• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Dune Part One (2021) & Dune Part Two (2023)

Zaboravio sam da kazem - Rebecca Ferguson 🔥

EDIT:

Hahahahghahah tacno mogu da zamislim kako ovo izgovara haahghaha

Last edited:
Mozda glupo pitanja, nikad nisam bio u ada mall bioskopu, ali da li je ovaj extreme 2d imax?

Nije IMAX. Maxa je već objašnjavao šta je 4D Extreme, tu će da ti se drmaju sedišta i sigurno da puštaju nekakve mirise. IMAX imaš samo unutar Galerije u Beogradu u Srbiji.

Znaci extreme 2d je samo bolja slika i vece platno ali nije imax, ok.

Najbolji US start za film koji je istog dana [u ovom slucaju cak i malo pre cinema premijere] stigao na HBO Max. Smesno mala brojka, al ko zna da li ce se isplatiti Warneru. Mozda ce streaming brojke biti dobre.

Warner je prodat Discovery-u, valjda ce novi vlasnik biti voljan da zadovolji narod i ulozi jos pare u razvoj HBO Max-a [koji ce verovatno biti preimenovan i spojen sa Discovery contentom].

Pogledao drugi put. NON SPOILER al ako je nekome spoiler bilo šta da se kaže neka ne čita jbg.

Ovo je jednom u 5 godina (možda i više) film ako ćemo da gledamo striktno vizuelno i kako je to sve izvedeno od glume do postavke, atmosfere, DIZAJNA u okviru nečega što je SAJ FAJ SPEKTAKL pa i Filmski Spektakl. To svoj najveći efekat ima u bioskopu pa ko hoće tamo a nije još odlučio nema šta da razmatra. Dina je 1 kroz 1 za bioskop dok je do slike i zvuka. Pošto ga ja nisam gledao tamo već kući jasno je da taj efekat itekako postoji i van bioskopa i to mi je najveći plus filma.

Arrival i Blade Runner 2049 su mi filmovi sa kojima imam pomešane utiske ali evidentno je da je to bilo presudno iskustvo za Vilneva da uopšte udje u ovu priču. On nije dobio ovo da radi na ime toga da će napraviti pare i bez ta dva filma prosto ne bi bilo Dine pa eto razloga više da oba malo više cenim mada Arrival mi je skroz ok bio oduvek.

Dakle dok se to sve slaže, sastavlja, gradi , uvodi, prezentuje LOR ovo je film 10/10. Novi LOTR, Novi Star Wars you name it. OVO NAKUCAVA, ne moram sad u spojler tagove da tajno opisujem scene jer zna se kad nešto mora da se vidi može čovek da piše koliko hoće ne vredi. Prizori su jezivo KOLOSALNI, Gluma Sabija, ukratko Saj Faj Kontekst je mnogo bolji nego što sam i mogao da zamislim, ne vidim do te potencijalne Dine 2 na vidiku film koji će prići ovome po tom pitanju.

Ton je takodje surov i nema zajebavanja, kad treba spaljuju se leševi, ne štedi se niko ako mora da se ubije i nikoga ne maze po glavi uz poljubac u čelo. This is real, ovo je Blokbaster za odrasle, tražili smo gledajmo. Nije to ni taj GOT fazon gde se eksplicitno seku glave, vade kite i sise jok. I za to dodatni plus.

Problemi nastaju kada krenu konkretne stvari da se dešavaju tu film tone u prosek.

Šta je razlog toga, svi znamo. Čekalo se da neko ponovo snimi Dinu i ispoštuje je kako dolikuje. To zahteva ozbiljan ran tajm bez pretrčavanja, kraćenja, adaptatiranja, ubrzavanja. Rekao bi da Vilnev respektuje Dinu do nivoa gde je spreman da sroza svoj film. Koliko je to za pohvalu ili ne znaće pametniji od mene.

