• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Šta igrate trenutno?

Odmah da kažem da je Astlibra Revision više nego dobra metroidvania koja je velikom većinom čedo jednog čoveka. Imao je pomoć usput, posebno u ovoj reviziji igre, ali opet je u pitanju ostvrenje sna jednog čoveka na kojem je duuugo sam trkeljisao. Najbolji aspekt igre je sama borba koja daje određenu slobodu u pruistupu istoj i moj standardni metod žrtvovanja izdržljivosti da bi mogao da sahraniš sve pre nego što uspe da napadne pokazao savršeno adekvatan. A igra je dovoljno duga da vam da prilike da menjate svoj pristup i eksperimentišete. Tu je i više podsistema koje dodatno budže lika ali makar jedna deluje kao zagonetkla za sebe koju kada jednom, na pola igre adekvatno rešite više nećete da joj prilazite. I priča je dobra sa likovima koji se ponašaju tako da se iskreno pitate o motivima istih.

A sada o manama ove stvaro dobre igre
- Priča je dobra ali je ispričana na meni iritirajući način. Ispisivanje teksta je presporo i prečesto zahteva kliktanje što još usporava te scene a preko svega sprajtovi likova su rigidni i reaguju emotikonima u oblačićima koji ne dodaju ništa priči, ne objašnjavaju išta, često nisu u skladu sa mojim razumevanjem tona priče i još dodatno usporavaju izlaganje. A ta upitnost motiva pojedinih likova deluje više kao posledica lošeg pisanja nego kao nešto što je rezultat kreativne naracije.
- U grafici se najočiglednije vidi da je igra velikom većinom delo jednog čoveka. Svi likovi, sem glavnog, su veoma rigidni sa veoma ograničenim dijapazonom kretanja. Neprijatelji su većinom mnogo bolje animirani od igračevih pajtosa mada je i njihova animacija dosta minimalizovana. Ali mnogo više se to vidi u pozadinama koje deluju kao spoj crteža nekog sa ne previše raskčnim talentom, elemenata koji često deluju kao rezultat brzih trikova u fotošopu i efektima "crtanoizovanih" fotografija. Vremenom se čovek najikne i prestaje da bode oči ali uvek je tu.
- Ton igre ide od nula do 100 i nazad u sekundi. Priča je ozbilna i često dosta tužna a onda odjednom krenu pokušaji humora koji se ugravnom svode na "harem anime" stil pogrešne interpretacije normanih ili manje normalnih ali i dale potpuno banalnih događaja u seksualnom kontekstu. Kažem pokušaja jer je od svih pokušaja samo jedan time da sa pomislio "ovo bi moglo da bude smešno". Dodaj tome i da je ceo svet prikazan kao uzdražana fantazijska interpretacija srednjovekovne evrope a onda se pojavi ženski lik u najlokama, platformama sa pedalj visokim štiklama, tangama i negližeu... Jeste to posebrna vrsta likova ali svejedno odskače u tonu ko virus besnila od vode (baš navedeni primer na slici).
- U pojednim delovima igre odnos akcije i priče j inverzan odnosu akcije i priče u Simfoniji Noći. kapiram da je to vizija jednog čoveka i kapiram da je moderno (i po meni nepotrebno) imati mnogo torokanja u Metroidvanijama umesto insinuiranja grafičkim elementima i kratkim i retkim logovima ili razgovorima ali ovde ga povremeno baš preteraše.

I pored svega opet bi preporučio igru svakom ljubitelju metroidvanija. Ova će vam dati dosta vremena da je i zamrzite i zavolite.

AstlubraRevision005.jpg

Za vikedend završih Gestalt: Steam and Cinder i nisan siguran da je igra opravdala moja enormna očekivanja ali u najmanju ruku je prišla veoma blizu njima. Grafiku i zvuk ne moram da komentarišem, vidi i čuje se lepo i iz samog trejlera. Kao i prijatan dizajn. Moram da izvučem svoj stari CRT monitor (koji nekako ima trag u obliku gašenja cigare na plastici ali na samom ekranu) da vidim kako će da izgleda na njemu.

Igrivost je odlična. Borbe su tečne i brze sa prostorom za taktiziranje i unekoliko i biranje preferiranog pristupa. Ako u tom aspektu postoji mana onda je to da je igra prelaka. Ne u smislu da nije Hollow Knight Mantis Lords teška, već u smislu da sam ja kao verovatno podprosečan igrač većinu glavonja prebio iz prve iako sam zaboravio da kupujem dopunje energije i borbe sa njima su većinom formirane oko učenja i prepoznavanja napada i šema. Samo na zadnjem sam poginuo dva puta i to dok nisam promenio taktiku na "rushdown" i počistio ga za manje od 15 sekundi. Više smrti je usledilo od zahtevnog platmofmisanja pred kraj igre.

