• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Ne-aktuelni filmovi

Hocu, planirao sam druga dva dela danas i sutra da zavrsim, a pored Dekaloga, nameravam i The Double Life of Véronique da pogledam.

Bas je bilo uzivanje za sva cula gledati ovo. Jasno mi je nakon nekoliko minuta bilo da ce me Kieslowski oduvati, majstor. Jos sa kakvom lakocom Juliette Binoche glumi, predivna je.

Diamond Men (2000)

diamond men 2000 robert foster.jpg

Na ovaj film sam sam sasvim slučajno naleteo na torrentim i nisam bio upućen u njegovo postojanje pre, jedino me privuklo to što je Robert Foster (Jackie Brown) imao glavnu ulogu i bio producent.

Moram priznati da o čovekovom radu znam jako malo, da nije bilo Tarantina i Jackie Brown i njegove fenomenalne uloge verovatno ne bih ni znao za njega.

I rekoh sebi, jesto malo ta 2000-ta problematična godina, dosta je polovičnih i neuspelih filmova izašlo u to vreme i više se nalaze ćorci, međutim sama premisa mi je delovalo kao nešto interesantno što nisam pre imao prilike da vidim u filmovima.

Sinopsis: Eddie (Foster) je vremešni, ali iskusni, putujući prodavac dijamanata, dobija srčani udar i pošto njegova kompanija biva otkupljena od velikog korporativnog konglomerata, žele da mu uruče otkaz iako im je donosio zaradu i poznanstva. Da bi produžio svoj radni vek u firmi, daju mu da obučava Bobby-a (Donnie Wahlberg) mladog i nakurčenog tipa koji treba da nauči poslu.

I mogu vam reći da se skoro nisam toliko iznenadio filmom. Iako mi je isprva delovao kao klasičan film za ubijanje vremena, ubrzo se pokazalo da je nešto više i kao u slučaju Pig, dobro je da i dalje postoje filmovi koji se bave našim egzistencijalističkim pitanjima koije nas muče noću.

Robert Foster je glumčina, eto odmah da to sklonim sa puta, iako sam čoveka video u svega tri naslova (Jackie Brown, Breaking Bad i Wolf Of Snow Hollow) neverovatno mi je da on odiše tom smirenošću i delimičnom tugom i stavom da nema preseravanja sa njim i ujedno retko se viđaju stoički likovi poput njegovih.

On nosi čitav film, i naravno imamo par boomer instanci gde bez starca i dalje nema udarca, i to mi je pomalo smešno pogotovo iz današnje perspektive, ali odnos starog i mlađanog tipa koji ulazi u sve to jeste već viđenja priča, međutim gluma je toliko dobra da uzdiže sam materijal iznad. Čak i Donnie Wahlberg koji kreće kao klasičan davež i nezainteresovani mulac, dobija na karakteru i postaje simpatičan.

Ono što sam već spomenuo je u vezi postavljanja samih pitanja koja nas more, život brzo prolazi u današnje vreme i šta čoveku ostaje na kraju puta kada ostane sam i bez ikoga, eto čak i skoro bez posla? Šta činiti u takvim situacijama, prepustiti se čamotinji ili naći ipak izlaz u tim malim stvarima kojima i mladost može da doprinese?

Sa te strane ovo je jedno malo scenarističko blago i sadrži dosta bogatih momenata koji nam danas sve više fale, jer da se ne lažemo emocije su skupa valuta, i lako se Holivud razbacuje sa njima, ali ne na pravi način.

Ujedno mi je intrigantno što film prikazuje kako u suštini posluju ti putujući prodavci dijamanata, šta ih sve vreba na tim putevima i kako prave klijentelu. Iako ovo deluje iz ove vizure anahronistički, čak i za 2000 godinu, verujem da i dalje postoje. Da nisam znao godinu u kojoj je snimljen, mogao sam da pretpostavim da je iz recimo 80-tih godina.

