• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware General (vesti/konferencije/glasine)

Ono na sta ja mislim jeste da je ATI u to vreme uvek umeo da izbaci karticu koja je bila konkurentna nvidiji, po cenama ili po performansama... sad ne kazem da nisu kasnili, nekad im je trebalo i po pola godine, godinu dana, ali uvek su imali odgovor, pa i za najjacu nvidija karticu...

a sad kad pogledas danasnje vreme, oni nemaju odgovor ni za 4080, a kamoli za 4090... i to koliko vec dugo... a da ne pricamo koliko zaostaju za raznim tehnologijama, sve vise... dakle u zadnje vreme je nvidija napravila veliki iskorak u odnosu na AMD, a to pre... lupam pre GTX 10XX serije, nije bio slucaj...

Takodje svestan sam da je AMD sam izjavio da ih high end ne zanima i da ce raditi samo midrange kartice... e sad dal nece ili ne umeju, to je pitanje...
mislim uvek mogu da spoje dva chipa, ali nije to to...

Ono na sta ja mislim jeste da je ATI u to vreme uvek umeo da izbaci karticu koja je bila konkurentna nvidiji, po cenama ili po performansama...
mislim uvek mogu da spoje dva chipa, ali nije to to...

krejzi brte....

Ono na sta ja mislim jeste da je ATI u to vreme uvek umeo da izbaci karticu koja je bila konkurentna nvidiji
Radeon 8500 drajveri radili spontane reboot-ove iz čista mira, Radeon 9700 drajveri koruptirali NTFS diskove. Sve je to vremenom bilo ispeglano ali uvijek nešto nije 'štimalo': drajveri, potrošnja, performanse, cijena, datum izlaska...

Da li je onaj radeon 4870 tamo negde 2008. bio najbolja karta na trzistu? Mislim da se prilicno grejao ali bio je zver.

Radeon 8500 drajveri radili spontane reboot-ove iz čista mira, Radeon 9700 drajveri koruptirali NTFS diskove. Sve je to vremenom bilo ispeglano ali uvijek nešto nije 'štimalo': drajveri, potrošnja, performanse, cijena, datum izlaska...
Tebra, u to staro vreme i ATI je imao mnogo bolji 2D prikaz od nvidije, kad ga vec merimo :D

Da li je onaj radeon 4870 tamo negde 2008. bio najbolja karta na trzistu? Mislim da se prilicno grejao ali bio je zver.
8800 GTX i GTX 280 su bile (malo) bolje ali i skuplje.
Tebra, u to staro vreme i ATI je imao mnogo bolji 2D prikaz od nvidije, kad ga vec merimo :D
Koje je to vrijeme ATi-ja? Mach, Rage, R100? Matrox je svakako bio šampion za 2D, a već nakon GeForce 256 nije bilo opipljivih razlika u 2D prikazu.
Kod tebe sve apstraktno i neodređeno...

ATI/AMD Radeon je već 20ak godina davao najviše za uložene pare sa manjim izuzetcima. Deo razloga je činjenica da su im uvek drajveri bili lošiji u početku pa je samim tim i cena bila niža. Takođe dosta dugo su se rvali za naviše mesto sa pojedinim ispadima poput Nvidia 5XXX serije koja je totalno zasrala.

Ali otkada je AMD bio rešio da je budućnost u HBMu zajebali su stvar podosta. Do te mere da je Radeon 5XX serija bila nasvirana 4XX serija. I NVidija je reciklirala karte ali bi im makar oborila rang.

I pored toga AMD 4XX i 5XX karte su bile ubedljivo najbolji odnos cene i performansi do kriptobuma. Pošto je ceo AMD grcao u dugovima oni su prvi poleteli da unovče što je rezultovalo arhitelturama koje su loše iskorišćene u igrama ali fenomenalne za data centre.
I na kraju, ako treba danas da biram između AMDa i NVidiae birao bih nešto treće (a da nije intel. Prema njima AMD i Nvidia su device marije) ali pošto nema AMD. 6700XT i 7800XT su najbolje kupovine danas po pitanju odnosa cene i perforamnsi što se tiče igara i ne-Adobe computinga.

