• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware saveti i problemi (kupovina/rešavanje problema)

Planiram da kupim napajanje od 600w za npr Ryzen 3, 1080Ti od 6 eventualno 8gb, budžet oko 7k? Subotičani i polovnjaci nisu problem, nije mi bitna modularnost.

Last edited:
Trenutni favoriti od polovnjaka

Last edited:
Batali polovno, u cenu bi trebalo cak i da ti se uklapa novo sa tri godine domace garancije. Proberi nesto u Monitoru, Atomu, Baitu.
Gigatron naravno preskaces.

Na kompu koji koirstim od 2016. mi je Raidmax Cobra od 500w, nisam nikad imao problema. Mada, ja nikada nisam ni imao čime da ih opteretim.

Od novih, imam baš dileme - istražujem već nekoliko dana, naiđem na relativno povoljno novo napajanje, pročitam ok ocene na stranim sajtovima, i onda krenem da kopam kod njih i kod nas i nailazim na komentare "sve je to sranje".

Trenutni favoriti od polovnjaka

Baci pogled na neko zlato kad vec uzimaš, to ti je mozda hiljadu, dve više od budžeta,a ne uzimas napajanje svaki dan, sto kvalitetnije uzmeš duze ce ti trajati.

Planiram da kupim napajanje od 600w za npr Ryzen 3, 1080Ti od 6 eventualno 8gb, budžet oko 7k? Subotičani i polovnjaci nisu problem, nije mi bitna modularnost.
Za ~8k din. kod mađara imaš odlično Chieftec Chieftronic PowerPlay 650W (tier A, full modular, 80+ Gold) napajanje. Ja sam ga pre neki dan uzeo za svoj komp koji sastavljam.
Što se ostalih komponenti tiče moj ti je savet da ne ideš ispod Ryzen 5 3600 (oko 100€ nov), a GPU u klasi ~200€ (za toliko otprilike trenutno prodaju 1080Ti) bih pre uzeo korišćen RX 5700 XT ili RX 6600.

Treba mi savet oko tweakovanja grafike RTX3080.

Undervoltovanjem sa stock ~1100mV na 887mV su mi klokovi u Time Spy skočili sa 1935Mhz max i 1815Mhz average na 1980Mhz max i 1900Mhz average i skor za grafiku je skočio sa 17251 na 17776 što je nekih 3%.

Međutim meni je primarna namera bila da smanjim buku jer se ventiltori dosta deru pa sam mislio da ću undervoltovanjem da smanjim potrošnju i grejanje što se zapravo nije desilo, i dalje vuče maksimalnih 320W kada je max load samo bolje boostuje. Problem sam rešio tako što sam skapirao da je stock fan profil preagresivan pa sam samo njega podesio i karta uz znatno manje buke sada drži za možda 1-2 stepena lošije temperature u 3D marku (oko 75c) a pravi isti score što mislim da je OK.

Moje pitanje je pošto hoću svakako da napravim i još jedan hladniji profil da ne razmišljam preko leta i kada je neka duža sesija, da li sad sa ovim undervoltovanim podešavanjima da smanjim power limit za koji procenat ili da smanjim max clock? Ili da vratim na stock voltažu pa onda da smanjim power limit? Kako tražiti taj sweet spot da sa što manje obaranja performansi oborim temperaturu/potrošnju?

Samo vidi gde ti je sweet spot buke i ogranici fan na to. Moj msi 3080 bukvalno ne cujem osim na 100% fana ali tad je bas poletanje, tipa desktop i7 u laptopu nivo buke :D

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

Pitao na diskordu, ali moram i ovde. Situacija odnosa FAN-HLADNJAK - šta bolje hladi?

Attachments

• Fan 1.png
    Fan 1.png
    4.7 KB · Views: 15
  • Fan 2.png
    Fan 2.png
    4.8 KB · Views: 15
Da, opcija 2 je bolja jer ubacuje hladniji vazduh koji potom prolazi kroz heatsink i smanjuje temperaturu istog, dok opcija 1 odvodi toplotu sa ugrejanog hs-a. Postoji i tzv. push-pull opcija gde bi jedan (push) fan bio napred (kao u op. 2), dok bi drugi (pull) bio iza (kao op. 1). Takav kombo bi snizio temperature CPU-a za još koji stepen (tipa 2-3).

2. I jos iza na kucistu drugi da izbacuje vazduh.

gledam u veliki 100gb transfer sa kompa na usb i mislim da ću sebi da prosviram glavu koliko je sporo. pa sam počeo da gledam eksterne SSDove za transfer velikih fajlova, je l' ima to ko od vas i ako imate, kako vas služe? pošto sudeći po ovim brzinama običnih USBova, ovo je spremno da umre kao tehnologija

Sve zavisi koji si usb flash kupio, neko jeftino sranje ce da kilavi, ja sam kupio neki skupi i leti koliko brzo prebaci fajlove.

Ja koristim ovaj mini hard i za mene je super.brzine su usb 3 oko 100mb/s nekad manje nekad vise sve zavisi od filea i da li prenosis sa ssd ili hdd.prenosio sam i 100gb i 200gb i reativno brzo prenese.znam da nije ssd ali ja sam zadovoljan pa reko da predlozim :)

Back
Top Bottom