• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Ne-aktuelni filmovi

Ok nego sam loše shvatio to kao ti mi pojašnjavaš kakav je Leo glumac, ne sme to jer ga obožavam
Ne, nije mi to bila namera, svako ima svoj ukus i misljenje sto se tice odredjenih glumaca, meni Leo inace jeste u top 10, pogotovo se popravio u drugom delu karijere, nekako je odjednom explodirao, ne secam se tacno u kom filmu, ali odjednom je opasno digao kvalitet glume.
Ne mislim da bi iko bolje odradio u Tenetu, jer očigledno su tu likovi lošije bili postavljeni u samom scenariju i previše bezlični. ako je već Leo doneo nešto i Insepšnu kako ti kažeš evo u Tenetu ne bi ni on pomogao značajno, to je moja poenta. Imaš finale filma gde se svi rokaju ko vojska, generalno film se nije preterano oslanjao na nikoga meni je bilo ko da su glavni likovi Vošington i Petison.
Sto se tice Teneta, meni licno glavni glumac nije toliko smetao... nije mi smetao, ali nije me ni odusevio, neka ravna linija, sto mu opet dodje kao mana... odradio je posao, ali nije doneo nista da ga malo podigne... ali da, sto se tice Tenata, zajebano je, jer film ima nekih krupnih mana, koje glumac ne moze da izvadi... tako da je nezahvalno pricati o tome sto se tice bas Tenata, ali ti si rekao da to vazi za svaki Nolanov film, tu se vec ne slazem... promena glumca za Tenat bi nesto malo donela, dok za ostale njegove filmove mislim da bi vise donelo, a ne da je svejedno... ne vidim da je u Inceptionu neko mogao vise da donese od Lea.
Evo Memento je Nolanov film gde je Gaj Pirs legao 1 kroz 1 ako je ikad negde on legao tu je. Hit Ledzer u Dzokeru zbog očitih razloga.
Da, Gaj Pirs je bio fenomenalan u tom filmu, bas mu je legla uloga.
U većini drugih filmova mogu da vidim razne glumce i nešto mi ne menja značajno kvalitet filmova. TO NE ZNAČI DA KAŽEM da so loši nego prosto evo uzmi Gravitaciju sa Sandrom Bulok i Dzordz Klunijem jedan drugi reditelj. Stvarno je mogao bilo k oda bude tu umesto njih dvoje na to mislim ne da film ne zahteva glumu...
E sa tim se slazem, bas odlican primer filma, za taj film se slazem da je mogao da uskoci bilo koji prosecan glumac... (na stranu sto me Bulok iritira :D)

Neko rece da treba Tenet pogledati dvaput, slazem se, sigurno bih vise stvari shvatio, kao za svaki Nolanov film, ali film je jednostavno toliko dosadan da ne smem da ga pustim ponovo, obrisao sam ga odmah... Inception mi je bio zanimljiv i gledao sam ga nekoliko puta, dok Tenet ne moze da me natera da ga pustim ponovo, jer je ubistveno dosadan i u tom drugom gledanju, iako bih pohvatao vise stvari, opet bi se smarao zestoko...

Neverovatno je koliko traileri znace, oce nekad da prevare, ali nekad mi bas kazu kakav film da ocekujem... trailer za Tenet mi je bio jako dosadan i nerazumljiv i takav je film ispao...

Onda trailer za Guardians of the Galaxy, sci-fi komedija i sve se to vidi u traileru, bas mi se svideo i imao sam visoka ocekivanja, i sam film je takav i ispao, kao sto se naziralo iz trailera.

Last edited:
ne vidim da je u Inceptionu neko mogao vise da donese od Lea.
Ali vidi...Ti imaš u Insepšnu momente gde se Leo šeta i objašnjava onoj maloj koncept sa upadanjem u snove gde Nolan jedva čeka da ti prezentuje efekte, to je maltene ko neka prezentacija u sred filma...to može bilo ko da glumi poenta je samo da je taj neko zvezda.... Dok kad Terminator prepričava Sari Konor kako će doći do smaka sveta, ja se sad ježim se dok kucam. To su meni nezamenljive uloge i neću nikada spuštati taj standard.

Čak i kad Morfeus Neu objašnjava princip Matriksa i to je glumački efektnije i nekako imam mnogo bolji osećaj perfektno odabranih glumaca nego kod Nolana gde uvek imam taj trip ovo je mogao bilo ko, ČAST IZUZECIMA.

