• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Ne-aktuelni filmovi

Criterion je od skoro konačno objavio da kreću i oni sa izdanjima 4k Diskova nešto što su se zadnji ustručavali i držali se svojih BR varijanti (koje su i dalje top of the line kvoliti) ali ovo je sad def. znak da će se format plasirati i medju HC Filmofile. Sama izdanja će sigurno biti preskupa jer i njihova BR izdanja gruvaju najjače cene ( pre-ordera ima na Zavvi već i samo sam skrolovao dalje lol), ali ofc mi ćemo lepo to da skidamo Remukse hshshsh. Veoma me zanima šta od naslova planiraju u budućnosti da bace na novi format.

We’re thrilled to announce Criterion’s first 4K Ultra HD releases, a six-film slate that includes Citizen Kane, Menace II Society, The Piano, Mulholland Dr., The Red Shoes, and A Hard Day’s Night. The first of these editions and their special features will be detailed in our November 2021 announcement next week, with others to follow in subsequent months.

Pored ovoga objavili su da dodaju 4k varijantu na regularno već najavljeno BR izdanje Uncut Gems FUCK YEAH!. Ovo možda i ubacim u svoju kolekciju bez obzira na prajsing.

THIS IS NOT A TEST

UP (2009) - Slično kao i Wall E moram da priznam da ovo nije toliko dobro koliko se hvalilo tada mada jeste nešto bolje. Sama osnova do koje film odmah istrči i taj put na kojem se treba ratosiljati tereta prošlosti to je sve DO JAJA medjutim likovi i zaplet kojim je to trebalo popuniti mi nije baš najmaštovitiji ikada. Film udara gde treba u svakom slučaju i veliki je plus što je kraj zapravo veseo spoiler jbg ionako sam ga zadnji na svetu pogledao.

Cassandra Dream (2007) - Opet kao Match Point nezasluženo predrkano ozbiljnom muzikom, postavljeno ko da je ne znam šta i mislim da je pretenciozan kraj ovde još više bio out of place. Ipak jako volim sve glumce i bili su odlični, dijalozi su kao i uvek kod Vudija vrh tako da je bilo uživanje gledati iako mi je sve skupa bilo MEH

Innocent Blood (1992) - Da film nema Frenk Lopeza iz Skarfejsa koji je razularen van svake pameti kao Mafijaš nesvestan da je Vampir verovatno ne bi ni pominjao film. Kako lik u sekundi od zbunjenog čoveka kojem nije jasno da je i dalje živ samo razlupa prozor i iskoči kao zver HAVARIJA. Bkv su svi u filmu hteli ne hteli sporedni likovi pored njega pa čak i Dzon Lendis reditelj od kojeg mi je ovaj def. medju dražim filmovima.

Striking Distance (1993) - Šta je bio Brus Vilis u 90im neumesno je kucati, a ovaj meni manje poznat Benger je nezaobilazan za sve poštovaoce LIKA I DELA. Kakav je to bio ej VELIKAN, taj šmekerski stav i kad je teško i kad je lepo, snimi on ribe u čamcu al na dužnosti je zajebi sad, dajte momci taj viski pamet u glavu JEBOTEEEEE. Van toga ovo je jedan standard 90s triler sa neočekivano eksplozivonom završnicom, nešto na šta se random naleti na tv i ležerno se gleda do kraja. Takodje ova END CREDITS muzika hjuuuuuuu gori sve.

https://www.youtube.com/watch?v=-PM1kuOnXyU

31-disc Lord of the Rings 4K Blu-ray box set is the most Lord of the Rings yet​

zJ9lzgq.jpg

Tmina (2014)

Luka Bursać se često spominje u našoj kinematografiji kao kompetentan režiser koji je revitalizovao našu kinematografiju, jer je među prvima pokazao da ima "jaku" stilizaciju u istima. Pošto nisam imao prilike da gledam nijedan od njegovih radova u bioskopima, ispalo je traženje torrenta još teži posao.