Zagonetke su odlično zamilšljene i za one koje nisu direktno najavljene u razgovorima treba samo malo obratiti pažnju na okolinu. Sa druge strane oprema kojom bi trebali prilagiti sposobnosti lika svom stilu igranja u stvari nije dovoljno uticajna za to, suviše je lako popuniti mrežu sposobnosti da bi birali nešto na uštrub drugog i jedno negativno stanje koje možete da zakačite većinom može da se prosto ignoriše.

Priča je dobra. Ima je mnogo više nego što bi ja voleo, ali vremenom me je zainteresovala i te scene su prestale da me iritiraju. Mana je da se završava sa jednim velikim "nastaviće se" u naizgled prelomnom momentu naracije. Kao da im je nestalo para. To stavlja kiseli ukus u ustima posle nekih 7 do 8 sati veoma dobre zabave koji igra nudi ako rešite da uradite sve što se može.

Last edited:
Prvi Postal je besplatan na Steam:

Iskoristio sam tu priliku da se podsetim igre, poshto sam je poslednji put igrao kad sam imao 12 godina. Igrao sam na normal, ali ako zhelite izazov, savetujem da igrate na hard, na normal je igra poprilichno laka i gotovo celu sam je preshao sa pochetnim oruzhjem. Uz igru dobijate oba mission packa, ali chak i sa njima je mogutje pretji igru za cirka 4 sata.

Ne moram mnogo da drvim o igri, manje-vishe svi znate shta je Postal i shta da ochekujete od te igre. Moram priznati da mi je bilo zabavno igrati igru, bez obzira na morbidan pikselizovan sadrzhaj. Jedino shto me je iritiralo je shto igra ponekad ne kapira da ste preshli nivo, pa je potrebno sejvovati vishe puta na kraju nivoa, i tek onda pritisnuti F1 (to vodi na sledetju misiju, ili u mom sluchaju, na mission sellect). Problem je shto mi se vishe puta desilo da ne mogu da igram sledetji nivo, iako sam prethodni odradio 100%. Vidim da mnogi imaju taj problem, a ja nemam bolji savet od "pokushajte ponovo nivo od pochetka", poshto mi je samo to reshavalo problem.

Sve u svemu, zabavna igra za jedno ili dva popodneva, ako je niste do sada probali, mogli biste poshto je besplatna. Plus podrzhava UW.

20240722185851_1.jpg20240723221056_1.jpg
20240723234227_1.jpg
20240723235931_1.jpg

Last edited:
Zapoceo Resident Evil 6. Ovo sto sam do sada video nije me odusevilo. Akciona igra za rezi likovima. Da je neki spin of ne bi mi smetalo a ovako stalno razmisljam sta im bi da naprave ovo. Vise utisaka kada zavrsim. Voleo bih da gresim ali ne verujem da ce se ovaj prvi utisak promeniti do kraja igre.

Igram Sexy Parodius na PS1 (Anbernic RG35XX). Nemam mnogo iskustva sa Parodius igrama, pa mi nije bash lako snalaziti se u Sexy Parodius, ali mi je zabavno.

Nisam igrao mnogo side-scrolling pucachina, a ova mi je privukla pazhnju zbog imena. Lepo izgleda igra, muzika me zabavlja, a konstantno napucavanje mi ne dozvoljava da se opustim. Chesto umirem, ali tu su save states da ne gubim previshe zhivce. Kapiram da bih mogao igrati igru na kompu, chisto da bolje vidim sve shto se deshava na ekranu, jer mi deluje kao da je RG35XX premali za igre tog tipa.

Parodius pusačine su fantastične. Ako se dobro sećam Sexy parodius je još teži od ne-sexy nastavaka.

Parodius pusačine su fantastične. Ako se dobro sećam Sexy parodius je još teži od ne-sexy nastavaka.
Eh, klasika, pochnem da igram neku igru bez da saznam neshto vishe, pa izaberem da igram tezhe nastavke. Ako su drugi nastavci upola slatki kao Sexy Parodius, moratju ih igrati.

Presao sam novi alon n the dark,iskreno prijatno sam iznenadjen igrom,nije preterano dugacka,citavih 11 sati mi je trebalo aa sto se tice akcije ima je taman toliko da ne zaboravite da igrate akcionu horor avanturu...Poslednji bos je bas haotican a igra kao igrapa sta znam,neke zagonetke su na nivou deteta iz odnovne skole a neke bogami nisu bas tako jednostavne,najvise mi je smetalo u igri sto u toku akcije dok vrsite reload nema trcaja lik automatski uspori,grafika je bas lepo odradjena na ps5.
Moja ocena 8/10
Presao sam paralerno i rimejk residenta 3 i odlican je ne znam cemu tolika buka oko duzine igre,jedino negativno iskustvo mi je bio poslednji boss fajt sto je cista suprotnost od alon in the dark jer je ovde bas prelak..Davno sam preso originalan re3 na ps1 i ne secam se poslednjeg fajta ali mislim da i orginalni re3 nije bio nesto dugacka ibgra...
Splidnih8,5/10IMG_20240724_161318.jpg
Upravo sam krenuo re2 remake i ovo je vise i horor i deluje mi kao da cu je igrati duze tj da ce mi trebati vise vremena za prelazak od re3 remakea,plus nema municije na svakom cosku kao u 3 delu...

