Welcome to Wrexham S01
28m | TV-MA
www.imdb.com
Mislim da sam pisao već o ovoj seriji kada se pojavila, ali ajde još jednom ukratko - Rob Mekelheni (
Mac iz
Its Always Sunny) i Rajan Rejnolds (
Hannibal King iz
Blade Trinity) se odlučuju da kupe fubalski klub, i to ne bilo koji, nego onaj sa najstarijim internacionalnim stadionom na svetu.
U pitanju je klub
Wrexham iz severnog dela Velsa koji, u trenutku kada ga kupuju, igra u Nacionalnoj ligi , što je, kako kapiram, najniživi nivo profesionalnog fudbala kod njih (
The National League is the lowest division in the English football pyramid organised on a nationwide basis). Cilj u S01 je, nakon 12 godina, plasirati se napokon u viši rang takmičenja. Krajnji cilj - igranje u Championshipu ili Premijer ligi
Rob i Rajan nemaju pojma o fudbalu, ne znaju ni sva pravila, što dovodi do urnebesnih situacija ali i ljudima koji ne znaju ništa o fudbalu može biti interesantno, zbog toga se odlučuju da od svega ovoga naprave dokumentarac. Kamere su non stop sa njima na danima bitnih utakmica, kao i na sastancima upravnog odbora, kada gledaju sa članovima porodice i slično.
Ima 18 epizoda, neke su 20tak minuta, neke su 40tak.
Meni iskreno je bilo pravo uživanje ovako nešto, veliki sam fan fudbala, ali mi se sviđa i ovaj tip dokumentarca - bogataš ulazi u nešto nepoznato i pokušavaju da se plasiraju u viši rang takmičenja.
Najveći problem je pacing, jer postoji previše epizoda koje su posvećene nekim lokalcima fanovima kluba. I sve je to OK, treba da postoje, ali mislm da ih ima previše i da kvare užitak i prirodan "flow" dokumentarca.
Da je serija imala 10tak epizoda, sa samo onim glavnim stvarima, bilo bi fenomenalno. Međutim, i ovako je poprilično dobro.
Ocena 7.999/10
edit*
Preporučujem da ne guglate o Wrexham fudbalskom klubu kako ne bi imali "spoilere".