Imao sam sreću i našao Tminu na Dailymotionu iz dva dela, kada je emitovana na Pinku (prikladno mesto za film) i nisam zadovoljan materijalom.
Ovo je u suštini studentski film, koji se sastoji od dva različita kratka filma od po pola sata svakog segmenta, i tako su trapavo nakalamljeni jedan o drugi, da sam razmišljao šta se ovde ljudima dopalo u vreme izlaska. (sećam se da je Popboks bio pozitivan)

Prvi segment počinje u burnim 90-tima, pratimo zaljubljeni par, čija veza se rasplinjava. Iako je simpatično što se Luka verovatno ne seća najbolje tog razdoblja, vraški se potrudio da stavi poznate dens, i folk numere iz tog razdoblja. U nekom klubu svi nose Koluči džempere i brendirane treše dok đuskaju sve to. A kuće glavnih likova deluju skučeno i narokani VHS kasetama i starim malim televizorima iz tog razdoblja. Štto se tiče glavnih glumaca koji su taj par, devojka mi je bila posve neuverljiva dok mu izgovara ljubavi po XY put, a glumac je imao težak Vuk Kostić vajb. Izgleda da može samo nadrkan stav da iznese dobro. Sve to u suštini i ima nekog šmeka, ali daleko je od dobrog, više je na prolaznom nivou.

Drugi segment filma je u budućnosti, tačnije sadašnjoj godini 2021, maksimalno je iskoristio brutalističke zgrade i mračne haustore da bi prikazao sivilo, Novi Beograd je tu ipak bio glavni akter. I sve je raskalašno i prepuno lažnih užitaka putem novog narkotika koji nešto uradi korisnicima. Istovremeno pratimo ženskog lika, koji nije žena, već transvestit, kojeg glumi ženski glumac, i koja je sinhronizovana od strane muškarca. Sve to deluje posve komično, mogao je da nađe pravog transvestita i da mu glumi u filmu. Drugi film je manje fokusiran na samo priču, i delimično se nadovezuje na prvi. Sve je više obojeno u neonu i prosečnoj kostimografiji koja podseća na Matrix, ali sa buvljaka. Uglavnom nema tu puno dešavanja, više je iskorišćavanje lokaliteta i eto kao imaginativne kostimografije i korišćenja neonskih osvetljenja, ali to ne čini ovaj segment dobrim i posve je isprazan.

Iskren da budem ne bih preporučio Tminu čak ni poštovaocima sci fi žanra, sa te strane nema šta da ponudi. Generalni utisak koji mi je najviše smetao kod filma je kasting, previše lepih ljudi u filmu, pogotovo u segmentu u 90tima, bilo bi realističnije da je bilo i kakvih markantnih pojava, i onda mi je to uništilo malo atmosfere koju je izgradio u prvom segmentu. Drugi je loš u svemu, od rečenica koje likovi izgovaraju i čitave zamisli, da mo eto svi udaljeni od drugih u toj budućnosti i da nas jedino mogu narkotici i zabava izvući iz učmalosti. To sam već spominjao, ali to je kao neki autopilot mod za sve sa FDU, samo o takvim stvarima znaju da pišu scenarije i da stvaraju filmvoe i serije. Ali niko od njih neće biti novi Refn ili Noe.

Jedva prolazna 2, jer ipak je tu postojao trud da se odradi nešto drugačije i pokazuje kompetentnost kada je u pitanju estetika da se prenese razdoblje koje svi hoće da zaborave. Ujedno ima sjajan remix Bebi Dol u jednoj sceni, ali nisam uspeo da ga nađem online, i to doprinosi boljem ugođaju.

Evo od mene jedna preporuka za film koji je vjerovatno stariji od većine ljudi na ovom forumu.
Odmah da vam kažem, ne očekujte da je film nešto najbolje ikad, ali ideja i radnja filma zaslužuju
da odvojite tih sat i po vašeg vremena za ovog oldtimera. 🍿
Phase IV.jpg

Zanimljiv gledao sam ga prošle godine ali mislim da je bio pogrešan kraj, posle kad sam čitao da ima dva taj drugi mi bolje delovao...Takodje našao sam tad samo neki mator DVD a vidim ima i luksuznih BR izdanja, valjalo bi potražiti torrent....