Jedna od stvari koja mi se svidela u Tenetu je kako je odjebao te tutorijale i u hodu nekako sve objašnjavao pa ko shvati shvati. Istina je da me dosta toga zbunilo ali zapravo mi je to doprinelo dinamici, takodje jezivo mi je bilo kad stave one maske pa krene ono disanje bkv sam imao napade panike. Dalje scena na Aerodromu iz dva ugla smatram da je veoma virtuozna i upečatljiva, super mi je autoput, ono su sve jezivo zajebane stvari za realizaciju i žao mi je što je dovoljno ljudima da im glavni glumac nema harizme pa da sve to otpišu tek tako. Slična stvar možda i gora je sa Dunkirkom koji ima mana itekako ali ima i neke scene koje nikad nisam video u ratnom filmu a nagledao sam ih se WW2...

Slična stvar možda i gora je sa Dunkirkom koji ima mana itekako ali ima i neke scene koje nikad nisam video u ratnom filmu a nagledao sam ih se WW2...
Pa ima i vrhunskih scena, ali i dosta sranja, generalno dosadan film... a kad cak i u vrhunsku pitu dodas malo govna, ona ce da pokvari ceo ukus.

Ran.1985.JAPANESE.2160p.BluRay.REMUX.HEVC.DTS-HD.MA.5.1-FGT​

Pogledao, ovo mi je drugi put. Polomili su remaster, mada malo je sve mračnije nego što ja volim čak i po dnevnim scenama ali vidi se sve što treba i u smislu detalja i da su očuvali atmosferu...

Film kao film mi nije naručito drag niti mi leži takva dramaturgija i ta pozorišna režija, iako iz sličnog fazona draži su mi bili Throne of Blood i Kagemusha...Ovo se dosta vuče u nekim mestima i strašno mi je teško da se prati. Al ajde za neki finiš karijere da kažem moćno zatvaranje...

Mislim da su POŠTOVAOCI filma dobili verziju za pijadestal.

Ukratko :

GI Jane (1997) - Dobrim delom razbija, više mi deluje kao film Toni Skota, očišćen od proseravanja, sirova snaga režije. Onda dodje zadnja trećina i film se surva u prosek, neka iznenadna vojna akcija koja je smešnija od svih prethodnih treninga po tenziji bzvz. Ne znam gde me je Demi Mur oduševila pre ovog filma ali ovde jeste.

Juror (1996) - Stara boljka gde je logika mnogih stvari u romanu veoma diskutabilna i maltene besmislena na filmu. Avaja iako je reditelj najnebitniji lik glumci su do jaja i izgurao sam ovo iznenadjujuće lako uz sve minuse. Demi je ko za GI Jane fasovala neke maline za najgoru ulogu, jedenje govana bila je skroz on point. Alek Boldvin je freaky kao i uvek guta eksere i hoće da jebe sve što hoda ok.

Snake Eyes (1998) - Ovo je poznato većini a ja sam ga uvek izbegavao zbog predosadnog postera, mislio neka drama u Las Vegasu lol. Nemam šta ovde da zamerim, Kejdz je u punoj snazi, De Palma radi svoje ekstravagantne zahvate kamerom (pre svega vanserijski uvod) al sve se to jako brzo istroši i krene da se razvlači epilog, šteta opet, bilo je ovde prostora za mnogo više....

The Gift (2000) - Blanšet i Rivs imaju baš netipične uloge, Sautern Gotik ambijent jeziv, Sem Rejmi radi povremene Evil Dead cimove (efektne zapravo) i to je otprilike to. Al ko hoće da vidi Kijanu Rivsa kako glumi govno....

Ar condicionado (2020)

Pratimo dane u životu čuvara-domara Matacedo-a, unutar velikog kompleksa zgrada u gradu Luandi. U poslednje vreme dešava se sijaset neobičnih događaj gde klime padaju sa zgrada i ubijaju ljude. Njegov šef ima pokvarenu klimu i naređuje Matacedo-u da je opravi što pre. Pratimo dogodovštine na tom putu.

Ovo su baš nahvalili na Mubi, kao ne znam kakav film gde se spaja magija realizma i iskrenog prikaza života u Africi. Stoji da donekle imamo priliku da zavirimo kako je živeti u betonskoj džungli i da im ne cvetaju baš ruže tamo, ali ja sam je žarko borio da ovo privedem do kraja.

Narativ je poprilićno linearan i ne dešava se puno stvari, verujem da je režiser hteo da nam dočara kroz polu dokumentaristički pristup kakav je život tamo, i ubacio je par scena gde ima interakcija između nekolicine likova.

