• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware General (vesti/konferencije/glasine)

Svi ekspresno prešli sa Ryzena na Core 12K, i ti ako se ne varam.
nisam nikad imao amd procesor, ali jesam amd graficku, tacnije tad su bili ati.
Razlika u MSRP ceni je bila oko 40 dolara (6800xt vs 3080) pa ti vidi. 40 dolara manje vs funkcionalni RT i DLSS pa ti vidi ko udara po usima sa cenama.
sada jeste tako, mozda zbog rudara ili krize, ali ranije nije bilo tako, ranije je amd bio osetno jeftiniji, budzet resenje.

Mozda samo ponekad u specificnim situacijama. Kad su bili neck and neck, sve je to slicno bilo

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

ati 9800 pro mi nesto pada na pamet...
ustvari lazem, imao sam rx 580 jedno vreme...
da, da, zapravo pre ove gtx 1070 sam imao neku ati rx, nisam siguran dal je 580.
saltao sam bio jedno vreme, ali sad bi stalno samo zelene.

mislim da nije amd-a, da sad recimo 3070 ne bi bio 760 evra, vec 1000 evra...

Da nije Intela, Ryzen 7 bi bio $2000. Da nije nVidije, Radeon bi bio $3000.

Tako je, ali poenta sa pocetka diskusije stoji, nvidia naplacuje ono sto amd ne naplacuje, koji god da je razlog za to.

Naplaćuje se superiornija tehnologija, performanse i 'feature set', i to minimalno više.

DF je nasao problematicne delove upscale-a ali Alex je i dalje happy sto je ceo paket poprilicno dobar u 4K Quality modu. "FSR 2.0 is not a DLSS killer."

što onda kupuješ intel i nvidiu?
podrži dobre momke ako si šmeker ;)

On hoce da amd bude dovoljno dobar da malo ubije cenu boljoj opciji pa da ga izadje jeftinije

što onda kupuješ intel i nvidiu?
podrži dobre momke ako si šmeker ;)
Ja navijam da AMD bude bolji ali uglavnom kupujem Intel procesor i Nvidia grafičku. Vidim ljudi pišu po forumima da se neke AMD grafičke previše griju iako nisu referentni model. Moja GTX 1080 Ti FE se manje grije od nekih. Onda opet se žale na nekakve nestabilnosti i sl. Nekad su AMD grafičke veći potrošači. DLSS mi takođe djeluje primamljivo ali ako se ovako nastavi FSR će biti sasvim ok alternativa.

Situacija sa AMD procesorima je bolja. Tu sam zapazio da se nekad ljudi žale na kompatibilnost sa memorijom. Evo vidim na drugom forumu se jedan žali kako ima problema sa RAM-om na MSI Tomahawk B550 ploči (važi za odličnu ploču). Pomagao sam drugu da sklopi konfiguraciju i pošto je insistirao na AMD-u išli smo na B450 + R5 3600. Ono što sam gledao je da memorija obavezno bude na QVL listi. Našao sam mu neki Kingston HyperX Predator i sve je radilo kako treba. Ja takođe uvijek idem na RAM sa QVL liste ako sam u mogućnosti. Što je sigurno sigurno je. Ipak ako bih imao neki problem sa AMD pločom bojim se da ili ne bih imao dovoljno znanja da ga riješim ili bih bio previše smotan da izvršim intervenciju na hardveru (prilično sam nespretan). I zato mi se Intel čini kao sigurnija varijanta. Alder Lake procesori su odlični pa sam odlučio da idem na njih. Problem je što ovdje u CG vrlo malo kulera ima podršku za LGA 1700.

I naravno uvijek navijam da AMD izbaci što bolji procesor. Legendarna Core 2 Duo serija ne bi izašla da se Intel nije uplašio AMD-a. Sve do pojave Ryzena i7 im je bio na 4 jezgra i 8 threadova. Sada je to i3. Konkurencija je čudo. I zato: živio AMD :)

Amd pusta ecc ram na desku odvajkada, prvi ubacili memory controller u sam cpu, na shit phenomu ii mesao tri velicine i tri brzine dimma. I sad imam ram koji nije na komp listi, al to je samo lenjost, u ovom slucaju msi-ja, nista drugo. Ne bih se slozio da amd ima problema sa kompatibilnoscu, niti je imao.

Evo npr ove teme

Ma tu je fora sto vec kroz par meseci nakon izlaska novih ploca izbace nove BIOS-e gde je prakticno sve sredjeno sto se tice (ne)kompatibilnosti. Nista strasno.

Evo npr ove teme

Prva je fringe tezak + ocigledno je do biosa.

Druga je x files ali nije memorija ako i na 2400 baca bsod.

Plocu iz trece imam i ja, xmp naravno od prvog dana, nikad nikakav problem. Jedino sto je originalni bios bio kriminalan, duze trebalo ploci da postuje nego da se posle digne windows.

Liste kompatibilne memorije zavise iskljucivo od proizvodjaca ploce u svakom slucaju. Od njih zavisi koliko ce modula da kupe, ubace u plocu, testiraju i stave na listu. U teoriji, ne moraju da probaju nijedan i opet ce ogromna vecina da radi.

Back
Top Bottom