Aha evo ga :

In 2020, U.K. video label 101 Films released Phase IV in a two-disc limited edition Blu-ray set that includes the restored original ending as an extra

Takodje jedna zanimljivost, koja će se dopasti svim UFO fanovima :

This is the first film to depict a geometric crop circle, in this case, created by super-intelligent ants. The film predates by two years the first modern reports of crop circles in the United Kingdom and it has been cited as a possible inspiration or influence on the pranksters who started this phenomenon

Last edited:
Excessive Force (1993) - Maltene Beat Em Up u formi filma što ga svakako ne ističe ali takodje ne manjka surovosti i brutalnosti pa se ispostavilo kao jedan sasvim pristojan direct to video. Izvesni Tomas Ian Grifit mi je nepoznat ali lepo on to sve vodi i sa dosta energije unosi živosti u inače skromne tuče ako se uzmu u obzir velikani tabadzije tada. Splasnuo mi je malo fazon u drugoj polovini kad su ga obrnuli na korumpirane policajce ali svakako je bio plus što su to Toni Tod i Lens Henriksen koji je popio u finalu jedan od jačih Fatalitija u karijeri spojler jbg. Sad kad sam tražio trejler da ga okačim videh ima i dvojka oh well.

Beverly Hills Cop 2 (1987) - U suštini isto kao prvi deo ali pošto ga šrafi Toni Skot to sve ide na jedan viši nivo, mada pohvalio bi da iako je ton malo ozbiljniji nikada to ne postaje full on akcija i sve ostaje polu komično, kao jedna zajebantska GTA Misija što je skroz ok. Verovatno senzacionalno u svoje vreme pošto me kad se završilo jako uradilo na 80e. Odgledah i Trojku samo jer je Lendis režirao ali sem urnebesnog finala gde se zajebavao za sve pare, kontejner priča baš.

Sketch Artist 1/2 (1992), (1995) - Evo nešto za 90s TV fetišare, dakle svi ostali mogu da se prekrste i listaju dalje. Dzef Fahi me je ovde doveo posle Body Parts i jednog užasnog filma. Bilo mi je impresivno koliko mu je legao ovaj lik, i početna premisa koja je fenomenalna ali ofc nikada ne ode dalje od toga jer sve je to skromno ali i izuzetno atmosferično kao solidan pilot neke apsolutno zaboravljene serije i šteta što Skeč Artist zapravo nije TO. Tu je i mlada Dru Berimor sa kojom Dzef Fahi zamalo da je prešao granicu dozvoljenog radnog odnosa i sam postao manijak da nije još veći Manijak bio na slobodi oh well. Da ludilima nema kraja svedoči i drugi deo gde je saradnica Skeč Artista SLEPA KORTNI KOKS, još veći izazov za našeg junaka i sve to vodi u urnebesno finale u sudnici gde se sa puno tenzije skicira pred sudijom dok slepica navodi ma haos haos. Oba su dostupna na YT u celini što je i jedino mesto gde sam ih našao, a tako će verovatno i ostati

À bout de souffle / Breathless (1960) - Ovo mi je repriza posle davno odgledanog muljavog dvix-a i nije svakako samo zbog Belmonda koliko me je više on podsetio da čekiram svež 4K Remaster iz prošle godine. Nažalost baš 4k disk nisam našao za dl pa sam se zadovoljio sa 1080 varijantom. Ne bi nikada folirao da sam neki fan i poznavalac Francuskog Novog Talasa (gledalo se po nešto volim recimo Pierrot le Fou (1965) ) a takodje nisam ni neko ko skače da veliča ovaj film. Kako god ono što je meni najfascinantnije je što je Breathless iz 1960!!!! godine a to je naručito impresivna stvar kada se uzme u obzir sa kakvim se tu narativnim i montažnim tehnikama barata tako rano i tako iskusno. Iako nije nešto što može biti svima zanimljivo zauvek će biti podjednako revolucionarno kao prvog dana.,

https://www.youtube.com/watch?v=ylColKASziY

A.Clockwork.Orange.1971.2160p.BluRay.REMUX.HEVC.DTS-HD.MA.5.1-FGT​

Event.Horizon.1997.2160p.WEB-DL.DTS-HD.MA.5.1.DV.MKV.x265-DVSUX​

Unbreakable.2000.2160p.BluRay.REMUX.HEVC.DTS-HD.MA.5.1-FGT​

Ima ga već neko vreme, nego sam ušao da tražim Paklenu pa dodao još par novijih. Planirao sam da je kupim inače al ode mi tog dana kad je okačena na zavvi dobili malo primeraka kolekcionarskog izdanja jbg.