Film je odlično snimljen, kamera nam prenosi te zapuštene ulice i zgrade i razne lokalitete, a bogami i neugodnost koju ti ljudi trpe bez klima uređaja. Ima interesantnu boju paleta koja se smenjuje i sa tehničkog aspekta film je veoma dobar.

Pohvalio bih i izbor muzike, koju sam već delio na hitovima, ostala mi je u glavi i pošto se film završio.

Fali ovde više mesa u samom narativu, nije dovoljno biti samo nemi posmatrač. Lomatao sam se šta da mu dam i mislim da zbog kopetentnosti i izbora muzike 4, ali ne više od toga.

Judex (1963)

Moćni bankar Favraux je prevario mnoge ljude tokom godina i ostavio ih bez prebijene pare. Najavljujući svoje venčanje, dobija pismo od misterioznog Judex-a, koji zahteva od njega da vrati novac svim oštećenim ljudima, i ako to ne učini snaći će ga kazna pravednika.

Nasumično sam skinuo film, jer sam prekop Critterion collection sajta gledao šta su sve izdavali u poslednje vreme. Interesantno omotsko rešenje me je privuklo, a i rekoh sebi, francuski film i pride polu interesantna premisa, mora da tu postoji nešto što će držati pažnju.

I ispalo je i više nego dobro, ovo je u suštini superherojski film pre superheroja, ako ste nekada čitali i gledali stare heroje poput Zoroa ili Fleš Gordona, obične ljude koji nisu imali super moći, ali su uvek mogli da se snađu u raznim situacijama, Judex je direktan nastavak takve loze heroja.

Ono što mi je isto prolazilo kroz um dok sam gledao film, glavni junak je zavijen u crno sa plaštom i šeširom i ima čitavu organizaciju oko sebe, to me je podsetilo na jednog drugog lika iz Francuske pop kulture Fantomasa, koji je poznatiji kao anti heroj, čist kriminalac koji je služio u raznim novelama i radio razna zlodela i krađe, i ispade da ima dodirnih tačaka i da su ga na neki način sa Judex-om, soft reboot-ovali.

Ako se obrati pažnja, vidi se da je Judex-Fantomas lik dosta uticao kasnije na Američke likove poput The Shadow i Batman-a, lepo je videti da je Evropa prednjačila sa idejama pre Amerikanaca po običaju.

Prvih sat vremena su poprilično jaki, i dosta je fascinantna fotografija i enterijeri koji se koriste, bal pod maskama je jedna od najlepših scena u filmu, ali ne bih da kvarim nekome ko bude gledao, ali obratite pažnju na istu. Iznenadio me je spoj nekih starih stvari i futurističkih koncepata koji su prednjačili našem razvoju tehnologije tokom decenija, u neku je ruku i vizionarski film bio.

U narativnom smislu, film se brzo raspada, jer sve deluje kao da su sastavljali te kratke epizode i priče iz časopisa, i druga polovina je čisto preterivanje i kemp, i samo gleda kako da se digne tenzija bez ikakvih pojašnjenja i da dođemo do krajnjeg rešenja.

Iako ima dosta nedostataka, brzo se rasplinje sam zaplet i drži se o konce koji mogu pući, a i nekom pokvariti gledanje, ipak zbog jake vizuelne naracije, intrigantnih inkorporiranja stare i tada nove tehnologije i poprilično dobre muzičke podloge, ovaj je dobro izdražo test vremena. Stoga jedna jaka 5.

Šarlo Te Gleda (2003)

Meni je žao što ću ovo da napišem, generalno sam voleo Sonju Savić kao glumicu, i u ono malo intervjua što sam je video po televiziji delovala mi je kao emotivna i inteligentna osoba. Ali ovakvo sranje da napraviš stvarno nema leba od toga. Koristeći se raznim slikama koje ćete možda videti prvi put, mešajući ih sa tragikomičnim efektima i pokušava da napravi neku vrstu istorijata i niti o čitavom Novom Talasu i raznim umetnicima i šta je tu pošlo po zlu. Jedino što sam osećao dok sam ovo gledao, je koliko je isprazno, i u suštini koliko se vidi koliko je ta nostalgija bolesna stvar....

A Good Year (2006) - Zadnji Ridli koji mi je ostao. Ovaj njegov izlet u narodnu komediju ima impakt kao da sam pogledao malo dužu reklamu. Al opet sve je bilo jako lepo i prijatno, vrhunski izvedeno, na par mesta sam se i nasmejao, RASEL KROU me nije iritirao valjda jer nije ništa bitno ni glumio pa zato. Za Ridli Kompletiste samo. Takodje nisam ni znao da glumi Marion Kotlard što je uvek oduševljenje iako je ovde bila samo ukras lol.

