• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Filmovi (2022)

Status
Not open for further replies.
Fresh 2022

Vrlo specifična atmosfera koja zbog samog zapleta čini ovaj film vrlo zanimljivim za gledanje. Sebastian Stan (komšija rumun) i Daisy Edgar-Jones su uradili više nego korektan posao. Naravno, mana je uvek prisutni klišei u horor/triler filmovima kao i količina potrebne doze suspension of disbelief-a, ali Bože moj, ima daleko daleko gorih filmova. Najveći adut filma je vrlo nelagodna atmosfera koju ćete osetiti kao i
odličan rasplet. Bukvalno jedva čekate da ih devojke izmasakriraju! Bilo mi je puno srce kada je lopatom ona crnkinja demolirara lice žene kasapina. :love:

Ocena 7/10 (bilo bi 6, ali nelagodnost koju film izaziva, a to je isto valjda neka vrsta osećanja/emocije, nije za ignorisanje)

Sledeće na listi za gledanje je Where the Crawdads Sing, Daisy Edgar-Jones :love:

Last edited:
Vengeance 2022

B.J. Novakov prvi film i jedva čekam da vidim šta će snimiti sledeće. On je definitivno bio jedan od boljih pisaca u The Office-u, a meni lično i jedan od smešnijih likova, tako da se oduvek videlo da ima potencijala i dara za pisanje i glumu, ali ovim filmom je pokazao i da razume kako snimiti kvalitetan (naravno uzimajući u obzir da mu je prvi put) triler. Svidela mi se ideja ubacivanja modernih stvari kao pokretač radnje - tipa šefica koja snima podcast, istraživanje i slanje svakog dana novih epizoda itd. Baš mi je legao taj moderni pristup priči i mislim da će sa narednim filmovima napraviti još utegnutija ostvarenja. Za prvi put, sasvim solidno. Nije baš limunadica, ali definitivno nije ni blizu remek dela.

Ocena 7/10

Prey (2022)

Predator franšiza nikada nije poletela posle prvog dela, usledile su duge decenije nastavaka koji su imali određene elemente koji su bili interesantni, ali nikada nisu dobacili dalje od tih par zamisli i totalnog razočarenja što nisu uspeli do kraja da ih razviju i oduvek su delovali zbrzano. Sam problem leži u kreaturi Predatora, jer su razni režiseri pokušavali dodatno da ga objasne i da mu daju dodatne karakteristike. A po meni posle prvog dela koji nam je dovoljno dao informacija, shvatamo da je svemirski lovac, ili u narodu opšte poznatiji kao svemirski siledžija i stvarno nema tu daljeg razrađivanja karaktera i dokaz je sam po sebi da je sve trebalo da ostane na jednom delu.

Postoji i dosta sadržaja u Dark Horse Comics izdanjima gde se mitologija Predatora razvila i povezala sa drugom popularnom kreaturom Alien-a, ali ni to nisu uspeli da prenesu dobro na veliko platno, a čak su se dva spin off filma iznedrili koji su loši, jedino gde se to primilo u dobrom formatu su neke od video igara koje su izašle tokom 90tih i 00tih godina.

Imamo konačno nastavak dosledan Predator serijala, i na neki način je presmešno što je jednostavan koncept visio poput šargarepe ispred magareće njuške i da niko od tih studijskih glavonja ili scenarista nisu mogli da iskoriste do sada.
Sinopsis: 1719, Amerika, pratimo pleme Komanči indijanaca i njihove živote gde svako ima svoju određenu ulogu u društvu, koja se deli na sakupljače i lovce. Glacvni likovi su Naru (Amber Midthunder) koja ima želju da postane lovac poput njenog brata Taabe (Dakota Beavers) i između kojih postoji malo rivalstva, ali ništa što bi ugrozilo porodičnu harmoniju. Naru u svojoj potrazi za travama i vežbajući lov spazi eksplozije i dolazak svemirskog proda u kojem pogađate obitava naš monstrum i to protumači kao znak od njihovih božanstava da treba da se okuša u ulozi lovca.

