• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

iOS Android Mobilni telefoni/tableti general tema (vesti/glasine/sta kupiti)

Nemogućnost da u galeriji napravim custom foldere i postavim neki zvučni fajl kao ringtone je ono iPhone 2G level funkcionalnosti.

Ahahaha, kako su zakomplikovali postavljanje novog zvona... kako nisam to provalio dok sam korstio iPhone...

i pored svega toga, ne uspeva da napravi bolje fotke i clipove od ajfora :D
Ako vec ne pratis uopste mobilnu scenu, nemoj da pises neistine, Samsung pravi bolje fotke vec dobrih godinu, dve, da si ti meni ziv i zdrav.
iPhone drzi krunu samo za video.

shots-fired-eastbound-and-down.gif

Ako vec ne pratis uopste mobilnu scenu, nemoj da pises neistine, Samsung pravi bolje fotke vec dobrih godinu, dve, da si ti meni ziv i zdrav.
iPhone drzi krunu samo za video.
irelevantno je da li pratim scenu kad imam direktno iskustvo sa oba, za razliku od tebe. :)

takođe, pogledaj dxomark za još suroviju istinu.

Blekberi je kewa!

Prvi pametni mi je bio Blackberry, i baš je bila super sprava sve dok nisu ukinuli podršku za skoro sve servise. Posle BB imao sam isključivo jabuku, od četvorke naovamo. Nikad najnoviji top model nego samo ovi jeftiniji ili kad ih nasledim od sestrića. Obično sam bio treća ruka u nizu i nisam razmišljao o novim modelima.
Tako da nisam sebi lično kupio fon ima skoro 20 godina, jer uvek naleti neki stariji model koji dobijem na poklon, malo ga sredim i super mi služi…
Letos rešim da se počastim i konačno uzmem nešto za sebe. Izbor je pao na android jer ‘sve je to isto’, ‘zašto plaćati harač’ i ostale mudrosti. Koristeći ajfon skoro deceniju i prateći recenzije stekao sam utisak da su razlike minimalne i da je funkcionalnost maltene ista.
Izbor je pao na Nothing, 8/128 gb, siv, lep i neobičan telefon. Čisti android sa par minirnih Nothing aplikacija. Pokušao sam par meseci da se priviknem na to ‘stock iskustvo’ i tako sam rado se vratio nazad u tabor Kupertina da mi ne pada na pamet da uskoro pokušavam ponovo. Jednostavno rečeno - to nije to, makar za mene. Stvar navike, organizacije, naravno. Ajfon mi dođe kao što je nekad bila Nokia: jednostavno, lako, čvrsto i kvalitetno, sve znam gde mi je i kako do toga da dođem dok mi je na Robotu bilo sve u duplo više koraka ili nisam umeo da uradim da mi to bude kako treba, odnosno kako sam navikao. Hardver na androidu mi je bio zanimljiv, veliki ekran i dobra baterija, ali najmanje sam ga koristio kao telefon a najviše da gledam serije. Možda je trebalo da istrpim još par meseci jer sam tek počeo da se navikavam. I čini mi se da bi mi lakše pao OneUI umesto stock androida…

Blekberi je kewa!

