• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PS4 Switch PC VR (Valve Index, Oculus Quest, PSVR...)

Koriste mnogo vise kamera/senzora od konkurencije, unutra je full ipad/laptop M2 hardver, plus insistiraju na spoljnom ekranu da bi ljudi oko korisnika bili u lakom kontaktu.

Definitinvo je high-end hardver na sve strane, full kompjuter na glavi [i baterija u dzepu].

Prodace se svakako sve sto naprave ove godine [pogotovo sto je launch US only pa ce ostatak sveta izazvati neverovatnu potraznju za preprodaje], ali vece je pitanje da li ce uspeti da naprave novi Apple ekosistem. Da li ce da odomace kompjuterski rad, biznis kolaboraciju i zabavu u "spatial" okruzenju.

VR za (povremeni) gaming definitivno DA. VR kakav je Apple izreklamirao i (valjda) implementirao NE. Ona prezentacija mi je bila bas iskreno tuzna, moram reci zeni da me zatuce necim ako mi ikad padne na pamet da koristim VR za onakvu upotrebu.

Ali sa druge strane, svi drugi headsetovi su 100x vise creepy kada ne znas sta korisnik radi dok nosi kameru. Ovde ce to biti mnogo bolje reseno.

Sad ti izgleda creepy, ali svaka interakcija sa ljudima ce biti drasticno laksa.

Čekaj, šta misliš da radi? Da pravi face? Spoljni ekran ima smisla samo sko imaš interakciju sa nekim. Ako neko pokušava da ima interakciju sa nekim ko ima kutiju na glavi, a nije neka velika frka, treba ga poslati čikama u belom sa čudom košuljom koja se kopča na leđima.

Spoljni ekran ima smisla samo sko imaš interakciju sa nekim

Cela poenta koju Apple hoce da progura je da nikad niko nece biti odscen od spoljnog sveta dok nosi Vision Pro.

Headset uvek skenira prostor oko Vision Pro korisnika, i detektuje kada god neko pogleda u korisnika ili prica sa njim.

Ma sta god korisnik radio, da li je AR [sto bas jako forsiraju u promocijama] ili full VR, Vision Pro OS ce probiti video+audio passthrough te osobe kroz sav content da korisnik moze da je vidi. U full VR sceni, passthrough probija se samo cutout od te osobe.

Prednji ekran se tada prebacuje iz prikazivanja random plavog svetla [koje oznacava da korisnik gleda random app] u live feed ociju [3D render koji emulira sta kamere vide unutar ispod headseta].

Jasno je meni šta oni hoće, ali to izgleda smešno. Ne verujem da će uredjaj biti uspešan, ali Apple je to, nikada se ne zna.

wYNSPRW.png

LKgkW3K.png

"Out of the 46 most popular apps on the App Store, none of them will have a native visionOS app at launch, according to findings from MacStories. This list could always change — and some of the apps will still offer Vision Pro support through their existing apps on iPhone and iPad — but the lack of native apps just weeks away from the Vision Pro launch isn’t particularly encouraging."

Ako ce ipad appovi biti prisutni, i to je dobar pocetak [drasticno bolje od bilo koje druge VR platforme]. Ispred korisnika se moze naredjati koliko god hoces tih aplikacija, koliko M2 moze da izdrzi.

Streaming platforme ce ici teze, jer ipak ovde moze da napravi sebi dobro bioskopsko iskustvo sto bi te platforme sigurno htele da dodatno naplate.

Ali zasto rade jedan po jedan metalni frejm za headset preko CNC-a?

Vec vidim, iFixit ce da da 0/10 za Vision Pro.

edit-

Last edited:
Testirao sam juce Citra vr i emulator obecava, ali je i ocigledno sto stoji da se radi o beta verziji.
Instalacija je prilicno jednostavna:

Igre prilicno dobro izgledaju iako se radi o bas velikoj povrsini - skoro duplo vecoj od 65 tva na 2.5m udaljenosti.
3d efekat je prilicno dobar (drzao sam ga na 100).
Sto se samih podesavanja tice, neke igre dobro rade na 2x, neke cak i na 5x.
Najveca prednost ove verzije je udobnost. Mapiranje buttona nije idealno, ali dosta znaci podrska za touch.
Sto se kompatibilnosti tice, probao sam sledece igre:
- Kid Icarus i Starfox rade ocajno, Sega 3d classics puca (steta, posto je 3d efekat u toj kompilaciji bas dobar), a MGS3 je neigriv sa ovim kontrolama
- A Link Between Worlds, OOT, Samus Returns, Mario 3d Land i Mario Kart 7 rade dobro

Trenutno je najveci problem shader compilation. Ovo sam testirao u Mario 3d Landu.
Svaka stvar koju uradite po prvi put (udarac bloka glavom, skakanje u vodu) ce izazvati pauzu od pola sekunde. Kada istu akciju ponovim drugi put, sve radi bez problema. Nadam se da ce ubaciti neku precompile opciju ili da ce biti moguce skinuti shadere (jer je fiksna platforma).

Hteo sam i da uporedim ovu verziju za desktop verzijom. Desktop verzija moze da tera igre bez ikakvih problema (vecinom sam testirao 10x rezoluciju sto je vece od 4k).
Postoje razni nacini kako da se sbs mod prikaze na uredjaju, ali nijedna nije idealna - Bigscreen mod ne podrzava rezolucije vece od 1080p, a VD je bas tesko koristiti. Iako je rezolucija jako visoka, nekako mi slika nije bila dovoljno cista, mozda zbog toga sto sam morao da koristim half sbs. 3d efekat je bio osetno neprecizniji nego u Quest verziji.
Tokom testiranja su mi bila potrebna 3 razlicita uredjaja istovremeno - Quest kontroleri za VD kontrolu, m+k za opcije u emulatoru, xbox joypad za igranje. Ovo je jako neudobno i konfuzno. Recimo, kada zelim da promenim neku opciju, posto se slika prikazuje u 3d modu, moram da zazmurim na jedno oko da bih video opcije u meniju :D.

Video sam u izlogu optičara sticker za Oculus, da prave stakla valjda. Jel ima Oculus neke nosače za stakla unutra, da može dioptrija da se menja ?

Back
Top Bottom