Affliction (1997)

Sinopsis: Pandur (Nick Nolte) iz malog gradića nosi se raznim problemima u porodici i sa problemima sa alkoholom, uz sve to pojavljuje se slučaj koji ga dovodi do tačke pucanja.

Zalomio mi se u poslednje vreme Schrader maraton, a čini mi se da će se i nastaviti do daljnjeg. Kao što sam spomenuo u The Card Counter (2021), Schrader je oduvek bio zaljubljen u likove sa margine i koji su tačno pred tačkom pucanja i čini mi se da je dekonstrukcija policajca iz malog gradića bio pun pogodak.

Wade kojeg Nolte tumači je poput utvare, dosta se stvari nakupilo i unutrašnjeg besa koje ne može da izbaci iz sebe jer je u suštini nemoćan. Imamo jedan od najjačih i najneprijatnijih performansa, način na koji se kreće pogrbljeno, dok hrapavim glasom ili mrmori sebi ispod brade ili urliče na ostale likove su odglumljeni sa takvim intenzitetom da Nolte kao glumac više ne postoji, samo je lik Wade ispred vas i pali čovek koji nestaje u svojoj čamotinji i maelstromu ludila.

Naravno nije to jedini odličan performans u filmu, imamo i legendu James-a Coburn-a koji glumi Glen-a, Wade-ovog oca i alkoholičara, neprijatna uloga od kojeg se ledi krv u žilama jer kada razmislite koliko je bilo tih domova gde su očevi bili pijanice i nasilnici spram ostalih ukućana i imate pravi horor koji se odvija spram vas.

Dva odlična, glasna i efektivna nastupa, dva prejaka glumca, Schrader je dobro odabrao njih za ove uloge i njegov scenario je baš zasijao, iako je jedno od najneprijatnih gledalačkih iskustava.

Prošao bih još i sporedne uloge Sissy Spacek , ima sjajnu sporednu ulogu kao Wade-ova devojka Margie. Posve je svedena, podržava Wade-a, ali se vidi da nije tu sve sjajno, i manirzmi poput kakvih pogleda i govora tela su maestralno odglumljeni i šteta je što nisu dali više pohvala za ovu ulogu. I kako da prođe Schrader film bez William Dafoe-a u njemu? On je dobio ulogu naratora i brata, ali je nekako nebitan za čitavu priču, moglo je i bez njegove naracije.

Postoji i misterija koja treba da se reši, osećamo terete i tenziju pod kojom se lik nalazi, i ništa ne možemo da učinimo, već da budemo bespomoćni i da gledamo skoro dva najneprijatnija sata kako se čovek raspada ispred nas.

Ovo je bilo u ciklusu Schraderovog režiserskog života kada je još pokušavao da nađe svoj jezik, režija i montaža nisu jače stavke, ali film ima slične crte sa filmovima Atom-a Egoyan-a zato što dele isto direktora fotografije i to filmu zaista daje apokaliptični šmek dok ste u tom malu prčnju od gradića zavejani u konstantnom snegu.

Znam da film neće biti za svakoga, teška je tematika, ali retko je Schrader ovako potentan sa idejama i likovima, neki bi čak i zlikovci napisali da se konstantno ponavlja sa određenim lajtmotivima kod skršenih likova, ali ovde je većina stvari legla na mesto.

Jaka 8.