Možda bi ovoj Knjizi pomogla tri filma a ne dva, jedan nikako. To sad nije važno jer dobili smo nešto gde su neke stvari za Oskara i slobodno mogu da kažem za filmsku istoriju makar ovu noviju a neke su inferiorne i kad se porede sa Netfliks Serijama. Dosta toga je ispalo strašno tanko jer se zida Lor a nema se vremena za Dramu A SVAKAKO SE NEMA VREMENA NI ZA LOR i onda dobijemo film koji se zbog toga na pola ubaci u neko ubrzanje osrednjih borbi, nekog smušenog bekstva, izjalove se dijalozi, gluma i što je najgore prekine se surovije nego bilo koji MCU. I sad se svi mi nadajmo da je spas u drugom delu ali verujte nada se tome i Vilnev sa svima nama svakog sekunda i preznojava.

Uz apsolutnu želju da dobijemo nastavak smatram da je ovakav film morao da ima više autonomije MAKAR u okviru razvojnog puta Paula a to donekle jeste bio cilj ali koliko je to bezveze hendlovano tek sam uvideo na ovo drugo gledanje. Dzaba sav Lor ovog sveta i imaginacija ako nemamo osnovu kroz glavnog centralnog lika kroz kojeg će i da se kaže nešto mimo ekranizacije knjige i to je bukvalno pušteno niz kanalizaciju na ime toga da PRAVE STVARI TEK DOLAZE.

Vilnev nije podilazio publici, trendovima, ali morao je malo više da podilazi filmskoj formi jer ova senzacija koju je pružio nije smela da zavisi od ikakvih nastavaka već od njegovih kvaliteta kao reditelja i to je trebalo da istera do kraja.

Last edited:
Одгледао синоћ ову процурелу копију. Подељена су ми мишљења. Визуелно је лепо урађено, можда и најприближније Хербертовој замисли. Мада нема неких епских сцена које захтевају обавезно биоскопско гледање, на добром тв-у и код куће је угођај сасвим добар. Музике практично и нема, више су то неки амбијентални звучни пасажи који су солидни, али не нарочито памтљиви, радио је Цимер то и много боље. Глумци су океј, чак и мали Шаламе чијим избором за улогу Пола нисам био баш одушевљен је био прихватљив и солидан.

Е сад, главни проблем сваке екранизације Дине па и ове је сама структура и концепција. Дина није баш најзахвалније штиво за екранизацију, нарочито не за један целовечерњи филм, и можда би серија од десетак епизода била прихватљивији формат у којем би се на подробан начин могао представити читав тај универзум и разрадили ликови и њихове мотивације за оне који нису читали књиге. То ни овде није баш најпотпуније успело иако су се одлучили да све поделе на два дела, али ја чисто сумњам да је неко ко већ није упознат са књигама могао да похвата све. Верујем да је већини све било конфузно, досадно, развучено и недоречено, што заправо и јесте. Можда и најпроблематичније је што ликови нису добили адекватну разраду, исувише је све поједностављено, барон Харконен и његов братанац се појављују свега неколико минута иако су главни негативци (другог братанца Фејд Рауту су потпуно исекли и оставили за други део, иако је већ требало да буде присутан), цар падишах Шадам Корино који је главни конспиратор против Атреида се и не појављује, војвода Лето и његови сарадници су такође штуро приказани, фали мало вишедимензионалности у стилу првих сезона "Игре Престола", и иако нисам присталица усиљене голотиње и насиља, овде су прилично разблажили све јер се очигледно циљало и на млађу публику.

Планета барона Харконена и он сам су много мрачнији и бизарнији него што је у филму приказано (то је можда Линч у својој верзији успео донекле боље да ухвати и покаже). Неко је горе исто писао да му није јасно откуд то да у доба међугалактичких путовања, свемирских бродова и томе сличног, они доле се и даље бију мачевима и ножевима, а у књизи је то лепо објашњено због чега су забрањене машине које поседују вештачку интелигенцију (и које су заменили ментати који представљају људе-компјутере, нико није ни могао да схвати из приказаног да су то Туфир Хават код војводе Лета и Питер де Вриес код барона Харконена), и због чега су са изумом Холцмановог штита (оног што носе на руци и активирају пре борбе) ватрена оружја и ласери постали практично неупотребљиви и опасни, и поново је главни вид борбе са хладним оружјем у блиској борби.

