• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

iOS Android Mobilni telefoni/tableti general tema (vesti/glasine/sta kupiti)

Gledao sam te slike kada je izašao S24 Ultra i mogu ti reći da me boli ona stvar da slikam mesec :D

@Omega

Brzina korišćenja, ease of use, i sve ostalo je na strani iOS-a. Mnogo više vremena treba za iste akcije na Androidu nego na iPhoneu. It's a fact. Sama činjenica da moram da napravim 4-5 koraka da bih video sve notifikacije na telefonu mi je deal breaker.

Na iPhoneu, koji mi stoji na stolu, koji gledam pod uglom, kliknem ekran, otključa se lock i vidim sve notifikacije tu i čitam sve. Ovde brate dižem telefon, čekam da mi prepozna lice, ako neće, što se jebiga često desi, kucam pin, onda se otključava menja ekran, onda svajpujem na dole i vidim notifikacije koje su u notification baru manje nego na iPhone ekranu, tj manje inforamcija pokazuju.

Baš muka.

Zbog posla sam morao da imam i Iphone i mac. Morao sam da naučim da rešavam ljudima makar najčešće probleme. Sem po pitanju
1) Integracije ekosistema
2) menadžemnta memorije
3) prednosti koje donosi ujedinjen dizajn sistema
4) ujednačenosti tonaliteta i osvetljenja između kamera

jabucini telefoni nemaju prednosti u odnosu na Androide u istom cenovnom opsegu. Sve je stvar ukusa i navike. Ja na primer kunem što su svi poleteli za jabukom i premestili čitač otisaka napred. Za moj način korišćenja telefona čitač otpozadi ili eventualno sa strane je daleko bolja stvar ali opet razumem da je to moja preferenca.

Baš me zanima koja to 4 poteza imaš da vidiš notifikacije na androidu pošto svi imaju dva.

Ja sam 'primoran' da se vratim na iOS u nedostatku malih Android telefona ali kad pomislim na nedostatak predictive teksta na Apple tastaturi, nedostatak fingerprint senzora, zajedničku glasnoću za ringtone i alarm, nemogućnost promjene zvukova i ringtonova na 'per app' osnovi, auto alignment ikonica, galeriju bez foldera, užasan notification sistem i sl. bude mi muka.
Nikada kočio, nikada se gasio, nikada blokirao, nikada resetovao.
Imao sam sve to na iOS-u. I resetovao se spontano, i usporavao, aplikacije i tastature se rušile, notifikacije nisu stizale...

Zbog posla sam morao da imam i Iphone i mac. Morao sam da naučim da rešavam ljudima makar najčešće probleme. Sem po pitanju
1) Integracije ekosistema
2) menadžemnta memorije
3) prednosti koje donosi ujedinjen dizajn sistema
4) ujednačenosti tonaliteta i osvetljenja između kamera

jabucini telefoni nemaju prednosti u odnosu na Androide u istom cenovnom opsegu. Sve je stvar ukusa i navike. Ja na primer kunem što su svi poleteli za jabukom i premestili čitač otisaka napred. Za moj način korišćenja telefona čitač otpozadi ili eventualno sa strane je daleko bolja stvar ali opet razumem da je to moja preferenca.

Baš me zanima koja to 4 poteza imaš da vidiš notifikacije na androidu pošto svi imaju dva.

Face Recognition uopšte nije najsrećnije urađen, a moram da imam zaključan telefon, zbog emailova i svega. Tako da u 90% slučajeva kada ležim ili kada ne držim pravilno telefon, Face Recognition ne radi - jedan korak

Moram da ukucam pin - drugi korak

Tada ne ostanem na screenu gde mi se prikažu notifikacije jer su iz nekog razloga skrivene u notification baru

Dakle, spuštam notification bar - treći korak

Telefon je koliko, višeo d 7 inča, i zbog samog dizajna ovog notif menija ili šta već, prikazuje upola manje informacija nego iphone 13 koji je upola manji i ima manji ekran, ne znam na koju foru

