• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Dune Part One (2021) & Dune Part Two (2023)

ne znam koliko puta sam napisao da je u pitanju lično mišljenje, a koliko puta još treba da napišem da sam to napisao da bi počeli da kapirate? :)

also, don't be jelly.

Nema objektivnog razloga da prihvatimo tvoje subjektivno misljenje :D

@disturbed prve četiri knjige, Dina, Mesija Dine, Deca Dine i Božanski Car Dine, ima i drugi komplet koji sadrži Herbertove poslednje dve knjige Jeretike Dine i Kapitol Dina, i dva romana od sina i drugog lika što su završili serijal. Moj dobronamerni savet kupiš prve četri komplet, ok su im ta pakovanja koja rade, mek povez i to ti je dovoljno, ja se evo mučim 3 meseca sa Kapitol Dinom, a nešto mi ne uliva poverenje da će sin i drugar mu završiti sve to kako valja.

EDIT: Definitivno otvaram temu za knjige u nekom momentu. Ne vredi.

Last edited:
ne znam koliko puta sam napisao da je u pitanju lično mišljenje, a koliko puta još treba da napišem da sam to napisao da bi počeli da kapirate? :)

also, don't be jelly.

Jeste licno misljenje, nije to problem. Nego umesto generalizovanja "džabe ako je bitrate bulja" je trebalo ici nesto drugo (lupetam, "na OLEDU ne valja nista ispod 50Mbps HEVC"), kako upravo ne bi doslo do nezeljenih nesporazuma.

No jelly at all. Sirotinja jesam, nije me sram. (y)

Ma jok gleda ortak na OLEDU 4k web ripove (onda kada nema remux ofc) a i ja sam kod njega par puta, vrhunski je sve. Nego je ovo Dina pa ide malo hajp a i treba ovakav film ne izlazi svaki dan

Kažem lepo veliko platno, inače ako mu priđete dovoljno blizu upali se alarm i utrčavaju ovi redari iz bioskopa. :D
Ovo je verovatno da svetlo ne bi povredilo oci nekome.

Ovde pise da je IMAX Laser.

"total surface of 336 m2 and a length of 24 m"

^Po ovome, vertikala je 14m.

Sudeci po vikipediji, full IMAX ekran je 24 metara sa 18 metara [za 1.43:1], sto znaci da je u BG-u definitivno ovaj srednji 1.90:1 format sa slike iznad. Pretty pretty cool. Treba nam vise ovakvih bioskopa. :D

ok, apsolutno me zabole za film, ali sad ste me jako motivisali da procitam knjigu
Samo imaj u vidu da je knjiga izdata 1965. godine, kada pisci nisu mogli ni da pretpostave koliko ce kompjuteri i druge tehnologije promeniti buducnost. Zbog toga je Herbert zamislio daleku buducnost u kojoj se ljudska rasa prosirila preko svemira bez pomoci kompjuterske inteligencije, koja je proterana i zabranjena posle velikog rata i nove religije [miks svih trenutnih religija na zemlji] koja medju ostalog jasno zapoveda: "Thou shalt not make a machine in the likeness of a human mind.". Knjiga je zbog ovog izbora veoma tanka sto se tice SF koncepata, vise je to game of thrones prepucavanje izmedju kraljevskih porodica, prognasnstva, prorocanstva i sudbine...

IMO, Dune knjige mi nikad nisu legle, verovatno zbog tog low-tech pristupa, ali setting i prica definitivno jesu zanimljivi.

Last edited:
To je tačno, Dina je preteča GOT-u, ali se isto prožimaju razne ideje o konceptu vere, moći i šta je to što našu rasu gura da istrajavamo kroz sve vekove i kako može velika zavisnost od narkotika i osnovnih potrepština da utiče na sve. Tehnologija je u drugom planu, i mislim da je baš zbog toga Dina dobra za obrađivanje, primera radi pokušao sam da gledam The Foundation, i toliko je sve glupavo, od imena likova, tehnologije, i izgleda sve napičeno, ali je baš prazno i nisam imao volje da gledam dalje. Sa Dinom to nije problem, ima tu sadržaja koji bi lepo prijao da se dalje razvija, sa povremenim hirurškim pokretima da se odstrane neprijatni i napaljeni delovi. :)

I kod Dine je stavka što nije klasičan sci-fi naslov, više je to fantastika sa avanturističkim pristupom i kasnije razvijenim filosofskim razmišljanjima koje uvode razne uzraste u taj žanr i to radi na dobar način, kao i LOTR za epsku fantastiku.

Jeste licno misljenje, nije to problem. Nego umesto generalizovanja "džabe ako je bitrate bulja" je trebalo ici nesto drugo (lupetam, "na OLEDU ne valja nista ispod 50Mbps HEVC"), kako upravo ne bi doslo do nezeljenih nesporazuma.

