Nintendo najviše rizikuje, skoro svake generacije pokušavaju nešto novo/drugačije i ne idu samo sa jačim hardverom, jedino ako ne misliš jak hardver=rizik.
Mislim DS, VirtualBoy, Wii, Wii U i Switch su u suštini sve veliki rizici.
Ako ti mislis da N najvise rizikuje a ja mislim da nisu imali puno rizika vec preko 10 godina, poznavajuci diskusije na forumima sumnjam da cemo naci zajednicki zakljucak, al eto. Ne nije jak hardver=rizik mada bi za N to i bio pravi rizik, ubaciti skrnavu vibraciju koja vise nervira nego sto ima svrhu, ili odvojivi sitni joyconi sa hardverskim manama. Ostalo ziherastvo:
- drze se provjerene formule konstantno,
- jasnu populaciju targetuju,
- cinjenica je da se N kupuje najvise zbog 1st party igara, znaci sigurica, za sada
- imaju etabliran set karaktera (totalno operisani ljudi od gaminga znaju za Zeldaru i Maria, kad vide na polici odmah balave iz nekog razloga),
- novi IPjevi na kapaljku,
- hardver je uvjek bare minimum, em jeftinije, em bi ih jaci hardver doveo do situacije da moraju razviti ozbiljnije IPjeve, znaci rizik,
- njihovi hardverski rizici se najvise svode na gimmick funkcionalnosti, od wiija pa na dalje
- nesposobni za (ili ne zele) krsten online,
- cijene igara govore sta su krave muzare, sve tradicionalni naslovi drze cijenu,
Switch je dobra konzola kao takva i ja sam srecan sto je imam ali da je to Nintendov veliki rizik nikako ne mogu da se slozim. U svakom slucaju zelim vise kompanija, koje ce da rizikuju i nude dobre uredjaje i dobre igre. Nintendu skidam kapu za druge stvari.