Мени као некоме ко је читао Дину је ово било солидно, али није ме оборило с ногу, навео сам и због чега. Јесте ипак најуспелији покушај екранизовања Дине за сада, али са озбиљним недостацима, видећемо да ли ће други део којег би обавезно морало бити успети да исправи то све и поправи коначни утисак.

Last edited:
Dobra je Dina sto se produkcije tice, sva okruzenja su imala bas dobru dozu realnosti.

Spasavanje posade harvestera koji nije mogao da se ekakusise mi je bila najimpresivnija sekvenca, a naravno, ovo je najbolja verzija pescanog cudovista kojeg smo imali do sada. Pre ovog filma je na prvom mestu bio Krayt dragon iz Mandalorian S2, ali Shai-Hulud iz nove Dine je drasticno impresivniji. Bas su odlicno realizovali ponasanje peska, ozvucenje, pojavu crva.

vratio se iz ada mall-a, ne znam sto sam toliko dugo isao u rodu...stvorenje navike sto bi rekli, cinestar je bolji u svakom pogledu, slika, sedista, sve tip top.

da prokomentarisem i film, nisam odusevljen, film je dobar ali ne i odlican. kao prvo film se ne zove dune nego dune part one, tako da nije celina ocigledno. neke stvari su mogle da budu bolje odradjene, sa nekim stvarima se preteruje, vizuelno ima nekoliko super impresivnih scena ali to je 20% filma, ostatak izgleda lepo ali ja nisam bas toliki fan minimalizma na koji villeneuve ide u svakom filmu. neke stvari mi se vise dopadaju u 1984 filma...film se ne zavrsava tamo gde sam mislio nego nesto kasnije, taj poslednji deo, mozda trecina, mi je jednostavno bio dosadan, to mi je i najveca mana filma.

to je to otprilike, mrzi me da pisem spoilere, sad se ceka nastavak...ovim sam ipak malo razocaran.

Odgledah ovo... well... meh, neznam sta sam ocekivao ali svakako ne ovo. Sav dijalog je krajno neupecatljiv i ceo film se krece od jedne u druge krajno nepovezane scene pa imas osecaj kao da gledas rascepkane sekvence svaka zasebna za sebi. Celo ispricavanje gubi na konzistentnost i vise lici na neki umetniki performans posebno sa onim slow motion dream scena kojim bogme preterali su ga
Yueh, jedan od bitnih likova je ovde krajno marginalizovan i ceo betrayal momenat nema apsolutno nikakve tezine.

Cak ni vizuelno nije nesto preterano lep film. Udavise sa onaj zut tonalitet. Natrpali u filmu gde treba i ne treba.
Znaci ako se film desava u djungli, da radimo sta?! da ubacimo green lens filter da deluje upecatjivije.. Glupsot
Tuzno je reci ali Lynchova verzija mi je bolja. Konzistentija u odnosu na Part One iz knjige.

Sad sedimo na zesci cliffhanger i cekamo Part II koji nezna se ni dali ce ikada biti snimljen... Neznam cija ideja bila to.... Bar da su sasekli film u shatoru gde orginalno zavrsava prvi deo u knjizi ili da su zavrsili gde Paul biva krscen u Paul Muad Dib - da ima neku celinu, pa nisu uzalud prikazivali onaj pustinjski pacov :P

Isto kao i svaki drugi film je l da?

Ljudi snimaju sa kamerama, neki glume u nekim kostimima, drugi vode dijalog, neke CGI animacije. Ko u svakom drugom

Sent from my iPhone using Tapatalk

Back
Top Bottom