• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Ja uzeo nov 8tb interni za 72 ili 74e. Ovo je skroz ok.

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

Vredi li kupovati neki od onih jeftinijih gamepadova tipa Reddeagon, Fantech i slični? Nešto za 2-3k dinara.

Treba sestriću digra Fifu.
Ja mu prošle godine našao na KP žični X360 kontroler, ali crko mu posle pola godine. Prodavac kaže garancija samo 7 dana, pitao sam ostale koji u oglasima imaju isti taj i svugde isti odgovor.

Pa kontam možda da uzme nešto iz domaćih radnji pa da bar ima garanciju, mada i to je upitno.

Nešto ovako

Ili ovaj, ako bi više para

Jel koristio neko ove PDP Xbox kontrolere? Jel ga Windows prepozna kao da je pravi Xboxov pa ne mora ništa da se namešta?

Mnogo je to para za PDP.

Solidan je taj Redragon, uzimajuci u obzir cenu. Ima pozadi dugme za XInput, pa ga tako Windows automatski detektuje kao Xbox 360 kontroler.

Sada kada sam ponosni vlasnik dva HDD-a [3TB i 4TB] koja su odlucila da prestanu da vrte motore [BIOS i OS ih ne detektuju uopste] kada mi je napajanje prslo pre neki dan, poceo sam da gledam YT snimke o popravci hard diskova. :D

Kod kvarova PCB-a, u principu sve se svodi na proveru osiguraca i dioda koji sluza da sprece strujne udare.

U slucaju jaceg kvara PCB-a, moguce je sa originalnog board-a prebaciti samo hdd bios chip na novu plocu. hdd bios je valjda jedinstven za svaki board, transfer bios-a sa chipa na chip je moguc ali procedura nije 100% sigurna.

Kad ode elektronika presadjivanje sa identicnog modela je resenje koje izvesno resava problem. Samo treba naci jbg.

Tako je, lakše je da se prebaci cela ploča ali je potrebno da se nađe identičan model hdd-a

Mislim da ne moze cela ploca bez transfera hdd bios podataka ili fizickim prenosom samog hdd bios chipa. Makar tako sam procitao online.

Ovo sad napamet pricam, mozda je tako bilo ranije. Bios cip se prebacivao kada elektronika jeste identicna ali ide sa hdd-a drugog kapaciteta.

Deluje ovo poprilicno jednostavno, ali nemam nista od opreme za dijagnostiku i lemljenje malih komponenti.

Ljudi pomagajte, posle zvučnika sada mi i PC iz čista mira prestao da radi...

Zapravo kao da radi, sve komponente se uključe, vrte kuleri i na procesoru i na grafičkoj, ništa ne pišti, ali slike na monitoru nema, led dioda koja blinka crveno kada procesor radi ne daje svetlost. Dioda na DVD drive-u blinka par puta pošto se PC upali, plava dioda koja gori kada je PC upaljen gori i sada kada se upali. Izvadio sam CMOS bateriju ali opet isto. Bez grafičke PC opet ne daje sliku iako bi i5 3570 trebao da ima i grafiku. Šta može da bude problem? Da nije crkao CPU ili je neka glupost?

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Last edited:
Male su šanse da je procesor crkao, prije će biti da je ploča kaputt. Izvadi jednu po jednu komponentu, uključujući cmos bateriju pa vidi kako će se ponašati.

Proveri i najapanje, mozda ne salje dovoljno struje do ploce i procesora. I moj se komp cudno ponasao pri polovicnom crkavanju napajanja.

Sada kada sam ponosni vlasnik dva HDD-a [3TB i 4TB] koja su odlucila da prestanu da vrte motore
Mali update, skinuo sam PCB-ove da vidim ima li vidljivih kvarova. Na 4TB hardu [na kojem ima stvari koje bi hteo spasiti] nema vidljivih problema, sve izgleda ok.

A na 3TB hardu ima malo paljevine. Otisao je chip za kojeg google kaze da je kontroler rada motora.

hdd1p6fkk.jpg

hdd24req8.jpg

Napajanje je bilo problem. Popravljen komp. Ploča ima oko 10 godina. Originalno napajanje je crklo pre 5-6 godina, pa je u kompu bilo napajanje mog prethodnog kompa koje je ove godine slavilo punoletstvo, 18 godina. Odlično je služilo [emoji846]

EDIT: Ipak ispravka, kad sam malo razmislio prethodni komp je iz 2007. najverovatnije, možda 2006. (jbg, počeo sam da zaboravljam ove stvari) "samo" 16 ili 17 godina je staro to napajanje i moram priznati da je, dok se nije pokvarilo originalno od aktuelnog kompa, mirovalo par godina. Opet, lepo je služilo

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Last edited:
Back
Top Bottom