• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

iOS Android Mobilni telefoni/tableti general tema (vesti/glasine/sta kupiti)

Nije to prodavanje muda, I da je toliko lako sve bi firme bile u toj poziciji. Apple pravi kvalitetne uredjaje koji su u retko kojoj kategoriji top of the line, jako su precenjeni, i isto su loš odnos šta platiš i šta dobijes u nekoj kategoriji all rounder ureejaja,ali nista od toga nije razlog njihovog uspeha, ono što je pravi razlog uspeha je što su uspeli da se postave kao prvi izbor za LENJOG kupca, "imam pare>necu da razmisljam>kupicu apple", a to možda nije tehnološki uspeh ali jeste poslovni
Kazes nije prodavanje muda pod bubrege a onda das skoro pa preciznu definiciju. Jeste, apple je poslovni gigant ali su tehnoloski prodavaci magle. Opet, trziste danas je takvo kakvo jeste, kupcima je u interesu nesto drugo i Apple najbolje jase na tom talasu. Kudos.

WhatsApp, Twitter i ostali automatski kreiraju svoje foldere i tamo se smeštaju sve slike.
Ja imam samo ‘favorites’ i ‘recents’, u favorites nema ništa, sve nabacano u recents pa iz tog razloga da vidim kako sada odvojiti sve što je slikano kamerom od telefona bez da gledam exif info za svaku fotku pojedinačno.

Ne, sve ide u ‘recents’. Kreiranje novih albuma i foldera je manje više beskorisno.
WhatsApp je najmanji problem jer se fotke ne spašavaju automatski, treba razvrstati 1000+ slika sa Google-a, Safari-ja, Outlook-a, Viber-a…
Dizajnera ‘Photos’ aplikacije za genitalije treba objesiti.

Last edited:
negde možda nisi pustio dozvolu za pristup, deluje mi kao da je tako nešto...

Da je do dozvola aplikacije nikako ne bi mogle spašavati slike u galeriju, mislim da ne postoji ‘dozvoljavam aplikaciji da pristupa internoj memoriji ali bez mogućnosti kreiranja custom foldera/albuma’ dozvola na iOS-u.

Van svake pameti je da spašene stvari iz Safari-ja ne idu u Safari/Downloads/Pictures… album po defaultu već se sve trpa na gomilu.

A onda na sve to ide neka dodatna esoterična organizacija fajlova i galerije kad se kablom spoji na PC.

Last edited:
I kad napraviš ručno foldere nema move/copy/paste iz albuma u album i foldera u folder. #najboljiux

Sad proverio, kod mene razdvojeni folderi.
Nisam ih sam pravio.
A za povezivanje na pc, verovatno ti treba neki programčić. Ima dosta rešenja a u isto vreme rešavaš ubacivanje mp3 muzike, melodija za zvono i sl. Mislim da je anytrans bio dobar za to.

I dalje je nemoguće povezati iPhone na PC bez nekog dodatnog programa?

u Apple ekosistemu izgleda ili nešto ne može/ne radi ili ti treba korak, dva više da (polovično) radi.

@Apex - može ali jadno je to, da vidiš strukturu foldera kad otvoriš na kompu zaplakao bi.

Zavisi i od app. Recimo, Telegram ne pravi zaseban folder, već sve ide u recents. PS App je napravio.

To je i do implementacije sistema permisija. iOS omogućava da app funkcioniše samo u okviru svog foldera, uglavnom izolovana od drugih aplikacija/sistemskih funkcija. Recimo, tek nakon što korisnik dozvoli, aplikacija može da čita clipboard. I s vremena na vreme, sistem te pita da li želiš da nastaviš da dozvoljavaš aplikaciji pristup određenoj funkciji. Meni je to skroz kul i uliva određenu sigurnost.

Digitalna hipohondrija, svakako je svaka aplikacija iz store-a već proverena...
Nisam hipohondar, ali ovo je veliki plus za iOS. Nije svaka aplikacija sigurna. Prošla je određenu proveru, ali imamo X primera gde je maliciozna aplikacija bila prisutna mesecima ili godinama na Play Store (ili App Store). Preko permisija lako se "skrešu krila" aplikaciji koja služi za jedno, a htela bi da pristupi drugim opcijama. Veliki problem je nadgledanje sadržaja u clipboard-u, gde se lako mogu izvući lozinke, pristupni kodovi za ebanking i sl.

Na Androidu su od pre neke verzije dodali to uklanjanje permisija nakon neaktivnosti.

Međutim, permisije za pristup clipboardu se ne uklanjaju (mislim da po defaultu svaka app ima permisije da čita clipboard). To je svakako nešto što će verovatno dodati u budućim verzijama, jer sa svakom novom verzijom Androida povećavaju nivo sigurnosti i vidi se da baš rade na tome (recimo skoro sam morao da updatujem aplikaciju koju sam pravio da "gađa" njihov najnoviji interni API jer stari API od pre 3 god više nije podržan i aplikacije koje ne updatuju to neće biti vidljive na store-u, što u suštini sa sobom povlači sve sigurnosne benefite).

Takođe, u novijim verzijama preporučena praksa je da kada ti zatreba neka funkcionalnost, recimo čitanje slika iz memorije, ti u tom trenutku pitaš korisnika da li želi da dozvoli aplikaciji tu akciju. U prošlosti si unapred davao dozvole za sve, a sada je pristup malo drugačiji.

Zavisi i od app. Recimo, Telegram ne pravi zaseban folder, već sve ide u recents. PS App je napravio.
Mislim da sve ovo nema veze sa odobrenjima.
Aplikacija napravi album, ne folder; apsolutno sve po defaultu ide u 'recents' folder a ta određena aplikacija samo 'taguje' fotke da se pojave u drugim albumima, fizički je i dalje uvijek sve nabacano u jedan master album.
Ili meni ne polazi za rukom da pojasnim ili su raja totalni kežualci u korištenju telefona pa nisu ovo skapirali ranije.

Back
Top Bottom