• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

TV Amazon The Lord of the Rings: The Rings of Power (2022 - )

O pravljenju Mt.Doom sekvence i drugih zahtevnih vizuelnih efekata

I intervjui sa showrunnerima i sefom Amazon Prime TV divizije sada kada je show blizu zavrsetka sezone

Za show su napravili 1000 kostima, nenormalan budzet za setove i kostime.

Mozda nije flashy i akciono kao sto su neki zeleli, ali ovo je bas super adaptacija Tolkien-a. Sam izvorni materijal je istovremeno i nezgrapan i opsiran, tako da serija koja pokriva 2nd Age ne moze biti akcioni spotfest. A i Tolkien porodica je odbila takve predloge of filmskih studija, Netflix je ponudio najvise [$250M] ali su bili odbijeni jer su predlagali akcione spinoffove za Aragordna, Gandalfa sa isprepletenim pricama u stilu MCU-a.

Amazon je ponudio manje, ali su imali plan da ostanu verni Silmarilionu [za kojeg nazalost nemaju puna prava] i da daju Tolkien porodici opciju da ostanu direktno povezani sa produkcijom.

Nesto debelo fali seriji. Moj utisak je da vise vucka na igrani dokumentarac o hi-fantasy svetu nego na nesto sinematicno. Nem pojma, dok sam citao Silmarilion, oduvala me misticnost, epohalnost i mastovitost svega. Jer to nekako treba da sadrzi mitologija necega. Ovde je sve nekako ravno i bezdusno.
Citao sam LOTR n puta, seo u bioskop i svejedno se najezio kad se pojavio Nazgul prvi put. Ovde toga jednostavno nema ili ga ima u znatno manjoj meri od (meni) ocekivane. Samo neka serija dogadjaja, glat ratni dokumentarac.

Mozda je do formata, serija jbga, mora da se ima materijala na duze staze. Biznis logika >>> kreativa. Mozda se promeni.

Meni je super legla serija, nisam imao nikakvih očekivanja i poprilično sam zadovoljan. Baš mi se sviđa svet i samo razmišljam koliko je to neverovatan poduhvat bio napraviti sve ovo i napisati (mislim na Tolkina). Sve vreme razmišljam kada ćemo dobiti neku RPG igru dostojnu ovog sveta? Bukvalno da je neko napravio RPG sa glavnim likom Galadriel sa svim ovim što se dešavalo do sada a i šta će se dešavati, to bi bila jedna od najboljih igara garantujem. Prosto mogu da zamislim sve questove, sidequestove, prelepe predele... Igrao sam skoro Forbidden West i mislim da je tehnologija napokon stigla dotle da se može napraviti neka epic igra dostojna Tolkinovih dela.

Ova serija mi za razliku od ovog spinoffa Game of Thrones, zapravo drži pažnju. Kada uporedim ta dva sveta, koliko GoT deluje (meni) jadno i dečije...

I da, ne znam da li bi mi ovoliko dobro legla serija da ne znam dešavanja iz Hobita i LOTR, i da nisam odrastao na tim filmovima, na igrama koji su bili pod uticajem tih knjiga i slično... Možda kao nezavisno ostvarenje ova serija ne stoji mnogo stabilno i možda je nekome sa strane dosadna ako nema pojma o budućoj radnji i svemu tome, ali meni je svaka scena svaki predeo uživanje...

Jedna od najboljih serija meni ove godine, videću da li je i najbolja kada se pojavi 8. epizoda (finale).

edit*

Mane definitivno postoje. I tiču se ponajviše dijaloga i prevelikih klišea u nebitnim akcionim sekvencama (recimo u poslednjoj epizodi su bili baš loše urađeni oni trenuci suspenzije kada se vilenjak bori sa orkovima, kao da će stvarno da izgubi... ili tako neke jeftine i izlziane fore u dijalozima). Tako da ima prostora za unapređenje i to očekujem da vidim u S2.

GoT svet deluje jjadno i dečje u odnosu na LotR svet??? Obožavam LotR svet ali potpuno je obrnuto.

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Ne znam, ja sam vise ocekivao ipak i pored gledanja kroz prste jer je prva sezona u pitanju. Serija mi nema neki poseban vajb, sem pohvala za izgled i muziku, nemam sta drugo pozitivno da komentarisem. Tempo je los, prica se bespotrebno razvlaci. Ceo jedan deo price mi je prilicno naporan/dosadan - Hobiti. I evo vec me muka hvata jer znam da ce sledece epizoda bar jedno 20min biti s njima. A zna i da bude krindz.
Neke harizme jedino mi imaju Elrond i Durin. Galadriel mi je previse nikakva, plus ova glumica sto je igra, ne znam da l' je do nje ili do rezije problem, ali ima ukupno jednu i po facijalnu ekspresiju + odaje taj previse hladan utisak da te prosto zabole sta ce joj se desiti. Nikako nemam osecaj da se bar malo vezujem za likove, da me je briga sta ce uraditi.
Scenario je bas meh za ovako veliku stvar. A tu je i rezija, pogotovo primetna u poslednjoj epizodi sa nelogicnostima u vremenu.
Vec sam spominjao, bolje da su nekoliko desetina miliona odvojili za bolje pisce i bolje rezisere.

