• Dragi članovi, prochitajte OVU vest u vezi nove teme!
  • Molimo vas sve da pročitate PRAVILA FORUMA i da se istih pridržavate.
  • Secret Level Discord server je LIVE! Za više informacija kliknite OVDE

Digital Foundry, NX Gamer i ostali brojaci piksela

tako je.
trojica linuksaša koji bi radili ovo što vix predlaže svakako nisu ciljana publika.

ako nzxt može da uvaljuje pc na mesečnu rentu, steam mašina ako izađe sa pravom cenom i dobrim performansama mislim da lako može naći kupce.
Nije u tome poenta ovoga što sam rekao. Poenta je da sve što Valve i njihovi partneri (Collabora, Igalia, CodeWeavers...) trenutno razvijaju u softverskom segmentu (Steam, kernel, Mesa, gamescope...) praktično preko noći biva dostupno širokim narodnim masama jer vraćaju kod (upstream-uju) u relevantne open source projekte. Ono malo koda što je zatvoreno entuzijasti u kratkom roku reverzno inženjerišu sa Deck-a i opet završi u svačijim rukama. Drugim rečima, Linux i ceo ekosistem postaje toliko blizak SteamOS-u da onog trenutka kada nova verzija SteamOS-a i pomenuta Steam mašina ugledaju svetlost dana, sve što nude će već biti dostupno i van SteamOS-a. Sad već možeš da imaš praktično identičan Steam Deck ugođaj samo na drugom non handheld hardveru... a nije ni nauka instalirati/namestiti. Steam mašina tu onda pravi samo razliku između toga da li si kupio mašinu sa preinstaliranim SteamOS-om ili si ga instalirao sam na neku mašinu.

Ono što meni pada na pamet da Steam mašina može da donese a što trenutno nije moguće:
  • HDMI CEC, da mašina može da se upali signalom preko HDMI kabla tj. da se kontroliše paljenje preko TV-a
  • Wake on Bluetooth, da mašina može da se upali signalom sa kontrolera
  • Namenski kontroler koji se bolje integriše sa SteamOS (namenski dugmići, standardizovan raspored...)
  • Moćan, ne laptop grade, hardver i kompaktno kućište sa dobrim hlađenjem
ali ovo se sve svodi na hardver.

Za 'oficijelnu' Steam mašinu će se igre i podešavanja optimizovati, za neoficijelne neće. Mislim optimizacije će se odraziti i na 'bootleg' SteamOS hardver ali opet nije isto. Nešto kao hackintosh.

@vix
Opet preskaces prednost limitiranog hardvera. Najveca boljka pc gaminga je stutter, za deck valve sredi shejder kes i vozi misko. Drugo sto omega kaze sve vise devova zapravo testira dek i bukvalno ti stavi najbolja podesavanja u opcijama.

Samo te dve "male" stvari su deal breakers. Tako da ne sve prednosti steam os-a nikada nece biti na svim random sklepanim masinama.

Istina je da RT donosi malo vise noise-a, ali bas retko je to dealbreaker. IMO ako je dobro implementirano, prednosti dramaticno nadmasuju minuse.

same TOD

Rasterized lighting @ max settings
52821247857_300327fc66_o.png

Path tracing @ max settings
52822252923_dd09776807_o.png

TAA u kombinaciji sa upscaling artifaktima su mi najgori aspekti moderne grafike.

Nikad nisam primetio noise kad uključim RT, doduše nisam još probao PT, možda je tu izraženije.

Nije u tome poenta ovoga što sam rekao. Poenta je da sve što Valve i njihovi partneri (Collabora, Igalia, CodeWeavers...) trenutno razvijaju u softverskom segmentu (Steam, kernel, Mesa, gamescope...) praktično preko noći biva dostupno širokim narodnim masama jer vraćaju kod (upstream-uju) u relevantne open source projekte. Ono malo koda što je zatvoreno entuzijasti u kratkom roku reverzno inženjerišu sa Deck-a i opet završi u svačijim rukama. Drugim rečima, Linux i ceo ekosistem postaje toliko blizak SteamOS-u da onog trenutka kada nova verzija SteamOS-a i pomenuta Steam mašina ugledaju svetlost dana, sve što nude će već biti dostupno i van SteamOS-a. Sad već možeš da imaš praktično identičan Steam Deck ugođaj samo na drugom non handheld hardveru... a nije ni nauka instalirati/namestiti. Steam mašina tu onda pravi samo razliku između toga da li si kupio mašinu sa preinstaliranim SteamOS-om ili si ga instalirao sam na neku mašinu.
da, siguran sam da će mama 12ogodišnjaka da se cima da skida linux distribuciju i instalira na nekom random uređaju. ili eventualno da juri po kp-u shady likove.

ne interesuje to mainstream ciljanu publiku, hoće stabilnost, proveren uređaj i garanciju.

isto tako i steam hoće parče te publike, a ne ljude koji žive sa pc hardverom otkad znaju za sebe...

nisam naišao na veće mrzitelje RT-a. bukvalno otkad se krenulo sa tehnologijom.
Zapravo je krenula anti Nvidia/anti Rt pobuna onomad kad ih su se popickali sa Nvidijom oko recenzije serije 3xxx.

@vix
Opet preskaces prednost limitiranog hardvera. Najveca boljka pc gaminga je stutter, za deck valve sredi shejder kes i vozi misko. Drugo sto omega kaze sve vise devova zapravo testira dek i bukvalno ti stavi najbolja podesavanja u opcijama.

