1080 Ti? Prije marta 2017. kad sam je uzeo nije je ni bilo u ponudi a rudari su digli cijene 1070. To je bio onaj prvi talas rudara. E ja sam bas tada htio da uzmem karticu. Onda su jedno vrijeme prestali sa rudarenjem. Najbolja cijena koju sam tada vidio za ovu karticu je 300 ili 350 eura u CG. Ne bih je uzimao ni za 200 eura kod ovih nasih Indijanaca preprodavaca. Ko zna kod koga je to bili šta su sve radili. Ovako kad uzmem novo barem imam garanciju pa imam za šta da se uhvatim. Procesor mi je npr ok da uzmem bez garancije jer se rijetko kvare. Ali grafička i matična... Samo jeftinije komponente.
Uzgred imao sam jednu interesantu avanturu sa jednim Asus ROG laptopom koji sam kupio. Platio sam ga preko 1100 eura, dobio garanciju itd. Saznao sam da Asus organizuje onu akciju "i jare i pare" (ako ti se pokvari tokom odredjenog perioda dobijaš novac natrag i zadržavaš laptop). Ladno mi se pokvario nakon prvih 7 dana. Crkao m2 ssd. Kontaktirao sam ljude na benchmark forumu i sve je prošlo glatko. Novac sam dobio nakon mjesec dana i naravno zadrzao laptop. Na njemu sam se navukao na Witchera 3 i Dark Souls 3. Kad sam rekao majci i sestri da ću ja da dobijem novac natrag a da zadrzim laptom samo sto mi nisu rekle da sam teska budala. Sestra mi je rekla "Nemoj da se blamiras". A onda kad sam dobio novac sam joj pokazao potvrdu i odvalila se od smijeha "hahahaha, uspjelo mu je". Moja majka je ispricala koleginicama u skoli sta se desilo i niko nije mogao da vjeruje.
E to nije kraj price. Ispostavilo se da sam dobio kvarljiv laptop. Poslije mjesec dva onaj m2 ssd se opet pokvario. I onda se nakon pola godine, opet pokvario - po treci put. Zahvaljujuci benchmark forumu sam saznao da ako ti se laptop tri puta tokom garantnog roka imas po zakonu da trazis povrat novca ali zato treba da vratis laptop (mislim da se ovo odnosi i na sve komponente). Ja sam odlucio da ovo iskoristim i ponovo sam dobio preko 1100 eura. Dakle zavrsio sam sa 1100 eura viska

Samo ovaj put su pruzali otpor i servis i trgovac. Bilo je povuci, potegni, morao sam da im pominjem i trzisnu inspekciju i sud al sam na kraju ostvario pravo koje mi sleduje po zakonu. Takodje sam kontaktirao one ljude iz Asusa sa benchmark foruma preko Facebooka. Nisu osporavali moje zakonsko pravo i mislim da su i oni pomogli da se to ostvari. Al sta znam, mozda bi sve brze se zavrsilo da sam odmah kontaktirao trzisnu inspekciju. No sve se na kraju dobro zavrsilo.