The Triplets of Belleville (2003) - Veoma lep i vizuelno upečatljiv Animirani film , koji 98% priča slikom i tu je demonstrirana velika veština. Takodje podsetio me na neke crtane koje sam voleo kao klinac tipa hrabri mali toster gde družina kreće na veliku avanturu etc. Vidi se da dosta tu ima nekih privatnih tematika autora i voleo bi da ih je jače istakao al nm veze ovo je onako jedan 100% francuski proizvod, bkv ne znam jel bi mogao biti više od toga.

Match Point (2005) - Tip filma koji od prve do zadnje sekunde konstantno napominje da je po sredi remek delo i kako to obično biva - nije. Dakle na početku mudrost iz tenisa koje će ofc da bude pančlajn, ide preozbiljna i čak veoma efektna hemija izmedju Majersa i Skarlet, strasti pucaju po šavovima, dolazi do gubitka kontrole, promene ponašanja i cap kreće jedan drugi film. Odjednom neki crni humor ko Haneke, pojavljuju se cinični panduri, peglaju operske arije, Majers postaje bkv sam Djavo i kraj je out of place da ne može biti više. Razumem šta je ovde oduvalo ljude u svoje vreme (sveži i seksi glumci pa još do jaja glume, zločin iz strasti, korporativni psiho itd) ali meni je na kraju ispalo baš bezveze i biram Viki Kristina Barselona pre ovoga svaki dan.

COCO (2017) - Slabije gledam Pixar oduvek (kao i generalno novo animirano) al tu i tamo se nakanim...mada za ovo i nemam izgovor pošto videh da je autor radio Toy Story 3 koji sam po izlasku pogledao dva puta za redom...I ovo sam pogledao dva puta u nizu za kaznu plus sto slušanja POCO LOCO. Ne žalim se ofc, fanastično, svaka čast....

Last edited:
Crimes and Misdemeanors (1989) - Kao i uvek kod Vudi Alena film gde pametni ljudi pričaju pametne stvari čak i kad greše. Izuzetno napisano i veoma istinito e sad koliko je to zabavno - NIJE NA MENI.

Kubo and the two Strings (2016) - Maštoviti likovi, vizuelno ko neka indi platforma, metroidvania, možda malo previše mračni konteksti da se objasni deci?? i generalno meni najslabija stvar - veoma off odnosi i gluma. Jbg Pixar je Pixar i kad kradu urade to sve bolje i živopisnije. Kako god ovo je def. animirani vredan čekiranja. Pored ovoga postoji i Book of Life (2014) koji je takoodje veoma bio kopiran od strane Coco ali to mi je bio baaaš animirani za decu pa mi je besmisleno da ga komentarišem. Ko ima klince može da im pusti oba doduše biće fun.

First Cow (2019) - Hardkor A24, jako teško da se prati koliko je sporo, režirala žena, autentičan ambijent, ne muzi tudju kravu, ART film, kraj je dobra fora, izuzetno sporo, super heroji su uništili film, generalno ovo je ok al čovek mora da se loži na ovaj fazon baš baš.

A River runs Trough It (1992) - Pored Kevin Kostnera koji je svakako bio najaktuelniji glumac-reditelj u ranim 90im (pomenuo bi i Devita sa Hoffa, zakucavanje), Robert Redford je takodje imao svoj epski. Više bi ovo napomenuo zbog fantastičnog blu reja čiji je sors 4k Remaster i to se vidi previše, blista film, bkv sam bio tamo PRELEPO. Priča je konfekcija, nema tu ničega nevidjenog, čak onako narodno neke stvari ni ne prikažu nego kao kroz dijalog da bude još setnije i običnije a ne potresno. Sve to na stranu ono što blista je KAMERA koja je dobila oskara i stvarno ko će drugi, apsolutno jedini razlog za reprizu ili premijerno gledanje. Ako padne baš prava 4k verzija nekada bilo bi top.

Meni je Kubo odlicno prikazao emocije, svih njih troje zajedno, pocetak mi je malo klimav, posle se digne film i drzi sve do kraja.

Nešto mi je tu smetalo, valjda taj vojs ekting je zajeban da se uklopi imao sam stalno utisak da se loše nadovezuju jedni na druge u dijalozima, takodje imaš neke scene gde je bkv svaki kadar za sebe u sklopu akcije koja se odvija recimo borba sa onim dzinom uopšte nema dinamiku kakvu bi trebalo...ja sam imao takav osećaj na previše mesta a to mi svakako nije srozalo film da mi se nije svideo ne bi ga pomenuo.

