• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Nesto ovako (plocu sam na brzinu izabrao, nemam pojma koje su OK u tom rangu).

Kontam da je 5500x sasvim OK cpu za 6700 ? Nece on nikada nista menjati u ovom kompu, on koristi komp 5-6 god i uvek kupi ceo nov, nije radio upgrade u zivotu :D

nWi2PPq.png

5500 je sasvim ok za tu grafičku.
Imaš takozvane Bottleneck kalkulatore na netu za proveru takvih stvari. Igre se smatraju grafički intezivnom primenom za potrebe istih.
Deluje fino. Htedoh nešto da kažem za ploču ali to bi uslovljavalo update biosa pre instalacije 5xxx procesora stoga zaboravi.

Što se tiče ove matične, brat mi je pokazao skoro da je kupio novi komp i uzeo je neku 550, ne znam koji proizvođač. I požalio mi se kako nije istražio detaljno i ispalo je da matična nema RGB header i da je poludeo kako to nije video. E sad, bili smo na slavi, bilo je alkohola :D, možda nešto nisam skapirao dobro, ali mislim da sada pokušava da nadje neku komponentu (zaboravio sam kako se zove) koja će generisati random RGB svetla, ne iz sistema.

Sve u svemu, da mi je neko pričao da u 2023. ili evo sad 2024. godini nema način da poveže milion rgb komponenti na svim poznatijim MOBO-ima, mislio bih da laže.

Pa eto, obrati pažnju na to ako ti je bitno. Meni lično je sve to na off, tako da nisam u tom svetu.

Pa ne mora gotova konfa, samo mora da je iz jedne prodavnice domace zbog garancije :D

Al kontam da tesko moze bolje i da sam biras komponente, al mozda gresim nisam uzimao iz domacih radnja ceo komp nikad :D

Koja je nasa prodavnica OK sa cenama predlozite slobodno. Ovo sam ja samo iskopo za par minuta.

Nekada je bio Emmi ubedljivo najpovoljniji, al od kada se sve to utopilo u raspadnutu tehnomaniju lol

Npr. Monitor, Exceed, A-Maze...

Nema dokaza jer su brendovi bez ikakve reputacije i da neko kaže "crklo mi je npr. Raidmax napajanje" odgovor bi bio "pa šta si očekivao, da će da radi bez problema". A eto, predloži ti neku gotovu konfiguraciju u tom cenovnom razredu, a da ima i kvalitetno napajanje.

Za Exceed mogu da kažem da imam odlična iskustva sa njima.
Monitor izbegavajte. Ranije su imali praksu da namerno objave nesto ispod cene, itsvet i eponuda uvrste to u svoju ponudu, ti vidis da su najjeftinija prodavnica, kliknes i ono nikad nema na stanju, ali kad si vec kliknuo vidis sta ima. Takodje, na benchu su dokumentovano zeznuli coveka, kupio je 2 hard diska poveceg kapaciteta, od kojih je jedan bio dead on arrival i imao je jednu ogrebotinu dugacku mozda 5mm na stampanoj ploci nigde blizu elektronske logike. Sve u svemu optuzili coveka da je on sam kriv i nisu mu uvazili garanciju.

Od Exceed sam kupovao par puta i sve je bilo OK, a mogu na listi preporuka da dodam Atom. Relativno skoro sam kupio nesto od njih prvi put i odusevio sam se jer su imali kutije od 3dfx u nekom izlogu. Pored toga su sasvim korektni, kad sam trazio da kupim monitor sam imao bas uljudnu prepisku sa njima, a i preporucuju ih na bench forumu, i mislim da je vlasnik aktivan clan foruma.

Ja kupujem u monitoru 15 godina, nikakvih problema. Doduše komponente za poslednji komp sam uglavnom uzeo u viphousu.

Hvala @Maxa na preporuci, imam 4-5 stepeni niže temperature pod opterećenjem. Testirao sam u AC6, ranije je gpu uz otvorena prednja vrata na kućištu isao na preko 80 stepeni, sada je uz zatvorena max temp bila 76.
Deluje da ova kriva koju sam napravio radi posao - računar je necujan u idle-u uz nešto više temperature procesora (40 umesto 35).

Attachments

• IMG_2526.jpeg
    IMG_2526.jpeg
    267.6 KB · Views: 16
  • IMG_2527.jpeg
    IMG_2527.jpeg
    208.3 KB · Views: 16
Monitor, radnja gde za 90% proizvoda koji su dobra ponuda stoji nedostupno nedostupno.
E jbg, nisam skontao da ga sada nemaju na stanju. Pre par dana su 100% imali jer sam baš gledao za PS5 da uzmem neki m.2 od 2TB...

Back
Top Bottom