• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

iOS Android Mobilni telefoni/tableti general tema (vesti/glasine/sta kupiti)

- da kupim neki flip smartphone. Jedino interesantno sto je izaslo iz Android kuhinje posljednjih nekoliko godina. Ovdje tesko da bi uzimao eksperimentalne modele vec iskljucivo modele koji su duze na trzistu i koji su ispolirani kroz nekoliko iteracija (Samsung/Motorola pretpostavljam)
Da i meni su ti najzanimljiviji, mada bih ipak isao na fold, dobija se uredjaj velicine tableta po potrebi... Samsung tu ima dokazano najbolje modele, vec par godina... preskupi su i dalje doduse, ali dok mi sledeci mob dodje na red, pasce im cena...

"Prodajem telefon, k'o nov, korišten nekoliko dana, ima par ogrebotina na ekranu, touchscreen uredno radi."

Telefon:
cracked-screen-life.jpg

Da i meni su ti najzanimljiviji, mada bih ipak isao na fold, dobija se uredjaj velicine tableta po potrebi... Samsung tu ima dokazano najbolje modele, vec par godina... preskupi su i dalje doduse, ali dok mi sledeci mob dodje na red, pasce im cena...
Ne znam samo kako si došao do toga da imaju dokazano najbolje modele.
Jesi uporedio, ili samo pričaš jer si samo taj video?
Velika mana mu je ekran kada je sklopljen preuzak je u poređenju sa običnim telefonom.
Ove godine nije ni u top tri modela po meni ispred su definitivno Google Pixel Fold,Oneplus Open i Honor Magic V2 su definitivno bolji.

Nisam, uvek dajem prednost Samsungu u odnosu na kineze, a i Samsung je prvi na trzistu sa takvim uredjajima, a da zapravo valja nesto.

Kod mene na poslu imam Samsung Flip, fenomanalan mob, svaki dan se igram sa njim...

Ne svidja mi se fold. Sa foldom dobijam kompromis, nit kompaktan telefon, niti dovoljno veliki/dobar tablet. I ja sam se lozio prije par godina da mogu sve objediniti jednim uredjajem ali bio sam delusional.

Uz to, kao sto rekoh gore, iPad je najbolji Apple uredjaj i nema premca. Sto se mene tice sto kompaktniji telefon + iPad Pro 11 je najbolji combo.

Meni isti djavo. Presao posle vise od 10 godina androida na ios, par dana navikavanja i to je to. Osecaj u ruci sto se kvaliteta hardvera tice mi je dosta na strani iPhona u odnosu na vecinu android flegshipa. Software manje vise isto, svaki ima svoje prednosti i mane, ali integracija apple-a sa ostalim apple uredjajima je sjajna.
Doduse Xperia 1 mi je i dalje najsesksi telefon koji postoji :D
Ja sam pre, ima vec godinu dana, uzeo iPhone 13 Mini, jer je baterija na Nokia 8 opasno otisla u aut nakon jednog zimovanja i evo i dan danas ne mogu da se naviknem na OS. I dalje nosim sa sobom Nokia 8 i kad mi treba pustam hotspot sa iPhone-a.

Nekako sam ocekivao da prosto sve radi, ali uopste nije tako. Kao sto sam rekao, cesto ga koristim kako bi pustio Hotspot, medjutim jedno minimum 20% vremena hotspot zabode pa moram da izvadim telefon iz dzepa da ga ugasim i upalim ponovo. Takodje, ZALOSNO mi je koliko browser na iPhone-u lose radi. Probao sam Safari i Firefox i iako je Firefox bolji, daleko je gore iskustvo nego na androidu. Znaci odprilike je kao Internet Explorer na Windows Phone 7(sto je za one koji nisu imali prilike da probaju mnogo bolje nego IE na Windows 10 Mobile, ali ipak daleko od Android iskustva). Neretko sajtovi prosto ne mogu da ucitaju, a kad se to desi kresuju browser i moram da ga zatvorim i otvorim ponovo. Funnyjunk, koji posecujem relativno cesto, je iz nekog razloga prakticno neupotrebiv, jer iako se sajt ucita i mogu da se vide slike, iz nekog razloga one ne mogu da se skinu. Dugim drzanjem "klika" na sliku ne izlazi kontekst meni sa opcijama skini sliku, kopiraj url slike i tako to. Web stranice koje uspeju da se ucitaju neretko u jednom momentu prosto zabodu kao i sajtovi koji nece da se ucitaju i samo gasenje browsera pomaze. To se cesce desava sa vecim stranicama. Nisam siguran da li je povezano sa momentima kad browser zabode, ali hoce telefon u nekom momentu kao da ostane bez interneta. U tim situacijama gasenje browsera ne pomaze, vec moram ceo telefon da ugasim pa upalim.

Sve u svemu, ne mogu da verujem da je ljudi smatraju ovako nesto prihvatljivim na "premium premiuma" od uredjaja(problem nije do hardware-a tako da bi se isto desavalo i da imam iPhone 15 Pro Max).

Za kraj mogu da kazem da baterijom nisam odusevljen, ali to je zbog toga sto je mini telefon.

Planiram uskoro izdvojim novac i kupim novi telefon, razmisljam se da probam Sailfish OS(malo skuplja varijanta jer moram da nadjem Xperia 10 III) ili Ubuntu Touch(gde me brine malo stariji hardware jer je rec o Pixel 3a telefonu, mada nece biti skupa "greska" jer su oni bas jeftini).

