• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Da li je to Jonnyguru naslednik?
U pitanju je grupa knowledgeable likova koji su originalno započeli taj projekat na Linusovom LTT forumu, tamo sam i saznao za nju kad sam se pre nekoliko godina na LTT forumu raspitivao oko izbora napajanja pa su me svi usmeravali na taj njihov thread. Pre 3 godine su se razišli sa LTT forumom jer im je administracija postavljala ograničenja oko njihovog sadržaja pa su odlučili da naprave svoj sajt a threadove koje su imali na LTT i drugim većim tech forumima su prestali da održavaju.

Ipak bih plocu i napajanje obavezno sa domacom garancijom.
Najlogičnije bi onda bilo da se uzme GPU sa domaćom garancijom, jer je on najskuplja (pogotovo kad se kupuje u našim radnjama) komponenta u kompu. Ali kako god, svako bira ono što mu odgovara. ;)

tenor.gif

Imam jedno nedoumicu pa ako neko moze da mi bude glas razuma :). Tice se napajanja. Sadasnje napajanje u kompu mi je EVGA P2 1200W staro 7 god., jeste da je to SuperFlower platforma, sve top top, garancija fabricka 10god., i onda mi prolazi kroz glavu da je matoro, sta ako crkne pa mi po×ebe sve ovo a bubnuo sam ozbiljnu lovu u ostatak kompa.. I sad ideja jedna od njih, posto imam i Corsair RM1000x star god.i po dana max da li njega da ubacim u kuciste i nakacim, a opet tu treba da kupim i 12vhpwr dal sa aliexpresa ili original Corsairov za 35e i onda kao znam da bar imam mladje i napajanje koje sam ja kupio novo. Evga je godinu dana kopala sto i nije strasno. Kod mene je od 2018 god. Onda opet i da zamenim bolje napajanje losijim a ovaj Evga mozda moze jos 7god komotno da radi,nisam pametan :) ili cak i treca varijanta da prodam oba i uzmem nov FSP Hydro od 1000w? Da li se drzati pravila dok radi ne diraj nista :) ?
U komp ne planiram bar 5 god. ulaganje pa mislim cak i da ostavim ovo EVGA pa kad resim menjati platformu da komplet sve menjam. Ne znam kako simptomi crkavanja napajanja izgledaju, ako je to ono postepeno, te restart te nesto drugo ili kod mene baksuza ce odmah eksplozija hehe :)

Pa kako imas jos jedan Corsair, zar ne proda meni jedan? Ja bi ga furao dok ne crkne. Zavisi koje komponente imas, ali najverovatnije ne opterecujes ti to napajanje nesto preterano pa da zbog starenja ono vise ne moze da obavi posao. Takodje, ako je top napajanje, sigurno ima i adekvatne zastite, sanse su da ako crkne, crci ce napajanje, ne i ostale komponente. Generalno ja sam stava da je ona PSU tier lista malo elitisticki proliv i da sem ako je napajanje dno dna(razna kung fu napajanja i LC Power office modeli), nece biti toliko "opasno po ostale komponente", mislim sve zavisi od serije, kako se pokazala, neke imaju falinku pa ispadaju iz tih okvira. Tako da obavezno uzmi u obzir taj moj stav kada budes vagao iznad ovo o cemu te savetujem. Ako si neko ko misli da je PSU tier lista biblija, bolje da me ne poslusas.

Pa kako imas jos jedan Corsair, zar ne proda meni jedan? Ja bi ga furao dok ne crkne. Zavisi koje komponente imas, ali najverovatnije ne opterecujes ti to napajanje nesto preterano pa da zbog starenja ono vise ne moze da obavi posao. Takodje, ako je top napajanje, sigurno ima i adekvatne zastite, sanse su da ako crkne, crci ce napajanje, ne i ostale komponente.

Hehe imam jos jedan, ti si dobio mladji bez brige :)
Pise ispod profilne fotke ostatak konfe..pa ono to sve zajedno lupam 600w max ako vuce.

I meni je najlogicnije da ne diram nista, tako ce i biti 99% :)

PS: @Antique verujes da za tu PSU listu nisam ni znao da postoji do nedavno. Vise se vodim time ko je OEM kod tacno tog modela i tu vidis ako je OEM proveren i dobar nema bojazni. Npr EVGA ima vise tj imala je, jer ih vise nema, vise OEM-a za svoja napajanja, eno P3 naslednik nije SuperFlower platforma vec neki drugi,losiji..tako da mozda ispada i losije napajanje od P2 , sto znaci da ne mora uvek i novije biti bolje.

Edit: izguglao bas za P3, OEM je "HEC" firma. Komentari na netu "all over place" tipa i tako to, drugi odpozadi itd... e sad budi pamatan. Gledam njihova brendirana napajanja, ono kao ona napajanja za 1000din sto idu u office masine pa i tamo se preforsiraju :)

Last edited:
Hehe imam jos jedan, ti si dobio mladji bez brige :)
Pise ispod profilne fotke ostatak konfe..pa ono to sve zajedno lupam 600w max ako vuce.

