• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Male tajne velikih majstora kuhinje [Food&Drinks]

Nisam to primetio :D
Mada ne mora da znaci da je neka muljavina, mozda samo 'oce da kazu da nije proizvod kao klasicna tvrda cokolada, vec stvrdnut eurokrem, koji je meksi od klasicne cokolade...

Patlidžan sa gorgonzolom recept

Za dvoje ljudi su dovoljna dva poveća patlidžana.

Možete uzeti oko 100 do 150 grama suvog mesa (pršuta, suvi vrat, ili lepa pančetica) i 100 do 150 gr gorgonzole.
Patlidžane, prepoloviti na pola, pa izdubiti unutrašnjost, koristio sam viljušku, može i kašičicom za šećer.
Unutrašnjost patlidžana iseckati na što sitnije kockice. Za to vreme u tiganju staviti bilo šta od navedenog suvog mesa, i da se proprži ali ne previše, ne treba mast ili ulje, sami će da puste sokić slasni i kada se to desi, roknete unutrašnjost naseckanog patlidžana u sve to.
Malo da se proprži i onda ubacite naseckanu gorgonzolu, i kada se ona otopi ukloniti iz tiganja.
Uzećete tu masu i napuniti njome prazne patlidžane, stavite ih u kakav pleh i gurnite u rernu koju ste prevashodno zagrejali na oko 200, 220 stepeni i pratite to sledećih pola sata ili četrdeset minuta.

I kada bude gotovo servirajte i uživajte.
Pravio sam ovo i moram reći da je baš dobra promena u odnosu na stvari koje obično jedem. Ono što mi malo smeta je što sam stavio dosta gorgonzole i bilo je baš "nezdravo". Osećalo su se kalorije i mast iz tog sira :D Inače, ponoviću sigurno, super recept (y)
1.png

Ajd da i ja uzvratim nečim.

Nenadov Nasi Goreng recept

Originalno viđeno u

Ovaj recept je knjaževačka varijanta ovog od iznad

Sastojci​

• Praziluk
  • Beli luk
  • Ljuta paprika velika
  • Feferone ako ima
  • Dugi pirinač (basmati recimo, 1/2 šolje za čaj mera, za 2 osobe)
  • Piletina 300-400g (za 2 osobe)
  • So
  • Biber
  • Slatki Soja Sos
  • Jaja (ako neko voli, iskreno ne preporučujem)
  • Pasta čili ili pasta paradajz neka (ako neko voli, iskreno ne preporučujem)
  • Parmezano rendani u kesici

Recept​

1. Nikako ne koristiti indukcionu ploču (jer se ne može postići tiha vatra na njoj).
  2. Skuvati pirinač dan pre (ili tog jutra)! Ako se ne skuva dan pre i ne sačeka da se skroz ohladi, onda prilikom prženja postaće “bljutav”.
    1. Pre kuvanja, isprati pirinač sve dok voda ne postane razumno bistra. Nakon toga sipati pirinač i vodu u šerpu i posoliti. Na jednu meru pirinča idu 2 mere vode.
    2. Dovesti do tačke ključanja, poklopiti, zatim kuvati 18min na tihoj vatri (minimalni broj a da je uključena ringla). NE OTVARAJTE POKLOPAC DOK NE PROĐE 18min. Nakon toga skloniti sa vatre i pustiti da se kuva u pari (dakle bez toplote, sklonjeno je sa ringle) još nekih 5-7min.
    3. Otvorite poklopac i uživajte u najboljem pirinču kojeg ste ikad probali!
  3. Kada imate ohladjeni pirinač, sledeći korak je priprema samog jela
  4. Isecite piletinu na komadice (jedan komad da moze viljuskom da se uhvati za jedan zalogaj) i ispržite na ulju
    1. Opciono, nekoliko sati pre prženja napravite marinadu sa piletinom koja uključuje so, malo ulja, sirće/limun, biber (sirće je potrebno kako bi nagrizlo mesto i kako bi meso bilo manje žilavo, razlika se itekako oseti)
  5. Izvadite isprženu piletinu i stavite u posudu sa strane. Sačuvajte ulje u kome se pržila piletina!
  6. Iseckajte u krugove praziluk, ljutu papriku i feferone i stavite da se prži u ulju u kom se do malopre pržila piletina
  7. Kada se luk karameliše, dodajte sitno nasečeni beli luk, zatim kratkog prženja, dodajte u sve to ohladjeni pirinač i piletinu
  8. Mešajte dok se sve ne izjednači i dok se pirinač ne zagreje svuda ravnomerno
  9. A sada, pièce de résistance! Napravite kašikom (ili čime god mešate hranu) rupu u sredini kako bi se video tiganj/posuda. U tu rupu sipajte slatki soja sos (40tak ml). NE MEŠAJTE i ništa ne radite dok se ne šećer iz slatkog soja sosa ne karameliše (videćete balončiće u smesi i videćete kako od tamno crne boje, smesa postaje braon). Kada ste zadovoljni karamelisanjem soja sosa, mešajte sve dok se ne ne ujednači (sav pirinač treba da dobije braon broju)
  10. Prilikom serviranja, “posolite” sve parmezanom iz kesice ukoliko želite taj mediteranski twist ovog jela
2.png23.png3.png

