• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Od inicijalne ideje da sa Ryzen 5600 pređem na AM5 platformu i Ryzen 7600X, na kraju sam otišao u Intel tabor i uzeo i7-13700K i 32GB DDR5 7000MHz CL34 Corsair Vengeance memoriju. Imam Chieftronic 650W napajanje (80+ Gold, Tier A na cultists-u) bazirano na GPR platformi od CWT-a. Trebalo bi da može da gura pomenuti procesor sa 4070 Super grafom, jer taj CPU u igrama ne troši koliko bi u sintetičkim testovima. Well, tako to obično ide, kreneš od ideje da zameniš samo grafičku, a onda menjaš čitav komp. 😌

Srecno sa hladjenjem tog monstruma :D Doduse imao sam 14700, nisam video da nesto tako brzo throtluje u zivotu.

Sto se napajanja tice, isto preporuka za corsair, imam 1200w, zlu me trebalo.

Sent from my Samsung Galaxy Z Flip 5 using Tapatalk

Bogami i adobe suite ga dobro klao :D Mada pitanje koliko to gadja all cores.

Srecno sa hladjenjem tog monstruma :D Doduse imao sam 14700, nisam video da nesto tako brzo throtluje u zivotu.

Sto se napajanja tice, isto preporuka za corsair, imam 1200w, zlu me trebalo.

Ja sad planiram za drugi komp uzeti 14700 za posao. Ne radi sjajno? Adobe, 3d i ostale video rendering zeznacije? Ili je samo problem sa hladjenjem?

Bogami i adobe suite ga dobro klao :D Mada pitanje koliko to gadja all cores.

Daš stotinak eur za dobar kuler poput Be Quiet! Dark Rock PRO 4 i miran si. E, da, i držiš otovrenu stranicu kućišta.

Bas taj kuler i bio, nema mira sa novim intelima.
Dobar srafciger uz kuler though :D

@jovcov Ma radi odlicno samo nikad ne dobijas sto posto. Non scientific test, neko sranje u indesignu tri minuta brze na 7600x a 11 sporije na 3600.

Last edited:
Ko će se zeza sa tim?
To uđe duboko dole na pastu, moraš onda i nju da menjaš.
Filter za prašinu je zakon.

Ne vredi ovako - pricas na pamet, ja pricam iz iskustva (20 godina drzim otvoreno kuciste). Ne moras da menjas pastu, bukvalno samo usisas-produvas-obrises kuciste/komponente.

Nije zezanje neko, 2-5min posla.

Ode na pastu ako ne održavaš redovno.
2 do 5 min, možda ako već imaš usisivač spreman i zavisi koji usisivač imaš.
Svakako bi me mrzelo da to radim, carry on.

Kao sto rekoh, odrzavas redovno jednom u mesec-dva-tri i ne ode na pastu. ;)

Kod otvorenog kućišta case ventovi gube svaki smisao, nema kontrolisanog airflow-a. A ko ima kućne ljubimce i/ili decu otvoreno kućište je neizvodljiva opcija.

Da, zato ih ni nemam u kucistu. Mada su mi bili korisni davnih dana da malo duvaju po matorim hardovima koji su znali da se usijaju tokom letnjih dana.

Ziveli hladni SSD-ovi!!

Vidim da za obaranje intelove procesore preporučuju Thermalright LGA1700 contact frame
Znam da je Noctua NH-D15 važio za možda najbolji Air Cooler ali sada su se pojavili AK620, Peerless Assassin itd koji su jeftinji i bolje hlade. Vidim da preporučuju i da se ograniči TDP itd ako je temperatura procesora previsoka:

Vidim da za obaranje intelove procesore preporučuju Thermalright LGA1700 contact frame
Znam da je Noctua NH-D15 važio za možda najbolji Air Cooler ali sada su se pojavili AK620, Peerless Assassin itd koji su jeftinji i bolje hlade. Vidim da preporučuju i da se ograniči TDP itd ako je temperatura procesora previsoka.
Contact frame treba staviti, može da spusti temp za par stepeni. Realno za i7 i i9 procesore 13-e i 14-e generacije ne postoji vazdušni kuler koji ih na njihovim stock podešavanjima može ohladiti toliko da ne odu u throtlovanje pri full load-u (npr. u sintetičkim testovima). Ali mogu se undervolt-ovati (na pločama sa Z chipset-om) ili im setovati power limit. U igrama nisu u full load-u tako da nema throtlovanja.

Back
Top Bottom