FPS14 FPS (+%75.00)Sackboy: A Big Adventure

PROGRAMSCENED4499C4CD4499C4C + !26105 (MERGED)
Ghostwire: TokyoFresh Game5 FPS12 FPS (+140%)
The Witcher 3Outside Novigrad27 FPS37 FPS (+37%)
Control; High RTExecutive Sector56 FPS56 FPS (flat)
Control; Ultra RT ModExecutive Sector34 FPS32 FPS (flat)
ChorusOutside Near Enclave40 FPS96 FPS (+140%)
ChorusEnclave Hangar9 FPS27 FPS (+200%)

došla i 2024. a ništa se nije promijenilo: hajpuje se AMD a (gotovo) niko ne kupuje Radeone.

Tako je, nista se nije promenio, Omega i dalje skace kad god se pojavi neka iole dobra vest za AMD.

došla i 2024. a ništa se nije promijenilo: hajpuje se AMD a (gotovo) niko ne kupuje Radeone.

I tako će biti u nedogled. Dok god AMD ne bude za dva koplja bolji od NVIDIAe a onda će polako da se pomera. Ista priča kao sa AMDom i Intelom na polju procesora. Samo ovde NVIDIA ima veliku prednost njenih tehnologija tipa DLSS i to što ima ogromnu zalihu poverenja u korporativnim vodama pa malte pare na proizvodima sa 1000% profita.

Ali budimo realni. Veći problem od svega toga je što su obe kompanije spremne da duvaju cene grafičkih karti u nebo nošene "influenserima" koji konstantno guraju najzahtevnija podešavanja i visoke brojeve slika u sekundi kao jedni normalni oblik igranja. Igranje igara postaje sve skuplji i skuplji sport što se tiče hardvera.

Last edited:
  • Like
Reactions: Ace
Ali budimo realni. Veći problem od svega toga je što su obe kompanije spremne da duvaju cene grafičkih karti u nebo nošene "influenserima" koji konstantno guraju najzahtevnija podešavanja
ne bih se složio zato što svi znamo da je RT prelomni faktor, a skok u kvalitetu prikaza je generacioni.

sranje je što ne mogu svi da priušte, ne pravdam cene koje su preprenaduvane, ali ono, 2024ta je. aj prestanite ray tracing da nazivate gimmickom :)

ne bih se složio zato što svi znamo da je RT prelomni faktor, a skok u kvalitetu prikaza je generacioni.

sranje je što ne mogu svi da priušte, ne pravdam cene koje su preprenaduvane, ali ono, 2024ta je. aj prestanite ray tracing da nazivate gimmickom :)

Raytracing je za sada suviše ograničen da bi bio išta osim "gimick"a. Čak i u igrama gde je najbolje implementiran samo se ponegde vidi bez direktnog upoređivanja. Nekada u budućnosti, da ali daleko smo od toga. Za pravi RT treba da bude i mnogo kompleksnija geometrija.

I opet to nema veze sa cenama. Cene su takve i zbog realne cene proizvodnje ne bi li se održao ekonomski model koji napredak tehnologije više ne može da održi ali i zbog gramzivosti (pre svega krivim za to AMD zbog FURY grafičkih kartica).

Raytracing je za sada suviše ograničen da bi bio išta osim "gimick"a. Čak i u igrama gde je najbolje implementiran samo se ponegde vidi bez direktnog upoređivanja. Nekada u budućnosti, da ali daleko smo od toga. Za pravi RT treba da bude i mnogo kompleksnija geometrija.
heh, tako možemo da kažemo da je pravi ray tracing samo real world osvetljenje gde imaš beskonačan broj vektora putovanja svetlosti i odbijanja o površinu.
ko kaže da u controlu, alan wake 2 i cyberpunk se RT vidi samo ponegde, ili se pravi lud ili laže sebe :D

photomode_07102023_161159-png.11419
20231030082718_1-jpg.11713

Trenutno imam Radeon i zadovoljan sam kako radi. Nemam problema sa drajverima niti bilo čim drugim, ali menjaću ga sa nekim od nadolazećih Super modela iz RTX40 serije. Najveći razlog je upravo RT/PT koji će postati standard u narednom periodu, a već ga gotovo svaka nova igra ima, barem kad su AAA naslovi u pitanju. RT nije presudan za uživanje u nekoj igri, ali svakako pravi očiglednu vizuelnu razliku i želeo bih da mogu da ga aktiviram u igrama gde je pristupan, a nažalost Radeoni još uvek nisu baš u ljubavi sa RT-om.

Prva slika je sa Radeona 470 sa prilično niskim podešavanjima na lokaciji gde nema refleksija (znam jer je jelte moja). Druga slika je otprilike idealna za prikaz refleksija.

Ne kažem da RayTracing ne daje bolje rezultate ali kažem da je lažiranje toliko usavršeno da dok stvari ne uznapreduju dosta razlika neće biti tolika. Da isključiš RT na drugoj slici i ostaviš sve ostalo na ultra ne bi bilo tolike razlike. Probao sam bukvalno na scenama na kojima su ljudi demonstrirali Raytracing ultra i Pathtracing. Moram samo da kažem da su slike bez RTa u mom slučaju uvek izgledale mnogo bolje od onoga što su prikazivali u videima.

I nisam probao Alan Wake. Jednostavno mi se ne igra ali probaću čisto da vidim kakav je RT. Cyberpunk 2077 sam, od nabavke nove karte, igrao na 1080p high, RT ultra i FSR na maksimalnom kvalitetu. Čisto da mogu da poredim na određenim scenama paljenjem i gašenjem praćenja zrakova. Od toga je krenuo moj zaključak i ni jedna igra ga nije promenila.

P.S. Pathtracing pravi artefakte na mnogim scenama sa mojom kartom. Imaju li drugi te tripove sa Radeonom?

Last edited:
Back
Top Bottom