Ne bih dalje kvario zaplet, jer je postavljen, ali moram reći da me je u par navrata iznenadio sa nekim scenama, i što je često koristio staru tehniku kao iz Hičkokovih filmova, fokus na predmet ili lokaciju koji će kasnije postati bitni. Stari scenaristički trik, koji je u današnjem dobu zapušten, jer se sve maltene mora objasniti publici kroz konstantne dijaloge, tako da je ovo naišlo kao iznenađenje.
Ovo je ujedno drugi film režisera Dan-a Trachtenberg-a (ima vrlo dobar prvenac 10 Cloverfield Lane, to je mali ali efektivan i tenzičan film gde performansi glumaca sijaju) kojem leže sci-fi teme, iako se vidi da je ovo niskobudžetno izdanje (skoro saznah da je budžet bio 65 miliona, što ćete priznati za bilo koji veći franšizni film danas, jeste kikiriki suma) on je uz pomoć svojeg direktora fotografija Jeff-a Cutter-a uspeo da zahvati stvarne krajolike Calgary gde se i nalazi indijanski rezervat i to je bilo pravo osveženje, jer u trenutnom COVID19 svetu, većina filmova se snima po studijima ispred zelenog platna, a ovo dolazi kao dašak osveženja.

Što se montaže tiče mogla je biti mnogo bolja, vidi se da su dosta akcionih scena morali da rade višestruke rezove da bi prikrili nedostatke pokretnosti samih glumaca, ali nije mi toliko smetalo kao u nekim drugim Holivudskim filmovima gde su zaista preterivali i to mi je smetalo.
Ako bih imao zamerke to su aspekti scenarija, likovi su baš ogoljeni i nećete dobiti puno karakternih osobina od njih. Suštinski nema neke agende kao što se spominje na internetu da je sam film "woke", Naru jeste heroina, ali istovremeno pokazuje da je od krvi i mesa i ume da greši, ali i da se snađe jer poznaje krajolik. Odnos između nje i plemena je trebao da bude više proširen i tu se vidi da je budžet kočio stvari, jer bih voleo da smo više dobili informacija o njihovim životima, ali ovo je to što i jeste. Dodatno bi pripomogla i bogatija kostimografija jer kada malo više istražite o Komančijima mogao je ovo da bude solidan period piece o njima.

Ujedno scenario nije bez svojih bubica, ima momenata gde morate da isključite deo uma i da će se dešavati stvari koje nisu realistične, kada sam to učinio film mi je bio daleko pristupačniji. Efekti nisu uvek najsjajniji, pogotovo sa životinjama, ali ih vadi solidna montaža. Ima i par gafova gde žele da urade nostaligčno podsećanje na inicijalne filmove, moglo je i bez toga, ali živimo u dobu kada je nostalgija za svime kada smo bili deca prevagnula nad kreativnošću.

Vratio bih se na samog Predator-a, ovde dobijamo posve drugačiju verziju, mnogo je viši i tehnologija koju koristi je primitivnija, i dobar je aspekt što on meša svoju tehnologiju sa kostima svoje lovine. Dopada mi se kada se ubace tako sitni detalji jer nam daju nove informacije, da nije iz istog plemena kao i ostali Predatori koje smo videli u pređašnjim delovima. Sam dizajn njegove glave i time što je lice kreature pozamašno, i grublje (kao da je prvi Predator bio lepotan dondolan, ej!) daje dodatnu karakteristiku. Karakterno, ujedno kao i Naru, i on pokazuje da nema baš strpljenja, i da lako plane i da je nov u svemu ovome. Često se ne priča dovoljno o glumcima koji glume iste kreature u kostimima, ali Dan DiLiegro je odradio sjajan posao, razni načini govora tela i kretanja su bili dovoljni da nam otkriju dosta.

Suštinski ovo je dosledan nastavak Predator serijala, i drugi najbolji film u dugovečnoj franšizi. Čini mi se da bi film još bolje prošao da su ga pustili u bioskope, i da nisu otkrili u trejlerima da je povezan sa Predator serijalom, zamislite da u 21. veku izlazite iz bioskopske sale i iznenađeni sa filmom i da posle nekome kažete idi i pogledaj Prey dopašće ti se, reč od usta do usta bi dosta pomogla.

Takođe smatram da nisu verovali publici i da su morali da puste prikazivanje Predator što pre, a kao i sa prvim delom bilo bi efektivnije da su ga što duže odlagali.

Jaka 6, ide ka 7.

Nema dalje, znaci i mala sirena postaje negro ... a Seb kraba je 100% gej. Neverovatno koliko ovo postaje iritantno tim stvarima sto nas truju u filmovima... prestao sam i ovako vec da pratim novije filmove 😩
Није ни та усиљена "расна диверзификација" једини проблем. Већ што су ти римејци непотребни и знатно лошији од оригинала. И проблем недостатка креативности у индустрији забаве постаје све акутнији.