Ima čak i neočekivanih obrta jer sve vreme film navodi da ćemo gledati jedan klasičan road movie sa mešavinom drame i komedije o građenju prijateljstva. Priznajem pri kraju malo splasne kvalitet, i zašećere ga, ali za ovakv izgubljen dragulj nekako mogu i da mu progledam kroz prste.

Posle ovog filma definitivno ću istražiti i ostatak opusa Robert-a Foster-a, verujem da će se tu iznedriti još dobrih uloga.

Jaka 8.

Podseti me na Klunijev Up in the Air, kao se porede jedan sa drugim ?

Nisu slični, Up in Air je sa režiserkse i montažerske strane daleko utegnutiji film. Dele sličan sentiment po tom emotivnom naboju, ali davno sam gledao Up in the Air, imam i negde zapakovano recenziju kada je bio aktuelan. Sećam se da je ostavio jak utisak tada, možda ne bi bilo loše da ga repriziram.

Da kažem recimo da Diamond Men neće učini čuda sa svojom režijom i kadriranjem, ali gluma i scenario su dobri, jako dobri. I to vozi. Ima trenutno na RARBG da se skine, pa ako te ne mrzi proveri i javi utiske. I da li si postao fan Roberta Fostera. :D

Update:

Našao ga, ladno mi blogspot i dalje živi:

Jason Reitman, izgleda da voli da izvodi het trikove u svetu filma, iako mu je ovo treci film (prva dva su bila fantasticni Thank You For Smoking i po meni malo precenjeni Juno) hvalospevi pucaju sa svih strana (interneti, novine itd.) za Up in the air. Cini se da ce on imati svetlu buducnost, ali to ce tek da se vidi sa ostalim radovima koje tek treba da uradi...

Elem, sve sto trebate da znate o samom filmu je sledece: George Clooney glumi nezenju Richard-a, koji radi kao savetnik za karijeriste u tranzicij dok putuje avionom po celoj Americi.
Sigurno se pitate sta je taj njegov posao, nema problema, evo i odgovora, Amerika (jer u ovoj zemlji koja vam obecava toliko stvari, uvek se iznedre ovakve ingeniozne ideje) se setila da napravi posao i za ljude koji otpustaju vase zaposlene umesto vas. Svaka cast, sada jos samo da osmisle nekog ko ce umesto nas da radi (a da nisu roboti) da zivi zivot (kao u Surrogates sa robotima i prematorim Bruce Willis-om) i na kraju da nam kao u Futurami odvoje glave od tela i stave nas u one tegle, pa da i mi postanemo delimicno besmrtni, bravisimo!

Zanimljivo je konacno gledati Clooney kao jednog pojedinca koji je previse zaokupiran svojim poslom, koji prakticno nema doma, i zivi u izolaciji od svoje jedine rodbine dvoje sestara...

Vredi pomenuti i Natalie, koja upada u Richard-ov rutinski svet i zeli da promeni nacin otpustanja ljudi, tako sto nece morati vise da putuje vec ce sve raditi putem live stream preko kompjutera. Ako ste mislili da je Richard-ov licem u lice pristup surov, ovo je jos gore, jer ko zna kako koji pojedinac moze to da podnese, a da mu taj neko koga otpusta sa druge "virtuelne strane" govori da ce sve biti ok, kako da ne...

Eto otisao ja opet u dalje opisivanje, a nisam to hteo, ukratko, film se bavi univerzalnom temom otudjivanja ljudi, samo ovaj put kroz karijeru, jer tako je na zapadu, da bi uspeo u zivotu, moras biti singl, da nemas porodicu (jer pobogu ona te samo sputava u zivotu...) i odlucan da po svako cenu napustis svoje snove i da radis kao konj, ali na kraju se ipak oseca ukus kiselog grozdja, sta se zbiva kada se dodje u odredjene godine, kada se nadjete sami i bez ikoga, onda ce biti kasno...