HTC Magic mi je bio prvi Android telefon. Model sa 288MB RAM memorije. Postojao je i model sa 192MB RAM. Oznake su im bile 32A, osnosno 32B, ako se dobro sećam.
Rado bih ga ponovo imao u svom posedu... :)

HTC Hero mi je još jedan model na "to get" listi. :)
Ja sam imao HTC Tattoo kao prvi Android, hardware-ski jako slican Magic-u. Ostao mi je u lepom secanju, mada sam ga brzo zamenio sa Motorola Milestone/Droid telefonom, koji je imao slide out tastaturu i znatno bolji i veci kapacitivni touchscreen naspram rezistivnog na Tattoo. Takodje se secam da je kamera na Tattoo bila zivi uzas, K750i je pravio bolje fotke, a kamoli K800i.

@Antique evo baš probao taj sajt (ip13) otvorio ga u sekundi, sve radi bez problema… meni je safari i na računaru i tabletu i telefonu i uopšte nemam problema. Jsto važi i za hotspot.
Baš čudno.

Last edited:
@Antique evo baš probao taj sajt (ip13) otvorio ga u sekundi, sve radi bez problema… meni je safari i na računaru i tabletu i telefonu i uopšte nemam problema. Jsto važi i za hotspot.
Baš čudno.
Znaci, da potvrdim jednu stvar. Dodjete na funnyjunk.com, ucita vam se stranica i na njoj su jedna ispod druge izlistane slike(mimovi). Vi ako prstom pritisnete sliku nakon pola sekunde ili koliko vec, otvori se kontekst meni i imate da izaberete vise opcija medju kojima su open link in new tab, open image in new tab i save/download picture? Meni se to ne desi. Meni se pojavi minijaturna verzija slike koja floatuje ispod mog palca dog god drzim palac pritisnut na ekran, sto je beskorisno. Nije ovo word dokument pa da ocu da pomeram sliku.

Znaci, da potvrdim jednu stvar. Dodjete na funnyjunk.com, ucita vam se stranica i na njoj su jedna ispod druge izlistane slike(mimovi). Vi ako prstom pritisnete sliku nakon pola sekunde ili koliko vec, otvori se kontekst meni i imate da izaberete vise opcija medju kojima su open link in new tab, open image in new tab i save/download picture? Meni se to ne desi. Meni se pojavi minijaturna verzija slike koja floatuje ispod mog palca dog god drzim palac pritisnut na ekran, sto je beskorisno. Nije ovo word dokument pa da ocu da pomeram sliku.

Aha. Kapiram.
U tom slučaju ako neki sajt ne nudi da sačuvam sliku uhvatim skrinšot i odsečem višak. Možda drugi brauzeri to bolje rade.

Aha. Kapiram.
U tom slučaju ako neki sajt ne nudi da sačuvam sliku uhvatim skrinšot i odsečem višak. Možda drugi brauzeri to bolje rade.
Pa da, ali desava mi se da ocu da otvorim sliku da citam komentare, a da ne izgubim gde sam stigao u skrolovanju. To bukvalno ne mogu da uradim. Mislim, jeste to jedan sajt, ali generalno browser iskustvo je dosta gore nego na androidu. Desavalo mi se par puta da kad sam morao da trazim rezultate na levim sajtovima da u jednom momentu budem primoran da pustim hotspot i dohvatim android telefon jer iPhone prosto nije mogao da ih ucita.

Jeste, to može da bude zamerka nevezano da li je do sajta ili programa...

Što se tiče safarija, meni je recimo ekstra opcija da dodam nešto u "reading list" umesto u bookmark. Mislim da to sad imaju i drugi brauzeri. To baš dosta koristim, nagomilam tekstova za čitanje a ne zatrpavam moje standardne zabeleške.
Isto volim opciju i "look up". Kad čitam nešto na npr. Eurogamer-u pa oni počnu da se frljaju sa nekim "učenim" izrazima, samo klik na reč>look up i dobijem definiciju iz rečnika :)

Dok cekam konzolicu da mi stigne, da napisem i ja koju. Trenutno sam na 13 mini jer mi je s godinama postalo bitno da telefon moze bez problema da stoji u dzepu. Imao sam razne uredjaje, jedno vreme sam sa drugarom preprodavao telefone i svasta mi je proslo kroz ruke. Nisam neki zahtevan korisnik, pa mi bootload i sl. stvari nisu mnogo znacile na androidima. Pre jabuke sam koristio lg i huawei, legli su mi vise nego samsung. Ako bi se vratio na android, jurio bi na preklop neki model. Za sad sam zadovoljan jabukom, mada imaju i oni bubica (ne moze se odbiti poziv, ako kontakt ima ime i prezime pretumba ceo naziv i nema sanse da se namesti kako je inace…). Skupi su ali se isto tako polovni prodaju za ok kintu pa se malo anulira kupovina sledeceg uredjaja. Ne znace mi mnogo tehnicke karakteristike jer npr. kameru koristim retko, one njihove bubice ne koristim za slusanje muzike jer ne smem zbog upale. Fon uglavnom koristim za forume, porukanje i pozive.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Moze da se odbije poziv. Ako vidis da te neko zove, nisam siguran da li trebas jednom ili dva puta da stisnes "Power" dugme i poziv bude odbijen. Prvih par puta kad sam to uradio sam saasvim slucajno odbio poziv jer mi uopste nije bilo intuitivno pa nisam obracao paznju da li slucajno stisnem dugme dok vadim telefon iz dzepa ili ne.

Iskustvo kucanja(bilo na forumima bilo ovako) mi je takodje 10x gore nego na android telefonima. Ne dao bog da sam naknadno video da sam pogresio u nekoj reci, skoro je nemoguca misija da se dodje do tacne reci/slova u iskucanom tekstu. Windows Phone je doduse imao najbolje resenje za ovo, bolje i od sadasnjeg resenja na androidu.

Back
Top Bottom