• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Movie Dune Part One (2021) & Dune Part Two (2023)

Kakav predvidivi smor od filma. Što neko na imdb napisa Thank god I watched this illegally, somehow I still feel robbed xD

Vizuelno fino izgleda i muzika je uglavnom dobra, ako izuzmem one soundtrack goes BRRRR momente.
Teško mi je da zamislim da glavni lik može da postane heroj, ovako izgleda kao žgoljavi štreber koji trpi vršnjačko nasilje.

Putuje se po planetama, bombarduje iz vazduha, a pešadija se šiba kuhinjskim noževima... Verovatno ima neko lore objašnjenje za ovo u knjigama, ali ovde baš glupavo izgleda.

Dobro je pa nisam uzeo knjige, ne sumnjam da su bolje, ali ako je ovako sporo i dosadno bolje što nisam dao pare :)

tl dr recenzija ovih dana, ja bih samo da se osvrnem na IMAX iskustvo ovde:

Moram priznati da sam bio skeptičan u vezi IMAXa, ali ispade interesantno iskustvo, platno je veće od bilo kojeg standardnog bioskopskog platna. I stvarno se vidi više slike unutar film. jer sam obratio pažnju na trejlere i widescreen izgled i pokazuje mnogo više slike unutar filma. što jeste kul caka, ali ne znam kako će to kasnije da prenesu na fizička izdanja.

Iako je bio 3d IMAX, nije mi smetao i prijatno je bilo iskustvo gledati skoro 3 sata filma. Možda je samo do mene bilo, ali mi se dešavalo par puta da deluje kao da slika"poskoči".

Sve je bilo kristalno čisto i jasno, 3d zaista pospešuje silne detalje da dođu do izražaja, od zrna začina koji se jedva nazire ili kada se menjaju perspektive i kadrovi, osećaš kao da si unutar filma sa svim tim likovima i da poput voajera pratiš šta se sve dešava oko tebe.

I neke od scena su bile epske u 3d, prvi susret sa crvom, kada Leto spašava rudare melanža, tu sam osetio u suštini koliko je epski i ogroman film i kako IMAX štrika vizuelno, a bogami i sa audio tehnikom da te rastavi na atome.

Bila je još jedna scena kao takva, ali da ne spoilujem ovima što nisu čitali i gledali.

Zvuk je isto specifičan, oseća se jačina, igra se na glasnoću kao i kod vinila i dobrih sound sistema, ali je tako prožeto širom sale i na sedištu na kojem se nalazite gde i kada treba nešto od muzike, pokreta likova, najnebitnije gdetalja kao prosipanja peska ili zvuka pljuce da budu prenaglašeno ili da se čuju svuda oko vas.

Za prvo i jedino IMAX iskustvo, nije razočaralo, imao sam neke zadrške i zbog 3d, jer običan 3d mi je oduvek bio samo jeftina fora da se uzme više novca na bioskopu. Ali posle gledanja Dune u ovakvom formatu, ne mogu da sebe zamislim kako ću gledati običnu verziju u bioskopu.

Ujedno ovo je odistinski bio doživljaj, i film je sa te strane ispunio svoju funkciju. Kao iz starih dana kao epski klasici (Kleopatra, Lorens od Arabije npr) vidi se da je Villneuve imao nameru da napravi art house-holivudski epski spektakl. U tome je delimično uspeo, kada poredim njegov i Nolanov rad, Nolan je najgora bezosećajna štreberčina koja prodaje gluposti raji, dok Villeneuve, ima tu artističku crtu i sjajan osećaj za art direkciju, implementiranje neverovatnih scena koje ostave bez daha i da unese više emotivnosti u svoje filmove.

Jeste da Dune ne postiže te emotivne visine kao recimo jedan Prisoners, Sicario, Enemy ili čak Arrival, ali i sa ispoliranim scenarijem koji manjka emotivnu nit (sve je kao u klinici, pod konac i zategnuto, ali što kaže Kejdžara Emoušns!), vrstan je ovo rad. A ocenu vam napišem kada dođe red za repku. Moram da sumiram utiske ovih dana. P.S. Vrlo je moguće da ga pogledam još jedared u IMAXu.

