• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Kod Logi miševa je double click gotovo uobičanjena pojava. Koriste krš svičeve.
Platio sam misa preko 100e.

Razer Lachesis-a (originalnog) sam koristio bukvalno 15 godina, bez ovakvih decijih problema. Jos uvek radi, samo sam hteo bezicni.

Na kraju sam ga sam otvorio - 4 PCB ploce - na misu :unsure:
Rastavljao sam ga 15-20min - 20+ srafova, pa jos srafovi koji zahtevaju specijalizovan alat. Stvarno ne razumem cemu...
Unutra je bio prljav - prosto ne moze da ne bude, palcem okrecem kuglicu i mora da se isprlja i iznutra.
Rasravio sam microswitch (Omikron ako se ne varam), kad sam uspeo da dodjem do njega, skinuo sam bas metal koji pravi klik i izmirglo kontakt. Klik je i dalje odlican, bas nema razlika od desnog klika.
I switch je odlican - samo je _neodgovarajuc_ za ovu elektroniku.

Repairability 3/10 - sto mi je stvarno apsurdno za misa - pogotovo sto hocu samo microswitch da promenim :D

Sad radi sve, ali ovo je bas sramotno i za Logi i za periferiju od 100+e.

Razer Lachesis-a (originalnog) sam koristio bukvalno 15 godina, bez ovakvih decijih problema. Jos uvek radi, samo sam hteo bezicni.

Rastavljao sam ga 15-20min - 20+ srafova, pa jos srafovi koji zahtevaju specijalizovan alat. Stvarno ne razumem cemu...
Unutra je bio prljav - prosto ne moze da ne bude, palcem okrecem kuglicu i mora da se isprlja i iznutra.
Rasravio sam microswitch (Omikron ako se ne varam), kad sam uspeo da dodjem do njega, skinuo sam bas metal koji pravi klik i izmirglo kontakt. Klik je i dalje odlican, bas nema razlika od desnog klika.

Repairability 3/10 - sto mi je stvarno apsurdno za misa - pogotovo sto hocu samo microswitch da promenim :D

Razer misevi danasnjice nisu nista bolji na zalost.

Nisi ti otvorio g903 da vidis sta je bol. Ali su u njemu bar switchevi na svom pcbu i lako zamenjivi. Kod g pro superlight djoka, lemljenje.

Sent from my Galaxy Z Flip 5 using Tapatalk

Potrebna pomoć za sklapanje gejming konfiguracije. Igrao bih samo single player igre u 1080p/60Hz. Neke starije/manje zahtevne bih digao na 4K.

Pošto sam totalno ispao iz toka, slabo se razumem pa sam lutao ko magare u magli na pcpartpicker i klikćao na delove koji imaju dobre ocene i uklapaju se u moj budžet tako da ne znam valja li ovo išta, pogotovo što se tiče matične, RAM-a i kućišta.
Cene su okvirne, uzeo ih sa oglasa lokalnog švercera tako da verovatno većina nije takva kako piše :) No, ajde neka bude maksimum oko 1200-1300€. Nije na odmet i da uzmem u domaćoj radnji, ako imaju sve što mi treba i ako nije velika razlika u ceni.

PCPartPicker Part List: https://de.pcpartpicker.com/list/69NDQP

CPU: AMD Ryzen 5 7600 3.8 GHz 6-Core Processor (€230.00)
Motherboard: Gigabyte B650 GAMING X AX ATX AM5 Motherboard (€180.00)
Memory: G.Skill Trident Z5 32 GB (2 x 16 GB) DDR5-6000 CL36 Memory (€107.00)
Storage: Samsung 980 Pro 1 TB M.2-2280 PCIe 4.0 X4 NVME Solid State Drive (€68.00)
Video Card: ASRock Radeon RX6700XT CLD 12G Radeon RX 6700 XT 12 GB Video Card (€337.00)
Case: Corsair 4000D ATX Mid Tower Case (€75.00)
Power Supply: Corsair RM850x (2021) 850 W 80+ Gold Certified Fully Modular ATX Power Supply (€132.00)
Total: €1129.00

Nemam nikakvu zamerku. Mozda da dupliras ram kad je vec dzabe. Ssd cak obavezno. 990 je oko 180e bio skoro za 2tb. Mozda i neki ali 4tb za storage, ima ih za 120-130. Za graficku ne znam sta da ti kazem, isao bih mozda na polovnjak na tvom mestu ali to je vrlo relativno sta ce naleteti.