Anaconda (1997) - Ok je sve a najviše miks glumaca, nidje veze i u tome je čar kada se Ajs Kjub Zenta da napadne Dzon Voita sa ledja prajsles, Dzenifer Lopez koja radi nekakav National Geographic dokumentarac a veze nema itd. Takodje zmija je najbolja u full cgi modu i to su scene kojima sam se najviše nadao a hvala bogu ima ih sasvim dovoljno, može ovo kao double bill uz Species (1995) recimo mada ima nešto bolju glumu da ne grešim dušu. Jedino bi zamerio - reditelj je očigledno kao neko stručan za akciju (Specijalista, Snajperista) malo zanemario taj horor element i stavio akciju u prvi plan ali u sklopu decenije gde je sam žanr bio u opadanju sasvim pristojno.

Highlander : EndGame (2000) - Po svim mogućim zakonitostima užasan film ali pošto imam zauvek slabost na serijal (čak me vodili na trojku u bioskop lol) reko da overim finale za koje nisam ni znao da postoji. Ovde miksuju filmove i nekakvu tv seriju??? koju sam možda video tad a možda i nisam. Struktura priče je katastrofalna, dakle dva gorštaka zajedno sa sve flešbekovima, onim letećim kamerama kroz ŠKOTSKE PREDELE, bajkeri sa viteškim šlemovima, časni dueli, i par scena pred kraj na koje sam se naježio čak. Prelepo iskustvo a tad bi mi tek bilo kidanje, šteta što film nije izašao par godina ranije. Samo za Gorštake.

Night Vision (1997) - Jako čudan tb na 80e iz 97e do te mere da je to bizarno. Tako da mnoge stvari koje bi možda podveo kao loše stilski mi se totalno uklapaju u to što su hteli od glume do muzike, minus možda predosadni negativci al i to mi je bila u suštini fora kao očekivao sam nekog zajebanog lika a ono tri idiota imbecila. Opskurna zabava koja bi skroz dobro išla uz Miami Blues (1990) recimo a da se ložim više na 80e svakako bi mi ovo bilo još jače otkriće. Iznenadjujuće za naslove ovog nivoa ima sasvim fin Blu Ray.

That Man from Rio (1964) - Nisam od To Catch a Thief (1995) naleteo na stariji film gde sam ovoliko uživao u nekoj lokaciji (odličan 2k remaster) podjednako kao i u samom filmu. Prelepo e sad što se tiče filma plašio sam se da će ti konstantni gegovi i zajebavancije da me udave ali nisu! Baš obrnuto, bio sam impresioniran količinom ideja (oskar nominacija za naj scenario) i samim duhom kao i Belmondovim vratolomijama a mnoge stvari ne mogu da verujem da je on izvodio koji kralj jbt. Čovek iz Rija je i dalje podjednako uzbudljiv koliko je i značajan i nezaobilazan za fanove Bonda i Indijane Dzonsa.

volim anakodnu, meni je bas horor, bas sam se bojao da ga gledam kao klinac. standardno strah od zmija jos je ovde glavni negativac dzinovska zmija, fuck....na jednom putu za more su pustavli kasetu u busu, nisam smeo da idem u duboku vodu, ni sad ne idem u duboku vodu.

dzenifer lopez je imala sasvim pristojnu glumacku karijeru pre nego sto je postala muzicka zvezda btw.

volim anakodnu, meni je bas horor, bas sam se bojao da ga gledam kao klinac.
Pazi gledao sam je masu puta na Pinku u delovima, poželeo sam da je jednom vidim celu pogotovo što rekoh kast mi je prva liga.

Uvek mi je to delovalo kao uzbudljiv film avantura, horor ne mora da bude samo ono najcrnje i najgore ali recimo kada god bi video OG Ajkulu na TV zna se da je nešto zajebano. anakonda mi nema takav vajb ali i taj koji ima meni je skroz ok

Affliction (1997)

Sinopsis: Pandur (Nick Nolte) iz malog gradića nosi se raznim problemima u porodici i sa problemima sa alkoholom, uz sve to pojavljuje se slučaj koji ga dovodi do tačke pucanja.

