• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Nema apsolutno nikakve razlike u brzini između popunjena dva slota ili sva četiri, naravno kad se koriste isti moduli. Jedino ukoliko neko želi da ima npr. 32GB RAM-a što je prednost koristiti 2x16GB umesto 4x8 je kao što @Corvus Corax reče, ostaju dva prazna slota za eventualno proširenje količine RAM-a u budućnosti.

Za ~8k din. kod mađara imaš odlično Chieftec Chieftronic PowerPlay 650W (tier A, full modular, 80+ Gold) napajanje. Ja sam ga pre neki dan uzeo za svoj komp koji sastavljam.
Što se ostalih komponenti tiče moj ti je savet da ne ideš ispod Ryzen 5 3600 (oko 100€ nov), a GPU u klasi ~200€ (za toliko otprilike trenutno prodaju 1080Ti) bih pre uzeo korišćen RX 5700 XT ili RX 6600.
Ostale mi neke komponente, pa rekoh da napravim server/emulation masine kao drugi komp.
Mislio sam da izvadim moje Seasonic S12III shit tier napajanje iz glavnog kompa i da ubacim u taj novi.
Ovo napajanje Chieftec sto pomenuo @TwiSteR mi je zvucalo idealno, ali ga vise nema u ponudi. :( pitao sam nekoliko prodavaca na KP.
Nema ni za narucivanje.

Znaci seasonic ide za drugi komp (koji cu tek da sastavim) Ryzen 5 2600, rx 580, 16GB RAM (to je furalo lepo sve evo 3 godine).

A za moj novo-upgradovani Ryzen 5 5500, rx6600, 32GB RAM, bih sad uzeo neko.
Treba mi vas savet/preporuka, za napajanje.

vec sam pitao za ovo koje je neko pomenuo?
Code:
https://novi.kupujemprodajem.com/kompjuteri-desktop/napajanja/corsair-rm-series-rm650-650w-cp-9020194-eu/oglas/143332988
ako i to nema, I am screwed.
Nemam pojma vise sta da trazim.

Ove psu tier liste me vise zbunjuju nego sto mi pomazu. :(

EDIT: Evo upravo mi odgovorise da ni Corsair nema na stanju. WTF

Ako prelazim sa 1070 na 1080Ti ili na 4070Ti, dal moram da obrisem drajvere i onda instaliram nove kad ubacim graficku ili je moguce odraditi zamenu, a da mi ostanu trenutni drajveri?
Pretpostavljam da moze bez problema na 1080Ti, a na 4070Ti? ne znam dal je isti drajver, zbog RT-a i DLSS-a, kojeg nemaju Pascal kartice...

Jos jedno pitanje, drug mi povoljno nudi graficku koja je malo iskrivljena, iskrivila mu se u kucistu od tezine, jer nije koristio onaj suport bracket...
Kaze da je samo malo iskrivljena i da radi savrseno, sto mu verujem i daje mi 7 dana garancije.
Ja imam suport bracket i stavio bih ga da se graficka ne krivi dalje, pitanje je dal mi je pametno da uzimam takvu graficku, na duze staze, dal je moguc neki problem?

Koliko sam izguglao, to nije nikakav problem, problem mozda moze biti jedino posle da je takvu prodam, jer planiram da mi bude privremena kartica, dok ne uzmem nesto jace.

Nije problem to. Sve dok nije iskrivljena onoliko da uopste ne moze "opusteno" da udje u PCI-E slot, verovatnoca da neces imati problema tezi ka 99%.

Jos jedno pitanje, drug mi povoljno nudi graficku koja je malo iskrivljena, iskrivila mu se u kucistu od tezine, jer nije koristio onaj suport bracket...
Kaze da je samo malo iskrivljena i da radi savrseno, sto mu verujem i daje mi 7 dana garancije.
Ja imam suport bracket i stavio bih ga da se graficka ne krivi dalje, pitanje je dal mi je pametno da uzimam takvu graficku, na duze staze, dal je moguc neki problem?

Koliko sam izguglao, to nije nikakav problem, problem mozda moze biti jedino posle da je takvu prodam, jer planiram da mi bude privremena kartica, dok ne uzmem nesto jace.
Ako je iskrivljena bar znas da nije kopala XD

Ma znam da nije sigurno kopala, inace, poslao mi je slike, bas malo je iskrivljena, vise mi smeta sto je bas shtrokava...

Ma znam da nije sigurno kopala, inace, poslao mi je slike, bas malo je iskrivljena, vise mi smeta sto je bas shtrokava...

Auu pa batali to onda, i da uzmes 1080Ti dobices neznatno vise..a ako je stroka od kartice, da menjas pastu,padove i njakanje ne znam dal ti se isplati

Kako to 40-50% neznatna razlika...

Bas je fin upgrade sa 1070, samo je pitanje da li i cenovno isplativ.

Upravo to, inace bude osetno veci fps u nekim slucajevima (recimo Cyberpunk 27 vs 40), a pogotovo u 4K, gde je 1070 bas slaba...
Takodje bas veliki bottleneck mi pravi 1070, suvise je slaba za moj procesor, cak 50% gusi u 4K, tako da ce 1080Ti tu extra leci, i skoro u potpunosti eliminisati bottleneck, u full hd potpuno, a u 4K ce samo 27% gusiti otprilike, tako bar kaze bottleneck calculator.

On ju je ipak ocistio, a i ja cu opet kad je sutra uzmem, ipak je to samo prasina, pa moze da se ocisti.
Njemu su bile temp do 70c, tako da mislim da i nije puno prljava, vec slika to nekako prenaglasi...

Last edited:
Ne postoji to "slaba graficka za procesor", moze samo obratno. :)

Nego, koliko ce te izaci doplata za 1080Ti? Jel makar drugarska cena?

Svaka cast, fer ponuda skroz. (y) Jos kasnije izvuces ~100 evra za 1070 i na konju si.

Ortaku se često gasi komp kada uzme da renda neki video a bez problema vrti prime 95 i Furmark.

Ima neko ideju šta bi moglo da bude?

Back
Top Bottom