Tako da kliktanje na notifikaciju da bih video šta uopšte piše u emailu ili poruci - četvrti korak

Da ne pominjem toda moram da onda ponovo spustim notif bar kako bih video i kliktao na ostale notifikacije - peti korak

Da objasnim kako je to na iphoneu

Uhvatim ga, podignem, taknem, nebitno koja akcija, nebitno da li je telefon na stolu ili krevetu, ne moram ni frontalno da budem ispred njega, samo da ne budem baš pod nenormalnim oštrim uglom, ekran se otključava i onda mi izbaci apsolutno sve notifikacije na lock screenu, čim se otključa telefon.

To je jedna akcija.

Na tom ekranu vidim duplo ili troduplo više informacija u emailu, poruci ili šta već gledam. Ne moram da klikćem svaku notifikaciju zasebno jer nemam dovoljno informacija u notifikaciji.

Ako hoću još više informacija o nekoj notifikaciji da vidim, recimo emailu jer njih najviše dobijam, onda samo jedan klik (druga akcija) i raširi tu notifikaciju i vidim skoro ceo email, na lock screenu.

Eto

@Omega

Face Regognition je meni mnogo bolja opcija i brža nego Finger Scanner, jer za ovo drugo moram da uhvatim telefon, za FR ne moram, samo probudim ekran i to je to.

Ali kontam da ljudi koji su se navikli na to im je bolje, mada ponovo, moraš uhvatiti i držati prst na njemu.

Skill issue!

Ali bez sale sad, mozda te zapao limun.

Sto se tice iOS vs Android rasprave - svaki ima svoje ozbiljne mane. Ako preferiras vec nesto a to u drugom taboru nema ili se naviknes ili se vratis na staro. Trece nema.

Face Recognition uopšte nije najsrećnije urađen, a moram da imam zaključan telefon, zbog emailova i svega. Tako da u 90% slučajeva kada ležim ili kada ne držim pravilno telefon, Face Recognition ne radi - jedan korak

Moram da ukucam pin - drugi korak

Tada ne ostanem na screenu gde mi se prikažu notifikacije jer su iz nekog razloga skrivene u notification baru

Dakle, spuštam notification bar - treći korak

Telefon je koliko, višeo d 7 inča, i zbog samog dizajna ovog notif menija ili šta već, prikazuje upola manje informacija nego iphone 13 koji je upola manji i ima manji ekran, ne znam na koju foru

Tako da kliktanje na notifikaciju da bih video šta uopšte piše u emailu ili poruci - četvrti korak

Da ne pominjem toda moram da onda ponovo spustim notif bar kako bih video i kliktao na ostale notifikacije - peti korak

Da objasnim kako je to na iphoneu

Uhvatim ga, podignem, taknem, nebitno koja akcija, nebitno da li je telefon na stolu ili krevetu, ne moram ni frontalno da budem ispred njega, samo da ne budem baš pod nenormalnim oštrim uglom, ekran se otključava i onda mi izbaci apsolutno sve notifikacije na lock screenu, čim se otključa telefon.

To je jedna akcija.

Na tom ekranu vidim duplo ili troduplo više informacija u emailu, poruci ili šta već gledam. Ne moram da klikćem svaku notifikaciju zasebno jer nemam dovoljno informacija u notifikaciji.

Ako hoću još više informacija o nekoj notifikaciji da vidim, recimo emailu jer njih najviše dobijam, onda samo jedan klik (druga akcija) i raširi tu notifikaciju i vidim skoro ceo email, na lock screenu.

Eto

@Omega

Face Regognition je meni mnogo bolja opcija i brža nego Finger Scanner, jer za ovo drugo moram da uhvatim telefon, za FR ne moram, samo probudim ekran i to je to.

Ali kontam da ljudi koji su se navikli na to im je bolje, mada ponovo, moraš uhvatiti i držati prst na njemu.

