• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Svrha moje poruke je bila da promovišem nekog novog lidera/gurua. Narod se loži na lto, ne može se bez kulta ličnosti pa ja rekoh evo da promovišem jednog.

Ostao sam duzan nekog mini review-a za Gigabyte GeForce RTX™ 4080 SUPER GAMING OC 16G, pa da kazem par reci:

Generalno sam zadovoljan grafickom, sve radi kako treba, nije puno glasna, sasvim ok u rasponu do 1300 rpm se prakticno ne cuje, do 1600 rpm se cuje, ali ne smeta, a preko toga je bucno, ali dok igram igre, nije mi se jos desavalo da ode tako visoko, uglavnom to bude u benchovima... za sad ne osecam potrebu da probam silent bios ili da namestam fan curve, iako je prilicno agresivan, kako bi obezbedio vrhunske temp, koje realno i nisu potrebne... recimo nikad mi ne predje temp 60 - 65c, a mogo bih da opustim fanove pa da bude temp do 70 - 75c i ne bi nista smetala, ali za sad ne osecam potrebe za time...

Zatim, bio sam zabrinut zbog RGB-a, koji se ovde nalazi u dve zone, Gigabyte znak koji se uvek vidi i fanovi, koji se ne vide, jer nema vertical mount.
Dakle bila je briga ta sto necu videti taj RGB na fanovima, kao i to sto sam cuo u nekom opisu da se RGB ne pali dok se ne zavrte fanovi i da treperi... e pa mogu opusteno reci da to bas i nije tacno sto su rekli u opisu... prvo RGB tamo gde je Gigabyte znak, onaj koji se uvek vidi, tu uvek radi RGB, nebitno dal se vrte fanovi ili ne... to mi je jako bitno i laknulo mi je kad sam to video... nije cak to ni neka mala zona kao sto su rekli u opsima ili da slabo svetlo, meni je vrh.
Onda, tacno je to da RGB na fanovima pocne da svetli tek kad se grafa optereti i pocnu da se vrte fanovi, ali realno, ne smeta mi.
Mnogo mi se svidja i laknulo mi je to sto kad pocnu da svetli ti RGB fanovi, ta svetlost se vidi iako nemam vertical mount, jer je graficka tako transparentno dizajnirana, sa dosta rupa i prolaza, da se bogami poprilicno dobro vidi RGB na fanovima, a to sto su rekli da treperi, nije to ono treperenje ko da nema dovoljno struje, vec je mocan efekat, namerno su tako napravili i mnogo mi se svidja vizuelno kako te izgleda, svidja mi se vise od svih ostalih RGB komponentni koje imam u kucistu.

Ventovi pocnu da se vrte tek kad temp grafe predje 50c, to naravno moze da se podesava i svidja mi sto je taj prelaz tako smooth, uopste i ne cujes da su poceli da se vrte fanovi i svidja mi se sto imaju i mogucnost da se veoma sporo vrte... vidi se da ovaj masivan heat sink radi odlican posao, dok igram nezahtevne igre poput Contre, fanovi se nisu cak ni zavrteli...

GPU bracket odlicno drzi grafu i sve izgleda prilicno mocno.

20240408_011403.jpg20240408_011534.jpg20240408_011539.jpg20240408_011606.jpg

Čovek zna, koliko se sećam bio je na takmičenjima u eksremnom oveklokovanju itd. Ovo je samo njegov stil da kaže na način an koji će da razume i neko ko prvi put u životu sklapa kompjuter po nekom internet uputstvu.

Hehe dobar si Krejzi, 80% opisa prica o RGB koga pritom skoro i nemas na ovom Gigabajtu, i iz tvog teksta je moglo tu jos svetla, jer kako vidim mnogo voles RGB ;)
Pusti bre Rgb, ko jos gleda u komp :)

Kupio bih AIO za 13700K, radi me ovaj displej kod ovog ID-Cooling SL360 modela (btw, košta oko 120€ kod Mađara), mislim nije da bih sad zvernjao u komp k'o blesav, ali ono, kul izgleda. :cool: Što kaže @2CR4ZY da bude veselo. :D Ili ipak ići na proverene modele kao što su Arctic Liquid Freezer II ili III (oba 360mm)? :unsure: Na kraju ono što mi je najbitnije je da tiho radi i da dobro hladi CPU.

