• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Steam Deck

Rano performance testiranje uz downklokovanje CPU/GPU-a na power level Steam Deck-a. Verovatno nije savrseno resenje, ali moze da prikaze odokativnu snagu "konzole".

Realno, biće ovo velika, i teška konzola. Ja kukam kako mi je Switch težak (u poređenju sa Lite) sa svojih trista i nešto grama, a Deck ima preko 600... Ovo je definitivno kućna prenosna konzola 😃.

Ja kukam kako mi je Switch težak (u poređenju sa Lite) sa svojih trista i nešto grama
Rekao bih da je Deck ergonomski bolji od oba Switch-a. Lite ima prilično lošu ergonomiju, barem za moje ruke.

Rekao bih da je Deck ergonomski bolji od oba Switch-a. Lite ima prilično lošu ergonomiju, barem za moje ruke.
Ima, da. Oba Switcha imaju lošu ergonomiju, Lite goru. Za mene su kvalitetni gripovi must have. Nadam se da će Deck delimično time ublažiti problem težine.

"We've done a ton of testing on reliability, on all fronts really – and all inputs and different environmental factors and all that kind of stuff," replied hardware engineer Yazan Aldehayyat. "I think we feel that this will perform really well. And I think people will be super happy with it. I think that it's going to be a great buy. I mean, obviously every part will fail at some point, but we think people will be very satisfied and happy with this."

Jos malo pa cu poceti sa nostalgijom da se secam dana kada je bilo hardware-a, a nisam mogao da ga priustim...
A ja se vec sada sa nostalgijom secam kada je hardver bio ne samo u prodaji po normalnoj ceni, nego ga je uopste bilo u prodaji.

Steam Deck-a je pusten za preordere samo na steamu, u par zemalja. Oni koji su narucili juce dobili su shippment estimate na Q3 2022. Nece biti lako nabaviti Steam Deck van ovog preorder perioda [kojem nemamo pristup] ako ostane Steam-only proizvod [kao Valve Index].

Last edited:
Rano performance testiranje uz downklokovanje CPU/GPU-a na power level Steam Deck-a. Verovatno nije savrseno resenje, ali moze da prikaze odokativnu snagu "konzole".

Najveći problem za Deck (ili generalno buduće handheld form factory konzole) će biti memory bandwith,
pošto mobilni RAM (LPDDR) mnogo zaostaje za brzinama RAM desktop brzinama koje desktop ili kućne konzole mogu da imaju.

Recimo flagship Android telefoni obično koriste 64-bit LPDDR5 koji može da da brzinu max od 50 GB/s, 128-bit LPDDR5 koriste jači-skuplji ARM bazirani laptopovi i on može da max brzinu od 100 GB/s, dok 256-bit niko ne koristi pošto je to vrlo skupa opcija (dok najverovatnije nema mesta za 4x 64-bit memory čipa) i ona može dati 200 GB/s.

Deck za spec ima LPDDR5 5500 MT/s, tako da je vrlo moguće da govorimo o brzini 44GB/s odnosno 64-bit Samsung čipu, ili ako se koristi 128-bit čip koji je osetno skuplji ili 2x 64-bit (za koji nije sigurno da li ima dovoljno mesta i koji naravno troši više struje) onda govorimo o brzini do max 100 GB/s.

Sve je bolje od 25GB/s i Saturn-like transparency/dithering efekata.

steamdeckeldenringecj0c.jpg

Sve je bolje od 25GB/s i Saturn-like transparency/dithering efekata.
Nista nece dostici PS2 sto se tice transparencija, svi prave balansovan hardver sada.

NVC emisija o odlasku u Seattle na probu Steam Deck-a itd...

Valve potvrdio 4x 32bit interfejs, znaci skroz OK za 720p.

[4x 32-Bit @ 5.5 Gbps = 88GB/s]

To je odlično za handheld i tu rezoluciju, jedino nije baš super za jače rezolucije za TV..

Malo razocaravajuce da ni cetiri godine posle izlaska Switcha za portable konzole/pc nije moguca barem 1080p rezolucija jer ocigledno baterije koce stvar. Koliko je samo Nintendo napljuvan zbog toga, a sada ova ultra giga mega masina cetiri godine kasnije ima samo 720p.

Back
Top Bottom