• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

PS5 PC God of War Ragnarok

Hard težina uglavnom totalno ubije dinamiku igre, tako da je uglavnom izbegavam, jedino kad drugi put prelazim neku igru, onda možda podignem nivo težine, ali sve ređe prelazim igre dva puta, sad praktično uopšte to i ne radim, a u vreme Solidiers of Fortune i Max Payne, te igre sam prešao po 5 puta i još jednom ću u budućnosti.

Nakon 59 sati zavrsio sam GOW Ragnarok. Oduzilo se jer sam dosta lootovao mapu i radio side questove, tako da mi je ostao manji deo posla za platinu. Videci da li cu uopste nastaviti da je jurim. Svakako najtezi izazov ce biti preostalih 10 berserka, ali koliko sam cuo, pre pojedinih treba da ganjam armor u Muselfaimu. Hard tezina molim lepo.

View attachment 8029

Moja zena uzela platinu i presla igru za 41 sat i to bas ono lagano na normal :D

Posle krace pauze nastavio sam post game content

Послато са SM-G990B помоћу Тапатока

Svaka chast, fino si ga ispresavijao.

✴️ Novi unos predaje
Haklangr Bradati
Pogledaj u kodeksu

Nisam znao da je sve prevedeno, kontao sam samo subtitles.

1677536594906.png

auh, ne znam ni odakle bih krenuo. morao sam da sačekam par dana da se slegnu utisci, da dam vremena igri da odahne u glavi.

veliki disclaimer: utiske pišem ja, koji sam:
- slab na kratosa i sve GoW igre (ne postoji loša GoW igra za mene. sve imaju mane, ali i dalje uživam u svakoj od njih)
- još uvek u hajp voziću za nordijsku mitologiju

tako da će ovo biti veoma pristrasan pozitivan utisak sa nijansama kritike.

pa da počnem...

Uvod:

prešao sam Ragnarok na ps4 za oko 45 - 50 sati gde mi je cilj bio da odradim po meni velike lore questove uz glavnu priču (Valkyrie queen Gná i Berserkers uz pokoji sidequest koji mi se činio da nije fetch quest). po meni, naglašavanje na kojoj sam težini igrao apsolutno nije bitno (hard u mom slučaju) jer postoje igre koje su prave skillcheck igre, Ragnarok to nije. ragnarok treba da se doživljava kao prava definicija high budget AAA igre današnjice, prezabavna nezaboravna luda vožnja u luna parku.

1677537612061.png

Likovi i njihovi odnosi:

neću mnogo trošiti vremena pišući o samoj priči jer je toliko stvari u istoj da je šteta spoilovati. uspeo sam nekim čudom da se spasem od major spoilera za igru i jako sam srećan zbog toga. Sony Santa Monica je iskoristila čuveni mit o Ragnaroku, Odinovoj potrazi za odgovorima i glavnim akterima istog, ubacila Kratosa i Atreusa u to i napravila svoju varijaciju. Ta varijacija je zapravo prilično pitka, i odstupa od originala. ono na šta bih se osvrnuo jeste način na koji je ta priča ispričana. počevši od glasovne glume, koja je kvalitetnija od prethodnika, pa, za celo koplje. ako je lik besan, poražen, pijan, ako mu je nešto smešno, stvarno se to i čuje. ne prenaglašeno, ne ni mlohavo - baš onako kako bi svako u pravom životu to čuo. konverzacije između likova su potpuno prirodne, ne postoji loše izrežirana pauza u dijalogu (čuveni kamen spoticanja u igrama je kada neko priča i onda ga drugi lik prekine, mnoge igre ovo jako trapavo odrade). dobar dodatak već odavno tmurnom settingu priče je što sada side likovi bacaju forice na igračev poriv da odlazi sa utabane staze i istražuje, kao i forice na konto Kratosove mrzovolje ili prethodnih događanja. zatim element facijalne animacije znatno pridodaje dramatičnim scenama gde se isti taj bes, očaj, prkos ili poraz primećuje na licima aktera.