Last edited:
... ali jbg, ja volim masne sireve sa jakim ukusom, ali ok je.

Jesi li probao ikad Belmuž? Ako ne, mislim da bi ti se baš dopao. To je nešto što napraviš za 5-10min, a svi prisutni se oduševe jer nikad nisu probali tako nešto. Od sastojaka ti treba samo kravlji mladi punomasni sir (neobran kajmak, potrebna je masnoća), so po želji i kukuruzno brašno. Ništa više :)

U suštini glavni i poznati recept je iz Svrljiga (Belmužijada) u koji ide i belo brašno, ali preko brda, iz kraja odakle sam ja (Stara Planina), neke babe kuvarice su provalile da nije potrebno belo, dovoljno je i kukuruzno samo. Zbog toga naš belmuž ima mnogo jači i direktniji ukus i smeo bih da se kladim da se svima više sviđa ta verzija, nego ova iz Svrljiga.

Screenshot_1.png

Jesi li probao ikad Belmuž? Ako ne, mislim da bi ti se baš dopao. To je nešto što napraviš za 5-10min, a svi prisutni se oduševe jer nikad nisu probali tako nešto. Od sastojaka ti treba samo kravlji mladi punomasni sir (neobran kajmak, potrebna je masnoća), so po želji i kukuruzno brašno. Ništa više :)

View attachment 8564
Ja sam ga krkao na par mesta u Nisu, zna da bude bas dobar, ali se nikad ne setim da ga napravim kuci :D

U Nišu i generalno u kafanama nikad nisam jeo neki da kažem "baš dobar belmuž". Mnogo je bolji kući kad praviš. Glavni sastojak je dobar sir, ako nadjes kvalitetan sir na pijaci (dakle ne iz Mlekarice neke gde oberu kajmak, nego kod seljaka koji živi selo pored i juče pravio sir), onda je to klasa iznad u odnosu na ove u kafanama.

U suštini glavni i poznati recept je iz Svrljiga (Belmužijada) u koji ide i belo brašno, ali preko brda, iz kraja odakle sam ja (Stara Planina), neke babe kuvarice su provalile da nije potrebno belo, dovoljno je i kukuruzno samo. Zbog toga naš belmuž ima mnogo jači i direktniji ukus i smeo bih da se kladim da se svima više sviđa ta verzija, nego ova iz Svrljiga.

View attachment 8564
Sounds right up to my alley :)

To je koliko vidim po receptu vrlo slicno kachamaku, kojeg obozavam... to se isto pravi sa kukuruznim brasnom i mlekom.
Od sireva najvise volim sjenicki, pa zlatarski, poparu i gibanicu obozavam, ali bas sa tim sirom.

Evo da i ja dam neki predlog, voleo sam kao klinac da u poslasticarnici uzimam, moj cale ga je zvao kachamak, a to je kombinacija sampite i sladoleda na tocenje ili bilo kog sladoleda, uzme se velika casha, tipa krigla, stavi se sampita unutra i prelije sa sladoledom i to se dobro promesa... jako dobar ukus, mnogo se dobro slaze kad se pomesa topla i sveza sampita sa hladnim sladoledom, mnogo dobra kombinacija.

