• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PS4 Switch PC VR (Valve Index, Oculus Quest, PSVR...)

"Windows Mixed Reality is deprecated and will be removed in a future release of Windows. This deprecation includes the Mixed Reality Portal app, and Windows Mixed Reality for SteamVR and Steam VR Beta."

Kako ce ovo uticati na brojne WMR headsetove sto se gaminga tice [G2, Odyssey, itd]? Hoce li Steam VR preuzeti komunikaciju sa hardverom ili je WMR servis potreban za to?

A sigurno mnogi koriste WMR uredjaje za non-gaming, they are fucked.

@Bojan - kakva je out-of-the-box situacija sa streaming servisima i ‘virtual cinema’ modom? Sad kad je dolar malo jeftiniji kontam da uzmem Q3 pretežno za filmove i retro emulaciju, native igre bi bile bonus.

Iskreno, nista od streaming servisa nisam probao.
Ali kontam da ako platis Virtual Desktop (ja sam ga uzeo prosle nedelje za 15tak evra), sve ce raditi bez ikakvih problema.
Sve prozore mozes da koristis u passthrough, tako da si i dalje svestan sta se oko tebe desava.
Od nativnih aplikacija sam probao Skybox i Youtube, rade bez problema.
Probao sam nekoliko filmova da pogledam, dosta to bolje izgleda nego na Quest 2. Naravno da fali oled ekran, ali ne mozes imati sve.

Nikako da se odvazim i probam 3ds i ps3 emulatore u VR. Navodno je 3d efekat dobar.

Igrao sam skoro Arizona Sunshine 2 na Questu i posto sam skontao da je igra cross-buy (nazalost nije cross-save), resio da je probam i na pc-u.
Dodatni razlog sto sam konacno odlucio da probam da podesim wifi streaming je i sto sam igrao Asgard's Wrath 2 i odusevio se nativnim frejmrejtom (vecina Quest 3 i psvr2 igara koristi reprojekciju).

Pre nekoliko godina sam kupio Tp-link Archer C6 sa idejom da ga pre svega koristim kao router za Quest.
Preko Air Linka sam odigrao nekoliko igara (ukljucujuci i Alyx) i vec tada mi se cinilo da je cable totalno nepotreban.
Ali posto sam u to vreme imao 1080ti, nisam se previse udubljivao u podesavanja.
U medjuvremenu sam nabavio 4070ti i resio da probam koliko je Quest 3 upotrebljiv za streaming vecih rezolucija i frejmrejta.
Kupio sam Virtual Desktop za 20$ i aplikacija je vredna svakog dolara. Sam kvalitet je dosta bolji od Air Linka.

Pre svega je neophodno podesiti router:

Od svih ovih podesavanja, najbitnija stvar je channel width. Cim sam sa auto prebacio na 80, dobio sam drasticno bolje performanse.
VD ima podrsku za vise streaming kodeka, a jedan od njih (AV1) radi samo na 4xxx karticama. Trenutno mi je selektovan AV1, a videcu da li H.264+ donosi ikakav boljitak (posto dozvoljava visi bitrate, sto ce dodatno opteretiti router).
Bitan setting u VD je i izbor izmedju Steam VR i VDXR. VDXR donosi bolje performanse (developer kaze da je razlika oko 10%), a i prijalo mi je da se resim Steam VR-a, jer mi se UI uopste ne svidja.
Sa ovim podesavanjima mogu da teram Arizona Sunshine 2 sa maksimalnim podesavanjima u igri. U VD sam podesio ultra nivo grafike i 90fps i kvalitet grafike je bar 2 generacije ispred one na Quest 3.
Lag je zaista minimalan (u vecini igara skoro pa neprimetan) i verovatno bih ga osetio samo u najzahtevnijim igrama (recimo Beat Saber na najvisem nivou tezine).
Tek sa ovim setupom sam skontao koliko dobru grafiku Quest 3 moze da prikaze.

Da sam neki sef u Soniju platio bih developeru VD koliko treba i ubacio wifi podrsku i u neki buduci psvr.
Cable drasticno utice na slobodu tokom igranja, a imerzivnost je definitivno najbitnija stvar u VR i svako ometanje se oseti.

Evo ga i 6DOF! Potrebno je dosta podesavanja da se kamera zakaci na dobro mesto na modelu, ugase nepotrebni delovi modela, i sinhronizuje pozicija hand kontrolera sa in-game oruzjem.

