Koji telefon je najbolji mnogo zavisi od ličnih preferenci, budžeta i potreba.
Story time...
Ja sam pre 2 i po godine, probe radi, uzeo iPhone 11 Pro, jer sam hteo nešto kompaktnije i kvalitetno izrađeno. Sa jedne strane, dimenzije uređaja su bile odlične i stajao je u džep, a sa druge strane ekran je bio previše mali za obavljanje svakodnevnih poslovnih zadataka "u hodu".
Nervirao me je menadžment fajlovima, nekako neprecizna tastatura na kojoj sam puno grešio, mali ekran za moje potrebe, loša kompatibilnost sa mojim NAS-om (spor pristup, spor prenos, neuspela kopiranja fajlova,...) i ekran od samo 60Hz (UI mi je seckao, jer sam prešao sa Androida koji ima ekran na 144Hz).
Oduševila me je brzina rada uređaja, funkcionisanje Apple Pay, autonomija baterije, kako dobro funkcioniše eSIM (u tom trenutku, to je bio diferencijator), Air Tag integracija, sistem sa permisijama i to što aplikacije mogu da pristupaju samo onim fajlovima i funkcijama kojima korisnik da pristup (samo određene fotografije za share, samo konkretni fajlovi za obradu,... puno segmentiranije nego na Androidu).
Nakon 5-6 meseci, prodao sam iPhone 11 Pro. "Nisam mogao da se naviknem." Vratih se na Android. To je rešilo problem sa ekranom i fajl menadžmentom, ali... to više nije bilo to. Nedostajao mi je Apple Pay, nerviralo me je curenje baterije zbog neke aplikacije koja je zabola u pozadini, nedostajao mi je kvalitet izrade samog uređaja...
I onda sam se lomio da li da se vratim na iPhone ili da idem na neki novi flagship Android.
Nakon 3 meseca na Androidu, žena i ja smo planirali da kupimo po Xiaomi 12T. Hteli smo što bolju kameru kako bi slikali dete koje je bilo na putu. Čekali smo da telefon bude predstavljen. Kada je izašao, usledio je hladan tuš - cena od 750-800€, osrednja kamera. Moje reči su tada bile: Nisam lud da dam tolike pare na Xiaomi. Ako dajemo toliko ili malo više, onda samo Samsung ili Apple.
U tom trenutku, Ananas je imao dobre akcije za iPhone 13 seriju. I tada sam presekao - vraćam se na iPhone. Supruga je bila protiv, ali joj je dosadio tadašnji telefon. Kupili smo iPhone 13 Pro Max 256GB.
iPhone 13 Pro Max je rešio većinu problema koje sam imao sa 11 Pro - već ekran, osvežavanje od 120Hz i još par softverskih stvari koje je iOS u međuvremenu preuzeo od Androida. I ima izuzetno dobru kameru za fotografisanje i snimanje - izvadim iz džepa, point and shoot, vratim u džep. I fotke su skoro uvek izuzetne, a verujem da razumete kako je to kada dete ne stoji mirno u mestu i želite da zabeležite taj trenutak. Jedini realni problem koji me trenutno nervira je menadžment fajlovima i spor pristup mom NAS-u (moraću da poradim na tome).
I sada, 20ak meseci kasnije, ne razmišljam o promeni telefona. Realno, već godinama telefoni tapkaju u mestu, nema ničeg revolucionarnog što bi me nateralo da ga zamenim. Da li bih se vratio na Android? Pa verovatno. Ali trenutno nemam povoda za to.
A te suve specifikacije, poput: 12GB RAM naspram 6GB RAM , 30% viši takt procesora, USB za 0.2 noviji (
), i 2.5x više megapiksela na kameri... okačite mački o rep. Niti je to tako jednostavno, niti prikazuje realno stanje stvari.
Opciono, zašto je Apple ekosistem toliko dobar:
Zamenio sam Galaxy Watch sa Apple Watch. GW je daleko bolji od konkurencije u Android svetu, ali AW je mnogo bolji od GW, bez premca. Aplikacije sa telefona imaju svoju verziju za sat, pa se automatski instaliraju. Praćenje video nadzora sa sata, statusa 3d štampača dok radi, aktivacija pametnih uređaja, upravljanje muzike koja je puštena na laptopu ili računaru... sve je jednostavno i moguće.
Onda sam za službeni laptop uzeo Macbook Air M1 16/256GB. A nedavno sam glavni računar zamenio za Mac Mini M2 Pro (16/512GB).
Apple Pay imam na satu i na telefonu. Mogu da odem i obavim kupovinu bez nošenja novčanika i/ili telefona.
Kada mi je sat na ruci, a telefon otključan, i sat se automatski otključa.
Kada je Mac Mini zaključan, a sat na ruci otključan, a priđem i probudim Mac Mini - otključa se bez potrebe da unosim lozinku (sat zavibrira i prikaže da je otključao računar).
Aplikacije sa telefona nativno rade na računaru i laptopu, pa mogu da koristim Smart Home aplikacije i kontrolišem uređaje po kući bez uzimanja telefona.
Kopiranje teksta ili slike na telefonu, automatski je moguće "nalepiti" na računaru. I obratno, syncuje automatski. Recimo, uradim screenshot na telefonu, cropujem - onda na računaru samo uradim paste i pošaljem.
Jednostavno slanje fajlova sa telefona na računar i obratno - Share-> Airdrop-> Korisnik i uređaj (moguće brzo deljenje i sa osobama u familiji)
Zahvaljujući Air Tagovima, pratim lokaciju raznih uređaja po celom gradu (prtljaga, ranca, novčanika, Nintendo Switcha,...), iako sam udaljen od njih. Od nedavno je moguće i deljenje Air Tag-a sa još osoba, pa žena i ja zajedno vidimo lokaciju kolica za bebe,.
Realnost je da je Apple napravio neverovatan ekosistem i stalno ga unapređuje. Da košta puno, košta.
Toliko od mene. Izvinjavam se zbog dužeg posta. Kao što rekoh, nekad stvari nisu tako jednostavne.