Prvi pametni mi je bio Blackberry, i baš je bila super sprava sve dok nisu ukinuli podršku za skoro sve servise. Posle BB imao sam isključivo jabuku, od četvorke naovamo. Nikad najnoviji top model nego samo ovi jeftiniji ili kad ih nasledim od sestrića. Obično sam bio treća ruka u nizu i nisam razmišljao o novim modelima.
Tako da nisam sebi lično kupio fon ima skoro 20 godina, jer uvek naleti neki stariji model koji dobijem na poklon, malo ga sredim i super mi služi…
Letos rešim da se počastim i konačno uzmem nešto za sebe. Izbor je pao na android jer ‘sve je to isto’, ‘zašto plaćati harač’ i ostale mudrosti. Koristeći ajfon skoro deceniju i prateći recenzije stekao sam utisak da su razlike minimalne i da je funkcionalnost maltene ista.
Izbor je pao na Nothing, 8/128 gb, siv, lep i neobičan telefon. Čisti android sa par minirnih Nothing aplikacija. Pokušao sam par meseci da se priviknem na to ‘stock iskustvo’ i tako sam rado se vratio nazad u tabor Kupertina da mi ne pada na pamet da uskoro pokušavam ponovo. Jednostavno rečeno - to nije to, makar za mene. Stvar navike, organizacije, naravno. Ajfon mi dođe kao što je nekad bila Nokia: jednostavno, lako, čvrsto i kvalitetno, sve znam gde mi je i kako do toga da dođem dok mi je na Robotu bilo sve u duplo više koraka ili nisam umeo da uradim da mi to bude kako treba, odnosno kako sam navikao. Hardver na androidu mi je bio zanimljiv, veliki ekran i dobra baterija, ali najmanje sam ga koristio kao telefon a najviše da gledam serije. Možda je trebalo da istrpim još par meseci jer sam tek počeo da se navikavam. I čini mi se da bi mi lakše pao OneUI umesto stock androida…

Upravo si ubo u centar. Stvar navike iznad svega. I to što je apple uspeo da stvori neki privid kod mase da su oni nešto jedinstveno. Ja eto nisam mogao da se naviknem na iOS ni posle pola godine.

Meni isti djavo. Presao posle vise od 10 godina androida na ios, par dana navikavanja i to je to. Osecaj u ruci sto se kvaliteta hardvera tice mi je dosta na strani iPhona u odnosu na vecinu android flegshipa. Software manje vise isto, svaki ima svoje prednosti i mane, ali integracija apple-a sa ostalim apple uredjajima je sjajna.
Doduse Xperia 1 mi je i dalje najsesksi telefon koji postoji :D

Meni isti djavo. Presao posle vise od 10 godina androida na ios, par dana navikavanja i to je to. Osecaj u ruci sto se kvaliteta hardvera tice mi je dosta na strani iPhona u odnosu na vecinu android flegshipa. Software manje vise isto, svaki ima svoje prednosti i mane, ali integracija apple-a sa ostalim apple uredjajima je sjajna.

A meni je smetalo što je iphone tako tanak i lagan i gladak. Silikonska maska je makar rešila prva dva problema al nekako mi je bilo ružno na iPhoneu (Zanimljivo da ostale telefone nikada nisam vadio iz maski još od Nokia xperie 5800. Da znam koliko moronski to zvuči ali eto Apple Reality Destortion field deluje i na mene) Navikao sam na osećaj nečeg više u rukama. Ne volim lake miševe itd itd...

Xperia P i Xperia S su mi uz Motorola KRZR saphire (ograničena serija sa safirnim staklom i napred i nazad) najlepši telefoni svih vremena.

Koji telefon je najbolji mnogo zavisi od ličnih preferenci, budžeta i potreba.

Story time...

Ja sam pre 2 i po godine, probe radi, uzeo iPhone 11 Pro, jer sam hteo nešto kompaktnije i kvalitetno izrađeno. Sa jedne strane, dimenzije uređaja su bile odlične i stajao je u džep, a sa druge strane ekran je bio previše mali za obavljanje svakodnevnih poslovnih zadataka "u hodu".

Nervirao me je menadžment fajlovima, nekako neprecizna tastatura na kojoj sam puno grešio, mali ekran za moje potrebe, loša kompatibilnost sa mojim NAS-om (spor pristup, spor prenos, neuspela kopiranja fajlova,...) i ekran od samo 60Hz (UI mi je seckao, jer sam prešao sa Androida koji ima ekran na 144Hz).

Oduševila me je brzina rada uređaja, funkcionisanje Apple Pay, autonomija baterije, kako dobro funkcioniše eSIM (u tom trenutku, to je bio diferencijator), Air Tag integracija, sistem sa permisijama i to što aplikacije mogu da pristupaju samo onim fajlovima i funkcijama kojima korisnik da pristup (samo određene fotografije za share, samo konkretni fajlovi za obradu,... puno segmentiranije nego na Androidu).

