• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Imam rtx 3080 10gb a planiram da predjem na 4080/5070 krajem godine ili 2025. Sto se tice kulera na 3600 imam cm hyper 212 black,nadam se da ce biti dovoljan za 5700x3d

Imam rtx 3080 10gb a planiram da predjem na 4080/5070 krajem godine ili 2025. Sto se tice kulera na 3600 imam cm hyper 212 black,nadam se da ce biti dovoljan za 5700x3d
Onda tu treba jak procesor da nahrani grafičku. Brži RAM može da izvuče još koji frame više ali to ako se odlučiš da proširiš RAM.

CM Hyper 212 je slab :(. Moderni procesori se baš baš greju. Dual tower varijante kulera su za njih ko dobar dan. Ja imam LC Power LC-CC-120 koji je u istoj klasi kao CM Hyper 212 i ne može da ohladi 5800x3d. Na max br. obrtaja gde se čuje ko avion propelerac, temperatura ide 80+ C bez problema... a termalni limit na procesoru je 90 C 😂. Fora sa modernim procesorima je da ne mogu da se pregreju već prilagođavaju takt i napon u okvirima nekog temperaturnog limita. S druge strane, ako imaš dobro hlađenje onda će da nagruvaju takt i napon za maksimalne performanse dokle god su u okviru temp. limita i nije narušena stabilnost. Max performanse znači možeš da postigneš samo sa dobrim hlađenjem. Videćeš već kada montiraš. Mnogo češće ćeš čuti kako ventilator podiže br. obrtaja u odnosu na 3600.

Last edited:
Je l' se 5700X3D išta manje greje nego 5800X3D? Pošto vidim da je za oba TDP 105W.

Koji bi kuler bio dovoljan za 5700x3d,za ovaj stari hyper 212 cu naci namenu da ostane sa 3600 u drugoj masini ako vec nije dovoljan ? Ne volim da mi se greju komponente,onda samo pocnem da gledam u ugao ekrana i pratim temperature,od igranja nista 😀

Vidi koliko mesta imas u kucistu, i stavi u njega najveci air cooler koji mozes, svakako im cene nisu velike a taj cooler ce ti ostati i za buduce konfiguracije. Termalight agresivno prodaje po veoma niskim cenama, zakopavaju trziste sa gomilom modela, hoce da destabilizuju ostale proizvodjace.

U full load-u će taj Thermalright imati veće temperature i (osjetno) veću buku u odnosu na LF III 240.

Podržavam izbor AIO vodenih hlađenja. Da, došli smo do toga da samo vodom možemo da ohladimo procesore. Sledeće je toplotna pumpa (zamrzivač) 😂

Ja sam se zeznuo kada sam sklapao jednu SFF mašinu za gaming. Ciljao sam na 65W TDP procesor jer moram da koristim skroman low profile vazdušni kuler. Ograničio sam se stoga na Ryzen 7600... da bih posle skapirao da procesor vuče 90-100W ko dobar dan 😂. Mogao sam slobodno da idem na neki jači tipa 7600X ili neki X3D model. Tako da te oznake TDP-a nemaju više nikakve veze sa realnošću.

Sta moze biti do maticne ploce da kad izvrsim neku promenu u biosu i sacuvam je, pa kad radi boot opet, zacrni sliku, drzi tako u leru i nista se ne desava, bude dal jedan restart i onda pocne redovan boot sa slikom na ekranu? Kad udjem u bios i ne sacuvam onda bootuje redovno..
Evo sad isto, 3 dana nisam ukljucivao komp i isto tako je prvo crna slika jedno minut, restart pa tek onda boot. Do ploce je 1000% , na prosloj B550F nisam imao ovakvih egzibicija. Mislim ne znam ni sam, reklamirati zbog ovog, inace sve ispravno komp radi, mogu sad i da ga ugasim, ukljucice se opet bez problema. Jedino ga zeza kad je bilo kakva promena u biosu ili sad ovo novo sto sam saznao kad je 2-3 dana totalno ugasen pa teze pali iz prve :D
Citao sam za ovaj Gigashit model ploce sto imam, da je nekima dosla sa losom CMOS baterijom, ali ne znam da je to problem, jer BIOS podesavanja ostanu sacuvana a ona je valjda samo za to jel? I dok je crnilo na ekranu, grafa svetli, svi ventovi rade a na ploci svetli CPU led dioda

Last edited:
@Snake1989 Jel si probao da u BIOS-u vratiš podešavanja na default postavke (load optimized defaults)? Ako nisi, uradi to, pa vidi da li će se i dalje dešavati taj problem prilikom boot-a. Možda ti neko podešavanje koje si setovao pravi problem, a vraćanje svih opcija na fabričke vrednosti bi trebalo da reši problem. Naravno, samo posle uključi EXPO/XMP za RAM i deaktiviraj iGPU pošto ga ne koristiš.