Od mene, velika preporuka da pogledate i doživite film na pravi način, a to je IMAX.

Pogledao sam home release, super je film. Villeneuve zna sta radi.

ali ne znam kako će to kasnije da prenesu na fizička izdanja.

Dune_40per_1920x1080.jpg

Isecice delove slike za home release. HBO Max verzija je 2.33:1 [bez skokova u 16:9 kao sto je Nolan to radio sa par scena u The Dark Knight na primer], a ko zna mozda na BD da izdaju u 16:9.

Mislim da cu skoknuti do IMAX-a na Betmena, a 100% idem kad najzad stigne Mission Impossible 7 koji je sniman za IMAX format na digitalnim kamerama. Ovih dana uglavnom se samo Nolan pati da vuce stare IMAX kamere sa filmskim rolnama. Cak je bio i nasao neku mrcinu od kamermana koji moze da podgne tu kameru na rame. :D

edit - btw koji format IMAX ekrana je u BG-u?
8RzvaRc.jpg

Nemam pojma nista oko prethodnih materijala, imam jedno pitanje. Koja je fora sa Skarsgardom - sa lebdenjem i onim sto ima na kicmi?

Baron Vladimir Harkonen je gromada od čoveka, jednostavno prepustio se grehovima tela, hrani i raznim seksualnim perverzijama (koje nema u Villeneuve Dune filmu jer mora da bude PG13) i teško se kreće, pa koristi te suspenzore da bi mu pomogli pri kretanju. Međutim Lynch-ova verzija Dune, je toliko uticala na sve verzije, da Baron u svakom filmu ili seriji leti, a u suštini bi trebao da skoro pa lebdi par centimetara od zemlje. To su neke stvari koje su evidentno interesantne ljudima pa se ne bune što ima razlike naspram knjige. @timemaster dobro nam došao bratan, da li mogu da te zainteresujem tvrdokoričenim izdanjem prve Dine od Čarobne Knjige: https://carobnaknjiga.rs/dina-1-specijalno-ilustrovano-izdanje ;D

The hall is equipped with the IMAX ® laser technology, which features a laser projector of the latest generation and a specially prepared sound system. IMAX hall also has the biggest screen of all the multiplex cinemas in the region, with a total surface of 336 m2 and a length of 24 m, which is nearly twice as big as a tennis court.

Ovde pise da je IMAX Laser.

Nemaš 4k 3d projekciju trebao bi ti 8k projektor.

Ali da piše na sajtu laser videh i ja posle nego migrena pa nisam ispravio moja greška

Kažem lepo veliko platno, inače ako mu priđete dovoljno blizu upali se alarm i utrčavaju ovi redari iz bioskopa. :D

Meni će čitanje svakako biti lakše sad posle filma pošto ću isto na Engleskom počinjao sam pre i bilo mi je baš teško da razumem dosta toga

Baron Vladimir Harkonen je gromada od čoveka, jednostavno prepustio se grehovima tela, hrani i raznim seksualnim perverzijama (koje nema u Villeneuve Dune filmu jer mora da bude PG13) i teško se kreće, pa koristi te suspenzore da bi mu pomogli pri kretanju. Međutim Lynch-ova verzija Dune, je toliko uticala na sve verzije, da Baron u svakom filmu ili seriji leti, a u suštini bi trebao da skoro pa lebdi par centimetara od zemlje. To su neke stvari koje su evidentno interesantne ljudima pa se ne bune što ima razlike naspram knjige. @timemaster dobro nam došao bratan, da li mogu da te zainteresujem tvrdokoričenim izdanjem prve Dine od Čarobne Knjige: https://carobnaknjiga.rs/dina-1-specijalno-ilustrovano-izdanje ;D

Nubara pitanje: kakav je ovo komplet od 4 knjige? Zar ih ne treba biti 6? Ako vec kupujem kupio bih sve da imam.

Mislio da pricas za standardne narodne ekrane. Arijevci ste pravi. :D

Pogresna generalizacija majka svih nesporazuma.
ne znam koliko puta sam napisao da je u pitanju lično mišljenje, a koliko puta još treba da napišem da sam to napisao da bi počeli da kapirate? :)

also, don't be jelly.

Back
Top Bottom