Због тога сам у последње две године скоро потпуно баталио гледање нових филмова (погледам их 5-6 из текуће године у врх главе), а уместо тога гледам пропуштене класике из претходних деценија.

retki su biseri danas (top gun) koji nemaju to u nekoj meri.... sve je to mnogo uocljivije ako cesto gledas starije filmova i nije ti dijeta 90% marvel i star wars.
Cobra Kai је такође један од добрих примера наставка где се нису посрали по оригиналу, мени лично је серија и боља од филмова. Задржан дух оригинала, добро познати ликови ту и третирани како доликује, нови ликови занимљиви, без усиљене SJW/PC пропаганде, чак се истој неретко и подсмевају кроз Џонијев лик. Баш ме је невероватно пријатно изненадила кад сам кренуо да гледам неких годину и по дана. А нисам неки велики љубитељ Karate Kid-a.

topli savet svima, gledajte starije filmove. recimo ja volim 90s period, nenormalno odlicnih filmova za koje nikad nisam cuo, i to ne pricam o low budget nego vecim filmovima koji eto nisu dobro prosli i zaboravljeni su....ne mora uopste da se ide u 90s, 80s, bilo je super filmova i u 00s, pre samo 10god situacija je bila drugacija.

Odgledah Prey sinotj.

Fino me zabavio film.
Bilo je par bash lepih kadrova, pogotovo kada se prikazuje priroda, uzhivanje je bilo gledati te momente. Predator odlichno izgleda i svidja mi se shto smo mogli bolje videti neke od njegovih gadgeta u akciji.

Chini mi se da nije potrosheno dovoljno vremena na odnos izmedju likova u plemenu, ali mi to nije preterano smetalo, chak mislim da je i dobro shto nije bilo preteranog cimanja da nam priblizhe likove. Ono shto je pokazano o likovima je meni bilo sasvim dovoljno da mogu da uzhivam da gledam kako prezhivljavaju ili umiru.

Glavni lik mi je kul, nije predstavljena kao nekakav nerealan akcioni heroj (shto je chest sluchaj u slichnim filmovima), vetj je ochigledno da ume biti spretna jer je trenirala ceo zhivot, ali takodje ume i da pogreshi i mozhda chak i deluje nespretno u pojedinim momentima.

Nemam preterane zamerke osim u vezi smrti brata glavnog lika, skroz je debilna i nepotrebna, mogla se izbetji , ali okej. Pored toga mi kraj deluje malko zbrzano, tu mislim na onaj deo s francuzima u spaljenoj shumi , ali nije neshto shto mi je preterano smetalo.

Imho, ovo je i vishe nego dobar film o Predatoru, shteta shto je trebalo toliko godina da se pojavi neki nastavak dostojan prvog dela.
E da, kada je cura zaglibila u blatu pomislio sam "hah, na kraju tje ko Shvarci da koristi to protiv Predatora", kad ono....

Sve u svemu, ni malo ne zhalim shto sam gledao Prey, naprotiv. Bilo je zabavno, nije trajalo predugo, bilo je scena u kojima sam uzhivao, sasvim kvalitetna kolichina nasilja, a i lepih scena u kojima se gotovo nishta ne deshava.

devojka je prakticno ninza a trening joj je bacanje sekire u sumi, nula podrske u selu, jaca od svih likova sem brata tj jeste i od njega, treba min 2 lika da bi je savladali...bas zbog toga cela premisa filma da je ona beozapasni pray pada u vodu, jer ocigledno nije pray...na kraju skace na predatora, cupa mu zub itd...milsim hej, ja sam blag ali ono

radi malog podsecanja, u kecu je predator ubio nasteroidisane specijalce lagodno, na kraju ga je arnold jedva pobedio, ne na misice nego na mozak.

Pa u odnosu na predatora je i te kako prey. Lik podizhe medveda iznad sebe i bacaka ga ko da je igrachka.
Nisu pokazali sve nachine na koje je trenirala, sumnjam da je ceo zhivot posvetila bacanju sekire :D
I ona je koristila vishe mozak nego mishitje da bi ga ubila, seti se samo kako je umro predator kao i da nije ona sama uchestvovala u tome .

Emily The Criminal (2022)

Los Anđeles, današnjica, Emily (Aubrey Plaza) jedva sastavlja kraj sa krajem pokušavajući da otplati svoje studentske kredite, i njena kriminalna prošlost onemogućava joj da se zaposli na bolje plaćenim poslovima. Preko kolege upada u sumnjivu priču gde ima veću zaradu, i kupuje stvari sa kradenim karticama koju vodi harizmatični Youcef (Theo Rossi) i njegov rođak.