Btw. Bas me smaraju intel cene am5 maticnih.

Sent from my Galaxy Z Flip 5 using Tapatalk

Ortak ima ~700e (82k din) za konfu.

Da li moze bolje od ovoga negde u drugoj domacoj radnji ?

vidim ima i ova konfa deluje mi kao jos bolja kupovina za 10k manje bolji cpu, bolji ssd, malo losiji gpu

Par mesta koje sam pogledao nema ništa bolje.

3060 je bolji od 6600 i ima više memorije. Jeste konfa neizbalansiranija gde procesor ne može da zadovolji grafičku ali jeftinije je naknadno zameniti procesor ako dođe do toga.

Ostalo su detalji poput da mi deluje da MSI ima robusniju kontrolu napajanja procesora itd. Ono što u svakom slučaju treba daviti jeste da zamene jedan 16gb modul sa 2 od 8gb

Od ta dva prvi, daleko bolja ploča u pitanju sudeći po korisničkim recenzijama. E sad kakvo je napajanje je druga priča...

@grunt Ako već mora gotova konfiguracija, nek' se ispruži za još sedam crvenih i uzme ovaj komp. RX 6700 je brži GPU od 3060 (RT svakako neće koristiti na toj klasi GPU-a), Ryzen 5600 i 2x16GB 3200MHz RAM-a.

@grunt Ako već mora gotova konfiguracija, nek' se ispruži za još sedam crvenih i uzme ovaj komp. RX 6700 je brži GPU od 3060 (RT svakako neće koristiti na toj klasi GPU-a), Ryzen 5600 i 2x16GB 3200MHz RAM-a.
Gigabyte napajanje.... toliko su dobra da su pre nekih godinu ipo dana na NewEgg i Amazonu poklanjali ista uz grafičke i kupci su tražili da ih ne šalju

Gigabyte napajanje.... toliko su dobra da su pre nekih godinu ipo dana na NewEgg i Amazonu poklanjali ista uz grafičke i kupci su tražili da ih ne šalju
A ova IG-Max, Raidmax, Zeus i sl. trash napajanja su kao bolja? :unsure: Teško da će u našim radnjama za taj keš naći gotovu konfiguraciju sa nekim kvalitetni(iji)m napajanjem.

Pa ne mora gotova konfa, samo mora da je iz jedne prodavnice domace zbog garancije :D

Al kontam da tesko moze bolje i da sam biras komponente, al mozda gresim nisam uzimao iz domacih radnja ceo komp nikad :D

Koja je nasa prodavnica OK sa cenama predlozite slobodno. Ovo sam ja samo iskopo za par minuta.

Nekada je bio Emmi ubedljivo najpovoljniji, al od kada se sve to utopilo u raspadnutu tehnomaniju lol

A ova IG-Max, Raidmax, Zeus i sl. trash napajanja su kao bolja? :unsure: Teško da će u našim radnjama za taj keš naći gotovu konfiguraciju sa nekim kvalitetni(iji)m napajanjem.

To jesu no-name ali makar nema dokaze da su se masovno samospaljivala što je dokumentovano za Gigabyte napajanja. Čak i kada je navodno stvar popraljena.
Pa ne mora gotova konfa, samo mora da je iz jedne prodavnice domace zbog garancije :D

Al kontam da tesko moze bolje i da sam biras komponente, al mozda gresim nisam uzimao iz domacih radnja ceo komp nikad :D

Koja je nasa prodavnica OK sa cenama predlozite slobodno. Ovo sam ja samo iskopo za par minuta.

Nekada je bio Emmi ubedljivo najpovoljniji, al od kada se sve to utopilo u raspadnutu tehnomaniju lol
Teško da će iz pdoavnice skolpiti nešto iste cene jer neće hteti takav raspad od napajanja itd.

Npr. Monitor, Exceed, A-Maze...
To jesu no-name ali makar nema dokaze da su se masovno samospaljivala što je dokumentovano za Gigabyte napajanja. Čak i kada je navodno stvar popraljena.
Nema dokaza jer su brendovi bez ikakve reputacije i da neko kaže "crklo mi je npr. Raidmax napajanje" odgovor bi bio "pa šta si očekivao, da će da radi bez problema". A eto, predloži ti neku gotovu konfiguraciju u tom cenovnom razredu, a da ima i kvalitetno napajanje.

Last edited:
Back
Top Bottom