U notifikaciji imaš strelicu u ćošku i klikneš na nju da ti prikaže celu notifikaciju. Što je inace pametan potez jer ne moraš da vrtiš strane i strane notifikacija koje na prvi pogled možeš da proceniš da li treba da ih otvaraš ili ne.

A što se tiče prepoznavanje lica, to nikada ne bi koristio jer smatram da je sigurnosna rupa. Probao sam i kada sam shvatio da se otključava i pod uglom rekoh "nije to za mene". Otisak prsta radi posao kako treba. Priznajem da iphone ima najbolje prepoznavanje lica na tržištu ali kao što rekoh, to nije za mene.

A što se tiče poteza čitanja notifikacija.
1) Dok prinosim sebi telefon u vidno polje otključam ga na otisak prsta i več povlačim palcem iz levog gornjeg ugla telefona. U stvari to su dva poteza jer, zbog veličine telefona moram da pomerim šaku par cm uvis pre nego što mogu da dohvatim ćošak.

Mislim da vi niste bas svesni o cemu diskutujete 🤣 da su ovo "objektivne" činjenice koje realno utiču na kvalitet usluge

Nisam kupio telefon pa ne moram da opravdavam novac koji sam dao za njega.

To je razlika između tebe i mene.
Heh, pa ja to nikad ne radim, uvek napišem iskreno mišljenje, ako sam bacio pare na neko sranje to uvek i kažem kad se desi.

Problem sa tobom je što si očigledno power uzer i bitne su ti te neke sitnice koje 90% ljudi ne zanima ili bar nisu toliko razmaženi.

Recimo kakav crni fascial lock, nikad ga nisam koristio, pa da pazim dal imam masku na sebi ili naočare ili je osvetljenje slabo i slično. Lepo sa palcem otključaš preko otiska prsta, to ti je delić sekunde i na početnoj strani si... Ako ti je to suviše sporo to više govori o tebi, o tome koliko si nervozan.

Samo palac, pin ti ne treba nikad.
Gestikulaciju staviš kao backup.

Došao je red i ja da pitam. Koji telefon kupiti za do 500e? Obligatory - totalno sam ispao iz koloseka, nekad sam bio u toku a u poslednjih par godina više ne znam ništa.

Vidim da Xiaomi ima akciju za vikend, valja li ovaj note 13 pro za te pare?

Last edited:
xiaomi, samsung ili iphone, mislim da su to sada standardna tri odabira.

- iphone 13 moze nov da se nadje za oko 500e
- poco f6 pro vidim da ima nov za malo ispod 500e
- za samsung i xiaomi nisam dovoljno upucen da bih preporucio

mozda i oneplus neki stariji model?

Došao je red i ja da pitam. Koji telefon kupiti za do 500e? Obligatory - totalno sam ispao iz koloseka, nekad sam bio u toku a u poslednjih par godina više ne znam ništa.

Vidim da Xiaomi ima akciju za vikend, valja li ovaj note 13 pro za te pare?
Redmi note 13 pro plus je dobar telefon za te pare (kažem za pro plus jer ga imam) ali brže troši bateriju od samsunga i autofoku nije toliko pouzdan.

Za ispod 500e možeš da nađeš Samsung S23 FE (Exynos). Jeste skuplji od Šaomija ali i bolji. Exynos jeste dosta lošiji od Snapdragon verzije ali nije katastrova kojom ga proglašavaju.

Ako se računaju KP oglasi, ja bih probao nov Realme 6T 12/256GB. Deluje mi kao izuzetna kupovina za tu cenu - 390€.

Neki limit je 500e u prodavnicama uz račun za firmu, a 400e ako je kp iz očiglednih razloga 😁

Hajde pogledaću taj realme kakav je 😁

12R ima generaciju slabiji APU [i dalje je zver], nema wireless charging, i jos ponesto.

edit - u poredjenju sa 1+1 12

Last edited:
Back
Top Bottom