Može Amazon da uradi neki spin i kaže da je prva sezona bila ''uspešna'', ali objekitvno gledano, užasno je prošla...
Ako (nekom magijom) zanemarimo menjanje i skrnavljenje Tolkinovog sveta i gledamo prvu sezonu kao ''samostalno'' delo, idalje je užasno i nema duše uopšte. Samo par stvari koje bih naveo:
- Gluma je loša, ko god je uradio casting za Galadriel zaslužio je otkaz i da mu bude zabranjen rad u filmskoj industriji
- Dijalozi su često na nivou pismenog zadatka iz 4. osnovne (i to nekog loše ocenjenog)
- Razvoj priče i neki ''skokovi'' u radnji su toliko očajni, posebno vremenski gledano
- Određene scene su rađene sa idejom da budu epske i ''kul'' ali ispadaju smešne (traume ću da imam od face koju Galadriel pravi na konju)
- Akcione scene (iako ih ima malo i drago mi je zbog toga) na par trenutaka liče na neke scene iz Bollywoodskih filmova
- Likovi su jako plitki i kada bi, u teoriji, gledalac trebalo da razvije empatiju i razumevanje za neke njihove muke i odluke, to je veoma teško
Da ne bude da ne postoje stvari koje mi se nisu svidele:
+ Orkovi su dobro urađeni
+ Izbor lokacija i određeni scene su prelepe (posebno kada se gleda na dobrom TVu/monitoru)
Evo prošlo je 7 dana od premijere poslednje epizode, a više od mesec dana od početka sezone, i ono što je meni fascinantno je da hype i generalno diskusija o ovoj seriji veoma mali. Nisam sreo osobu koja mi stvarno kaze onako ''E je l' si gledao prvu sezonu? Ja jedva cekam drugu!'' već to uglavnom bude ''A da, pa pogledacu drugu sezonu kad izađe''. I taj osećaj da ova serija nije ništa posebno je najgora stvar, imali su hrabrosti (odnosno para) da stave ''Tolkien'' i ''The lord of the Rings'' u svoju seriju, a opet naprave ovako nešto bezdušno...Po stranu pravne igre i ko poseduje prava, u najboljem slučaju na početku sezone je smelo da piše samo ''Inspirisano Tolkinovim radovima''.
Prva sezona je dokaz da novac ne čini seriju dobrom, već strast i ''ljubav'' prema delu, a svi znamo šta ideaologija Amazona predstavlja.