The Krays (1990)

Sinopsis: Autobiografski film Peter-a Medak-a o ozloglašenim britanskim mafijašima, braći Krej i kako su postali strah i trepet podzemlja.

Čitao sam dosta o njima i gledao par dokumentaraca koji su dostupni na Youtube, stvarno su bili dva najgora kučkina sina, koja su radila najveće moguće gadosti i bili sirovi razbojnici. I naravno prvo se pogledao nesrećni Legend, koji je sve ne samo dobar film, ali ima interesantnu ulogu Tom Hardy, koji je glumio dva brata.

Ovde smo ipak imali više sreće, i kao što neko nepisano zlatno pravilo nalaže, Medak je našao svoje muze u obliku braće Gary i Martin Kemp, pravoj braći koji su žarili u new wave sastavu Spandau Ballet, tako da su pop zvezde odradile valjan deo posla sa njihove strane. Njihovi performansi su uvek na pola puta da budu preglumljivanje preko 11, ali sadrže i dovoljno nuansi u govoru tela i raznim manirizmima, pa se opet tu pokaže da su bili dobar izbor, mada možda previše lepuškast za pravu braću, ali hej lepota sve prodaje! :)

Medak je vešt režiser i moram priznati da sam se često iznenadio koliko me je njegov stil, krupnih kadrova lica i ružnjikavih starih ljudi, i njihov stil preterane glume, skoro dovode do nekih veza sa horororima iz starih vremena, Evil Dead 2 prvi pada na pamet.

Pametno je i to što ovo nije klasičan britanski gangsterski film, već pratimo život njihovih roditelja, posebno majke koja je imala veliki uticaja na njihovo odrastanje i stasavanje. Vidimo Britaniju koja je uništena i ogoljenja zbog Drugog svetskog rata i kako se nekada živelo po tim malim udžericama i kako su u suštini prve bande bile baš žene. Ima dosta psiholoških momenata koji su nadovezani na to odrastanje pod majčinim patronatom i odnosima između braćom.

Takođe me kupilo što film defiluje prastarim ljudima, i niko od njih nije lep ili lepuškast, klasični britanci koje verovatno više ni ne viđamo u modernoj produkciji, ali stvarno na taj način kreira jednu specifičnu i realističnu atmosferu koja je nestala iz raznih filmova današnjice. Ako ste gledali dokumentarce o Drugom svetskom ratu, i preživelima i sa raznih slika, posebno iz Engleske, onda će vam to biti interesantan detalj.

Isto što uzdiže sam film je humor, ima ga u izobilju, ponekada je iniciran jer ima da se prospe humoristična opaska, nekada je to i kakav fizički fazon, ali se često i dešava neka scena ili postavka izazovu smeh. Sada da li je sve to namerno, ili pošto je film ostario u prezentaciji, verovatno je oboje, ali ga svakako pozdravljam.

Izdvojio bih i sporednu ulogu Sadie Frost koja glumi jednu od žena od Reggie-a, na prvu loptu je sve delovalo ponovo poput parodije, ali bolju scenu pucanja uma od stresa i konstantnog straha od mogućih reprekusija koji donosi život sa gangsterom nisam očekivao i video.

Ako biste da overite autentičnu britansku gangster priču, za koju vidim da se ne spominje često na listama iz tog žanra, onda ste na pravom mestu.

Jaka 8.

Hteo sam ali posle Legend je bilo jako teško, carski je što glume ovi iz Spandau, inače mislim da će sad neki blu rej da se izda taman dobar povod

Uf, Legend sam jedva izdržao. Baš isprazan film, iako se Hardy trudio da odglumi oba brata drugačije, ali nije mi to bilo dovoljnoi da drži pažnju. Super, zanima kako će to da izgleda kada ga restauriraju jer ovo što sam gledao je neki vhs transfer, nisam uspeo da nađem bolji snimak.

Uf, Legend sam jedva izdržao. Baš isprazan film, iako se Hardy trudio da odglumi oba brata drugačije
Da dosadan, zbog Hardija sam samo odgledao.

E blu rej je u prodaji koliko sad vidim znači samo da ga neko okači još lol

Sada pregledah sajt ima tu i drugih dobrih izdanja, Revenge bi uzeo limited, o Lake Mungo sam čuo dosta dobrih stvari i imaju kultni Magic sa Hopkinsom, koji smatram žešće potcenjenim filmom o kojem bi više trebalo da se priča. Hvala ti na linku, jel dostavljaju u Srbiju? Ne vidim da ima spisak zemalja.

Back
Top Bottom