• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Steam Deck

Za to ti ne treba Deck, rade posao mnogo jeftiniji (a i dalje solidni) 'Kinezi'.

Ne znam, morao bih da vidim kako to izgleda, ali jako mi se svidja izgled Decka, dizajn, velicina ekrana i generalno kvalitet izrade.

Evo nakon malo provedenog vremena s Deck-om da napravim manji osvrt. Prvo što sam primjetio je da SteamOS (a pogotovo Desktop Mode) ni blizu nije toliko dobar koliko se govorilo, a istovremeno Windows 10 i 11 nisu ni blizu loši kao što su jutjuberi propagirali. Mogu misliti kakva je to katastrofa bila na launch-u. Čak bih rekao da je Windows daleko ispred Linux Desktop Moda na ovom uređaju.
A iako je 'barebones', Game Mode je isto solidno bagovit, pogotovo sam imao ogromnih problema sa WiFi-jem (do te mjere da sam pomislio da je neki hardverski kvar sa wireless modulom). Sa Windows-om apsolutno nikakvih problema sa 2.4 i 5.0GHz mrežama, skida bez pucanja 45MB/s. Ono što zaista nedostaje na Windowsu je desni quick meni sa performance alatima i nešto slabiji power/fan management, dok dodatnih 10-tak GB izgubljenog prostora na SSD-u nije veliki problem.
Osim ne baš sjajnog ekrana i baterije hardver je generalno jako dobar, sasvim upotrebljiv za svakodnevni rad i osrednje 'težak' multitasking. Kvaliteta izrade i ergonomija dosta bolji od Switch-a, dimenzijama i težinom je tik na granici da bude neugodno. Najzahtjevnija igra koju sam instalirao je Doom 2016, koja ide u oko 100fps-a (800p native, Vulkan, sve na high, 8xAA, 16xAF, bez CA). Baš ogromna razlika u odnosu na ojađenu Switch verziju.

Sve u svemu, prebacivaću se narednih dana sa SteamOS-a na Windows i obratno da vidim šta mi više odgovara, ali za sada sve vuče na to da ću zadržati Windows jer je situacija sa driverima i performansama mnogo bolja nego prije pola godine. Koga zanima, Win11 ima sve potrebne drivere osim onog za APU, čak i Win8.1 radi sa Win10 driverima. Mislim da u konačnici Arch nije bio sjajan izbor distroa za Deck, ali šta je tu je.
Ostaje da se isproba Batocera i EmuDeck, ali to kad mi stigne veća SD kartica, i dok se ne odlučim za OS.

Uzeo sam 2 komada za slučaj da sjebem instalaciju ko što umem 😄. Divnim čudom aplikacija uspela iz prve, ako nekom treba drugi poklanjam.

Koji dock koristite za deck? Ja cu ovih dana da porucim ovaj model za njega kazu da je best buy na Steam Deck redditu.

Imam neki stariji Anker Premium USB-C Hub koji je ograničen na 4K30, ali 1080p75 mogu izvući i radi jako dobro. Svakako planiram uzeti i ofišl dock ali nekad iza nove godine...

On the other news SteamOS 3.4 update je trenutno u preview fazi (beta pocinje uskoro).

Back
Top Bottom