Last edited:
Fireworks ( 1997) - Vatromet slike, atmosfere, emocije..FILMČINA. Uvek se tripujem kako bi voleo češće da nabadam filmove koji mi se ovoliko dopadnu i koji iskomuniciraju sa gledaocem na nekom višem nivou, ali kao što mi je Kitano ovde pokazao VATROMETI NISU SVAKI DAN A AKO IH NEMA CRTAJ JBG. Prelepo, inače svi radovi iz filma su njegovi crteži dok se oporavljao od udesa na motoru par godina ranije koji mu je pola face paralizovao. Sa ovim filmom je postao umetnički priznat mada su meni i neki njegovi raniji masterpis kao recimo Sonatine.

Jennifer Eight (1992) - Odlično postavljen triler sa užasno lošom razradom, nedefinisanom estetikom, bkv nabacanom glumačkom postavom. Ipak dobrim delom mi je baš držao pažnju, fotkanje slepe Ume Turman dok se kupa je vrvtn najskriveniji omaž Ardjentu ikada a Endi Garsija je zapravo izneo celu stvar baš baš energično. Takodje Lens Henriksen strada najsurovije još od Ejliensa. Film ima solidan HD rip, al okačen je samo ovaj VHS trejler

NARC (2002) - Verovatno volim Karnahana više nego što je zaslužio pa oduvek odlažem da overim ovaj njegov debi. Takodje ne loži me kopanje po 00im, većina toga mi je smeće i tad bila a Running Scared ću da ubodem sa svakim 50im filmom otprilike. NARC je doduše totalno Karnahan koji iako radi Neo Noar vidi se da bukti ispod svega toga sila božija i samo se čeka da krene roštiljanje kakvo je priredio posle u odličnom Smokin Aces. Ovde više glumci nose sa sobom muku, tenziju i sve strahote i presije anderkaver policijskog posla pa još Detroit, pa još Tangsten Kolor 00s kamera iz ruke, pa još Rej Liota koji ne može da izdrži ispitivanje bilo koga duže od minut a da mu ne zakuca glavu u zid i probije ga. Its Poetry. Takodje najjači Ister Eg kad Vuku Basta Rajmsa na ispitivanje i nazovu ga Kulio, koji je uzgred tad najpopularniji ikada. NARC je prosečna policijska drama ali je reditelj iza kamere ko zapeta puška i to daje posebnu draž. Ostavio sam ga na kompu.

Last edited:
One False Move (1992) - Najviše me je oduševilo što dok grupa ozbiljnih psihopata masakrira na svom putu da rasproda ukradenu količinu gudre, LAPD duo bleji po Teksasu za sve pare gde im je domaćin Bil Pakston. Znači lagano prvo doručak pa malo obilazak po kraju pa ručak bogat SOUTHERN HOSPITALITY, a posle da se zalije pivom, lepo se odmorite večeras pa ćemo sutra uz kaficu da vidimo KAKO I ŠTA. I potpuno neočekivao iz ovoga se razigra veoma zanimljiv razvoj likova i medjusobnih odnosa pa se čak malo zadje i u tajne koje krije gradić/malo mesto itd. Znači kao True Detective samo ležernije, bez teških monologa i high koncept zločina. Ovde se sranja prosto dešavaju, al mora nekad i da se pojede nešto jel. Dostupan je sasvim pristojan HD Rip.

36 Quai des Orfevres (2004) - Delimično inspirisano dogadjajima u Parizu 80ih sa kojima je imao veze i sam reditelj (radio 12 godina kao pandur). E sad u kojoj meri tu ima istine ja bi rekao jako malo jer je ovo baš baš jedna Amerikanizovana Crime Drama što meni nema razloga da smeta ali falilo mi je malo tog Francuskog šmeka koji su oni tad odlično miksovali. Dakle napucavanja su ok, film vrlo dobro izgleda, Tu su Depardije i Dainel Auteuil ( meni poznat po filmovima Plakar i Cache) i preokreti baš baš VOZE što se kaže. Ono gde film ne valja kurcu to je drama i odnosi medju likovima kada prosto glumci ne veruju u to, dramski izvode nešto što je potpuno neprirodno i pre bi leglo u američkom filmu. Sreća pa je sve to jako dinamično i onda ajde na kraju mi je bilo u plusu. Takodje film je skroz imao Korejski Vajb zbog tih već pomenutih preokreta, posledica koje vuku najsitniji potezi plus ofc OSVETA. Nisam mnogo pogrešio pošto su Korejci skoro i rimejkovali film a zove se Beast (2019). Solidno, pogotovo za fanove Francuza iz tog perioda. Nemački trejler jer jedini liči na nešto.