Gameplay:

bez imalo interesovanja sam ušao u sam gameplay igre. nisam očekivao mnogo varijacija, sve je podsećalo da će da bude copy/paste već odrađenog u GoW 2018. što u suštini i jeste. ako ste igrali 2018, onda vas čeka ista stvar i ovde. imate nekoliko oružja, možete da ih menjate tokom same borbe i vezujete comboe, Atreus je sada tinejdžer koji je postao samostalniji i njegova pomoć je primetnija u Ragnaroku naspram 2018. skilltree ima identičan sistem otključavanja novih pokreta i računajući da imate 2 oružja, celokupno iskustvo je previše opterećujuće. zapravo ih toliko ima da nije postojao nijedan moveset koji sam želeo da otključam ili ako bih ga okinuo slučajno, da sam pomislio da mi pomaže u diverzitetu borbe. jednostavno su tu, može da se probere, ali nijedan nije krucijalan. jednostavan R1 i R2 mash uz dobar parry je sasvim dovoljno da borba bude zadovoljavajuća. ako se pak, pridodaju i ti movesetovi, borba može da izgleda stvarno epski. pošto je igra open world, kada se otvori pred sam kraj i posle kraja, ima jako mnogo stvari koje možete da odradite kao sporedne aktivnosti. većina je bila za mene zamarajuća i nisam imao nikakav motiv da većinu završim.

Dizajn:

očigledno je da je Sony Santa Monica ovaj pristup bio pun pogodak: razvijemo dobru igru i onda iskoristimo njen engine i presete da napravimo još bolju igru, zašto bismo izmišljali toplu vodu. ovaj pristup najviše dolazi do izražaja u samom dizajnu protagonista, antagonista, neprijatelja i sporednih likova. toliko dolazi do izražaja da sa sigurnošću mogu da kažem da sada iz ove perspektive, GoW 2018 je samo uvodna igra u Ragnarok. Svaki realm ima svoje neprijatelje i mini bossove. njihovi napadi, doskočice i zvuci su jedinstveni za taj realm i borba sa svima njima je jako raznovrsna. ima reciklaže naravno, ali čak i kod istih neprijatelja su dodali nove napade i različite varijacije. sporedni već postojeći likovi su znatno produbljeni kao ličnosti i imaju još veće dimenzije nego pre, sporedni novi likovi su jako dobro napisani i odglumljeni i niko u Ragnaroku nije bio višak. koga god da sam video u bilo kojoj custceni, bilo je uživanje gledati ga i slušati ga.

Kritika RPG elemenata:1677537736647.png

takođe gde postoji reciklaža jeste, po meni, u užasnom, preužasnom RPG sistemu kojem i dalje nije mesto u ovoj igri. ovo je bila prosto jedna checklista predata od strane nekoga tamo sa vrha, rečeno je "igra mora imati to to i to" i onda su oni ubacili. armori, socketovanje, dodaci oružju, stats, experience, currency, crafting itemi... da su izbacili sve ovo, pretočili u nekoliko apgrejda oružja, utisci posle igre bi kod svakog gamera bili identični. apsolutno me nije zanimalo šta ću i kako ću kombinovati u igri, samo sam pogledao šta daje najveći STR, eventualno DEF, i išao sa tim. kratos i dalje izgleda jako loše u svakom armoru, i moderi na PCju su to najbolje rešili, hajdovali su gornji deo armora Kratosu :D

