Slabo se sećaš, bili su uvek dva koraka iza, čak i kad su imali neke konkurentne kartice (prva 9xxx serija, pa one 4xxx i 5xxx seije posle), nikad to nisu iskoristili
Slabo se ti secas nebojsa. Gde nisu iskoristili zalet, u obe situacije se ne slazem sa tobom.
Opste je poznato da su sa Radeon 9000 serijom DOMINIRALI nad FX5000 serijom.
Sa x000 serijom su se malo "zeznuli" jer nisu podrzavali Shader Model 3, sto iako je bilo u tom trenutnku nevazno, nVidia je iskoristila da ih blati u marketing kampanjama. X850 XT Platinum je generalno egal ili brza od 6800 Ultra.
Sledeca X1000 generacija je malo okasnila, uz to kad se konacno pojavila sa X1800XT na celu, performanse nisu bile na nivou. Ali zato AMD ubrzo izbacuje X1900XTX i X1950XTX(sa GDDR4 memorijom) koje pobedjuju karticu koju je nVidia spremila kao odgovor na njih i izlazi iz generacije kao pobednik.
Na zalost, prve DirectX10 kartice u vidu HD2000 serije, em su im kasnile, em su puno trosile, em su podbacile protiv nVidia kartica, ali sa HD3870 sweet spot tahtikom osvajaju taj $200 deo trzista sto im je omogucilo da sledece godine budu daleko bolji sa HD4000 serijom. Tad su "resili" da batale high end kartice visoke potrosnje i sirokih memorijskih magistrala. Od tad sve do HD6000 serije njihove top kartice su imale samo 256-bitnu magistralu i iako nisu uvek bile najbrze kartice, posto su znatno manje trosile uvek su mogli da napravi Dual GPU karticu koja bi uzela performance krunu(sto je donekle vazno cisto zbog jacine brenda u ocima potrosaca, iako mozda u praksi i te kartice i nisu toliko dobre).
GTX200 serija je bila malo losija po pitanju potrosnje(i cene), a AMD HD4000 serija kaska za njom par meseci kasnije, ima dosta jaci start ali kasnjenje je ucinilo svoje. Vremenom, kad je sazreo novi proizvodni proces nVidia izbacuje GTX265, GTX275 i GTX285 gde GTX285 uzima performance crown za single GPU kartice, ali je i zbog tog proizvodnog procesa osetno skuplja od HD4870/4890 kartica, takodje AMD tu koristi GDDR5 naspram nVidia koja je ostala na GDDR3 sa sirim mem. magistralama ako se ne varam i tu se javlja razlika u potrosnji. Drugim recima, gledajuci samo po performansama nVidia ovde "izlazi kao pobednik", ali agresivne cene AMD-a su ucinili cuda.
GTX400 izlazi odprilike pola godine nakon HD5000 serije i manje vise cela GTX400 serija je bila polu proizvod, dakle AMD dominira sa HD5000. Tek je GTX460 koji je znatno kasnije izasao bio iole konkurentan. Toliko je bio dobar da su ga kasnije rebrandovali u GTX560.
HD6000 serija je bila relativno izjednacena sa GTX500 serijom, malo bolja situacija od HD4000 vs GTX200. Ovde AMD polako prestaje da nudi resenje sa daleko nizom potrosnjom od konkurencije u vrhu svoje ponude.
Pa dalje, AMD je osetno ranije izbacio HD7000 od nVidia i one bivaju prve DirectX 12 kartice(ne bas pola godine kao sto je HD5000 serija poranila), pa su klokovi bili izuzetno konzervativni(zbog veceg yielda), i uprkos tome GTX600 serija je zakazala kad je izasla, mada je AMD izbacio GHz edition nekih kartica za svaki slucaj.
Sa R9 290 karticama su opet bili bolji od nVidia 700 serije. Medjutim ovde krecu stvari polako nizbrdo, trendovi koji ovde krecu da se javlju jesu sve vece kasnjenje i sve veca potrosnja.
Prvo su R9 290 kartice kasnile ~pola godine, a drugo, su rebrandovali celu seriju u R9 3xx i izbacili je sledece generacije opet sa kasnjenjem da ide protiv GTX900 serije gde se malo gore pokazala, ali opet nije bilo strasno jer je R9 200 serija bila dobra. Strasno je koliko su prvo zakasnili, zatim i prsli protiv nVidia od GTX1000 serije pa na dalje.
