• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Steam Deck

Kupio sam Horizon: Zero Dawn na Epic Games još odavno. Sada sam ga instalirao kroz Epic Games na Steam Deck, pored još nekih igara. I sve ostale igre funkcionišu bez problema, dok Horizon neće ni da se pokrene.

Malo sam guglao i vidim da ljudi imaju isti problem sa FitGirl izdanjem i da je rešenje da se koriste izdanja igara koje izbacuje GOG ili LinuxRuleZ! na Zemunda.

Od kako mi je stigao Steam Deck, malo sam istraživao šta sve može i radio njegovo podešavanje. Napravih jedan spisak korisnih linkova za početnike, pa će možda nekome ovde koristiti:

Hardverske modifikacije
Zamena SSD-a u Steam Decku, uputstvo: Link
Nakon stavljanja novog SSD-a, neophodno je odraditi reimaging, ovako: Link

Emulacija
Emulacija raznih konzola na Steam Deck-u: EmuDeck
Spremni svi BIOS fajlovi za EmuDeck: Archive.org
Odlična kolekcija ROM-ova za razne sisteme u okviru EmuDeck (Tiny Best Set Go!): Archive.org

Korisni linkovi
Instalacija alternativnih launchera za igre (Battle.net, EA, Epic Games, GOG Galaxy, Rockstar,...): NonSteamLaunchers
Bežično prebacivanje fajlova između PC i Steam Deck: Warpinator

Korisne aplikacije/dodaci
Bolja kompatibilnost sa sideloadovanim igrama: ProtonUp-Qt
Instalacija igara izvan prodavnica (GOG i slični izvori): Lutris
Homebrew plugin za customizaciju izgleda i funkcionalnosti: Decky Loader

Pluginovi za Decky Loader
HLTB - How Long To Beat prikaz na igrama
Decky Recorder - Snimanje gameplaya
ProtonDB Badges - Procena u kojoj meri rade Steam igre na SD
VibrantDeck - Pojačava zasićenost boja na ekranu
Controller Tools - Prikaz informacija o povezanim kontrolerima, uključujući i status baterije
Storage Cleaner - Briše suvišan Shader cache
Free Games - Šalje notifikacije o besplatnim igrama na Epic store i Steam store
AutoFlatpaks - Automatski instalira i ažurira Flatpaks
SteamGridTV - Omogućava zamenu artworka za igre u Big Screen modu
PowerTools - Performance tweakovi
CSS Loader - promena izgleda UI-a i artworka igara
Animation Changer - Promena boot i suspent animacija
Auto Suspend - Customizacija kada da obaveštava o statusu napunjenosti baterije
Shotty - Organizacija screenshotova
MetaDeck - Dodaje podatke o igrama koje su dodate kao non-steam game, uključujući i igre iz emulatora (ovo je kod mene zamrzavalo u toku skeniranja)
MusicControl - Kontrolisanje muzike u toku igranja igara
MemoryDeck - Cheat Engine za Steam Deck

Ako imate još nešto da dodate, slobodno. :)
ubačen link ka postu u OP

Kupio sam Horizon: Zero Dawn na Epic Games još odavno. Sada sam ga instalirao kroz Epic Games na Steam Deck, pored još nekih igara. I sve ostale igre funkcionišu bez problema, dok Horizon neće ni da se pokrene.

Malo sam guglao i vidim da ljudi imaju isti problem sa FitGirl izdanjem i da je rešenje da se koriste izdanja igara koje izbacuje GOG ili LinuxRuleZ! na Zemunda.
To ti je kazna što si dao pare na EGS

OLED je sutra u njemačku, nadam se u ponedeljak kod mene. Do tad jedan update za matorka. Nabavio sam novi jsauxov backplate. Imao sam pre toga plavi providni i mislim da je to odlična boja, ali za ovaj novi kažu da odlično unapređuje hlađenje, pa sam hteo da se uverim.