1677537556882.pngPriča:

ono što je najbitniji faktor u Ragnaroku i što je ostavilo na mene najjači utisak jeste SAZREVANJE kao lajtmotiv. ispratio sam svaku GoW igru kako je izlazila, i svaku maltene na launchu igrao. igrao sam GoW 1, 2 i 3 kao naloženi klinac na nasilje, vrištao sam od oduševljenja na GoW 3 animacije ubijanja bogova. to je tada bilo strava i tada mi je Kratos savršeno legao kao pali heroj, tragična figura uništena od strane moćnih božanstava. osveta je bila kul, slatka i upakovana u najslađu bombonjeru. a onda, sa izlaskom GoW 2018 i Ragnarok, postao sam otac sa identičnim strahovima koje je Kratos imao, još kad je izvedba maestralna kao ovde, bilo je prelako identifikovati se. u ovoj igri je Kratos prvi put pokazao neki vid emocije, naučio je da gleda sina kao sebi ravnog, prihvatio je svoje greške i napokon je pronašao svoju svrhu. to se može reći isto i za Atreusa, većini je bio iritantni balavac u prvom delu, nepodnošljiv i suvišan, a ovde je tinejdžer koji i pored svih svojih buba, ima jasan cilj pred sobom i ume da se ponaša kako dolikuje i kako se od njega očekuje s obzirom da je pred njima kraj sveta. i tu se tema ne zaustavlja. iste stvari proživljavamo i sa sporednim likovima koji imaju svoje bolne tačke, i oni prolaze kroz iste stvari zajedno sa glavnim likovima i oni postaju mnogo bolje ličnosti. ta stvar me je, najblaže rečeno očarala i držala uz igru dok se nije završila. takođe, SMS su jako pametno zaključili ovde priču, odgovorili na mnogo pitanja koja su se samo nizala tokom igranja prvog dela i što se mene tiče, nastavka ne mora ni da bude.

1677537887761.jpeg

Zaključak:

već sam nekoliko puta pomenuo, 2018. naslov je stvarno samo uvod u kulminaciju pod imenom Ragnarok u kojem su developeri imali sasvim dovoljno vremena i sredstava da se fokusiraju na bitnije stvari. to im je dalo i više nego dovoljno prostora da naprave ovako odličan naslov dostojan God of War imena. igra ima mana koje sam očekivao da će i gde će biti, ali gde god da su mogli da dignu igru na viši nivo, podigli su. sigurno sam neke stvari zaboravio o kojima sam hteo da pišem, ali je suština tu, ja sam se fantastično zabavio uz ovu igru

Last edited:
zanimljivo je koliko nam se stilovi igranja razlikuju :D ti si ispucao prvo sve heavy i light specijale i rage napade, dok ih ja cuvam uvek za kraj, kada me koncentracija popusta. ti igras pretezno roll mehanikom, dok sam im ja jurio zute napade da bih radio parry pa napad. moje main oruzje su bile blades of chaos, dok je kod tebe sekira. bravo Chodi!

zanimljivo je koliko nam se stilovi igranja razlikuju :D ti si ispucao prvo sve heavy i light specijale i rage napade, dok ih ja cuvam uvek za kraj, kada me koncentracija popusta. ti igras pretezno roll mehanikom, dok sam im ja jurio zute napade da bih radio parry pa napad. moje main oruzje su bile blades of chaos, dok je kod tebe sekira. bravo Chodi!

Parry obozavam koji mi je primarni segment defanzivnog repertoara. I ovde sam ga primenjivao ali na zalost, ispostavilo se da je prevelik rizik jer obojica napadaju i pogresna procena znaci try again. Pogotovo sto moras obojicu da drzis u vidnom polju jer koliko god zeleo da eleminisis jednog ovaj drugi te jednim potezom izbaci iz ritma. Kontrolises borbu sve vreme i ovaj zeleni ti na trenutak izadje iz video kruga, baci bifrost i cao.. To me je izludjivalo. Takodje sa specijalima i rage-om treba biti oprezan jer ih obojica probijaju, tako da je opet tajming vazan. Dosta mi je igra za veceras, prsti me bole.

bravo, bifrost mi je mozda bila i najiritantnija nova mehanika u Ragnaroku 😄

Najteza borba pre gna i kralja. Gospodin one shotuje plavim napadom, ako ne prekines cao.

Sent from my Mi 11i using Tapatalk

Back
Top Bottom