• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Steam Deck

PS4 portable bi bio must buy za mene, ali mislim da je generacijski kasno za to.

Tehnicki gledano, CPU/GPU/ram bandwith, sve bi moglo da se skocka u mobilnu formu ovih godina [pogotovo na sub 7nm]. Kod MS-a bi islo lakse zbog virtuelizacije a kod PS4 dosta teze zbog low-level API-a i zasnivanja igara na eskploataciji bas svakog resursa. Bez savrsenog compatibility-a igre bi krenule da pucaju, mada vec su dokazali da mogu da odrade dobar BC kod PS5.

Anyhow, sve je ovo fanfiction. Da vidimo prvo kako ce Steam Deck da prodje za pola godine.

Danas bi trebao biti hardware-focused video na IGN-u o Steam Decku.

Lakše im je ponuditi neku 'lite' verziju Windowsa 11 za Steam Deck nego razvijati vlastiti hardver.

Pitanje da li bi zvanično Valve dozvolio tako nešto za Deck, pošto jelte oni žele da forsiraju Steam,
e sad ako je stvarno tačna ona glasina da možda Xbox Game Pass stigne na Steam, onda ima manje smisla za MS hardverom..

Pitanje da li bi zvanično Valve dozvolio tako nešto za Deck, pošto jelte oni žele da forsiraju Steam,
e sad ako je stvarno tačna ona glasina da možda Xbox Game Pass stigne na Steam, onda ima manje smisla za MS hardverom..
Receno je na jednom od onih IGN snimaka da ako neko zeli da instalira Win na Deck da to moze slobodno da uradi. I za gamepass nije glasina nego su na istom tom snimku rekli da mogu da se instaliraju i druge prodavnice poput MS Gamepassa/Epic stora itd.

''Steam Deck is just a PC and it can run Windows
And that means a certain freedom to tinker with the software, and yes, install Windows 10 or Windows 11 if you wish. Valve recommends not wiping SteamOS for Windows — naturally — but designer Lawrence Yang told IGN that it was possible.''

Valve-u je manje-više svejedno na kojem OS-u koristiš Steam sve dok dobivaju tvoje pare. Samo nek' Sony i MS batale razvoj svojih ručnih konzola i sve će biti ok.

Valve-u je manje-više svejedno na kojem OS-u koristiš Steam sve dok dobivaju tvoje pare. Samo nek' Sony i MS batale razvoj svojih ručnih konzola i sve će biti ok.
Ne znam za Sony oni ipak mogu da ponude opet neki solidan 1st party line up, ali MS nikako ne vidim u tom biznisu.

Teško da Sony može imati dvije (različite) konzole na tržištu istovremeno i pružiti im kvalitetan support. Više im se isplati da portuju PS3/4 igre na Steam (Deck) nego da razvijaju novu konzolu i prave igre za nju.

Sumnjam da MS zanima portable gaming koji nije preko clouda.
Bas ovo.

Ali i hardverski i softverski imaju kapacitete da odrade ovako nesto lakse od ostalih.
Cak imaju i sredjenu optimizaciju i podrsku za manje ekrane i touch i za X igre.

Teško da Sony može imati dvije (različite) konzole na tržištu istovremeno i pružiti im kvalitetan support. Više im se isplati da portuju PS3/4 igre na Steam (Deck) nego da razvijaju novu konzolu i prave igre za nju.

Nista ih ne sprecava da odrade order hw-a kao Steam i da naprave neki PS4 portable, mislim znam da je to wet dream ali opet bi se vise kladio na njih nego na MS sto se tice handheld biznisa. Recimo neki ps4 portable uz 2-3 ekluzive za to i to je to ne verujem ni ja u nesto da bi se cimali oko nekog full supporta.

Receno je na jednom od onih IGN snimaka da ako neko zeli da instalira Win na Deck da to moze slobodno da uradi. I za gamepass nije glasina nego su na istom tom snimku rekli da mogu da se instaliraju i druge prodavnice poput MS Gamepassa/Epic stora itd.

''Steam Deck is just a PC and it can run Windows
And that means a certain freedom to tinker with the software, and yes, install Windows 10 or Windows 11 if you wish. Valve recommends not wiping SteamOS for Windows — naturally — but designer Lawrence Yang told IGN that it was possible.''

Nisam znao da je rečeno da zvanično može Win da se instalira, to je super stvar.

Što se tiče glasine, mislio sam na glasinu da Game Pass bude dostupan na Steam-u.

Nisam znao da je rečeno da zvanično može Win da se instalira, to je super stvar.

Što se tiče glasine, mislio sam na glasinu da Game Pass bude dostupan na Steam-u.
U svakom slučaju Valve nema ništa protiv da koristiš Deck kako god hoćeš, instaliraš windows, drugi Linux, epic store, blizzard launcher, pokrećeš piratske igre itd.

Da te ne lazem ne znam tacno na kojem od onih snimaka sa IGNa novinar je pitao ovog iz Valvea u vezi ostalih platformi konkretno je pitao za Gamepass library i Epic Games library i ovaj mu je odgovorio da nema problema i da moci da ih koriste na Steam Decku. E sad na koji nacin i kako ne znam, za to cemo morati da sacekamo detaljniji overview uredjaja.

Ne znam za Sony oni ipak mogu da ponude opet neki solidan 1st party line up, ali MS nikako ne vidim u tom biznisu.

Jake 3rd party igre + neka MS ekskluziva uz naravno maksimalno forsiranje Game Pass-a, bi bile dovoljan razlog za MS handheld hardver,
mislim da bi MS generalno bolje regulisao podršku dve platforme nego što bi to Sony radio.

Jake 3rd party igre + neka MS ekskluziva uz naravno maksimalno forsiranje Game Pass-a, bi bile dovoljan razlog za MS handheld hardver,
mislim da bi MS generalno bolje regulisao podršku dve platforme sa svojim raznim cross gen
To je sve legit ali mislim da ih iskreno ne zanima handheld gaming, kontam da bi do sada pokusali vec nesto ipak su na trzistu konzola preko 20god ako se ne varam.

Glasine o MS handheld-u potiču još iz OG Xbox vremena, teško da će se šta materijalizovati od toga sad kad je xCloud na tržištu.

To je sve legit ali mislim da ih iskreno ne zanima handheld gaming, kontam da bi do sada pokusali vec nesto ipak su na trzistu konzola preko 20god ako se ne varam.

Sad su stvari malo drugačije, tu je Switch koji je vrlo uspešan i može da tera AAA igre, a tu je i Deck koji ima veoma jak AMD hardver koji će terati next gen AAA igre, takođe sada može da se koristi sličan hardver u kućnoj konzoli i handheldu (AMD APU u ovom slučaju) što znači mnogo lakši razvoj igara za različit hardver/platforme.
Plus što sada žele što veći broj hardvera na koji mogu da guraju Game Pass.

Ne kažem da će uraditi handheld, samo da ne bi trebalo tako lako da odbacimo tu mogućnost.

Last edited:
Taj lakši razvoj za neku potencijalnu MS AMD handheld konzolu bi opet bio znatno teži nego na Deck-u gde plasiraš istu verziju igre kao za PC.
Mislim da će sam Deck pre da demotiviše MS da uđe na to tržište s obzirom da će dobiti gratis platformu na kojoj će raditi Game Pass.

Back
Top Bottom