• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Provajderi internet usluga - iskustva, ponuda, diskusija

@Maxa
Modem ? To jos postoji nisam u toku :D Sa ADSL-a sam presao na optiku i za oba se dobijao ruter ? Ili ja pogresno razumem terminologiju ? U svakom slucaju modem/ruter koji pruza odgovarajucu brzinu moraju da obezbede. A za kabl sam zato napisao u zagradi, kod nas recimo STB kada kod njih uzmes optiku i kablove sprovedu o njihovom trosku.

I meni su ovi iz Supernove kad sam uzeo optiku razvukli (njihove) mrežne kablove do 2 kompa

Modem ? To jos postoji nisam u toku :D
Kablovski [SBB] internet ide preko modema, sto igracu daje najbolju NAT1 konekciju [direktna konekcija ka netu], ali koliko sam cuo onda je korisnik u obavezi da sam vodi svoj network security i nadgleda sve konekcije [use good firewall]. U realnosti princip rada je isti kao sa ruterom, ubodes LAN kabel u modem i kraj.

ADSL/VDSL su svi NAT2, tj konekcija preko routera, koji moze da nadgleda konekcije radi bezbednosti.

Tako je, uz ugradnju stavljaju i lan kabl, e sad koje je brzine... u te detalje nikad nisam isao, jer mi ide max brzinom za moj paket.

Mene su svojevremeno ubeđivali iz sbba da teraju optički internet kroz koaksijalni kabl.

Enivej, ja koristim Xiaomi ruter ax1500, gigabitni portovi, wifi6, fino radi. Kupio ga bio na nekoj akciji za upola manje para nego što je sad.

@Maxa
Modem ? To jos postoji nisam u toku :D Sa ADSL-a sam presao na optiku i za oba se dobijao ruter ? Ili ja pogresno razumem terminologiju ? U svakom slucaju modem/ruter koji pruza odgovarajucu brzinu moraju da obezbede. A za kabl sam zato napisao u zagradi, kod nas recimo STB kada kod njih uzmes optiku i kablove sprovedu o njihovom trosku.
pa nije problem uređaj koji su obezbedili, već bw-jev ruter/switch koji koristi da raširi mrežu po kući.
što se tiče kablova, ok sprovedu ti kad uspostavljaš uslugu, ali to sigurno neće raditi ako ih zoveš random i kao "jel bi mi izvukli nove mrežne kablove po gajbi?"
možda i hoće, ali će naplatiti.

Problemi su:

1. kablovi, koji su slabog protoka, ili sam čak sumnjao da negde imaju prekid, mada ne verujem da se to stvara tek tako od sebe, i da oba kompjutera prijavljuju na speedtestu max DL oko 98. Mišljenje da su kablovi oštećeni sam eliminisao time što sam uzeo kabl sa većim protokom, stavio na jedan kompjuter i sada speedtest na tom kompjuteru prijavljuje DL od 400+, dok na drugom nema promene, a oba kabla su, da tako kažem, van domašaja dece i šansa da su se samooštetili je veoma mala.

2. Ruter na drugom kompjuteru koji dozvoljava maks brzinu od 150, što je opet *uštinuto* kablovima slabog protoka. Moraće i on da se menja.

3. Switch, koji ima već dobrih 15 godina, i za koji, koliko se ja razumem ne dozvoljava brzine veće od 100. Njega sam eliminisao iz kombinacije

Kablove sam kupio, kraći razvukao od modema u jedan komp. Ostaje još onaj duži za kojim će biti više jebade, a sada mi treba neki relativno povoljan ruter koji ima veću LAN brzinu, makar do 300mb. Razlog zašto i drugi kabel ne štekam direkt u komp je taj što mi je potreban taj novi ruter zbog WiFi-a. Dugačka kuća, first world problems.

Extra vest, konacno, nisam verovao da ce taj dan ikada doci.
Medjutim, ja sam box 3, a upload mi je i dalje isti... probacu da restartujem ruter...

znajući drumske razbojnike biće za nove korisnike ili za obnovu.

mda verovatno mora da se cima podrška ili ide parcijalno

Bio sam na optici oko 6 meseci, morao sam da se preselim i pre nego sto sam odabrao stan, u Yettelu mi je receno da postoje uslovi za optiku na toj adresi.
Kada sam se preselio, skontao sam da to nije tacno. Resio sam da raskinem ugovor ocekujuci da cu im platiti ono sto sam dobio kroz promociju (6 meseci optike + uvodjenje usluge). Yettel je insistirao da moram da potpisem novi ugovor ili da platim sve preostale racune.
Posto sam znao da to nije po zakonu, obratio sam se Ratelu.
Na kraju je Yettel odlucio da sve troskove preuzme na sebe (iako realno nisam imao dokaz za razgovor u poslovnici kada sam dobio pogresnu informaciju).
Ratel je medju retkim institucijama kod nas koje zaista nesto i rade, tako da preporucujem da im se obratite ako imate problem. Jesu spori (ja sam nedeljama cekao odgovor), ali na kraju odrade posao.

Last edited:
Ako neko vec nije znao, standardno od 15-og novembra, pa sve do kraja januara, otkljucani su svi TV kanali za sve korisnike, kao i HBO kanali, sa tim da HBO mora da se aktivira preko daljinskog, call centra ili poslovnice, i posle do 31-og januara mora da se odjavi, inace krece naplata.

U video klubu su takodje dodati neki besplatni filmovi i serije.

Back
Top Bottom