Pomažem prijatelju u odabiru komponenti za novu konfiguraciju. Voli da igra igre ali rekao mi je da je primarna namjena kompa rad u Unreal engienu (specijalni efekti, coding, level design, offline rendering, provlacenje u ogromnih fajlove iz online biblioteka itd).
Pitao me je sta mislim o sledećim komponentama. Izbog komponenti u CG je slabije ali on je sastavio ovo
Ploca : MSI PRO Z690-A
Procesor: Intel BX8071512900K
Graficka : MSI GEFORCE RTX 3080 VENTUS 3X PLUS
SSD : 103602 - Kingston SNV2S/1000G x2
Ram: 103501 - Kingston KF552C40BB-16 x2 DDR5
Napajanje: 95936 - CoolerMaster MPE-8501-AFAAG-EU
Prvo što sam mu rekao je ovaj Kingston SSD zamijeni sa nekim Samungovim. Predlozio sam mu 980 pro ali isposavtavilo se da je preskup pa je ostala kao opcija obican 980 koji je treca generacija.
Drugo sto sam mu rekao je da izbjegava Ventus hladjenja i da ide na Strix, Tuf, ili Gaming X. Imate li preporuku za jos neko dobro?
Ovo napajanje je neki Cooler Master od 850w. Ja sam mu predlozio da ide na Corsair RM 1000w 80 gold. Cijena je ok za ovakvo napajanje a mislim da je ok i da je bolji od tog cooler mastera.
Maticna i procesor. Rekao sam da ako moze izbjegne 12900k? Sta mislite, da li je neophodan? Veliki je potrosac i grijalica. 12700k je manji potrosac i lakse ga je ohladiti.
Maticna ploca. Prijatelj je insistirao na DDR5 memoriji. Sta mislite o ovoj ploci koju je predlozio. Te MSI ploce obicno imaju dobar VRM za cijenu po kojoj se nude.
Kaze da mu je budzet ogranicen pa ne znam da li da mu predlozim npr RTX 3070.