Zalomio mi se u poslednje vreme Schrader maraton, a čini mi se da će se i nastaviti do daljnjeg. Kao što sam spomenuo u The Card Counter (2021), Schrader je oduvek bio zaljubljen u likove sa margine i koji su tačno pred tačkom pucanja i čini mi se da je dekonstrukcija policajca iz malog gradića bio pun pogodak.

Wade kojeg Nolte tumači je poput utvare, dosta se stvari nakupilo i unutrašnjeg besa koje ne može da izbaci iz sebe jer je u suštini nemoćan. Imamo jedan od najjačih i najneprijatnijih performansa, način na koji se kreće pogrbljeno, dok hrapavim glasom ili mrmori sebi ispod brade ili urliče na ostale likove su odglumljeni sa takvim intenzitetom da Nolte kao glumac više ne postoji, samo je lik Wade ispred vas i pali čovek koji nestaje u svojoj čamotinji i maelstromu ludila.

Naravno nije to jedini odličan performans u filmu, imamo i legendu James-a Coburn-a koji glumi Glen-a, Wade-ovog oca i alkoholičara, neprijatna uloga od kojeg se ledi krv u žilama jer kada razmislite koliko je bilo tih domova gde su očevi bili pijanice i nasilnici spram ostalih ukućana i imate pravi horor koji se odvija spram vas.

Dva odlična, glasna i efektivna nastupa, dva prejaka glumca, Schrader je dobro odabrao njih za ove uloge i njegov scenario je baš zasijao, iako je jedno od najneprijatnih gledalačkih iskustava.

Prošao bih još i sporedne uloge Sissy Spacek , ima sjajnu sporednu ulogu kao Wade-ova devojka Margie. Posve je svedena, podržava Wade-a, ali se vidi da nije tu sve sjajno, i manirzmi poput kakvih pogleda i govora tela su maestralno odglumljeni i šteta je što nisu dali više pohvala za ovu ulogu. I kako da prođe Schrader film bez William Dafoe-a u njemu? On je dobio ulogu naratora i brata, ali je nekako nebitan za čitavu priču, moglo je i bez njegove naracije.

Postoji i misterija koja treba da se reši, osećamo terete i tenziju pod kojom se lik nalazi, i ništa ne možemo da učinimo, već da budemo bespomoćni i da gledamo skoro dva najneprijatnija sata kako se čovek raspada ispred nas.

Ovo je bilo u ciklusu Schraderovog režiserskog života kada je još pokušavao da nađe svoj jezik, režija i montaža nisu jače stavke, ali film ima slične crte sa filmovima Atom-a Egoyan-a zato što dele isto direktora fotografije i to filmu zaista daje apokaliptični šmek dok ste u tom malu prčnju od gradića zavejani u konstantnom snegu.

Znam da film neće biti za svakoga, teška je tematika, ali retko je Schrader ovako potentan sa idejama i likovima, neki bi čak i zlikovci napisali da se konstantno ponavlja sa određenim lajtmotivima kod skršenih likova, ali ovde je većina stvari legla na mesto.

Jaka 8.
Dobar je, ako ništa sada znam šta znači Affliction.

Do pola mi je bilo ko da gledam specijal epizodu neke tv serije koja je zagazila u 3-4 sezonu a u drugoj polovini je krenuo taj Šreder tač kada sipa teskoba sa svih strana i kada sam mnogo više imao utisak FILMA

Nagledah se mnogo težih drama novijih, zadnjih godina, sa više fokusa pa mi ovo eto leglo striktno u okviru Šrederevog opusa plus Nik Nolti je bio fenomenalan moguće i bolji nego što je tražila ova uloga.

Slažem se za poredjenje sa Egojanom, i mene je film malo podsetio na My Sweet Hereafter (1997) koji je opet znatno bolji.

Evo kako se svideo Siskelu i Ebertu

A evo i malo jači interviju ekipe

Last edited:
Arnold Schwarzenegger’s Mission to Mars

By the late ’80s, the Austrian bodybuilder-turned-actor had played a slew of mindless action heroes, and was looking for something different. That’s when he landed on ‘Total Recall,’ the supremely unique, bizarrely funny, mind-bending piece of science fiction that launched him to superstardom.

Back
Top Bottom