Last edited:
@Snake1989 Jel si probao da u BIOS-u vratiš podešavanja na default postavke (load optimized defaults)? Ako nisi, uradi to, pa vidi da li će se i dalje dešavati taj problem prilikom boot-a. Možda ti neko podešavanje koje si setovao pravi problem, a vraćanje svih opcija na fabričke vrednosti bi trebalo da reši problem. Naravno, samo posle uključi EXPO/XMP za RAM i deaktiviraj iGPU pošto ga ne koristiš.
Tako je bilo i prvi put kad sam metno nov cpu,ram na novu plocu..mislio sam prvo da je to onaj prvi boot kad sve udesava ali nesto i dalje zeza
Ocu reci da i sa fabrickim podesavanjima sve isto, jebava

Taj problem se dešava i meni, pogotovo ako komp ne palim nekoliko dana i ako ga isključujem iz struje. Izgleda da je to "normalno" ponašanje kod modernijih konfiguracija. Ima veze sa "treniranjem memorije". Ploča u početku pokušava da pronađe bezbedan mod rada tj. taktove za memoriju pa onda probava razne kombinacije dok ne ubode nešto što radi. E sad, to ima smisla ako si resetovao podešavanja na default, menjao memoriju, menjao procesor i sl. Ono što ni meni nije jasno je zašto ovo nekada radi i ako nije bilo nikakve promene i setovan je željeni profil rada memorije. Pada mi na pamet da zaboravi parametre nakon isključivanja struje jer CMOS baterija ne "drži" taj deo podataka. Druga mogućnost je da memorija stvarno neće iz prve da proradi sa željenim profilom pa mu treba malo više vremena da je "produva". Meni deluje bezazleno samo zna da nervira jer produži boot značajno... i čuje se povremeno kako podigne ventilatore na max pa ih spusti.

Možeš da eksperimentišeš sa različitim konzervativnijim profilima za memoriju. Možda neki od njih radi bez ovih problema.

P.S. Kod mene je u pitanju ASRock.

Taj problem se dešava i meni, pogotovo ako komp ne palim nekoliko dana i ako ga isključujem iz struje. Izgleda da je to "normalno" ponašanje kod modernijih konfiguracija. Ima veze sa "treniranjem memorije". Ploča u početku pokušava da pronađe bezbedan mod rada tj. taktove za memoriju pa onda probava razne kombinacije dok ne ubode nešto što radi. E sad, to ima smisla ako si resetovao podešavanja na default, menjao memoriju, menjao procesor i sl. Ono što ni meni nije jasno je zašto ovo nekada radi i ako nije bilo nikakve promene i setovan je željeni profil rada memorije. Pada mi na pamet da zaboravi parametre nakon isključivanja struje jer CMOS baterija ne "drži" taj deo podataka. Druga mogućnost je da memorija stvarno neće iz prve da proradi sa željenim profilom pa mu treba malo više vremena da je "produva". Meni deluje bezazleno samo zna da nervira jer produži boot značajno... i čuje se povremeno kako podigne ventilatore na max pa ih spusti.

Možeš da eksperimentišeš sa različitim konzervativnijim profilima za memoriju. Možda neki od njih radi bez ovih problema.

P.S. Kod mene je u pitanju ASRock.

Hvala ti, sad si mi donekle olaksao muku :D
Identicno nam se onda desava. Razumeo bih da baterija ne drzi i da izgubi podatke, to bi video narednim ulaskom u BIOS. Posle tog 'treniranja memorije' rituala kad ponovo udjem u BIOS vidim da su moja podesavanja sacuvana, tako da rekao bih da je baterija onda ok.
Cudno i bezveze skroz ali ajde donekle sam se i navikao na ovo. Danas me je iznenadilo ovo sto posle 2-3 dana je 'izgubio pamecenje' :D
U biosu sta sam imao ispodesavao sam, vise ni ne menjam bas zbog ovog problema. I to za ponasanje ventova sto u bootu dize na max i gari ga pun gas se i meni desava.

Meni se ne dešava to prilikom uključivanja kompa, ni kad ga uključim posle par dana neuključivanja. Od početka ovog meseca jedva nalazim malo slobodnog vremena da sednem za komp, a bio je isključen i po 5-6 dana i prilikom uključivanja se normalno tj. brzo boot-uje. U BIOS-u je selektovan EPXO profil na brzinu i latencije RAM-a na koje je isti deklarisan da radi (6000MHz CL30).

Last edited:
@TwiSteR je l' ga isključuješ iz struje?

Našao sam ovde nešto na tu temu:

Pominju neku opciju "Memory Context Restore" koja sprečava da BIOS "zaboravi" postavke memorije. Time se efektivno ubrza post proces i zaobiđe treniranje memorije. Ja se nešto ne sećam da sam je video na mojoj ploči ali ću baciti pogled.

Problem dakle deluje kao "uobičajena stvar" za neke kombinacije hardvera i postavki memorije u BIOS-u. Najverovatnije se može zaobići samo treba ubosti kombinaciju koja radi.

P.S. Čisto još jedna napomena. Nikada nisam utvrdio koliko dugo moram da ostavim komp bez struje da bi se javio ovaj problem. Ako je par dana u pitanju, sve bude OK. Preko nedelju dana, javi se obavezno.

Back
Top Bottom