Taj rad. :LOL:

Last edited:
Koji HDMI switch preporučujete za upotrebu? Popunio sam 3 porta na TV-u, smara da menjam šta je ubodeno ručno. Pretpostavljam da za konzole novije generacije mogu da koristim ove njegove portove (nemam nijednu konzolu novu konzolu koja podržava 4k i/ili gde), Al imam više njih na HDMI. Neki link udelite :D

Nije mi frka ni na samom switchu da stiskam dugmiće, kontam da je bolje to nego da random divlja sa prebacivanjem :D

Dajte neki savet za midrange komp za dizajn/rendering, ne znam da li je trenutno best buy AMD ili Intel, nisam ispratio poslednju generaciju.
32GB DDR5 je dovoljno, neka midrange mATX ploča i za CPU kapiram 8 jezgara radi posao. Nisu u pitanju nikakvi ultra ozbiljni renderi pa nije potrebna neka Threadripper zver, nego ono nešto da lepo tera Adobe paket.

Budžet okvirno 1K eur ali mora u prodavnicama domaćim.

Hvala unapred za preporuku.

Sve sem monitora. :)

Gledao sam malo da je 14600k neki overall best buy?

Sve sem monitora. :)

Gledao sam malo da je 14600k neki overall best buy?
Nema vise jezgara od i5 13600k, razlika je u 100-200MHz radne frekvencije, tako da ne vredi doplatu u odnosu na i5 13600k.
i7 13700k ima 2 P jezgra vise od 13600k, dok i7 14700k ima 4 E jezgra vise od i5 13600k i i7 13700k.

Svakako je i razlika u ceni između 13600k i 14600k minimalna koliko sam video.

Svakako je i razlika u ceni između 13600k i 14600k minimalna koliko sam video.
Da, kao i u njihovoj specifikaciji i performansama. 14600K je rename-ovani 13600K, jedina razlika je što 14-ica ima za 200MHz veći P-cores turbo frequency. Ali pošto su gotovo iste cene zašto ne uzeti i tih 200Mhz više. :sneaky: RAM što brži to bolji, Intel procesori gotive brži RAM, 6000+ MHz sa što manjom latencijom (npr. ova), matičnu sa B760(M) chipset-om (npr. ova) (Z790 ako planiraš da OC-uješ ili undervolt-uješ CPU), NVMe Kingston KC3000 1TB, za napajanje ne bih išao ispod 850W (npr. ovo) i za kraj GPU.
Zbirna cena komponenti koje sam naveo kao primer je oko 900€, 1k evra za ceo komp više nije suma koja dozvoljava "bahaćenje" u izboru komponenti, već nameće da se negde mora napraviti neki kompromis kako bi se sve uklopilo u budžet. Pogotovo što kupuješ u našim radnjama gde su cene uglavnom osetno veće nego kad bi kupovao preko "Mađara", ali ako već tako mora, onda se moraju platiti i veće cene.
Što se GPU-a tiče opcija ti je ili da probiješ budžet i dodaš još oko 200€ i onda možes da kupiš npr. RX 6700 (non-XT) ili da neko vreme koristiš integrušu i kad uštediš kintu, kupiš neku grafičku. Jel ti treba i kućište? :)

Last edited:
ja ipak ne bih išao ispod i7 za rendering. to mu dođe midrange kada su te stvari u pitanju :D

ako je za posao, mislim da treba uložiti u cpu i gpu što više, neće biti ni jedna para protraćena.

