• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Narucio ovaj pack da zamenim 12-ice (4 komada) iz kucista, fabricki NZXT ventovi... mislim da su vec 8 god stari i vreme im je

Prvo gledao Noctua nf a12x25 ali bralee 4.300din jedan, pa jeftinije izadje 5 Arctica nego jedan Noctua.. kontam da je Noctua precenjen, jeste bolji od Arctica svakako ali da je i skuplji 6 puta je mnogo

Jel ima neko da preporuci neki adapter za 16-pin za graficku za napajanje? Video sam da imaju ljudi dosta problema, da su se topili neki adapteri. Pa ako je neko kupovao i ima dobra iskustva, ako moze link do adaptera (idealno neka domaca prodavnica, ali moze i madjar).

Hteo sam prvo da uzmem neko napajanje koje ima native 2x16pin kablove, da ne mislim o tome, ali sva napajanja preko 1300w trenutno su ili nedostupna ili nemaju takve kablove (ima dosta sa jednim native 16pin).

da li misliš na 12vhpwr kabl? jedino su oni bili problematični u nekom trenutku, ali više do lošeg rukovanja (nasilno guranje i vađenje, savijanje kabla pri konektoru)
be-quiet-12vhpwr-graphics-card-cable-12-4-pin.jpg

ne postoji 16pinski adapter/konektor za gpu, postoje samo 2x 8-pinska pcie konektora.

Pa po netu se tako referencira, recimo ova vest:

"Typically, you hear cases of the 16-pin power connector (12VHPWR) melting on either the graphics card side or the power supply side."

Na to sam mislio svakako.

Dakle, mislite da nema tu nekih problema ako koristim neki adapter? A ne original kablove koji native dolaze sa napajanjem (recimo https://www.bequiet.com/en/powersupply/4107 mi je super, ali nema nigde na stanju).

4090 i dalje gore, nije da nisu dobro utaknuli 12vhpwr i da je greska do korisnika, taj konektor sam po sebi jeste problem i dalje.

problem je zato što lako možeš da ga sjebeš ako ne obraćaš pažnju kada kačiš konektor.
šansu svakako povećavaš svakim vađenjem i vraćanjem kabla.

naravno to jeste posledica zato što sam konektor nije najsrećnije dizajniran, ali još nisam čuo od nekoga da mu je izgorela kartica. ovde nas ima trojica recimo, niko nema probleme ni sa mod, ni sa defaultnim kablovima.

@nelex ja koristim cablemod kabl koji sa 4x pcie 8pin završava na 12vhpwr, prezadovoljan sam. skupi su pogotovo ako customizuješ, ali vrede, mnogo manje clutter-a. samo nemoj uzimati sa ugaonim 12vhpwr konektorom, za njih kažu da nisu najbolje rešenje.

imaš i mixer pc lika koji kod nas radi mod kablove, odličan je, koristim njegov 24pin adapter za ploču, ali mislim da ne radi 12vhpwr, nisam davno proveravao...

što se tiče napajanja, vidim da ovde imaju nabrojana napajanja sa 2 12vhpwr izlaza https://pangoly.com/en/hardware/psu/pci-express-16-pin-12vhpwr-connectors/2
pa proberi nešto, uz njih ćeš sigurno dobiti 12vhpwr dedicated kablove. velika je šansa da nešto kvalitetnije nećeš naći u lokalu.

Pa po netu se tako referencira, recimo ova vest:

"Typically, you hear cases of the 16-pin power connector (12VHPWR) melting on either the graphics card side or the power supply side."

Na to sam mislio svakako.

Dakle, mislite da nema tu nekih problema ako koristim neki adapter? A ne original kablove koji native dolaze sa napajanjem (recimo https://www.bequiet.com/en/powersupply/4107 mi je super, ali nema nigde na stanju).
Imam ja sa tri na jedan cablemod ako ti bude trebao, mislim da meni neće više. Ne sećam se koje su cene bile, oko 20ak kontam. Ja uzeo bq13, dođe kabl uz njega.

Poznanik moj trazi 27" ili veci monitor za gaming (low latency, high refresh), a da podrzava PIP. Ja bas ne pratim trziste, jel imate vi mozda neke preporuke?

Da podrzava PIP? Jel to postoji uopste za monitore koji nisu super ultrawide ili kako se to vec zove?

Ovde sam procitao da postoje HDMI switch-evi koji nude tu funkcionalnost.

Da li ti switchevi podrzavaju i 144hz i vrr? Dacu mu da istrazi, u svakom slucaju odlican link, hvala!

Predpostavljam da je ovo i dalje najbolji izbor za sd kartice za konzole (switch and alike) ?

xcTlikj.jpeg

Vidim ima kod "madjara" ~33eur za 256gb OK cena.

Last edited:
Za PC upgrade sam cekao ovu novu ryzen seriju da predjem sa r5 3600 na 9600 i ujedno predjem sa b450 na b650 mb najvise sa ddr4 na ddr5. E sada posto je 9600 otpao iz kombinacije zato sto je dead on arrival realno,treba mi vas savet. Da li menjati sve i ici na r5 7600 uz novu plocu i 32 gb ddr 5 kit ili da oatavim staru plocu (msi b450 tomahawk max) i samo zamenim r5 3600 sa r5 5700x3d uz jos 16gb ddr4 pa bih isto imao 32 kako sam planirao samo bih ostao na staroj platformi jos 1-2 godine. PC mi sluzi uglavnom za gaming.

Tako je, drugi socket, totalno sam zaboravio. 5700X3D je dobar isto tako, uradi CPU upgrade, novu Win instalaciju i ne diraj RAM (možda blagi OC i to je to).

Za PC upgrade sam cekao ovu novu ryzen seriju da predjem sa r5 3600 na 9600 i ujedno predjem sa b450 na b650 mb najvise sa ddr4 na ddr5. E sada posto je 9600 otpao iz kombinacije zato sto je dead on arrival realno,treba mi vas savet. Da li menjati sve i ici na r5 7600 uz novu plocu i 32 gb ddr 5 kit ili da oatavim staru plocu (msi b450 tomahawk max) i samo zamenim r5 3600 sa r5 5700x3d uz jos 16gb ddr4 pa bih isto imao 32 kako sam planirao samo bih ostao na staroj platformi jos 1-2 godine. PC mi sluzi uglavnom za gaming.
A kakvu grafičku imaš? Možda bi ti 7600 svakako bio overkill u odnosu na 5700x3d? 16GB RAM-a je za igre i dalje dovoljno osim ako u pozadini ne želiš da držiš browser sa gomilom tabova, Discord, Teams i slične aplikacije koje žderu RAM.

E sad, ako uzmeš 5700x3d + zameniš postojeći RAM za 2 x 16 GB bržeg DDR-a 4 tipa 3600mhz CL16, to može da bude jeftina kombinacija i da izvučeš maksimum performansi. Ono na šta treba da obratiš pažnju je da:
  • Ćeš možda morati da investiraš u bolji CPU kuler, 5700x3d se greje primetno više od 3600 ali to možeš i naknadno kada vidiš kakve će ti biti temperature.
  • Ploča možda neće podržati sve opcije koje 5700x3d podržava tipa PBO, curve optimizer, power limit i sl. Procesor će raditi uz obavezan update BIOS-a ali će ove napredne opcije nedostajati.

Back
Top Bottom