Slicno se moze videti i sa Scars Above, prvo 3rd person pa onda 1st person video

Code:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ZcjCQwzPOltaRZnpYU5_HPihEDareZq_0Ww1DZQ4USw/htmlview

Testirao sam UEVR i bice to upotrebljivo za neke naslove.

Little Nigtmares 2 izgleda kao da se radi o pravoj VR verziji igre.
Tekken 8 izgleda drasticno bolje od psvr verzije i verovatno cu tako odigrati story mod kada ga budem igrao.
Bioshock nazalost nije podrzan, a ni Hi-Fi Rush mi nije radio (iako je igra testirana).
Lies of P izgleda dobro, ali sam imao blagi osecaj mucnine jer kada igram souls igre stalno pomeram kameru.
Ghostrunner mi je bio previse brz. Malo je manji osecaj mucnine kada se ukljuci snap turning, a i morao sam da se igram sa kamerom da bih malo udaljio mac koji je po defaultu previse blizu.
Robocop ima 6dof podrsku (desnom rukom se upravlja oruzjem) i ovo je jedina igra gde sam probao tudji profil. Nije mi se svidelo kako je UI prikazan, ali to mozda moze da se sredi.

Sve u svemu, prilicno dobra stvar, a i postoji dosta podesavanja i opcije su dobro rasporedjene.
Zahtevnost je primetno veca kada se igre teraju na ovaj nacin. Tekken 8 bez problema teram u 4k/60 u normalnom modu, u VR je igra radila u 45fps (tj. u 90 ako se ukljuci reprojekcija). Robocop je takodje bio bas zahtevan, a frame generation nije mnogo pomogao jer je bilo previse treperenja.
Svakako je 4070ti dovoljno jak za vecinu igara. Za najnovije igre u max detaljima i visokim rezolucijama je ipak potreban 4090.

Ima li opcija za 3D rendering igre koja je prikazana u "cinematik" ekranu koji je fiksiran u 3D prostoru ispred igraca?

Kao PSVR2 cinematic mode za flat igre, samo sa 3D renderingom da ima dubinu.

Postoji flat opcija koja bi verovatno trebalo to da radi, ali slika ne izgleda dobro. Vidi se da je 3d, ali je citav prikaz pomeren.
Doduse, ovo je mozda i zbog Virtual Desktopa, trebalo bi detaljnije testirati.

Pokusavao sam da lockujem Robocop u 72fps i nema sanse, bez obzira na podesavanja i rezoluciju (mozda sam cpu bound).
Zanimljivo je koliko se dlss modovi razlikuju kada je prikaz u VR. Nazalost, frame generation ne radi dobro, citava slika krene da treperi.
Mogu da igram u 90fps ako ukljucim reprojekciju, ali bas mi se ne svidja kako citava slika izgleda.

IMG-0213.jpg

Za pocetak samo u USA, po paprenoj uvodnoj ceni za 256GB model.

Testirao sam prethodnih dana Sidequest sadrzaj i definitivno vredi isprobati igre koje se tamo nude.
Team Beef je radio na portovima FPSova koji su izasli krajem 90ih i pocetkom 2000ih:
Doom 1
Doom 2
Doom 3
Quake 1
Quake 2
Quake 3
Quake 4 is coming soon too
Half-life 1
Duke Nukem
Blood
Redneck Rampage
Shadow Warrior
Exhumed
Powerslave
Jedi Knight Outcast
Jedi Knight Academy
Prey
Return to Castle Wolfenstein
Sve ove igre imaju full motion kontrole i rade u visokim rezolucijama uz visok framerate.

Ovo su koraci koji su neophodni:
1. potrebno je da posedujete igre na pc-u (mozete ih obrisati kada ih prebacite na Quest)
2. morate da ukljucite developer mode na uredjaju
3. potrebno je instalirati Sidequest aplikaciju na kompjuteru

Posto odradite sve ovo, igre ce biti u "unknown apps" sekciji vase biblioteke.

Svez hands-on za Apple Vision Pro, po prvi put sa slikama ljudi koji nose headset a da oni nisu glumci koje je Apple unajmio za reklame.

Apple ce ponuditi 150+ 3D filmova za gledanje unutar headset-a [Avatar 2, Dunc, Spider-Verse...]

IMG_0201.jpg

IMG_0250.jpg

Back
Top Bottom