Nakon 5-6 meseci, prodao sam iPhone 11 Pro. "Nisam mogao da se naviknem." Vratih se na Android. To je rešilo problem sa ekranom i fajl menadžmentom, ali... to više nije bilo to. Nedostajao mi je Apple Pay, nerviralo me je curenje baterije zbog neke aplikacije koja je zabola u pozadini, nedostajao mi je kvalitet izrade samog uređaja...

I onda sam se lomio da li da se vratim na iPhone ili da idem na neki novi flagship Android.

Nakon 3 meseca na Androidu, žena i ja smo planirali da kupimo po Xiaomi 12T. Hteli smo što bolju kameru kako bi slikali dete koje je bilo na putu. Čekali smo da telefon bude predstavljen. Kada je izašao, usledio je hladan tuš - cena od 750-800€, osrednja kamera. Moje reči su tada bile: Nisam lud da dam tolike pare na Xiaomi. Ako dajemo toliko ili malo više, onda samo Samsung ili Apple.

U tom trenutku, Ananas je imao dobre akcije za iPhone 13 seriju. I tada sam presekao - vraćam se na iPhone. Supruga je bila protiv, ali joj je dosadio tadašnji telefon. Kupili smo iPhone 13 Pro Max 256GB.

iPhone 13 Pro Max je rešio većinu problema koje sam imao sa 11 Pro - već ekran, osvežavanje od 120Hz i još par softverskih stvari koje je iOS u međuvremenu preuzeo od Androida. I ima izuzetno dobru kameru za fotografisanje i snimanje - izvadim iz džepa, point and shoot, vratim u džep. I fotke su skoro uvek izuzetne, a verujem da razumete kako je to kada dete ne stoji mirno u mestu i želite da zabeležite taj trenutak. Jedini realni problem koji me trenutno nervira je menadžment fajlovima i spor pristup mom NAS-u (moraću da poradim na tome).

I sada, 20ak meseci kasnije, ne razmišljam o promeni telefona. Realno, već godinama telefoni tapkaju u mestu, nema ničeg revolucionarnog što bi me nateralo da ga zamenim. Da li bih se vratio na Android? Pa verovatno. Ali trenutno nemam povoda za to.

A te suve specifikacije, poput: 12GB RAM naspram 6GB RAM , 30% viši takt procesora, USB za 0.2 noviji (🤣), i 2.5x više megapiksela na kameri... okačite mački o rep. Niti je to tako jednostavno, niti prikazuje realno stanje stvari.

Opciono, zašto je Apple ekosistem toliko dobar:

Zamenio sam Galaxy Watch sa Apple Watch. GW je daleko bolji od konkurencije u Android svetu, ali AW je mnogo bolji od GW, bez premca. Aplikacije sa telefona imaju svoju verziju za sat, pa se automatski instaliraju. Praćenje video nadzora sa sata, statusa 3d štampača dok radi, aktivacija pametnih uređaja, upravljanje muzike koja je puštena na laptopu ili računaru... sve je jednostavno i moguće.

Onda sam za službeni laptop uzeo Macbook Air M1 16/256GB. A nedavno sam glavni računar zamenio za Mac Mini M2 Pro (16/512GB).

Apple Pay imam na satu i na telefonu. Mogu da odem i obavim kupovinu bez nošenja novčanika i/ili telefona.

Kada mi je sat na ruci, a telefon otključan, i sat se automatski otključa.

Kada je Mac Mini zaključan, a sat na ruci otključan, a priđem i probudim Mac Mini - otključa se bez potrebe da unosim lozinku (sat zavibrira i prikaže da je otključao računar).

Aplikacije sa telefona nativno rade na računaru i laptopu, pa mogu da koristim Smart Home aplikacije i kontrolišem uređaje po kući bez uzimanja telefona.

Kopiranje teksta ili slike na telefonu, automatski je moguće "nalepiti" na računaru. I obratno, syncuje automatski. Recimo, uradim screenshot na telefonu, cropujem - onda na računaru samo uradim paste i pošaljem.

