• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Treba da selim komp na drugu lokaciju, pa se pitam, dal je bolje da izvadim graficku i kuler od procesora iz kucista pre toga, plasim se da se ne osteti prilikom voznje kolima i tokom nosenja, jer je recimo graficka toliko masivna, da se plasim da bi pri truckanjima, mozda ostetila PCI slot...
Jeste da je drze srafovi i dva gpu bracketa, ali opet nisam siguran dal to trebam da uradim, radije bi da to ne radim, jer mi je to dodatni posao, ali opet ako moram, uradicu?

Ne znam koji hladnjak imas, ali sto se graficke tice svakako je sigurnije. Ne prave ih vise u razumnim velicinama.

Mani se, njegova graficka zauzima 3 ili 4 slota, dugacka je 30+ cm, ko zna koliko stotine grama metala ima na njoj. Sve to treba da stoji na jednom PCI-E slotu i limu koji se za sam PCB graficke drzi sa 2 srafa.

Nema tu problema kada je kuciste u lezecem polozaju... I prilikom voznje pod normalnim uslovima.

Ok, hvala, dobro je da se ne bakcem, bas sam i razmisljao da tako polozim horizontalno kuciste i da pazim da polako voze. (y)

Merkam nesto ove X670E ploce i suzio sam izbor na dva imena Asus Rog Strix X670E-F , valjda na konto imena i sto imam trenutno B550F Gaming koja je odlicna, ali citajuci opise ljudi na netu mnogi se zale na Asus u zadnje vreme i pitanje da li ova ploca opravdava 400e.
Druga ploca je ASRock Taichi koja je 505e, i koja deluje da je visi level od ove Asus, jaca naponska, vise PCi linija i brutalan izgled sama po sebi, bas je onako gejmerski nabudzena.
A druga stvar je, dati 500e za maticnu plocu mi je bas overkill i razmisljam se dal sam ja normalan, sta ce mi ovo.. i sad imam skroz solidno sve, ako vec dajem 500e na plocu mozda bolje da dodam jos 200e, uzmem C3 42 inca Oled i napanjim ovo sto imam na 4K i bottleneck ce biti aufwiedersehen? Imam C1 ali od 55 inca pa to ne bih koristio kao monitor, coratam tu previse XD
Trilema vecita :) I onda opet razmisljam, puknem lovu, zbudzim 7950x3d i ovakvu neku maticnu za sta, za koje igre, sve sto me zanimalo sam odigrao, buduce sto izlazi je sve meeh i nista posebno od naslova.

Merkam nesto ove X670E ploce i suzio sam izbor na dva imena Asus Rog Strix X670E-F , valjda na konto imena i sto imam trenutno B550F Gaming koja je odlicna, ali citajuci opise ljudi na netu mnogi se zale na Asus u zadnje vreme i pitanje da li ova ploca opravdava 400e.
Druga ploca je ASRock Taichi koja je 505e, i koja deluje da je visi level od ove Asus, jaca naponska, vise PCi linija i brutalan izgled sama po sebi, bas je onako gejmerski nabudzena.
A druga stvar je, dati 500e za maticnu plocu mi je bas overkill i razmisljam se dal sam ja normalan, sta ce mi ovo.. i sad imam skroz solidno sve, ako vec dajem 500e na plocu mozda bolje da dodam jos 200e, uzmem C3 42 inca Oled i napanjim ovo sto imam na 4K i bottleneck ce biti aufwiedersehen? Imam C1 ali od 55 inca pa to ne bih koristio kao monitor, coratam tu previse XD
Trilema vecita :) I onda opet razmisljam, puknem lovu, zbudzim 7950x3d i ovakvu neku maticnu za sta, za koje igre, sve sto me zanimalo sam odigrao, buduce sto izlazi je sve meeh i nista posebno od naslova.
Mislim da sam vec pisao ovo, ali za slucaj da nisam, mozda ti pomogne da doneses odluku :D

Drugar i ja smo uzeli ROG STRIX X670E-E, 550e je bila tad, njemu out of the box nije radio WiFi, zezali se sa tim par dana, vratili, na kraju ispalo da je socket sjeban nesto. 3 meseca drkanja kasnije su mu zamenili socket i od onda nema problema.
Meni sve radi od prvog dana kako treba.

Devojci sam pre neko vreme sastavljao i gledao sam malo sta bi bila budzetskija varijanta, pa smo uzeli ASROCK X670E Steel Legend, 320 je izasla, a vidjao sam po netu da je hvale vise nego moju. Mislim da sad sastavljam komp koji je malo budzetskiji, da bih isao na ASROCK.

Hvala, bacim oko na tu AsRock. :)

Edit: u pravu si skroz za ovu plocu @jovcov
Pcie 5.0 za grafu, jedan pcie 5 m2..naponska 16+2+1 dovoljna sasvim i za 7950X. Bas cu da pitam KP madjare za cenu sad

Last edited:
Ja ciljam na manju plocu sa dobrim VRM hladjenjem, realno gledano treba mi samo jedan-dva M.2 porta, gigabit ethernet, i dva slota za RAM.
edit - setih se, i optical audio mi takodje treba, a to nema bas svaka ploca.

Sad sam na Gigabyte B550M Aorus Pro i nemam zamerku, RTX4080 je 3x veci od ploce. :D

Last edited:
Daj Harze imas ti neke favorite da bacim pogled jos? :)
Ako ovaj AsRock bude tu oko 300e mislim da cu ga naruciti.
Nisam pratio puno sta ima za AM5 platformu. Dobar pocetak je uvek da vidis sta Buildzoid ima da kaze. I ako ne planiras da overclockujes cpu/ram, on pokrije najstabilnije i dobro hladjene ploce. Ovo je od pre godinu dana:

Kao i uvek kada odlucim da predjem na novi CPU, smoricu vas ovde sa 100 poruka sta sve ima u ponudi. :D

Sto kazes, nema nekog smisla da se plati 500e za plocu. OK, gust je gust, ali ako ni ne stizes da se igras kako valja, zasto onda da preplatis stvar koju neces nesto puno da koristis, a da istovremeno ta stvar nije ni po cemu unikatna, kao na primer neka limited edition verzija konzole ili nesto slicno.

Back
Top Bottom