vix
Well-known member
- Reaction score
- 256
Nije u tome poenta ovoga što sam rekao. Poenta je da sve što Valve i njihovi partneri (Collabora, Igalia, CodeWeavers...) trenutno razvijaju u softverskom segmentu (Steam, kernel, Mesa, gamescope...) praktično preko noći biva dostupno širokim narodnim masama jer vraćaju kod (upstream-uju) u relevantne open source projekte. Ono malo koda što je zatvoreno entuzijasti u kratkom roku reverzno inženjerišu sa Deck-a i opet završi u svačijim rukama. Drugim rečima, Linux i ceo ekosistem postaje toliko blizak SteamOS-u da onog trenutka kada nova verzija SteamOS-a i pomenuta Steam mašina ugledaju svetlost dana, sve što nude će već biti dostupno i van SteamOS-a. Sad već možeš da imaš praktično identičan Steam Deck ugođaj samo na drugom non handheld hardveru... a nije ni nauka instalirati/namestiti. Steam mašina tu onda pravi samo razliku između toga da li si kupio mašinu sa preinstaliranim SteamOS-om ili si ga instalirao sam na neku mašinu.tako je.
trojica linuksaša koji bi radili ovo što vix predlaže svakako nisu ciljana publika.
ako nzxt može da uvaljuje pc na mesečnu rentu, steam mašina ako izađe sa pravom cenom i dobrim performansama mislim da lako može naći kupce.
Ono što meni pada na pamet da Steam mašina može da donese a što trenutno nije moguće:
- HDMI CEC, da mašina može da se upali signalom preko HDMI kabla tj. da se kontroliše paljenje preko TV-a
- Wake on Bluetooth, da mašina može da se upali signalom sa kontrolera
- Namenski kontroler koji se bolje integriše sa SteamOS (namenski dugmići, standardizovan raspored...)
- Moćan, ne laptop grade, hardver i kompaktno kućište sa dobrim hlađenjem