Odigrao sam PT po treci put, ovog puta na hakovanoj konzoli. 60fps u ovoj igri nista ne znaci, mozda cak malo i narusava atmosferu.
Svaki put kada odigram ovih 20-30 minuta budem odusevljen kako su uspeli, pre svega zvukom i osvetljenjem, da kreiraju ovako zanimljiv demo, iako gameplaya skoro i da nema.
Steta sto je puna igra otkazana, jako me zanima kako bi gameplay izgledao (ovo je zanimljivo pola sata, ne mogu da zamislim zanimljivu igru od 10 sati na ovaj fazon).

Re2r je bolja igra, re3r je napucanija animacijama, set piece momentima
Odmakao sam dosta sa igrom ,pojavio se i mr x i nekako mi je njegova popjava i kretanje ,pogotovo zvuk dok hoda puno bolji nego nemesis u trojci iako mi je u starim igrama na ps1 situacija bila obrnuta ...
Vidi se da je dvojki posveceno vise paznje,prvo i osnovno nije bas akciono orjentisana u toj meri kao 3 deo rimejka a drugo ,metkova nekada ima dovoljno a par puta sam ostao kratak i jedva se iscupao,prvi put fajt sa tajrantom kada se spustim sa liftom a drugi put u garazi kada sam tek obisao sve dole posle druge pojav kerova tj njihovog bega iz kaveza kada sam osposobio strujno kolo.
Trece i ne bas najbitnije bar meni,nekako deluje vec sada dosta duze od 3 dela rimejka,sve u svemu zadovoljan sam rimejkom dvojke,mozda cu odigrati kasnije i sa kler...

Trece i ne bas najbitnije bar meni,nekako deluje vec sada dosta duze od 3 dela rimejka,sve u svemu zadovoljan sam rimejkom dvojke,mozda cu odigrati kasnije i sa kler...
Definitivno je duze, a iscimaj se i da odigras sa Kler - vredi. Meni je RE2 Remake odlicna igra. Veoma zabavna, a i na momente bas strasna i napeta. Jedino pred kraj izgleda malo ruznije, ali nije preterano bitno ako ne zagledas.

I sam si primetio ono sto vecina uzima za mane trojci, krace trajanje od drugog dela i skriptovano ponasanje nemesisa

Definitivno je duze, a iscimaj se i da odigras sa Kler - vredi. Meni je RE2 Remake odlicna igra. Veoma zabavna, a i na momente bas strasna i napeta. Jedino pred kraj izgleda malo ruznije, ali nije preterano bitno ako ne zagledas.
Grafika mi nije preterano bitna jer da jeste,verovatno bi bio pcgejmer a ja sto je najveci fazon u zivotu nisam odigrao nista na kompijuteru osim wormsa :)

Pa ovako,posto sam zavrsio re2remake mogu reci da sam i vise nego zadovoljan a sto se tice duzine 8 ipo sati je trajalo zadovoljstvo...
Odlican remake igre koja je vec na ps1 bila savrsena :)
Malo je samo duza od trojke ali deluje puno teze na momente iako bas i nije samo je bolje izbalansirana igra kroz kampanju.
Svakako vredi odigrati ovo,sada cu preci re kec remmake za gamecube i zero ali ova hd reizdanja za ps4 pa cu posle veronicuX.

Poceo prvo ipak residet evil zero remake remaster ps4 na ps5 vidim da ce biti odlicna igra :)
Otresao sam voz sada sam u mansion :) jedva cekam kasnije remake keca :)
Meni je originalni re (ps1)najbolja igra u serijalu posto sam njega presao vise puta tada kada je bio aktuelan :)
Ali iskren da budem 2 deo je definitive reigara
Ja sam nekako vise za ove tenk kontrole i fixnu kameru ali ne smeta ni onakva mehanika izre2 i 3 remake,cujem da ce uraditi i kec u tom endzinu ?

Igrao Tom Clancys Ghost Recon Wildlands, stigao negde do polovine igre i obrisao...
Uvideo sam da ne uzivam u igri, i da igram na silu...
Previse grinda, previse repetativnosti, jednostavno single player, posle par sati kad vidis sta sve igra nudi, postaje dosadan do bola...
Grafika je odlicna, ali dzaba kada nema mesa...
Pokusao sam da igram samo main, a sve side aktivnosti batalio, ali ni to nije pomoglo, jer je cak i main repetativan...
Igra ima malo previse arkadni feel, AI je pomalo pritup...

Back
Top Bottom