• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Dal je pametno uzimati (M.2) SSD da mi sluzi kao drajv za kolekciju?
Tu bi cuvao sve filmove, serije, slike itd... bitne stvari, ali brine me taj TBW limit koji ima, sto znaci da ce pre ili kasnije prestati radi, sto je problem ako je tako, mada mislim da kad se to desi, onda zapravo vise ne dozvoljava da se upisuju podaci, ali radi i dalje, onda bih mogao da prebacim podatke i zamenim ga za drugi...

Mene zanima koliko to u teoriji moze da traje, naravno zavisi od upotrebe, ali tesko mi je da stavim u perspektivu koliko takav drajv moze da traje...
Recimo ako moze da traje 10 godina, to mi je ok... mislim da Samsung daje garanciju 5 godina ako se ne varam...

Zato vise volim klasicne hard diskove za te stvari, jer nemam sta da brinem, traju mnogo duze, medjutim, ovo moje kuciste ima malo prostora na zadnjoj strani i ti veliki hard diskovi mi blokiraju prostor gde mogu silne kablove da sakrijem, te ocu da se resim svih hard diskova i da ih zamenim sa malenim M.2 SSD-ovima, koji ne zauzimaju prakticno nimalo prostora... pogotovo sto su sad vrlo povoljni, te 2tb mogu uzeti za 100e...

Takodje, kad razmislis i bolje mi je sto bi mi ssd sluzio samo za kolekciju, jer tu stvari samo stoje, nisu ko na "prolaznom" drajvu gde stalno nesto skidam, pa brisem, vec samo stavim i to stoji, tako ce trajati duze, nego da stalnom pisem i brisem...

m,2/ssd kao storage? valjda i dalje običan HDD bolja opcija za to docking station + programče kao where is it da znaš gde ti je šta i samo bacneš hdd kada ti nešto treba.

Koji surge protection uzeti za prosečan kućni gaming komp? Ortak ima baš kritičnu struju u kraju i zgradi pa je frka svaki put kad je oluja.

Ja imam ovo za tv i konzole

i ovo za komp, monitor i zvučnike

Nije baš najjeftinije, ali sam miran.

Last edited:
Ja imam ovo za tv i konzole

i ovo za komp, monitor i zvučnike

Nije baš najjeftinije, ali sam miran.
Razlika je samo u broju utičnica ili i u "jačini" zaštite?

Pa piše da ima više džula ovaj sa više utičnica, pretpostavljam da je jači. Ali je i ovaj manji sigurno dovoljan. Btw, pogrešno sam linkovao, imam onaj sa 8, a ne sa 6 utičnica.

ne postoji "jačina" zaštite, ili će zaštiti od strujnog udara, ili neće :D

razlika u ovim produžnim je samo koliko ti je utičnica potrebno da budu na zaštiti. ako ti treba više, uzmi veći.

Znam, zato je i pod navodnicima.

Ako je razlika samo u broju utičnica onda je znatno lakše napraviti izbor.

Možda glupo pitanje ali da li UPS pruža isti tip zaštite kao i ovo?

Da li ima smisla kombinovati ovo i UPS?

ups obično pruža surge protection, zaštitu od varijacije napona i naravno malo gasa da ti se ne ugasi računar čim nestane struje.

Najbolji je APC ukombinovati sa nekim kvalitetnim napajanjem koje ima dosta zastita, pa da bude dupla zastita, najbitnije je peglanje napona.

Poshto je mogutje da dodje do havarije kroz LAN kabal, kako se zashtiti od toga? Da li tje ruter da izgori pa tje matichna da ostane okej?

Video sam vise maticnih kojima je riknula samo integrisana mrezna.

Sent from my Samsung Galaxy Z Flip 4 using Tapatalk

U najvećem broju slučajeva izgori integrisani LAN čip na ploči, a sama ploča ostane čitava

Ima APC-eva i naravno UPS-ova koji nude i prikljucivanje LAN kabla, pa bude i ono zasticeno... kao i za kabl od kablovske...

81X+80TJfSL._AC_SL1500_.jpg

https://www.amazon.com/APC-Protection-SurgeArrest-Performance-P11VNT3/dp/B0012YFXSW

Last edited:
Trebam da ocistim kuler na napajanju, koji nikad nije bio ciscen, a posto je postao buchan i povremeno pomalo krchi, verujem da je prasina problem, koja se brzo akumulira u mojoj sobi.

Zanima me dal je dovoljno sam da ga ocistim suvom krpom ili posto povremeno malko krchi, dal one kuglice u njemu zezaju, pa moram necim da ga podmazem?

Cime je bezbedno podmazati kuler, a da nije neko skupo resenje i dal ce to da resi problem ili kad pocnu da se cuju te kuglice, moram da zamenim ceo kuler?

Trebam da ocistim kuler na napajanju, koji nikad nije bio ciscen, a posto je postao buchan i povremeno pomalo krchi, verujem da je prasina problem, koja se brzo akumulira u mojoj sobi.

Zanima me dal je dovoljno sam da ga ocistim suvom krpom ili posto povremeno malko krchi, dal one kuglice u njemu zezaju, pa moram necim da ga podmazem?

Cime je bezbedno podmazati kuler, a da nije neko skupo resenje i dal ce to da resi problem ili kad pocnu da se cuju te kuglice, moram da zamenim ceo kuler?

Većina kulera ima nalepnicu i kod boljih gumeni čep preko osovine sa zadnje strane. Pravi način za podmazivanje je WD-40 da ga razradi i onda kap finog mašinskog ulja (ono za šivaće mašine je idealno). Vratio sam ogroman broj ventilatora u život time. Nažalost kada ti jeftin ventilator prolupa (ima "sleeve" ležaj tj plastični prsten koji je unutar dva druga plastična prstena i klizi zahvaljujući površinskom naponu ulja koji sve sprečava da se očeše jedno od drugo) nema pomoći jer je ulje iscurelo ili isparilo ili se isprljano i nema načina da se dopuni.

Sa druge "sleeve bearing" je jedini stvarno tih način pravljenja ventilatora koji je iole razumne cene. Magnetni ležajevi postoje i bolji su jer su permanentniji ali su takođe i neuporedivo skuplji.

Back
Top Bottom