RX480 kad je konacno izasao je bio fin proizvod koji je probao da ponovi magiju koja se desila sa HD3870 i HD4870, ali posto posto nisu imali kapaciteta u razvoju da mu naprave adekvatnog naslednika, to se zavrsilo neslavnim sviranjem RX480 na vise klokove(sto rezultuje povecanjem temp i potrosnje) u RX580 i zatim ponovo u RX590. HBM kartice u koje su se uzdali od Fury-a koji je izasao zajedno sa R9 390x, bile su skupe, kasnile sa rzvojem/proizvodnjom i realno su podbacile po performansama.
Sa RX5700 zamalo da ponove uspeh od RX480 i cak je RX6000 serija bila izuzetno konkurentna, ali onda smo dobili standardno kasnjenje i stillborn RX7000 seriju i dolazimo na danasnji dan.
Ono na sta ja mislim jeste da je ATI u to vreme uvek umeo da izbaci karticu koja je bila konkurentna nvidiji, po cenama ili po performansama... sad ne kazem da nisu kasnili, nekad im je trebalo i po pola godine, godinu dana, ali uvek su imali odgovor, pa i za najjacu nvidija karticu...
a sad kad pogledas danasnje vreme, oni nemaju odgovor ni za 4080, a kamoli za 4090... i to koliko vec dugo... a da ne pricamo koliko zaostaju za raznim tehnologijama, sve vise... dakle u zadnje vreme je nvidija napravila veliki iskorak u odnosu na AMD, a to pre... lupam pre GTX 10XX serije, nije bio slucaj...
Takodje svestan sam da je AMD sam izjavio da ih high end ne zanima i da ce raditi samo midrange kartice... e sad dal nece ili ne umeju, to je pitanje...
mislim uvek mogu da spoje dva chipa, ali nije to to...
Sa jedne strane si u pravu, tj dobro se secas i razumem da je nerealno sad da kopas po starim review-ima kako bi dokazivao nesto Omegi, ali sa druge strane nzm, malo si to nevesto predstavio u svojim postovima.
Radeon 8500 drajveri radili spontane reboot-ove iz čista mira, Radeon 9700 drajveri koruptirali NTFS diskove. Sve je to vremenom bilo ispeglano ali uvijek nešto nije 'štimalo': drajveri, potrošnja, performanse, cijena, datum izlaska...
Ne secam se za Radeon 8500 probleme(ne kazem da nisu bili), ali imao sam tonu Radeona iz 9000 serije(9500 Non Pro, 9600 Pro, 9800) i nikakvih fatalnih problema nisam imao, niti se secam da je bila kontraverza oko drivera sa takvom falinkom.
Da li je onaj radeon 4870 tamo negde 2008. bio najbolja karta na trzistu? Mislim da se prilicno grejao ali bio je zver.
Nije bio "najbrza karta" ali je definitivno bio "najbolji proizvod". Nije se preterano grejala, stavise dosta je hladna bila, pa otud nije bila bucna i nije se kvarila.
Tebra, u to staro vreme i ATI je imao mnogo bolji 2D prikaz od nvidije, kad ga vec merimo
To je cinjenica, ako je nVidia kasnije popravila prikaz(kao sto se pokazalo u nekim linkovima) to ne menja cinjenicu da je bio znatno gori ranije.
8800 GTX i GTX 280 su bile (malo) bolje ali i skuplje.
Koje je to vrijeme ATi-ja? Mach, Rage, R100? Matrox je svakako bio šampion za 2D, a već nakon GeForce 256 nije bilo opipljivih razlika u 2D prikazu.
Kod tebe sve apstraktno i neodređeno...
8800Ultra je mozda nekad bila blizu HD4870, ali uglavnom nije, a kostala je boga oca vise i mnogo vise se grejala. GTX280 je bio blagi promasaj kad je u pitanju grejanje i buka.
Ja ti pokušavam tehnički objasniti kako nisi u potpunosti u pravu iako je bilo varijacija u samim proizvodnim procesima i izboru komponenti od strane 3rd party proizvođača ali ništa; tvoja diskusija na forumu se generalno zasniva na iskrivljenoj stvarnosti i "trust me bro" principu tako da je ova samo još jedna u nizu. Ugodan dan.
Dzabe ti pokusavas tehnicki da objasnis, kada tehnicki nisi upravu. Dokazi ti nama da je ovo sto govoris istina, a nemoj samo da govoris kako je ceo forum u krivu a ti jedini u pravu.