I meni je najlogicnije da ne diram nista, tako ce i biti 99% :)

PS: @Antique verujes da za tu PSU listu nisam ni znao da postoji do nedavno. Vise se vodim time ko je OEM kod tacno tog modela i tu vidis ako je OEM proveren i dobar nema bojazni. Npr EVGA ima vise tj imala je, jer ih vise nema, vise OEM-a za svoja napajanja, eno P3 naslednik nije SuperFlower platforma vec neki drugi,losiji..tako da mozda ispada i losije napajanje od P2 , sto znaci da ne mora uvek i novije biti bolje.
Slazem se sa pristupom. Ja uzmem i probam da nadjem sliku iz unutrasnjosti i da na osnovu komponenti koje vidim da sam procenim koliko mi se svidja to sto vidim, ali nisam ekspert tako da slusam i tudja misljenja o kvalitetu platforme i OEM-a.

Treba mi neki eksterni SSD od recimo 2TB za Mac Studio. Interni storage je samo 512GB pa na vreme da proširim.

Dakle bio bi uvek povezan i koristio se za aktivan rad, ne za backup/storage. Pouzdanost je primarna.

Ima li neko ovde Monitor LG 27'' 27GP850P-B UltraGear, kakvi su utisci? Treba mi za mesano dev/gaming, na kp-u je fina cena od 36.990 din.
Za taj novac deluje mi skroz ok.

Ima li neko ovde Monitor LG 27'' 27GP850P-B UltraGear, kakvi su utisci? Treba mi za mesano dev/gaming, na kp-u je fina cena od 36.990 din.

Mozda ti ovo pomogne.
U danasnje vreme vec prevazidjen monitor ali za te pare ni ne vidim nesto bolje

Brat mi ima Lenovo laptop model: lnvnb161216.
Od jutros mu se laptop povremeno resetuje, pre toga kratkotrajno prikaže plavi ekran.
Jednom se reset desio kad ga je otkačio sa punjača i jednom kad ga je povezao na punjač. Ali, kad smo probali da ponovimo reset povezivanjem/skidanjem punjača, reset se nije desio.
Za sad imamo zaključak da se resetovanje dešavalo kad je laptop bio na punjaču i kad je skidan/stavljan na punjač. Ostavili smo ga oko 1h da radi na bateriji, nije se resetovao.
U event viewer-u su zabeležene greške: Source: Kernel-Power; Event ID: 41; Task Category: (63).

Da li je moguće da neispravnost punjača (USB-C) uzrokuje resetovanje?

Taj id moze biti bilo sta skoro. Verovatnije je da se resetuje na punjacu jer tad unleashuje pun potencijal. Klikni na ikonu baterije kad je na punjacu i pomeri slajder na sredinu, ili skroz levo pa vidi da li ce se restartovati.

Sent from my Samsung Galaxy Z Flip 5 using Tapatalk

Zaboravio sam još jednu stvar da napišem. CPU-Z ne prikazuje nikakve podatke o memoriji, samo kapacitet, ništa drugo (ostala polja su prazna). To prvi put vidim...

Zalemljen ram skoro sigurno.

Sent from my Samsung Galaxy Z Flip 5 using Tapatalk

Preko drugara koji ima firmu u Nisu, sad mi rekao da moze da nabavi za 32k. Sve legalno, sa racunom i garancijom. Jedino sto nemaju na stanju, ceka se 15 dana za ovaj model bas.

Videcu, svakako hvala svima na info, verovatno uzimam dva komada.

Last edited:
Pravim GPU komp koji ce biti pre svega za firmu moju, treniramo cesto modele pa smo se resili da kupimo nas komp a da ne koristimo servise online non stop (zato sto deru sa cenama, dugorocno se komp vise isplati).

@Antique nam je pomagao dosta, jer nemam previse iskustva sa ovim velikim grafickim karticama, a treba nam dva komada. Tako da mislim da bez njega, ko zna sta bismo sklopili. Hvala puno i ovde :love:

Da ne duzim vise, ovo je konfiguracija:

KomponentaNazivKomadaCena sa PDV
GPU
Gigabyte Geforce RTX 4090 WINDFORCE V2 24G GV-N4090WF3V2-24GD
2247979
RAMDDR5 32GB 5200MT/s Kingston Fury Beast RGB Black KF552C40BBA-32213820
CPURyzen R9 7900145699
PSUBe Quiet Straight Power 12 1200W BN339 Platinum Modularno ATX3.0127819
SSDSSD M.2 NVMe 4TB Kingston SKC3000D/4096G145199
HDDSeagate Barracuda 4TB SATA3 256MB ST4000DM004310989
MBASUS ProArt B650-CREATOR132399
KućišteLian Li O11 Dynamic XL ROG pc-o11d-rog120000
OstaloKablovi, ventilatori, termalna pasta PCI extenderi? kuler?110000

Znam da ovde ima jos ljudi koji se dosta razumeju u sve ovo i prate, tako da cisto da pitam, imate li neki savet, nesto sta bi trebalo jos uzeti/promeniti? Jos nije kasno :)

Note: 4TB nvme je za rad, a ovo ostalo ce biti u RAID 5 verovatno kao backup storage + imamo backup na azure i gde sve ne. To nam je dosta bitno jer glavni value koji imamo su data koji je u terabajtima.

@nelex Sve je super, samo uzmi RAM od 6000MT/s (CL30) i za CPU bih ti savetovao da uzmeš 7950X. On je oko 60k din. u našim radnjama, svega ~15k dinara razlike u ceni u odnosu na 7900, ali zato dobijaš četiri jezgra i osam tredova više. ;)

Back
Top Bottom