I na kraju, ako treba danas da biram između AMDa i NVidiae birao bih nešto treće (a da nije intel. Prema njima AMD i Nvidia su device marije) ali pošto nema AMD.
Imaš i četvrto: Apple. ;)

@CARNEX Slažem se u vezi 6700XT, zato sam se i odlučio za taj GPU kad sam početkom ove godine kupovao komponente za komp. U klasi 350-400€ je bio best-buy, hteo sam da uzmem 3070, ali me je odvratilo što ima 8GB VRAM-a. Danas 6700XT korišćen može da se nađe i za manje od 300€ što ga čini još većim best buy-om.
Kad dođe vreme za upgrade videću šta u tom trenutku nudi najbolji odnos uloženo-dobijeno, ali želja je 4080. :giggle:

@CARNEX Slažem se u vezi 6700XT, zato sam se i odlučio za taj GPU kad sam početkom ove godine kupovao komponente za komp. U klasi 350-400€ je bio best-buy, hteo sam da uzmem 3070, ali me je odvratilo što ima 8GB VRAM-a. Danas 6700XT korišćen može da se nađe i za manje od 300€ što ga čini još većim best buy-om.
Kad dođe vreme za upgrade videću šta u tom trenutku nudi najbolji odnos uloženo-dobijeno, ali želja je 4080. :giggle:
Kada se setim da sam Radeon 5770 (ekvivalent sada 7700xt ili 7800xt) svojevremeno novu kupio za 160e...

Ahh takvi smo ti cudni mi umetnici...

Salu nastranu, zaista mislis da se secam te praistorije, ne secam se tebra...
Sećam se kako se u vreme kad je prvi Far Cry bio aktuelan vodila diskusija na Bench forumu oko toga kako texture na pločicama u onim labaratorijama izgledaju bolje na ATi karticama (mislim da su tad bili aktuelni Radeon 9000 i FX 5000 serija grafičkih). Pa su kačili neke screenshot-ove zumiranih pločica, kao bolja je gradacija boja ili tako neki tripovi. 😄

Salu nastranu, zaista mislis da se secam te praistorije, ne secam se tebra...
Nema ništa loše u tome ali onda ne treba pričati napamet. Evo iskustvo iz prve ruke: doslovno sam bio primoran zbog drajvera vratiti Radeon 8500 u radnju i uzeti slabiju GeForce2 Ti.

Pa ne pricam napamet, ATI je imao bolji 2D dugo vremena, and that is a fact... a sad da ti nabrajam modele, to zaboravi.

Secam se da kad sam kao klinac uzivao u 2D na ATI-ju, igrajuci Wormse itd, a posle kad sam presao na nvidiju, bio osetno losiji 2D prikaz, slabije boje i ne toliko ostro ko na ATI-ju.

Kao klinac na budzetu, koristio sam samo ATI kartice

Last edited:
Ok, ako je činjenica onda ti neće biti problem da pronađeš u bespućima interneta da se i ja malo edukujem u tom pogledu.

Pa poducavanje kosta, a kad vec zezas, sto da ti i ne uzmem pare :D

Evo ti besplatno za pocetak par diskusija (pre 20 godina) gde svi govore da ATI ima bolji 2D on nvidije, tek malo da te podseti kako je to bilo, a ja to znam, jer imam fotografsko secanje.

a za nesto vise, moraces da ulozis nekih 100 evra, necu da rovarim po arhivi besplatno :D

Last edited:
a ja to znam, jer imam fotografsko secanje
Nešto mi mnogo selektivno tvoje eidetsko pamćenje tako da to uzimam sa dozom rezerve.
Dokaz ti je subjektivna forumska prepiska poput ove naše? Neozbiljno.

Treba ovako nešto, potkrepljeno činjenicama, metodologijom:

U periodu koji ti spominješ zaista jeste bilo razlike u 2D prikazu u korist ATi-ja, ali uglavnom u specifičnim slučajevima kada je bilo praktične koristi od 400MHz RAMDAC-a, znači u rezolucijama 1600x1200@85Hz i više. ATi karte do R300 čipa su bili in-house proizvodi kao i Voodoo, dok je nVidia uveliko prodavala čipove 3rd party vendorima koji su međusobno imali ogromne varijacije u prikazu. Ukratko nije isto porediti BBA Radeon 7500 i Manli GeForce2 MX400.

Isti NV20 chipset a varijacija u kvalitetu slike značajna. Šta ti to govori kako treba pristupiti diskusiji?

Back
Top Bottom