No jelly at all. Sirotinja jesam, nije me sram. (y)
pa dobro, ispod sam objašnjavao na šta sam mislio, film poput dine, za koji se smatra da je vizuelni spektakl, ipak idem na neku kvalitetniju varijantu inicijalno. 4k webrip je skroz ok za filmove poput free guy recimo. ja volim tako, drugi ne moraju :)

Iscurele slike izbačenih scena iz filma, kaže Villeneuve da neće raditi Directors Cut verziju, jer to nikada nije učinio sa svojim prethodnim filmovima.

Banket scena gde se priča o samom Arakisu i raznim silama (Car, Harkoneni, Iksijanci, Tlejlaksui, Fremeni i krijumčari i kompanija CHOAM za potonje nagađam jer nisu pomenuti ni u jednom momentu) koje se bore za kontrolu začina i koja bi možda bili efektivniji da se upoznate sa svim kućama i klanovima Dina univerzuma, i scena u kojoj Gurney (Brolin) koristi svoj baliset i peva pesmu. Nadam se da će barem da ih ostave na blu ray izdanjima kao dodatke ako neće biti DC cut-a.

Zatečen sam da neće biti produžene verzije, imao sam na dosta mesta utisak kao da nedostaju neke scene i deonice...

I ja sam razocaran sto nece biti produzene verzije, to bih samo gledao u buducnosti kako bi imali kompletniju sliku.

Onda mi se nikako ne svidja sto smo na pocetka filma u hajperspejsu. 😞

Elem, meni se svidelo prvih 100inak minuta Lincove verzije sto je otprilike pokrilo 300 strana knjige iako neka resenja nisu bila bas najsrecnija, ali poslednjih sat vremena je strpano 350 strana i to mi je mnogo pokvarilo utisak. Pored raznih tehnickih nedostataka, film je uradjen u duhu 80ih i neki likovi su izgledali na osnovu percepcije tadasnje publike i sta bi moglo da prodje kod njih. Zao mi je sto nema cetvorosatne verzije sa tom postavom, jer bi se neke stvari ispeglale i neki likovi bolje razvili. Ako je jedna stvar bila jasna, film je izasao pre vremena i ipak je trebalo sacekati da se tehnologija vise razvije kako bi vizuelno to bilo mnogo impresivnije. Mada izlazak tadasnje Dine se desio izmedju druge i trece epizode SW i pokusali su da jasu na tom talasu popularnosti. Danas imamo slicnu situaciju kako DC hoce slicno da uradi Marvelu.:LOL: Malo preterujem, ali se neke paralele mogu povuci.

Slazem se sa tim da prvo treba procitati knjige pre nego sto se udje u taj univerzum.

Ovako na slepo problem sa Linčovom verzijom koliko sam ja shvatio je što je on digao ruke od toga odmah pa u suštini nijedna verzija ne može da se vodi kao njegova. Koliko znam ljudi vole onu najdužu koju su fanovi sklapali , to mi je baš bizarno nisam gledao ni one fan edite phantom menace nema teorije da bi se sa time zajebavao

Koliko znam ljudi vole onu najdužu koju su fanovi sklapali , to mi je baš bizarno nisam gledao
To kad pogledaš (baj d vej odlično urađeno obzirom na izvorne materijale), vidiš koliko novi novi film malo odstupa od starog. Četiri godine se radilo na tom Redux fanedit-u, nije bezveze.

Odmah da se ogradim striktno sam mislio na Phantom Menace, a ovo sam već uvažio ti si pomenuo da je to najvalidnija verzija. Sad je izašao 4k remaster ne znam koja je tu u pitanju?

Sad sam proverio Teatrikal Kat je u pitanju skinuću to za početak

Možda je neko uradio AI upscaling u kombinaciji sa BR izdanjem u međuvremenu, ali znam da je Redux bio izvorno u DVD kvaliteti.

Par filmova na koje sam naleteo sa tim 4K Ai Upsacling (Kingdome of Heaven, Fracture, Deep Impact...) izgledali su bolje nego da su ih ofisl izdali, ako se neko bude zezao sa tim može odlično da ispadne

Odgledao sam Dune.....ne znam sta bih rekao :D
MIslim da ce dobar deo gledalaca (vrv najvise oni koji nisu citali knjigu) da ispizdi kad pocne odjavna spica. Film ima lepe kadrove i vizuelno stvarno top izgleda, sto se i ocekivalo samo na osnovu trejlera, ali ostalog nudi malo za svoja dva i po sata. Ovo pricam kao neko ko jos nije procitao knjigu.
Nekako mi je utisak da je film bled, ravan, siv, ne znam kako bih objasnio, ne vezes se ni za sta.
E sad, verovatno ce sve to bolje izgledati kad izadje drugi deo, ali treba docekati to.

Last edited:
Back
Top Bottom