Da, kao i u njihovoj specifikaciji i performansama. 14600K je rename-ovani 13600K, jedina razlika je što 14-ica ima za 200MHz veći P-cores turbo frequency. Ali pošto su gotovo iste cene zašto ne uzeti i tih 200Mhz više. :sneaky: RAM što brži to bolji, Intel procesori gotive brži RAM, 6000+ MHz sa što manjom latencijom (npr. ova), matičnu sa B760(M) chipset-om (npr. ova) (Z790 ako planiraš da OC-uješ ili undervolt-uješ CPU), NVMe Kingston KC3000 1TB, za napajanje ne bih išao ispod 850W (npr. ovo) i za kraj GPU.
Zbirna cena komponenti koje sam naveo kao primer je oko 900€, 1k evra za ceo komp više nije suma koja dozvoljava "bahaćenje" u izboru komponenti, već nameće da se negde mora napraviti neki kompromis kako bi se sve uklopilo u budžet. Pogotovo što kupuješ u našim radnjama gde su cene uglavnom osetno veće nego kad bi kupovao preko "Mađara", ali ako već tako mora, onda se moraju platiti i veće cene.
Što se GPU-a tiče opcija ti je ili da probiješ budžet i dodaš još oko 200€ i onda možes da kupiš npr. RX 6700 (non-XT) ili da neko vreme koristiš integrušu i kad uštediš kintu, kupiš neku grafičku. Jel ti treba i kućište? :)

Treba i kućište, razmišljao sam se o Asus Prime AP 201 kao za sebe što sam uzeo. Mada generalno može bilo koje samo da je mATX.

Je l' taj Kingston u rangu Samsung 980 Pro, na SSD-u ne bih da štekam generalno, bitno da ima ono DRAM keširanje ili kako se već zove. :D

GPU bih dodao naknadno, to i monitor ne ulaze u budžet.

Last edited:
Bolji je od Samsung 980 Pro. Mislim da ti je najbolje da preskocis graficku i ulozis u procesor sa sto vise jezgara.

Last edited:
Treba i kućište, razmišljao sam se o Asus Prime AP 201 kao za sebe što sam uzeo. Mada generalno može bilo koje samo da je mATX.

Je l' taj Kingston u rangu Samsung 980 Pro, na SSD-u ne bih da štekam generalno, bitno da ima ono DRAM keširanje ili kako se već zove. :D

GPU bih dodao naknadno, to i monitor ne ulaze u budžet.
Preporuka za Asus A21 koje i sam imam, odlično je i lepo izgleda (IMO). mATX je, ali je iznutra dosta prostrano. Staju grafičke dužine do 380mm, CPU kuleri visine do 165mm i AIO (gore ili napred) do 360mm i ima, za mene, lep feature - što je prednja (mesh) stranica na magnet, pa se lako skida kako bi se očistila od prašine. Ima filtere protiv iste sa prednje, gornje i donje strane. Dostupno je u crnoj i beloj boji, a od nedostataka jedino bih naveo taj što nema front USB-C port i dolazi bez dodatnih ventilatora, pa bi trebao posebno da ih kupiš. Ako želiš još kompaktnije kućište, onda AP 201.

Sa KC3000 NVMe-om nema greške, ima sve, jedan od najboljih Gen.4 NVMe-a.

To što u budžet ne ulazi i GPU ostavlja dosta prostora tj. novca da se uloži u CPU, čija je snaga svakako najbitnija kod rendering-a. Tu imaš i7-13700K koji je oko 430€ kod nas ili i7-14700K koji je oko 40-ak evra skuplji, ali ima 4 Efficient jezgra više i za 200MHz više P-cores max. turbo frekvencije. Nije velika razlika u ceni tako da bih išao na 14-icu.
E sad, 13th i 14th gen i7 i i9 procesori se greju k’o besni kad su u full load-u, tako da za njih treba obezbediti top-tier hlađenje. Od air kulera Thermalright ima par modela (npr. Phantom Spirit 120 EVO) koji mogu da im pruže adekvatno hlađenje ili rekao bih bolja opcija - AIO 360mm (420mm ne može u gore pomenuta kućišta).

Tu je naravno i AMD kao opcija, šta znam, za rendering - Ryzen 9 7900X, on je oko 415€ kod nas.

Last edited:
Back
Top Bottom