Ovo je filmski prvenac John Patton Ford, i to kakav! Malog budžeta, ali dovoljno stilizovan da bude interesantan, nema raskošnih montaža i kadrova, već dovoljno prikaza sumnjivih lokaliteta Los Anđelesa. Kadar je često krupan na lice naše junakinje i ostatka ekipe, a ujedno se dobro poigrava sa uglovima gde se pokazuje ko drži moć u datim situacijama, a ko je na dnu gomile. Ujedno je i savršeno zahvaćena tenzija u mnoštvu cena u kojima se Emily nađe, nije u rangu sada već klasika braće Safdie Good Time i Uncut Gems, ali kada stvari eskaliraju nema šale, Emily to oseća, a bogami i gledaoci.

Plaza se već godinama trudi da glumi u raznim dramama i da pokaže da može da dobaci sa svojim talentom mnogo dalje od sarkastične devojke sa suvim humorom, i uloge su joj do sada bile pedantno izabrane da se bave problematičnim likovima i najneprijatnijim situacijama. (pogledajte Black Bear, Ingrid Goes West)

Njena Emily možda gubi na nekim ličnim crtama i ne deluje kao da je dovoljno interesantan lik, ali zar nismo svi već videli hiljadu puta usamljenog tipa koji je sam protiv svih, i koji takođe nema dovoljno harizme ili nekih pozitivnih crta, a mi smo ipak navijali za njega? A možda i najbitnija je stavka kada njen lik pun pravedničkog besa kaže, parafraziraću: "Ovi mamojebci sve kroje, i sve uzimaju, vreme je da im se sve oduzme". Osetio sam tu bes i jaru pomešanu očajom i uspela je da proda Emily.

Theo Rossi je simpatičan u ulozi Youcef, ima pomalo iritirajući nepostojeći naglasak, ali njegov lik isto donosi dosta humanosti i jedino što mi je zasmetalo što su pokušali da uglave romantičan deo, nije na silu, i ima smisla, ali nekako bi mi bio oštriji i zajebaniji film da nije bilo toga.

Ne viđaju se tako često filmovi sa anti heroinama, a da su ovako prljavi i sirovi, i najbitnija stavka je ta što film traje svega 90 i nešto minuta, što uveliko pozdravljam jer mi se čini da se mnoštvo filmova danas pravi da traje što duže da bi mogli samo da se puste na streaming platforme, a ne da bi bili kvalitetni.

Ako ste fanovi starih krimića sa kraja 80tih i 90tih, ovo će biti prava poslastica. Jaka 7

Blonde.2022.1080p.NF.WEBRip.DDP5.1.Atmos.x264-SMURF

wocjov.gif

2h 46m mi deluej malo previše za jedan film. Pogotovo ovog tipa. Bolje da su napravili limited seriju.

Btw, Ana de Armas mi je fascinantna kako je uspela da se probije u Holivudu a pritom nije znala reč engleskog. U onom filmu sa Kijano Rivsom učila je napamet po izgovoru reči, ima intervju kada priča o tome. Tolik je napredovala da sada ima filmove gde je lead actress. Svaka čast na uspehu stvarno, motivišu me nekad takve priče. Ne kažem da je teško naučiti jezik, pogotovo eng, ali opet je za svaku pohvalu. Pritom u novom 007 je pokidala pojavom.

Bullet Train 2022

Film sa puno stila, ali nažalost premalo supstance.
I sada, samo po sebi to nije loše, ali ako ste pogledali Tarantinove ili filmove Gaja Ričija, onda ćete biti već spremni na mnoge "klišee" u radnji ali i u potpunosti shvatiti ovaj omaž i videti šta su zapravo želeli da urade ovim filmom. Sviđa mi se što u nijednom trenutku film nije pretenciozan, već su znali šta su želeli da snime od samog početka i posvetili su se da to urade na najbolji mogući način. Glumačka postava je odlična, Atlanta crew je tu, Bred Pit pokidao, Hiro Nakamura se na kratko pojavljuje i meni lično najprijatnije iznenađenje Aaron Taylor-Johnson koji igra liga Tangerine.
Izuzetno je pitak i zabavan ovaj film, ali u isto vreme je no brainer bez neke filozofije i dubine, baš je nekako za opuštanje i uživanje ispred velikog TV-a nakon frustrijajućeg dana na poslu.

Ocena 7/10

^odličan film, sve je jako lepo uvezano, a akcija vrhunski odrađena, dok je glumačka postava upotpunila ugođaj. naravno da je no brainer priča, ko bi očekivao filozofiju od ovakvog tipa filma :D

Status
Not open for further replies.
Back
Top Bottom