• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Hardware General (vesti/konferencije/glasine)

Xeon Haswell je po performansama blizak i7 Haswell-u. Ako se neko odlučuje za Haswell i7, Xeon Haswell nije loša alternativa za 25 dolara i podrškom za DDR3 platfomu.

Ili ovo: prodaš ploču i procesor i pređeš na 4790K ako imaš dobro napajanje i iskoristiš DDR3 memoriju.
Ovo ti je samo presipanje iz supljeg u prazno, ako ce vec da ide na i7 treba barem Skylake da juri (dakle i7 6700), a pozeljno je da uzme barem neki sestojezgrani procesor kao i7 8700k ili i5 10400, ali ni to nema preterano puno smisla, zato sto iz nekog razloga ti stari i7 procesori i dalje drze cenu. Upgrade na Ryzen 5 3600 i neku najjeftiniju AM4 plocu se daleko vise isplati. Ryzen 5 3600 bi trebalo da je brzi od i7 8700k i egal sa i5 10400, ali bi trebalo da je dosta jeftiniji od njih(verovatno i od i7 4790k).

• Like
Reactions: Ace
Ako ima 1.35V memoriju onda je situacija lakša, može ići i na 8/9. generaciju. Sa 1.5V memorijom Haswell i Broadwell su gornji limit za stabilan rad.

Nista pre desete intela ne bih uzimao, mozda i 11. Kad je amd stisao malo. Usudio bih se da kazem da je najbolje sa se futureproofuje sa ddr5 platformom bilo kog tabora. Ram je toliko jeftin da ako malo preskoci budzet ili dobro uda trenutno moze da ima nesto stvarno moderno. Sto ne i polovna ploca ako ih ima na oglasima.

Sent from my Samsung Galaxy Z Flip 5 using Tapatalk

Pustite čoveka. Ako mu je budžet 300e onda neka kupi novije, ako može polovno onda ekstra.

Samo prvo pitanje za tebe Grujo je koje napajanje imaš. Moraš da imaš osmopinsko napajanje za PCU na njemu u svakom slučaju. Četvoropinsko bi trebalo da radi ali u praksi to je manje verovatno a nikako stabilno

Elem, ili
Ryzen5600+B550 (ili b450 ali mora da se obnovi bios sa starijim procesorom) koji je jeftiniji ali moraš da budeš pažljiviji sa izborom memorije ako hoćeš da rade XMP profili. Pogledaš liste kompatibilnosti ili se raspitaš
ili
I3-12100 i jeftina H610 ploča + jefin kuler jer za razliku od AMDoovog ovaj nije adekvatan - ali zato guta svako djubre od memorije i XMP profili se prave za intel ploče i procesore.

AMD kombo je macike do malo brži u igrama i dobijaš razuman BOX kuler (ja ga koristim i za 5600X nema potrebe za jačim. Dok ga namerno ne mučim ne dolazi do termalnog limita). Intel je intel i zlatni standard stoga se hardver i softver dalje najviše testira za njega a uz to i ima mnogo tolerantniji odnos sa memorijom.

Last edited:
Ja nisam naleteo na amd kombo gde mi ne radi xmp. Na intelu vise puta, sa ddr5 posebno.

Sent from my Samsung Galaxy Z Flip 5 using Tapatalk

Evo ja sam ratovao sa corsair 3600 memorijom koju sam jedva naterao da radi na 2933 sa nekim baš raskoračenim latencama na Ryzen 1400+MSI B350 PC-Mate. Tek kasnije sa uspeo sa Kingston memorijom da se popnem na stabilnih 3200

Ja sam presao direktno sa 1600 na 5800x. Zen1 se bas mucio sa XMP-om, radi i onda od jednom na boot-u krene da se muci zbog ram-a i resetuje sve opcije.

Sad sa Zen3 je sve OK.

MOžda zato što sada prvo paljenje ume da traje i više od 10 minuta dok procesor drlja po memoriji i traži stabilne vrednosti. VIdeo sam kod čoveka sa 5900x da se dizao dovoljno dugo da smo počeli da pričamo o politici :p

Nisam imao nikakvih problema sa XMP-om na prethodnoj konfiguraciji sa Ryzen 5600, B550 matičnom i 2x16GB Kingston Fury Renegade 3600MHz RAM-om.

VIdeo sam kod čoveka sa 5900x da se dizao dovoljno dugo da smo počeli da pričamo o politici :p
Imao sam 5900x. Sve je radilo besprekorno. Pre 5900x sam imao konfiguraciju sa 2700x. Ali ako memorija treba da radi na 3600MHz, kupim memoriju koja je deklarisana na 3600MHz. Takođe, kupujem ploče koje imaju kvalitetnu naponsku sekciju. I nemam nikakvih problema, ni sa XMP profilima, ni sa bootovanjem, ni sa stabilnošću.

Niko nije rekao da ima probleme. Već da jaki AMD procesori pri prvom paljenju, verovatno zbog prethodnih problema sa kompatibilnošću, testiraju memoriju koju imaju na raspolaganju da vide kako mogu da rade sa njom. I to često traje par minuta. Na mom procesoru sa samo dva stika je trajalo preko minut. A ja imam samo 5600x a neku zverinu poput 5900 koja je mnogo temeljnija.
I opet, to je samo pri prvom paljenju.

Back
Top Bottom