• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

TV Amazon The Lord of the Rings: The Rings of Power (2022 - )

phddf9.jpg

Нисам потпуно задовољан нити са једном екранизацијом али Џексонова је најуспјелија, мислим да она поред својих умјетничких постигнућа које се знају промолити ту и тамо има и врло значајан социјални аспект.
Волим и ону анимирану од Бакшија, она је најближа аутентичном Толину.
Задњу епизоду серије још нисам поглед'о... ал' убрзо хоћу... па ћу вам рећ' моје мишљење... а оно највише вриједи...

LOTR mi je bio fenomenalan, mislim da sam svaki odgledao u bioskopu odmah po izlasku.
Hobbit su previše razvukli i to je uticalo na kvalitet, da su napravili dva umesto tri filma mislim da bi to dosta bolje ispalo.
The Rings of Power mi je OK ali ništa više od toga, mislim dobro je ali moglo je to mnogo bolje, dosta se razvlači, a Gadrijel je i kao lik i kao glumica loše odrađen, nekako plitko i neuverljivo, nemam uopšte utisak da je u pitanju elf i to jedan od najzajebanijih elfova Middle-Earth-a.

Mislim da je vreme da se ponovo odradi LotR trilogija. :p

Mislim da je vreme da se ponovo odradi LotR trilogija.
Ako se dobro secam, WB i New Line ce uskoro da izgube prava za LOTR/Hobbit, pa zato zure da izbace jos ponesto sta mogu [War of the Rohirrim animirani film].

Filmska prava za Hobbit i LOTR su nedavno kupljena od strane Embracer Group-a, pa ko god hoce da pravi nove filmove ce morati da licencira od njih, a ko zna, mozda ce WB/NewLine malo da ih tuze oko toga ko moze da pravi sta.

Realno gledano, Amazon je najbolji kandidat da posle Rings of Power-a iskesira za TV/filmska parava za Hobbit/LOTR, mada mozda i nece morati. Trenutni zakoni kazu da ce Hobbit stize u public domain 2032. godine. Ako svaka RoP sezona bude pravljena 2 godine, taman ce do ~2030 zavrsiti 1st age pricu koju su direktno licencirali od strane Tolkien Estate-a. Public domain adaptacije ce tada moci da pravi ko god hoce, ali naravno niko nece smeti da direktno kopira sta je neko drugi napravio [kao sto se npr sada radi sa Sherlock Holmes franshizom].

Može Amazon da uradi neki spin i kaže da je prva sezona bila ''uspešna'', ali objekitvno gledano, užasno je prošla...
Ako (nekom magijom) zanemarimo menjanje i skrnavljenje Tolkinovog sveta i gledamo prvu sezonu kao ''samostalno'' delo, idalje je užasno i nema duše uopšte. Samo par stvari koje bih naveo:
- Gluma je loša, ko god je uradio casting za Galadriel zaslužio je otkaz i da mu bude zabranjen rad u filmskoj industriji
- Dijalozi su često na nivou pismenog zadatka iz 4. osnovne (i to nekog loše ocenjenog)
- Razvoj priče i neki ''skokovi'' u radnji su toliko očajni, posebno vremenski gledano
- Određene scene su rađene sa idejom da budu epske i ''kul'' ali ispadaju smešne (traume ću da imam od face koju Galadriel pravi na konju)
- Akcione scene (iako ih ima malo i drago mi je zbog toga) na par trenutaka liče na neke scene iz Bollywoodskih filmova
- Likovi su jako plitki i kada bi, u teoriji, gledalac trebalo da razvije empatiju i razumevanje za neke njihove muke i odluke, to je veoma teško

Da ne bude da ne postoje stvari koje mi se nisu svidele:
+ Orkovi su dobro urađeni
+ Izbor lokacija i određeni scene su prelepe (posebno kada se gleda na dobrom TVu/monitoru)

Evo prošlo je 7 dana od premijere poslednje epizode, a više od mesec dana od početka sezone, i ono što je meni fascinantno je da hype i generalno diskusija o ovoj seriji veoma mali. Nisam sreo osobu koja mi stvarno kaze onako ''E je l' si gledao prvu sezonu? Ja jedva cekam drugu!'' već to uglavnom bude ''A da, pa pogledacu drugu sezonu kad izađe''. I taj osećaj da ova serija nije ništa posebno je najgora stvar, imali su hrabrosti (odnosno para) da stave ''Tolkien'' i ''The lord of the Rings'' u svoju seriju, a opet naprave ovako nešto bezdušno...Po stranu pravne igre i ko poseduje prava, u najboljem slučaju na početku sezone je smelo da piše samo ''Inspirisano Tolkinovim radovima''.
Prva sezona je dokaz da novac ne čini seriju dobrom, već strast i ''ljubav'' prema delu, a svi znamo šta ideaologija Amazona predstavlja.

Last edited:
Šta znam, nakon kraja sezone, meni lično je serija popravila utisak (da se razumijemo - nije dobra, već viri ruka iz govana kao Švarciju iz lave kao nada da serija ide u dobrom pravcu).

Najveći problem ovdje je to što je korišteno Tolkienovo štivo. Ko god kaže da može pogledati na seriju objektivno, bez vezivanja za Tolkiena i Jacksona - laže.
Naravno, to i nije opravdanje, pošto serija i jeste po Tolkienovom djelu (sad već donekle, ili što bi WB rekao za DC stripove - "bazirano na likovima iz tog i tog stripa").

Sve u svemu, kada se sve sabere i oduzme, nije ovo daleko ispod prosjeka aktuelnih fantasy serija, sve dok se ne uporedi originalni izvor i skrnavljenje istog.

'Ajmo reći da sam zadovoljan s obzirom koliko sam očekivao prije izlaska.

Back
Top Bottom