Pelican Brief (1993) - Već sam pominjao filmove ovog reditelja, pre svega Parallax View i Klute koji su mi vanserijski 70s Cinema. Svi Predsednikovi Ljudi Takodje. Šta god sam gledao mimo toga - bolje da nisam. Ovaj film i jeste i nije izuzetak jer sa jedne strane ovo je totalno u fazonu tih njegovih najboljih naslova. Iznenadna i efektivna ubistva, konci se vuku sa samog vrha, i hitmenima je apsolutno nemoguće pobeći, znači nema teorije, naredba doseže do Predsednika USA. Problem je što je to sve previše vintidz u filmu iz 1993 sa sve Dzulijom Roberts i Denzelom koji prosto svojim duhom nose neku drugu atmosferu i vajb filma. Sam zaplet se vrti oko eksploatisanja naftnih bušotina, ugroženih vrsta pelikana itd DAJ MI JURNJAVU BRALE, NE DAJ DA PREDAHNU lako ćemo posle da se objasnimo šta je po sredi. Tako da sa jedne strane rekao bi promašaj u trenutku gde su ljudi već gledali Twin Piks, JFK, Kad Jaganjci Utihnu, Dosije Iks je počeo baš te godine etc etc a sa druge ovo jeste neki produžetak Parallax View poetike iako je ta atmosfera dobrim delom isparila 30 godina kasnije. Takodje state of the art blu ray baš sam bio oduševljen i da je reč o popularnijem filmu mislim da bi i 4k rilis imao smisla.

Playing God (1997) - Teška kršina al opet Dejvid Duhovni kao posrnuli drogirani hirurg koji bije FBI Agente, operiše ilegalno mobstere i objašnjava filozofiju svog životnog stila Andjelini Dzoli na plaži uz vatru dok pegla Spybreak dve godine pre Matriksa. Ćao zdravo, kupljeno. Nije preporuka ali napušio sam se ovoga kao kreka sa folije i dont give a fuck, neće ovo nigde sa harda.

Nisam pogledao već neko vreme nešto u 4K, plus me novi Ridli Skot trejleri podsetili da nastavim sa tih par filmova od njega koje nisam pogledao....

Odabrao sam Black Hawk Down koji nije baš da nisam gledao, ugasio sam ga tad i bkv zaboravio da nastavim. Film mi ni sada nije bio mnogo zanimljiviji sam po sebi ali sam se zabavio uočavajući razne stvari koje su mu prethodile i koje su došle posle njega.

Pošto svi znamo o čemu je film i da glorifikuje temu gde su zapravo Ameri popušili, kao veliki uspeh i srčanost itd itd to ću da preskočim. Glavna fora mi je što je Black Hawk Down zapravo akcioni film zamaskiran u ratnu dramu. Dakle imamo gomilu glumaca poznatih tad i kasnije ali niko tu nije vodja i centriran kao heroj, svi su oni obični marinci a običan marinac je tada posebno morao da se istakne kao najveći heroj što film podcrtava kad god ima prostora za to.
Nešto kao Tanka Crvena Linija iako je jasno da je ovo nešto što je Spilberg zadao sa Spasavanjem Redova Rajana i serijom Band of Brothers koja izlazi više manje kad i ovaj film ok.
Dakle ratni film, pa Ridli Skot svež od Gladijatora svog prvog uspeha posle dužeg vremena, pa repriza na DVD , zvuk kao u bioskopu i svašta još ali sve to na stranu ovo je bkv film sačinjen od odglumljenih FPS sinematika sa najbanalnijim mogućim dijalozima dok ne počne akcija koja je vrhunska, režirana top of the line sa naravno akcentom na obaranje oba helikoptera i rešetanje zoljama. To sve KRAJA NEMA I NE treba da čudi uticaj ovog filma na Modern Warfare, MGS 4, RE5 i mnoge druge braon šutere, prosto tu je produkcijski zadat jedan nivo mešavine akcije i realizma (onog filmskog ofc) koji je zaneo ljude da uopšte budu svesni koliko je to sve šuplje i beživotno. Film je i dalje standard ratnog sukoba po pitanju slike i zvuka makar dok drži pažnju i cenim da će još dugo biti i na nekim sledećim formatima.