Što se izgleda tiče beli providni mi ne bi bio first choice, ali uživo izgleda odlično, i bolje kontrastuje sa crnim nego plavi.

Glupost totalna ali ima ugrađenu svoju nezavisnu bateriju sa usbc portom za punjenje a sve sa ciljem da napaja RGB ledovke. Couldn't care less. Postoji 10dolara jeftiniji model bez ledovki i naravno hteo sam uzeti njega ali u momentu impulsa kupovine nije ga bilo pa sam uzeo ovaj. Oh well, ne smetaju kad se ne koriste. Isto tako ne koristim gumene rukohvate sa kojim dolazi.

No da dođem konačno do poente - ovo čudo zaista osetno obara temperaturu a samim tim što je najvažnije i buku. Bez zezanja ovo dovodi matori Deck u rang Allyja. Bolji je i od prethodnog jsauxa a za razliku od njega nema izložen vruć heatsink što je bilo glupavo. Pure upgrade upgrade u odnosu na stock unit. Evo igram Cyberpunk pola sata, Deck se jedva čuje. Nebo i zemlja.

U čemu je tajna? Dodatne rupe za hlađenje kroz koje sistemski ventilator uvlači svež vazduh.

Koga buka nervira na Decku ovo je prava stvar. I totalno je neinvazivna za instalaciju. Backplate se zameni za minut. Nema petljanje sa pastom, fkat kablovima, zamenama heatsinka i drugih gluposti.

Za OLED imam visoka očekivanja po pitanju buke, pogotovo što sam taj problem na matorku sad rešio :)

20231122_200628~2.jpg20231122_200730.jpg20231122_200822.jpg20231123_193031.jpg

Koga ne mrzi da gleda evo detaljnog poređenja raznih rešenja za dodatno hlađenje, uključujući novi i stari jsaux backplate.

Ima i tih shell-ova koje naslanjaju dodatni metalni deo na neki headspreader Deck-a, otvoreno se greje deo zadnjeg kucista koje pristi ne mogu da dohvate.

Verovatno ce morati redizajn toga jer je OLED pretumbao unutrasnjost.

Ima i tih shell-ova koje naslanjaju dodatni metalni deo na neki headspreader Deck-a, otvoreno se greje deo zadnjeg kucista koje pristi ne mogu da dohvate.

Verovatno ce morati redizajn toga jer je OLED pretumbao unutrasnjost.
Da, takav je bio prethodni model jsauxa, onaj plavi na slici. Prsti ne dodiruju u normalnom korišćenju, ali i dalje je vrlo vruć. Plus kad se taj metalni deo zagreje dugo mu treba da se ohladi.

Noviji model takodje ima metalni heatsink ali ovaj put nije izložen napolju pa je teže opeći se. A dodatne rupe za ventilaciju prave veliku razliku.

Juce je bilo 2 nedelje otkako smo saznali da Steam Deck OLED uopste postoji, a sada je u rukama toliko igraca. Valve uspeo da iznenadi i brzo baci hardver u prodaju.

Neka teorija je da su ocekivanja od HL3 tolika, da Valve moze samo da izgubi pristupanju razvoju te igre, nista da dobije.

Ko kad Brazil igra kuci sa ne znam... Srbijom...

Ma ne zanima njih mnogo pravljenje single player igara, odavno, samo daj multi gaas koji ce monetizuju beskonačno, Alex su izbacili samo sto im je trebala igra da progura VR, vidiš sa pokušavaju godinama da upadnu i na hardver tržište, jure neku neistrazenu/nerazvijenu granu gde bi imali head start i dominaciju posle kad se razvije.

Evo ga i prvi na KP koliko znam. Kolika je svercerska taksa,tj koliko je skuplji od redovne cene?

Screenshot_20231129_084604_KupujemProdajem.jpg

15 ak posto zarade, nije lose za kp uopste.

Sent from my Galaxy Z Flip 5 using Tapatalk

Evo jos jedan na prodaju od istog prodavca.

Back
Top Bottom