Jednostavno slanje fajlova sa telefona na računar i obratno - Share-> Airdrop-> Korisnik i uređaj (moguće brzo deljenje i sa osobama u familiji)

Zahvaljujući Air Tagovima, pratim lokaciju raznih uređaja po celom gradu (prtljaga, ranca, novčanika, Nintendo Switcha,...), iako sam udaljen od njih. Od nedavno je moguće i deljenje Air Tag-a sa još osoba, pa žena i ja zajedno vidimo lokaciju kolica za bebe,.

Realnost je da je Apple napravio neverovatan ekosistem i stalno ga unapređuje. Da košta puno, košta.

Toliko od mene. Izvinjavam se zbog dužeg posta. Kao što rekoh, nekad stvari nisu tako jednostavne. :)

Last edited:
Evo da poredim iPhone 13 vs Samsung S23:

Samsung - bolja kamera, dve godine noviji model, duplo vise memorije, veca baterija, bolji operativni sistem i programi, bolji ekran, 120 hz (extremno bitno), a iphone na ubogih 60 hz, zatim bolji dizajn, nema prakticno ivica, a iphone ima onaj ogroman notch po sred ekrana, 3x opticki zoom (iphone naravno nema nikakav), usb type c na samsung-u, a na iphone ona glupost od lightinga... i mrzi me vise, ima jos stvari, ali mislim da je ovo dovoljno...
Da sumiram, glavna prednost Samsunga je ja bih reko 120hz i 3x opticki zoom... kao i dizajn i OS kome je bitno...

Od HTC Magic-a i iPhone 3GS-a saltam platforme svako malo. Nakon sto se HTC kao firma ubio najvise su mi se svidjali LG i Sony uredjaji dok sam sa Samsungom bio bas nezadovoljan flagship ponudom, mid tier im je dobar danas, bar se meni cini kad pogledam ponudu. E sad sto su i LG i Sony pukli kao zvecke nije moj problem.
Trenutni daily mi je 12 Mini vec 3 godine. Rekorder u mom slucaju. Bez folija, maski i slicno je prezivio sto ni jedan do sada. Ne mogu reci da je Apple vrhunac kvaliteta ali ovaj moj telefon je cak proveo sat vremena na dnu mora i dan danas radi kao sat :D Gledanje yt pod tusem, u sauni, bazenu, ispadanja, bacanja, nosenje zajedno sa kljucevima ili alatom. Izgleda uzasno, kao da ga je neka krvozedna beba grickala ali radi fantasticno. Imao sam i 14 i 15 pro u svom posjedu i samo proslijedio dalje nakon kratkog vremena prvenstveno zbog gabarita ali i jako malog broja bitnih razlika u featurima.

Kada ovaj crkne imam opcije da:
- ostanem na Appleu ali ne dajem pare dalje od osnovnog modela iphona koji tada bude na trzistu, iz principa, osim ako ne bude bas neki feature koji mi je o glavu. Hardware specs me ne interesuju pretjerano. Suludo je da je most basic iPhone 15 vec oko 1K Eur.
- da kupim neki flip smartphone. Jedino interesantno sto je izaslo iz Android kuhinje posljednjih nekoliko godina. Ovdje tesko da bi uzimao eksperimentalne modele vec iskljucivo modele koji su duze na trzistu i koji su ispolirani kroz nekoliko iteracija (Samsung/Motorola pretpostavljam)
- opcija koja mi je najprimamljivija je da zapravo nemam telefon uopste. Dobar standarone smartwatch za pozive i osnovne poruke bi mi bio top ali takvo nesto trenutno nema na trzistu, tj ne zadovoljava moje kriterijume.

Bez obzira na proizvodjace i hardversku moc mislim da su telefoni uzasno precjenjeni. Vidim da su se i kinezi polakomili. S obzirom na kvalitet hardvera softver jako sporo napreduje. Apple je tu offender nr.1. iOS je jako skarabudzen sistem. Razumijem koliko se OS kompleksan ali mi pricamo o firmi koja vrijedi trilione a ima ogranicen, bagovit i User hostile sistem.

Back
Top Bottom