Ovo se sve jako dopalo posebno Majkl Beju pa je dodao u celu jednačinu Transformerse i našao jedan još lakši put da se promoviše Američka Vojska i oprema u pozitivnom smislu kroz sukobe sa igračkama (u vanzemaljce više niko nije verovao smh). Čak su neki glumci dobili bkv iste uloge u Transfomersima kao recimo Glen Moršauer a davao je glas i u (eto iznenadjenja) Modern Warfare 2.

Evo recimo dok je radio promo za Transformerse 3 koliko ga je i dalje držao gas crnog jastreba

“We just have, I think, a better story,” he said. “It’s epic and it happens in a city, so it’s more accessible because you recognize stuff; it’s not in a desert. It’s kind of like ‘Black Hawk Down’ with our small group of heroes in a city.”

Kada se Majkl Bej konačno odvažio da snimi svoj Black Hawk pod nazivom 13 Hours : The Secret Soldiers of Benghazi više nikoga nije bolelo uvo. Lepo je to sve ali gde su Roboti.

Black Hawk Down je bio jedan veoma vešt trik da je po sredi ozbiljan film a zapravo je ispao ultimativna inspiracija za sve ratne video igre kasnije pogotovo jer je dramaturški apsolutno na tom nivou i ni makac iznad. Takodje je i zadnji ozbiljniji primer Američke propagande uz kokice a da nije reč o franšizi??

Malo o pravom sukobu u MOGADIŠU

Lepo si uporedio kako je Bay prepisao domaći. Black Hawk Down nisam gledao otkako je izašao i nemam volje da ga ponovim. Isto kao i mnogi Američki filmovi o ratu gde su izgubili, sve se pretvara u pobedu. I ovo što si spomenuo da je sve jedna velika reklama za vojni kompleks, ubo si sve 10/10.

All the Money in the World (2017) - Iznenadjujuće prespavan Ridli (i sebe uključujem ofc) najviše zbog drame oko Kevin Spejsija koji je rekastovan i dosnimljeno sve sa novim glumcem. Medjutim Kristofer Plamer je baš baš pokidao od ljubavi do mržnje ima par izjava koje sam zapisao u tefter bkv. Ostatak filma je takodje solidan a to me je najviše brinulo tad mnogo više od drame sa Spejsijem. Ne bi spojlovao ali ima tu svega po malo i to je snimljeno razbija (4k verzija je top of the line, nije hvaljena dovoljno). Kraj je vintidz Ridli koji se previše opustio da ima prezajeban film pa je istripovao da kraj sme da se otalja. Ne sme nikada Ridli ali volimo te bez obzira. Preporuka

Matchstick Men (2003) - Jedan onako porodičan Ridli Skot gde finale obesmisli ceo film. Šou je ukrao apsolutno Nikolas Kejdz koji je negde u tom periodu živeo svoj vrhunac glumački i maks status kod publike (izuo godinu dana ranije u Adaptation). Može se reći da posle ovog filma kreće njegov blagi bad koji se ubrzao drastično posle 2010e. Drago mi je da sad sa Pig vraća taj ugled koliko je moguće

Primal Fear (1996) - Ričard Gir najprijatniji Kaunselor ikada, dodje čoveku da počini zločin samo da ga on zastupa. Kraj je kurac ali da se ne lažemo ovo je ostalo upamćeno zbog vanserijskog perfromansa Edvarda Nortona i tu nema šta da dodam. Nekad je i to dovoljno.