Samo te dve "male" stvari su deal breakers. Tako da ne sve prednosti steam os-a nikada nece biti na svim random sklepanim masinama.
Shader cache optimizacije nisu specifične za Deck. Postojanje Deck-a i effort koji Valve ulaže su možda zaslužni za to da dev-ovi više pažnje obraćaju na testiranje i optimizacije za Deck ali ništa urađeno na tom polju nije svojstveno Deck-u. Sve te iste optimizacije dobiješ automatski i na (Linux) desktop-u sa standardno instaliranim Steam-om... doduše pod uslovom da je AMD hardver jer nvidia jede g**na 😄. Drugim rečima, oficijalne Steam mašine kada ugledaju svetlost dana neće ponuditi neke specijalne optimizacije u performansama naspram "sklepane mašine" što će naterati sve da hrle da kupuju Steam mašine. Nema ni smisla da bude drugačije.

Da se razumemo, Deck je vrlo vrlo popularan i stvarno je zver kao proizvod i prava hobi igračka ali sve "sklepane Linux mašine" i Deck zajedno i dalje ne mogu nikako da pređu 2% zastupljenosti po Steam statistikama. Ako će nešto da privuče ljude da masovno počnu da kupuju Steam mašine, uključujući i ove mame 12-o godišnjaka koje Maxa pominje, to mora da bude neka killer kombinacija feature-a koji nisu dostupni ni na PC-u ni na konzolama trenutno niti će biti.

da, siguran sam da će mama 12ogodišnjaka da se cima da skida linux distribuciju i instalira na nekom random uređaju. ili eventualno da juri po kp-u shady likove.

ne interesuje to mainstream ciljanu publiku, hoće stabilnost, proveren uređaj i garanciju.

isto tako i steam hoće parče te publike, a ne ljude koji žive sa pc hardverom otkad znaju za sebe...
Mama možda neće ali tata hoće... ili možda sam taj klinac 😂. Svašta klinci rade danas zahvaljujući opštoj dostupnosti informacija na netu.

A što se tiče mainstream publike, realno, ta mainstream publika će uvek birati Sony ili Nintendo jer su to toliko veliki brendovi da nikakav Steam i Valve ne može da ih otera u zaborav niti skrene pažnju sa njih.

Mislim, ja bih najviše voleo da Steam "konzola" postane stvarnost i da bude killer proizvod koji će pomutiti račune Sony/Nintendo/M$-u ali s obzirom na (polu) otvoren način razvoja, mnogo verovatniji scenario je kao za Android. Biće i krš i dobrih "konzola" ali svi će i dalje da se kunu u Apple i iOS.

Drugim rečima, oficijalne Steam mašine kada ugledaju svetlost dana neće ponuditi neke specijalne optimizacije u performansama naspram "sklepane mašine"
Kako neće kad developeri mogu ciljati i optimizovati za samo jedan hardver a ne za 100 različitih kombinacija.

nisam naišao na veće mrzitelje RT-a. bukvalno otkad se krenulo sa tehnologijom.

Ne kontam zasto mislis ovako ? Bukvalno u svakom RT videu veoma objektivno gledaju na njega, u vise navratu su hvaliti RT kada je dobro implementiran. U ovom sto sam okacio pogotovo, da li si uopste pogledao ?

Kao trazite objektivnost neku, a odbijate da priznate da ima gomila losih RT implementacija ? Isto kao sto je PSSR na Pro odlican u nekim igrama sranje u drugim tako je i sa RT, i DEFINITIVNO unosi u velikom broju igara nestabilnost slike i taj pixel crawl koji meni licno uzasno izgleda.

Kao sto @Bojan kaze treba da izvagas sta ti vise odgovara, npr nestajanje refleksije (SSR) ili refleksiju koja ima gomilu pixel crawl-a (ovo je pogotovo kod Lumena istaknuto, npr u Robocop-u).

Nikada nisam niti cu reci da je RT los, ja bih voleo da imamo dovoljno brze GPU da svi mozemo da raspanjimo pixel precizan RT, ali to jos necemo moci barem 1-2 generacije.

Samo me nervira to generalno RT good no flaws. Svakako vise necu kucati na ovu temu nema poente svakako, na kraju svako igra kako on hoce (i moze) i to je cool.

Fora je sto sve to moze da se tjunira i da super izgleda.

...i da onda imas samo 27fps na RTX 4090.

Kako neće kad developeri mogu ciljati i optimizovati za samo jedan hardver a ne za 100 različitih kombinacija.
Jer da bi se developer-i stvarno usmerili u tom pravcu, taj jedan hardver mora da se proda u ogromnom broju... a da bi se prodao, mora nešto da ponudi čega su mase željne. Začarani krug. S druge strane Valve aktivno gura SteamOS da ga koriste i drugi vendori što će reći neće biti "jedan hardver".

Kada duže igras RT igre, kreneš da primecujes koliko sve fejk izgleda kada igra nema podršku. Niko ovde nije tvrdio da trenutne implementacije nemaju mana i da sve izgleda savršeno, već da igre izgledaju bolje.
U krajnjoj liniji, kome se ne svidja izgled ili udar na performanse neka isključi…dok još može.

Kada duže igras RT igre, kreneš da primecujes koliko sve fejk izgleda kada igra nema podršku. Niko ovde nije tvrdio da trenutne implementacije nemaju mana i da sve izgleda savršeno, već da igre izgledaju bolje.
U krajnjoj liniji, kome se ne svidja izgled ili udar na performanse neka isključi…dok još može.
sve objašnjeno ovde.

Back
Top Bottom