Evo nakon malo provedenog vremena s Deck-om da napravim manji osvrt. Prvo što sam primjetio je da SteamOS (a pogotovo Desktop Mode) ni blizu nije toliko dobar koliko se govorilo, a istovremeno Windows 10 i 11 nisu ni blizu loši kao što su jutjuberi propagirali. Mogu misliti kakva je to katastrofa bila na launch-u. Čak bih rekao da je Windows daleko ispred Linux Desktop Moda na ovom uređaju.
A iako je 'barebones', Game Mode je isto solidno bagovit, pogotovo sam imao ogromnih problema sa WiFi-jem (do te mjere da sam pomislio da je neki hardverski kvar sa wireless modulom). Sa Windows-om apsolutno nikakvih problema sa 2.4 i 5.0GHz mrežama, skida bez pucanja 45MB/s. Ono što zaista nedostaje na Windowsu je desni quick meni sa performance alatima i nešto slabiji power/fan management, dok dodatnih 10-tak GB izgubljenog prostora na SSD-u nije veliki problem.
Osim ne baš sjajnog ekrana i baterije hardver je generalno jako dobar, sasvim upotrebljiv za svakodnevni rad i osrednje 'težak' multitasking. Kvaliteta izrade i ergonomija dosta bolji od Switch-a, dimenzijama i težinom je tik na granici da bude neugodno. Najzahtjevnija igra koju sam instalirao je Doom 2016, koja ide u oko 100fps-a (800p native, Vulkan, sve na high, 8xAA, 16xAF, bez CA). Baš ogromna razlika u odnosu na ojađenu Switch verziju.
Sve u svemu, prebacivaću se narednih dana sa SteamOS-a na Windows i obratno da vidim šta mi više odgovara, ali za sada sve vuče na to da ću zadržati Windows jer je situacija sa driverima i performansama mnogo bolja nego prije pola godine. Koga zanima, Win11 ima sve potrebne drivere osim onog za APU, čak i Win8.1 radi sa Win10 driverima. Mislim da u konačnici Arch nije bio sjajan izbor distroa za Deck, ali šta je tu je.
Ostaje da se isproba Batocera i EmuDeck, ali to kad mi stigne veća SD kartica, i dok se ne odlučim za OS.