I prva sezona GoT je imala cist prosek reziju, ali je bilo razumljivo jer je imala smesan budzet u odnosu na ovo. Nekako mi nedopustivo da bas ovoliko neke stvari off deluju.

Druga sezona prosto mora da bude drasticno bolja.

Jos jedna zanimljiva stvar koju sam primetio, na tviteru se slabo bas spominje Rings of Power, uglavnom mi HotD iskace ili ljudi komentarisu. Zanima me bas kakvu gledanost ima Rings of Power. Amazon, koliko sam video, nista konkretno nije izbacio (sem za premijeru).

Za sada mi je serija nekih 5(6)/10. Gledljiva skroz, ali moralo je ovo bolje dosta.

Last edited:
Najbolja serija svih vremena ikada, Pejn i Mekej su uradili sa milijardu dolara ono što Džekson nije mogao ni sa 300 miliona, a priča je, verujem da će se većina ljudi složiti, mnogo modernija, i bliža prosečnom čitaocu od zastarelog narativa Tolkina koji je proizvod svog vremena. Kostimi 10/10, tačno se vidi da nisu štedeli na štampaču za majice. Pejn i Mekej su svo svoje pređašnje iskustvo u pisanju scenarija uspešnih serija i filmova ovde iskoristili i za njih vidim samo svetlu budućnost.

Svi likovi su tačno onako kako sam ih zamišljao u knjigama - Galadrijela koja ne preza od gaženja preko mrtvih i manipulisanja živih da postigne svoje ciljeve, politički korektni orci koji ipak u isto vreme (čudesno) simbolišu patrijarhat zapadnjačkog sveta i robovlasničko društvo, obični prizemni Numenorci koji su potpuno obični ljudi a ne tamo neka natprirodna rasa, koji samo žele da zadrže svoje poslove od prljavih smrdljivih znojavih vilenjaka koji dolaze preko granice da im kradu poslove.

Nejasne moralne linije likova su baš ono što sam očekivao, i toliko sam oduševljen time da moram još jednom da se vratim na to - serija te njihovim odlukama prosto drži na ivici isčekivanja, nikad ne znaš šta neko od njih može da uradi ili kaže.

Dalje - slomljeni misteriozni magični mač koji ovde predstavlja očigledno superiorniji mcguffin od Prstena moći koji se se koristi kao ručka za otvaranje lokalne brane - brilijantno. Subverzija svih očekivanja par excelance.

Nastanak Planine Usuda je samo višnja na voćnom kupu posutom mitrilom, koji konačno ima objašnjenje zašto postoji, i njegovu veoma bitnu ulogu a to je da bez njega vilenjaci umiru. Kako je to Piter Džekson, pa i sam Tolkin mogao taj detalj da previdi posle sa onom gomilom glupavog mitrilskog oružja i oklopa u LoTR trilogiji, nije mi jasno, ali opet, ja nisam baš toliko upoznat sa Tolkinovim delima, pa valjda je majku mu mogao i sam da skonta da će posle svi vilenjaci da čuvaju to malo mitrila što je ostalo ispod onog brda gde se vilenjak borio sa balrogom ko oči u glavi i biće spremni dubiju za njega.

Pobeže mi misao - nastanak Mt Doom-a je apsolutni vrhunac epizode, i ja čvrsto verujem da se ako ne makar jednoj, onda celoj seriji kada se završi smeši barem 3 EMMY nagrade.

Usput, slažem se sa scenaristima serije - svako ko ne voli ovu seriju je rasista, nacista, fašista i neka se vrati u Nemačku 1942. gde mu je i mesto.

EDIT:
Ok, moram jednu kritiku da uputim - serija se suviše brzo odvija, ne mogu da stignem neke delove epizoda da propratim, pa moram da pogledam više od četiri puta da bih pohvatao sve bitne detalje. Ali mislim da će to popraviti u sledećoj sezoni koju kao pravi fan Gospodara prstenova željno isčekujem.

Last edited:
Mislim da je možda krao odavde. Eto, ja nisam jedini lopov na forumu :)

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Dobra je bila i 7. epizoda, sledece nedelje finale.

Mislim da cemo tamo najzad dobiti info ko je Stranger, a i valjda cemo dobiti hint gde je Isildur zavrsio.
.

Back
Top Bottom