• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Prasina pada dole, komp na podu ce se mnogo vise prasiti od onog na stolu.

Sent from my Samsung Galaxy Z Flip 5 using Tapatalk

Brate posle 6 meseci otvorim komp, bukvalno jedva da mozes da vidis prasinu negde, na filteru dole od napajanja toliko malo bude prasine da ja ne znam sta da kazem, a jos mi u Subotici se gusimo u prasini cim otvoris prozor :D
Na tepihu naravno nikad nisam drzao posto licno mrzim tepihe i kod mene ih nema u kuci :D
A dok sam bio kod mojih sam drzao na drvenoj daski koja je bila ofarbana tako da opet nije direkt na tepihu.
Ne bi dizao gore komp ni da mi plate, prvo sto apsolutno mrzim ledove i slicne gluposti pa nemam poentu da drzim crn komp gore radi izgleda, a ma koliko tihi kompovi danas bili opet se cuju i kada ti je na 30cm od glave je to cujno za razliku kada stoji na metar i vise od mene dole.
A prasina bukvalno NIKAKVU razliku ne pravi.

Last edited:
Previse vi mazite ta svoja sokocala. Ima da bude na podu, u cosku i da bude tih, pozicioniran tako da mogu da dignem noge na njega. Sva LED svijetla pogasena/pokidana. Prasina se cisti i pasta se mjenja samo kad je upgrade. Ne zelim da ga vidim, ne zelim da ga cujem. :)

Karikiram malo, naravno. Postujem svacije potrebe i zelje a znam da sam i sam pretjerivao sa pazenjem elektronike u proslosti ali prasina ne smeta nicemu osim ako nije bas neki talog. Redovno ciscenje zivotnih prostorija je daleko bitnije.

Kad spomenuste pastu. Jel neko koristio ptm7950 za cpu? Stavio sam ga u dek i navodno se ne menja nikad i vremenom je i bolji pa reko' mozda na sve da ga stavim.

Kad spomenuste pastu. Jel neko koristio ptm7950 za cpu? Stavio sam ga u dek i navodno se ne menja nikad i vremenom je i bolji pa reko' mozda na sve da ga stavim.
Mislim da je idealna primena tog thermal pad-a za direct-die, verujem da je ok(ish) i za IHS, ali ja bih se kad je on u pitanju držao termalne paste.

Onda je gpu dobar kandidat ako ikad opet budem nesto igrao na desku :D

Presao bi lagano sa am4 na am5 posto vidim da je r5 3600 mnogo slabiji od r5 7600 a i cene su ok sada pa mislim da je dobar momenat za neki brzi budget buld.
Konkretno me zanima da li je pametna ideja koristiti ovu malu plocu sa rtx3080.Ne znam da li uopste moze da se uglavi a da ne blokira sve zivo.
Koliko vidim dobra je za gaming ima brz boot i to sto nudi meni je sasvim dovoljno.
Takodje me zanima da li mogu da prenesem stari cooler master hyper 212 black edition na r5 7600 am5 ili da uzmem neki novi ako je ugradja cimanje?

Trebalo bi da nema problema sa RTX3080, evo slike sa 7900XTX koji je sličnih dimenzija

7900.jpg

Isto tako Cooler Master hyper 212 black edition bi trebalo da je kompatibilan. Jedini problem u kompatibilnosti između AM4 i AM5 su kuleri koji imaju svoj "backplate" jer novi drži pored kulera i "stegu" za pritiskanje procesora. Samo skineš one plastične slotove kao i na AM4 pločama stim što će na am5 ploči "backplate" tada ostati na mestu.

Last edited:
Pozdrav. Potrebno mi je par saveta. Kupio sam pre par meseci nov racunar pa mi je ostao stari koji zelim da osvezim malo i ubacim na poslu da sluzi kao office, za mail, excel i browsing.

Stari PC je iz 2012/2013 specifikacija:

Matična MSI H61M-P31 (G3)

Procesor Intel G2030 3.0ghz

Ram Transcend 4GB DDR3 1600mhz CL 11

Grafika Nvidia GTS 250

Napajanje CoolerMaster RS 460 nonmodular

IMG_20240228_223433.jpgIMG_20240228_223404.jpg

Nisam baas strucan pa samim tim ni siguran ali moje misljenje je da jedan ssd 128/256gb i jos jedan ram od 4gb i svez windows 10 resavaju stvar. Sta vi mislite? Racunar sam skoro rasklopio i ocistio od prasine koje je bilo na pretek. 😂 Od tad PC radi duplo brze. Kapiram da bi bilo jos bolje ako ocistim procesor i nanesem pastu. Čime da oribam stari sa procesora i koju pastu da kupim, nesto srednjeg ranga?
Svaki savet dobrodosao.

Od procesora i5-2500, i5-3570 i slični mogu da se nađu baš povoljno i da se uradi odličan upgrade.

Za skidanje paste: ubrus i što čistiji alkohol (idealno 96%)
Preporuka za pastu: MX-4

Pastu obrišeš salvetom/ubrusom/toalet papirom koliko može na suvo a ostatak uz pomoć alkohola. Pasta Arctic MX-4, verovatno ima i drugih koje valjaju ali ovo je neka sigurica.

Cpu upgrade ce ga dovesti recimo u rang danasnjeg pentiuma, sasvim ok za ofis rad.

Svakako nemoj da preskocis SSD. Ako uradis samo jednu stvar, moj savet bi bio SSD pre procesora, a idealno oba. Još 4-8GB RAM bi godilo, ali ove prve 2 stvari će napraviti daleko veću razliku.

Narucio sam SSD i RAM. Konkretno ova dva:
Screenshot_20240309_105406.jpgScreenshot_20240309_105920.jpg
10e i 1500din
Razmisljam da porucim 3470-1500dinara ili 3570-2000dinara
Fora je sto je sve kod istog coveka i ram i ssd su vec poslati a medjuvremenu se i sestra resi da osvezim njen lap top ( Lenovo v110 14ap) pa sam narucio jos jedan SSD kao ovaj gore i RAM 8GB DDR3L SODIMM 2400 din.
Jel to to i jel su realne cene?

Back
Top Bottom