Jos jedan predlog, ovo sam mozda vec ranije pisao, eurokrem se fenomenalno slaze sa jogurtom, taman kad dosadi slatkoca, presece se sa jogurtom, savrsen kontrast.

haha, da... kad je jedes prstima odma krene da se topi, a mrzim da prljam ruke, isto tako recimo i piletinu, tipa batake i sve sto ljudi inace jedu prstima, jer je tako i mnogo lakse, ja se mucim sa viljuskom i nozem, treba mi pola sata da iseckam jedan batak... tako da nema jela koje ja jedem prstima, susta sam suprotnost indusima, koji sede napolju u nekom cucnju i jedu sve zivo rukama, pirinac itd, gledao ih na jednom snimanju, znaci zgadio mi se zivot...

haha, da... kad je jedes prstima odma krene da se topi, a mrzim da prljam ruke, isto tako recimo i piletinu, tipa batake i sve sto ljudi inace jedu prstima, jer je tako i mnogo lakse, ja se mucim sa viljuskom i nozem, treba mi pola sata da iseckam jedan batak... tako da nema jela koje ja jedem prstima, susta sam suprotnost indusima, koji sede napolju u nekom cucnju i jedu sve zivo rukama, pirinac itd, gledao ih na jednom snimanju, znaci zgadio mi se zivot...
Ma kakvi indusi...

Brt, kada ga drkiš stavis li rukavicu ili uzmes kineske štapiće da ne isprljaš ruku?
😂😂😂😂😂😂

Pro tip: hvataj piletinu salveticama. I dalje je cimanje, ali manje nego da proznojavaš krv sa escajgom.

Ja sam isti, ne volim da mi se posle pola dana ruka oseti na piletinu ili koju god hranu.

Pro tip: hvataj piletinu salveticama. I dalje je cimanje, ali manje nego da proznojavaš krv sa escajgom.

Hmm zanimljiva ideja, probacu.
Samo da se ispravim, ne treba mi za batak pola sata, za njega je lakse, nego mislio sam na krilca, ona mala zgoljava krilca, gde je prakticno samo kost i koza, nesto malo mesa dobijes, e to je nocna mora ocistiti samo sa viljuskom i nozem, bez pipanja, bukvalno sednem (dobro) 15 minuta i to cistim, jer ne jedem ni tu kozicu, pa i nju sklanjam, uglavnom kad vidim da imam krilca za rucak, pada mi mrak na oci...

Ja sam isti, ne volim da mi se posle pola dana ruka oseti na piletinu ili koju god hranu.

Drago mi je da nisam jedini, meni najvise smeta sto kad su mi masne ruke tokom jela, sta god da dohvatim, izmasticu, sto escajg, posluzavnik, sto daljinski za tv, jer uvek gledam tv dok jedem, pa onda kvaka od moje sobe, pa kvaka od kupatila, pa onda slavinu u kupatilu cu dobrano da izmastim, ako uopste i uspem da je otvorim sa tako masnim rukama, i onda sam jednostavno uvideo da mi se ne isplati da mastim ruke, suvise posla posle oko ciscenja svega toga...

Brt, kada ga drkiš stavis li rukavicu ili uzmes kineske štapiće da ne isprljaš ruku?
😂😂😂😂😂😂

Stavim one rukavice, kao onaj azijat sto koristi za unboxing :D
Zezam se, za to mi ne treba nista, kao ni za recimo pljeskavicu ili bilo sta sto je u celofanu, naravno ne treba mi ni kad jedem orasaste plodove, znaci odnosi se samo na masno i na ono sto moze bas dosta da ti isprlja ruke...

meni najvise smeta sto kad su mi masne ruke tokom jela, sta god da dohvatim, izmasticu, sto escajg, posluzavnik, sto daljinski za tv, jer uvek gledam tv dok jedem, pa onda kvaka od moje sobe, pa kvaka od kupatila, pa onda slavinu u kupatilu cu dobrano da izmastim, ako uopste i uspem da je otvorim sa tako masnim rukama, i onda sam jednostavno uvideo da mi se ne isplati da mastim ruke, suvise posla posle oko ciscenja svega toga...

Zasto jednostavno ne bi koristio krpu/salvete da obrises ruke, pre hvatanja svega toga? 🙀

Ne praktikujem to, recimo uzmes krpu, izmastis, moras da je peres, nepotreban dodatni posao, koji se izbegne time sto jednostavno jedes sa priborom ;)

Ne praktikujem to, recimo uzmes krpu, izmastis, moras da je peres, nepotreban dodatni posao, koji se izbegne time sto jednostavno jedes sa priborom ;)
Glupost brt dal prao ruke,krpu ili pribor

Back
Top Bottom