White Sands (1992) - Najsrećniji sam kad otkrijem ove skrivene 90s noar gemove koji još imaju nadrkan kast, vrh atmosferu i ambijent ( bela pustinja da). Medjutim pored super zanimljivog uvoda i završnice sredina je baš meh i razvlačenje. Moguće da sam sa ovim glumcima očekivao više, i ubeležiću ga za reprizu ali tek kad se izda ljudski blu rej jer sam jedva našao neki dvd sa slikom koja secka i smara.

EDIT : ipak ima br rip, jbg nikad neću naučiti da proveravam više od jednog sajta.

Last edited:
Tenet...

Dosadno
Prekomplikovano
Lose izvedeno

Veca ambicija od mogucnosti, nisam fan ni experimentisanja sa audio obradom koju forsira u zadnjih nekoliko fimova, od Dunkirk-a je u slobodnom padu, nadam se da ce se presabirati, a ovo bolje da ne ocenjujem.

Guardians of the Galaxy 2014 - Imao sam veoma visoka ocekivanja i film ih je opravdao. Mix naucne fantastike i komedije, bas po mom ukusu, jer volim takve mesavina poput horor komedija i slicno. Doduse moglo je i trebalo da bude vise komedije, ovako mi je prva polovina filma bolja od druge, takodje izbacio bih prvih i zadnjih 10 minuta filma, jer mrzim kad ubace te tugaljive scene. Glavni glumac je odlican, duhovit, savrsen izbor za ulogu, ceo cast je odlican, a Gamora je sexy as hell. Moracu ubrzo da odgledam i drugi deo. Malo me cak podseca i na Firefly seriju, koja je isto sci-fi sa elementima komedije i beskrajno simpatican kao i ovaj. 8.5/10

Tenet...

Dosadno
Prekomplikovano
Lose izvedeno

Veca ambicija od mogucnosti, nisam fan ni experimentisanja sa audio obradom koju forsira u zadnjih nekoliko fimova, od Dunkirk-a je u slobodnom padu, nadam se da ce se presabirati, a ovo bolje da ne ocenjujem.

Apsolutno se slažem. Toliko loše stvari u jednom filmu. Dok sam ga gledao, kada smo napokon stigli do tog dugo čekanog finala, u samoj završnici filma, uhvatio sam sebe da mi se prispavalo jer mi je bilo ultra dosadno - a uraditi tako nešto sa ovakvim filmom, i potencijalom koji je imao scenario, je zaista najbolji dokaz koliko je Nolan podbacio.

Ako bih nešto pohvalio u celom filmu to je Robert Patinson - čovek je pokidao. Uporediti njega i glavnog glumca nema smisla, jer jedan je vrhunski glumac a drugi je osoba sa, dozvolio bih reći, negativnom harizmom i najlošijim "screen presence-om" u istoriji modernog filma.

Odličan je Tenet, moraću reprizu u 4k nekad

Takodje prisetio sam se sad onog najjačeg saundtreka bkv, puštam ga danas baš

Last edited:
Ako bih nešto pohvalio u celom filmu to je Robert Patinson - čovek je pokidao. Uporediti njega i glavnog glumca nema smisla, jer jedan je vrhunski glumac a drugi je osoba sa, dozvolio bih reći, negativnom harizmom i najlošijim "screen presence-om" u istoriji modernog filma.
Slažem se sa ovim. Mislim da bi film bio dosta bolji da su uzeli nekog drugog glumca.
Inače tenet mi je super, mnogo bolji na drugo gledanje.

Mislim da bi film bio dosta bolji da su uzeli nekog drugog glumca.
Bkv ništa ne bi bilo drugačije al meni nije smetao iskreno, nebitno je ko glumi u tim Nolanovim Haj Koncept ludilima. Ne znam šta je Di Kaprio doprineo Insepšnu ono je mogao i Viktor Savić da glumi

Back
Top Bottom