Abbott Elementary S01
22m | TV-PG
www.imdb.com
Morao sam da pogledam ovu seriju jer mi je samo onda bila nepoznanica u Emmy listi nominacija za najbolju komediju.
Nominacije:
Outstanding Supporting Actor In A Comedy Series - 2022 - Tyler James Williams
Outstanding Casting For A Comedy Series - 2022
Outstanding Lead Actress In A Comedy Series - 2022 - Quinta Brunson
Outstanding Supporting Actress In A Comedy Series - 2022 - Janelle James
Outstanding Supporting Actress In A Comedy Series - 2022 - Sheryl Lee Ralph
Outstanding Comedy Series - 2022
Outstanding Writing For A Comedy Series - 2022 - "Pilot"
Dobra stvar u vezi sa ovom serijom je što ima samo 13 epizoda od 22min, tako da se poprilično brzo gleda.
Loše stvari su:
- prekirikaturisanje likova, likovi su baš šablonski i jednodimenzionalni
- iritantni glavni glumci
- prevelika upotreba one fore kada glumci gledaju u kameru (kao Džim u
Office-u što radi),
- i generalno previše mlak i siguran zaplet i fore/humor koji deluje da nema neke
wholesome ciljeve koje obično serije ovakvog tipa imaju - pogotovo serije, poput ove, koje se rade za ABC ili NBC.
Zanimljivo je da je u seriji jedan od glavnih glumaca zapravo Tyler James Williams (klinac iz Everybody Hates Chris), ali on nekako čudno deluje (kao Macaulay Culkin kada je dobio uloge kao odrasla osoba - mnogo čudno za gledanje), ali u isto vreme mislim da je odradio ok posao, ako se uzme u obzir sa čime je radio.
Scenario i sam humor je dosta izlizan i svodi se na
meta/breaking the 4th wall
mockumentary već viđene 1000puta fore. Podseća malo serija na onaj NBC sitkom Superstore - sve viđeno mnogo puta i deluje da nema šta pametno da kaže serija, ali opet se gleda jer je u primetime-u na velikoj US mreži emitovana i onda nekako postane relativno popularna.
Sitkomima ne treba suditi odmah nakon prve sezone, neki od najuspešnijih su imali vrlo slabe početke, dok se nije sve uteglo, došli neki novi likovi glumci itd. Ako bih morao da poredim ovu seriju sa nekom drugom, rekao bih da podseća na Parks and Recreation S01, samo što nema harizmatičnih likova i mockumentary fazon je danas, u 2022. godini, već dosta istrošen format. Ali ko zna, možda će za sezonu dve ovo postati kultna serija. Mišljenja sam da je potrebno promeniti, tj. dodati još glumaca koji će moći da nose bolje seriju, kao i da je potrebno da se pisci malo ukuraže i stvore nešto vredno gledanja.
Ocena 6/10